Last news in Fakti

3 Май, 2020 14:07 5 706 20

МОН: Матури през първата седмица на юни и външно оценяване през третата седмица

  • матура-
  • мон-
  • външно оценяване

Близо 30 деца от 7 и 12 клас са били под карантина

МОН: Матури през първата седмица на юни и външно оценяване през третата седмица - 1

Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

По негови думи трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици дори и при подобрение в ситуацията.

Според Вълчев там, където има най-много кандидати за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място. Такъв бил случаят с медицината.

Той посочи, че окончателните дати за изпитите ще бъдат обявени в понеделник. Министърът обаче изрази предположение, че държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване - през третата седмица на юни. Той бе категоричен, че това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища.

Вълчев заяви, че със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение.

По данни на министъра тази седмица близо 30 деца от 7 и 12 клас са били под карантина. Той прогнозира, че по време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август, обясни просветният министър.

Той бе категоричен, че външното оценяване след 4 и след 10 клас е необходимо. Причината по негови думи била, че е важно да се анализират образователните дефицити на учениците.

За близо 75% от учениците дистанционното образование е по-интензивно в сравнение с присъствената форма, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    11 6 Отговор
    Чао,чао,ОБРАЗОВАНИЕ БЪЛГАРСКО! Език свещен на моите деди!Науко многолика! Чао!

    Коментиран от #2, #20

  • 2 Стига с драмите

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    По-спокойно бе, интелектуалецо..
  • 3 the truth

    14 4 Отговор
    Нали искахте неграмотници, вманиачени по чалгата???? Е, честито - създадохте си ги! Закривай училищата, нали това иска шайката??? Прости овце, които сляпо да се подчиняват на диктатурата!!!
  • 4 Жоро

    25 6 Отговор
    Децата ни ще се заразят в училище по добре да не ходят там
  • 5 Родител

    33 3 Отговор
    Мнението на министъра се променя през ден. От метеорологичните условия ли зависи? На 30.04. 2020 МОН щеше да предлага на НС отпадане на изпитите в 4 и 10 клас, днес били наложителни, на НВО и ДЗИ нямаше да се включва материал от дистанционното обучение, днес -ще се включва. А може би утре позицията ще бъде съвсем друга. На всички им писна.
  • 6 Корона

    15 11 Отговор
    За това, че много страхливи родители не искат децата им да се върнат там където трябва в училище... и започнаха подписки и ала бала, за да си стоят вкъщи, и децата ама много ви е страх, вчера имаше бяхте всички навън, а на училище не може... Заслужавате всички да сте на изпит и да учите още 2 месеца пред мониторите.

    Коментиран от #17

  • 7 Корона

    10 10 Отговор
    Две деца имам и ако отворят ще съм първа в 7:30 да ги закарам. Страх имам само от мързела и стоенето пред екраните, зомбирани деца. Всеки ден се връщам в 18:00 часа от работа и двете ми деца цял ден за били пред екрана- едното в първи клас, каката 8 сами се гледат, не знам какво ще заваря. За тези, които ще кажат, че не полагам грижи, полагам..бях в отпуск неплатен 1 месец ама 2рият къде да ида... и да сега са по 12 часа пред екраните всеки ден. Браво Български майки.

    Коментиран от #9

  • 8 Шашо

    27 2 Отговор
    Абе тоя паун не каза ли преди 3 дена, че щял да праща предложение до народното събрание да се отменят изпитите след 4ти и 10ти клас? Сега изведнъж му били много необходими...
  • 9 Случайно да имаше

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Корона":

    един закон до кой възраст детето не може да се оставя само, камо ли на " кака" в осми клас?
  • 10 http://coronavirus.eti.pw

    2 0 Отговор
    http://coronavirus.eti.pw
  • 11 София Димитрова

    16 1 Отговор
    Тези деца ги побъркаха с тези матури, а с тях и нас. Майка съм на седмокласничка и вече ми пусна-всеки ден различно за тези матури. Иде ми да му скъсам дипломната на този министър. Не стига, че се притесняват децата, че не могат да ходят на уроци, а този човек само глупост говори. Как ще им дават материал от дистанционното обучение. Абсолютно не адекватен човек.
  • 12 Съвестен родител

    7 1 Отговор
    Имам седмокласник, момче! Отговорно! ХОДЕШЕ НА УРОЦИ И ПО МАТЕМАТИКА, И ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! И СЕГА КАКВО??? НИЩО! НИТО МАТЕРИАЛ СЕ ПРЕДАВА ДИСТАНЦИОННО КАКТО ТРЯБВА, НИТО УРОЦИ!!!!! Кой командва министъра на образованието? Кой? Защи си мени позиции и мнение!???? Първо не знаем ние точните данни!!! Второ-министър каза, че материал, предаден, по дистанционно обучение, че няма да влиза! Днес пак друга информация!!! Е не може така!!! Поне външно оценяване за 7 клас да се проведе също онлайн!!!
  • 13 Съвестен родител

    3 1 Отговор
    Имам седмокласник, момче! Отговорно! ХОДЕШЕ НА УРОЦИ И ПО МАТЕМАТИКА, И ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! И СЕГА КАКВО??? НИЩО! НИТО МАТЕРИАЛ СЕ ПРЕДАВА ДИСТАНЦИОННО КАКТО ТРЯБВА, НИТО УРОЦИ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ!!!!! Кой командва министъра на образованието? Кой? Защо си мени позиции и мнение!???? Първо не знаем ние точните дати !!! Второ-министър каза, че материал, предаден, по дистанционно обучение, че няма да влиза! Днес пак друга информация!!! Е не може така!!! Да каже поне какъв материалщв влиза!!!! Поне външно оценяване за 7 клас да се проведе също онлайн!!! Тези деца останаха без очи! Ще имат големи проблеми със зрението!
  • 14 Загрижен родител

    6 1 Отговор
    Извинете, но що за министър трябва да си да си сменяш мнението всеки ден. Разбирам, че трябва да има матури, но този човек не се ли досеща, че като се съберат към 10 човека в стая и няма как е сигурно, че някой измежду тях няма коронавирус. Ако някое дете се зарази съответно след това ще зарази семейството и тн., а детето в същото няма да знае, че е заразено. Да, повечето са като зомбирани пред компютрите, но какво ще Ви стане, ако тази година няма матури заради вируса. А за студентите също нищо не казват! Помислете за народа. На никого не му се иска да преживява Covid-19, а камоли да завърши фатално. Нима тези матури и изпити са по-важни от здравето. Какво ще Ви стане, ако тази година ги пропуснем в името на здравето.
  • 15 Докога бе

    3 0 Отговор
    Не се търпи повече! ОСТАВКА!!!
  • 16 Опростачването

    0 1 Отговор
    Продължава! В днешно време образованието насърчава чувството за собственост до преяждане нищо повече!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този мирише

    0 0 Отговор
    Въшка, този не знае какво иска
  • 19 Веси

    0 0 Отговор
    Коe e по-важно - матурите и НВО , или живота и здравето на децата/ които са на изчезване/ ?
  • 20 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    Не се карайте!