2 Май, 2020 18:51 3 559 45

Северна Македония спря едностранно преговорите по общата история

  • македония

Вчера македонският съпредседател Драги Георгиев заяви, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около Гоце Делчев

Северна Македония спря едностранно преговорите по общата история - 1
Снимка: БГНЕС

Разговорите в смесената българо-македонска комисия са прекратени едностранно и безусловно от страна на колегите от страна на Северна Македония. Това заяви пред БНР професор Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна.

Последното заседание на комисията се проведе в края на ноември миналата година в София, като не е ясно кога ще се състои следващото.

Проф. Димитров посочи, че не е забелязал желание за редовна връзка от страна на македонските си колеги.

"Не са разгледани наши бележки за техните учебници. Вече 4 месеца от страна на нашите колеги не сме получили отговор на изпратения от нас протокол за последната среща", обясни той.

Според него има няколко пречки за работата на съвместната комисия. "Една от тях е нетърпимостта на нашите колеги към термина "обща история", който е заложен в самия Договор за приятелство и добросъседство. По този начин те искат да ревизират самия договор, да го заменят със "споделена история", обясни проф. Димитров.

Той обаче бе категоричен, че споделена история може да имаме само с днешната Република Северна Македония, но не и в исторически план.

Вчера македонският съпредседател Драги Георгиев заяви, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около Гоце Делчев.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС.

Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    57 2 Отговор
    Све що е маке е говно!
  • 2 един от стадото

    22 1 Отговор
    Гюпти
  • 3 Нова

    63 1 Отговор
    А вие акво очаквате? Благодарско! Продължавайте да ги наричате братя накрая ще се озовем без история. Дори за Е Сняма да може да ги спрете. И какво толкова сте ги заобгриживали??
  • 4 едностранно искам

    38 5 Отговор
    Дай да ги разпределят тея макета към нас - България!
    Да нема държава Македония, а тя да се включи към България, както е било навремето!!! И без това ни дължат Европа и Америка - нали им изпълняваме всичко?

    Коментиран от #8

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    45 5 Отговор
    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си. Като същевременно Сърбия е марионетка на Русия.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
  • 6 Надпис на македонски жп прелез

    21 3 Отговор
    ОПУЛИ СЕ, ОДЗВЕРИ СЕ И АКО НЕ ИДЕ ВОЗ, ПРЕДЖАПАЙ..
  • 7 Заинтересован

    39 2 Отговор
    Веднага прекратяване преговорите за ЕС
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сандо

    30 0 Отговор
    Още едно доказателство за безпомощната ни въшна политика/а и само тя ли?/.
  • 10 оня с коня

    13 20 Отговор
    Македонците ще се съгласят с ВСИЧКИ условия на БГ,щото просто няма къде да ходят без Българската благословия за влизането си в ЕС.И няма значение че в момента са прекратили "едностранно" преговорите по важни Исторически въпроси- няма да мине много време и Македонският Бизнес ще окаже съответния Натиск върху Управлението на Страната,което предполага Тотална смяна на сегашните Членове на Макед . Комисия за преговори.На практика за Нас,Европа и Америка най-важното бе влизането на Македония в НАТО за да се предотврати построяването на Руски военни бази на тяхна територия. От там нататък - те си рещават колко силно искат в ЕС!

    Коментиран от #29, #30, #38

  • 11 Николай

    31 4 Отговор
    Няма нужда да се обяснявам на СЕВЕРНО МАКЕДОНЦИТЕ .

    КОЙ Е ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ , ЦАР САМУИЛ ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ КОИ СА ЩО СА

    ТЯХНАТА ИСТОРИЯ Е ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА САМО ЗА ТЯХ СИ.
    КАТО ИДАТ ПО ЧУЖДИТЕ КОЛЕЖИ ПОЧВАТ ДА УЧАТ ИСТОРИЯ НА НОВО ЗА ДА НЕ ГИ ГОНЯТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ОТ СТАИТЕ .
  • 12 копи пейст

    13 3 Отговор
    Изгрѣй, зора на свободата,
    Зора на вѣчната борба.
    Изгрѣй въ душитѣ и въ сърдцата
    На всички роби по свѣта!

    Тирани, чудо ще направимъ,
    Ний чуждо иго не търпимъ,
    Съ юнашка кръвь ще ви удавимъ,
    И пакъ ще се освободимъ!

    Юнаци смѣли пакъ развиха
    Окървавени знамена,
    Комити нови забродиха
    Изъ македонската земя.

    Тирани, чудо ще направимъ...

    Ечатъ гори, поля, балкани
    Отъ бойни пѣсни и ура,
    Сноватъ борцитѣ-великани:
    Напредъ, готови за борба.

    Тирани, чудо ще направимъ...

    Насъ нищо вечъ не ще уплаши,
    И тъй живѣемъ день за день...
    Свещени сѫ горитѣ наши,
    Изъ тѣхъ свободни ще измрѣмъ!

    Тирани, чудо ще направимъ...

    Коментиран от #17

  • 13 Мим

    25 2 Отговор
    Знаем,че макетата не са лесни и са доста инати,така че ще имаме с тях големи проблеми.Евала на гърците,че не им оъстъпиха и си постигнаха целите.Сега всичко от нас зависи,дали ще им клекнем или ще сме с достойнство.
  • 14 Ku-Rec

    38 2 Отговор
    Късайте всякакви приятелски и шинтери-минтери договори. Твърда граница. Визи и т.н. Както нас ни еб.в.ха гърците до преди 13 год. Да видят к'во е натиск от по-силния и привилегирования. Не ни трябват! Да се оправят! Или всичко или нищо - за тях естествено. Признават, като австрийците (немски), че говорят на български език! Признават, че имат история от 40-те год. насам! Отказват се от всякакви претенции към каквито и да са личности, и събития свързани с нашата история! Сменят името, след Северна заради Гърция на Северозападна, заради Гърция и България, и едва тогава ние може да помислим за по-така отношения, и допускането им в различни международни "клубове"!!! Писна ми от тези, "не къпаните"...
  • 15 А кога ще има смесена комисия

    5 12 Отговор
    За общата ни 500 годишна история с Турция?

    Коментиран от #43

  • 16 Сандански

    3 24 Отговор
    Моите братя по кръв вече не искат да седят с такива на една маса изобщо .Президента Стево Пендароски каза и довечера по алфа мк че няма да обръщат внихмание на българите Договора ще се скъса зардади мутренското инудването на бг ...Аз искам Бог да накаже тези които лъжат както Божо Димитров и Красимир Узунов така и другите манипулатори .Бог си знае работата
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "копи пейст":

    .....`айде Македонистици, кажете кой е АВТОРЪТ на първия химн на Народна Република Македония?
  • 18 Македония в ЕС

    9 22 Отговор
    Историята винаги е била повод за раздори и войни и затова трябва да си остане в ..историята!!! Живeeм в 21 вeк и нямa никакъв cмиcъл oт тoвa да търсим факти от миналото! Харесва ли ви или не , Cвeтът си върви напред към глoбaлизaция и в цивилизованите западни държави никога нямаше да възникне и осъществи идеята за EC , ако не бяха проумели безсмислието на историческите претенции на повечето от развитите държави от миналите векове, за да бъдат днес грaниците символични и човек да има избор да живее свободно където си иска...!!!!

    Коментиран от #20, #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 1 Отговор

    До коментар #18 от "Македония в ЕС":

    Кой си ти бе, куче шумадийско, че така лесно раздаваш БЪЛГАРСКИ земи?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шшшшшо

    14 0 Отговор
    А бе Сандански пиши смислено нищо не разбрах. Това са два химна на една държава. Разбра ли? Иди в Бигорския манастир да ти я изпеят монасите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Договора,

    13 2 Отговор
    който Боко подписа с макетата си е чиста проба държавна измяна, но Гешевтаровата прокуратура блее! Незабавно блокиране на преговорите за членство в ЕС трябва да е отговора, но говедарите не дават на нашите продажни политици да защитят националните ни интереси!
  • 25 боце

    17 1 Отговор
    Стига сте ни занимавали с тези "македонци". Само вето за започване на преговори за ЕС, за да им дойде акьла.
  • 26 анонимен

    12 1 Отговор
    СВЕ ЩО Е МАКЕ Е ГОВНО!

    Коментиран от #45

  • 27 Шшшшшш

    12 1 Отговор
    Въпрос към макетата. Колко български генерали са родени в Охрид? А.1 Б.2 С.5 Д.много
  • 28 Примата и дебелия от ВМРО признаха

    12 1 Отговор
    несъществуващия македонски език и нация,другото недоразумение Желев призна измислената държава.Сега Главната мутра не предяви претенции за влизане в НАТО и ЕС и макетата са прави да кажат Е-ЕТЕ СИ МАТЕР!Робите си остават роби!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Още си на черешата!

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Личи си,че нямаш понятие от тези неща и от историята.
  • 31 Соросистко ла-но!

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Македония в ЕС":

    Неграмотно говедо-трол!
  • 32 Радио Ереван

    1 9 Отговор
    Ако не бяхя сърбете и гърците... Отдавна да сме федерална републука с братята от "македония"...

    Коментиран от #39

  • 33 О. Ч. З

    18 1 Отговор
    Гърците ги накараха да си сменят името наще ги галят като девици. Отреже те им всички квитанции за на всякъде и ги оставете да реват като малки деца
  • 34 Боцо

    2 3 Отговор
    Не разбрахте ли , че след приемането им в НАТО име обещано от бившите ни "братя", че ние няма да сме фактор в приемането им в ЕС?А 2023 ще си получите първите три "лястовички" , платени от ...?
  • 35 Чики-Рики

    7 2 Отговор
    От дете знам,че ,, македонец,, и на снимка да го видиш,бий му шамара,че да не му сърбаш попарата А Г-н Борисов е по-голям от мен, няма начин да не го знае това,и то много добре!Но Станишев и Орешарски са виновни,нали!
  • 36 Хаха

    9 1 Отговор
    Като ви чета глупостите се пукам от смях.С какво ние българите сме по добре от македоците.Същите проблеми,мизерия крадливи политици .То така катогледам наистина ще се окаже ,че сме един народ.А колкото до ЕС ако питате мене в Конго не бих ви приел камоли в ЕС.
  • 37 Хахо

    6 0 Отговор
    Преди време работех в Германия, и ме беше срам да кажа откъде съм. Защото все ме питаха колко е мин.заплата и пенсия .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 копи пейст

    13 0 Отговор

    До коментар #32 от "Радио Ереван":

    Гоце Делчев.
    В едно писмо до свой съратник той пише "... Европа и Русия никога няма да п р о с п я т второ "Съединение". Ние трябва да се борим за Автономия на Макединия."
    Даме Груев “.............Ние сме българи и всякога работим и ще работим за обединението на българщината. А всички други формули са етап за постигане на тая цел. Не е дошъл обаче момента за решение на нашия въпрос, затова няма място за препирни и приказки от подобен род. „
    Стоян Новакович "...Не успяхме българите в Македония да превърнем в сърби и всякакви бъдещи усилия в тази насока са осъдени на неуспех. Тогава да опитаме да ги откъснем от българите, като им внушим, че те са отделен народ със своя собствена история, различна от българската".
  • 40 Patriot

    7 0 Отговор
    Един народ, една история! Какво още да се каже...?
  • 41 Езиковите спорове са излишни

    5 2 Отговор
    В турските архиви не се споменава да е имало разлика между българския и македонския език ! Още след руско турската война от 1878г срещу Османската империя където официалния език в държавните институции за всички е бил турския ,в новосъздадената "задунайская губерния" и новобългарска държава се създава нов български език и започва бързо да се подменят турските думи и да се употребяват 70% русизми заедно с останалите 30% от останалите турски думи, докато в македонския език се запазва за по дълго използването на 70% турцизми с добавена смесица от разпространилият се диалект на новобългарската лексика...
  • 42 Кински

    3 0 Отговор
    Наште да ги вкарат в EU тогава ще стане цирка още по голям.сега макетата все още имат нужда от нас,но след това за един х.. няма да ни бръснат.пък ние нека си им викаме братя
  • 43 Отивай да те онождат

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "А кога ще има смесена комисия":

    на капълъ чарши бе гьотверен!
  • 44 Майна от Пловдив

    2 0 Отговор
    Кат не дава ,ЕС през крив макарон.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове