10 Май, 2020 17:41 2 889 33

Безработните станаха почти 300 000

  • безработица-
  • промишленост

Според експертите темпът на нарастване на безработицата се забавя

Безработните станаха почти 300 000 - 1
Снимка: БГНЕС

297 100 са вече безработните у нас. Със 113 000 повече от миналата година по същото време. Данните са на Министерството на труда и социалната политика. Безработицата все още се увеличава, като през последните дни са се регистрирали около 1300 души на ден в цялата страна, съобщи Нова ТВ.

Междувременно от началото на извънредното положение свободните работни места са 19 070.

Най-много са в преработващата промишленост - 4 689, след това в държавния сектор - 3724, и в търговията и ремонт на автомобили - 2180. Според експертите темпът на нарастване на безработицата се забавя.

"Това, което се случи на пазара на труда през месец март, не е установявано през последните 30 години. От условие на недостиг на работна сила и търсене във всички сектори на икономиката, за няколко дни се премина към съкращаване, затваряне на много обекти. През този месец и половина този процес продължи, но вече с едно затихване. Има и много работодатели, които обявяват работни места и се търсят хора, както в преработваща промишленост, така и в селското стопанство, и строитеолството", обясни Елка Димитрова, директор на дирекция "Политика на пазара на труда и трудова мобилност".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    38 2 Отговор
    3 мил да станат дано, че балона да се спука
  • 2 Последния софиянец

    43 2 Отговор
    Мойте работници ги храня три месеца, а от Бюрото по труда не са взели още лев. Ако разчитаха на Сачева вече да са в гробищата.

    Коментиран от #10, #12

  • 3 Истината

    43 0 Отговор
    Така е, някои работодатели вече търсят хора, но на два пъти по малки заплати, пример в три заведения в Стара Загора заплатите през март бяха от 900 до 1200 лева, сега и трите набират персонал за по 600 лева, и не само по заведенията е така. На министрите какво им пука, отказаха се от заплати, но си взимат по 2 800 лева на месец безотчетни пари наред с кражбите

    Коментиран от #5, #24

  • 4 Реалност

    29 1 Отговор
    Реално са поне 1/2 милион + 1 милион в неплатен отпуск
  • 5 Последния софиянец

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    В моите заведения работата е една трета от преди. Оставил съм по един готвач на процент. Ако изкара, ще вземе пари.

    Коментиран от #9

  • 6 Жоро

    20 0 Отговор
    Фирмата в която работя кандидатства преди един месец по програмата 60/40 и до момента няма никакъв договор и скоро всички ще се влеем в безработните
  • 7 мечо

    10 5 Отговор
    и аз сам един от тях но не сам ригистриран вав бурото по труда испокарах се сас служителите внесли са жалба срещо мен вав полицята една писала че сам я заплашвал а аз прости си расговарям сас тях като ида
  • 8 Сачева

    18 1 Отговор
    Да ядат пасти! Амаха! Ще ми претендират за пари. Аз какво ще крада ако дам парите на вас? А бойко какво ще краде?
  • 9 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    Във всички сектори работят на една трета от преди ама ходи го кажи на ония на жълтите павета народа изнемогва вече

    Коментиран от #16

  • 10 Карлсберг.

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Ако им беше давал хубави заплати щяха да са си спестили пари и да имат за няколко месеца почивка в вкъщи.

    Коментиран от #11

  • 11 Последния софиянец

    20 0 Отговор

    До коментар #10 от "Карлсберг.":

    Как да им дам хубави заплати, като спекулантите на Бойко дето държат борсите постоянно ми дигат цените на продуктите, а аз не мога. Печалбата постоянно намалява.
  • 12 Забелязъл.

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Те твойте работници май са от патлажаните защото преди няколко дена беше писал че един от тях хранел седем човека в вкъщи.🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆. Да те питам нещо чувал съм че патладжанестите готвели много вкусно не че са големи майстор готвачи но мджите им ставали много вкусни защото не си миели ръцете и по този начин овкусявали готвеното перфектно.

    Коментиран от #14

  • 13 Ivan

    16 1 Отговор
    В един момент единствения вариянт за обикноявнния работник ще е да се обади на колегите и да оберат магазин за хр.стоки!Неизбежно е!
  • 14 Последния софиянец

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Забелязъл.":

    Храни двамата си сина с жените им и три внучета. Това много ли е? Прибраха се от чужбина че там ги изгониха от работа.

    Коментиран от #17

  • 15 5263

    14 0 Отговор
    Това са само регистрираните в Бюрата по Труда. Всички самоосигуряващи не ходат да се регистрират просто защото според закона те нямат право на обезщетение. Стотиците хиляди еднолични търговци, Еоод-та, магазинчета, кафенета, пържарни и т.н. са все хора самоосигураващи се. Тези хора са безработни и не могат да получат обезщетение за безработни въпреки внесените от тях данъци. Те са 50% от частният сектор и в момента повечето са на улицата. Тоест реалната безработица е около 600- 700 хил. души.
  • 16 Миризлив пор

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Каквото и да им кажеш на онези от жълтите павета работят само живите. При тази липса на лекари и лекарства ако гръмнат 2 завода с по 100 човека болни едновременно просто ще станем като в Италия, ще се мре от елементарни неща защото системата не може да поеме болните.
  • 17 Миризлив пор

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Последния софиянец":

    Т.е. и в чужбина е същото като тук така ли да разбирам?

    Коментиран от #19

  • 18 Гербав трол

    11 1 Отговор
    Усетихте ли се накрая - дойде ви акъла ама от после за какво беше цялата истерия наречена коронавирус.

    Още от начало ви казвах че целта е да се унищожи малкия и среден бизнес като собствениците му и работилите в него да се присъединят към добре огладнялото стадо от нови роби които ще са съгласни да работят на едрия бизнес за единия хляб.

    Отделно някъде си направиха и пенсионната реформа.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Последния софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Миризлив пор":

    В чужбина гонят нашите работници и уреждат своите. В нормалните страни е така.

    Коментиран от #27

  • 20 Последния софиянец

    17 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гербав трол":

    Геноцида срещу малкия бизнес започна още 2009 година. Сега искат да ни довършат. Свободни хора не им трябват щото не могат да ги манипулират.

    Коментиран от #22, #26

  • 21 Гербав трол

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гербав трол":

    Даже и на тролчетата които защитаваха Бойко и щаба му ще паднат заплатите но пък ще могат да си назначат още тролчета.

    Да ви е честито новото робство - няма да се оправим поне още 10 години - то на корпорациите толкова им стигат за да са недостижими.

    Коментиран от #25

  • 22 Гербав трол

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Последния софиянец":

    Е че то отдавна се знае че в България ако нямаш протекции от мафията ГЕРБ бизнес не можеш да правиш но и даже ако имаш можеш да правиш само такъв бизнес в който не конкурираш мафията и естествено пък че и трябва да си плащаш (понякога повече отколкото изкарваш).
  • 23 Кочинаааааа

    5 0 Отговор
    мухахаха
  • 24 Тони

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Ами най вероятно е така защото и те печелят по малко. И аз съм с малко квартално заведение и оборота е по нисък с петдесет процента. А работата и разходите са повече. Кризата е за всички.

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Последния софиянец":

    не че съм заритал за кръчми, и преди ходех рядко, но не всеки може да бъде медиен бос, банкер и концесионер. Гледам капанчето до нас, завалията едвам свързваше двата края с една сервитьорка и момче на бара. Сега тъче сам, дано са давръндиса. Сядъл съм по някога, капучиното с папироса рано заран е върхът за мен..Успех и на теб
  • 27 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Последния софиянец":

    Само къде ако са си плащали осигуровки ТАМ като дойдат тук и се регистрират като безработни 6 месеца вземат по 1600 лева. За това реално много от безработните са "внесени".
  • 28 Поредната лъжа

    10 0 Отговор
    300 хиляди са РЕГИСТРИРАНИТЕ безработни. Истинската бройка е много по голяма. Има много хора които отказват да робуват за смешни заплати и чакат да отмине вируса и да отворят границите.
  • 29 никой си

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тони":

    Айде ,още един разказвач, как хем ти се е увеличила работата и разходите,а оборота спаднал с 50 % ? Ти някаква нова фо рма на бизнес ли развиваш? Стига с тия вицове..
  • 30 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    ...я глей ти ,,невидимата ,лапичка ,, на пазара кви ги върши!!!!!Парадокса е че формулата е ПРАВИЛНА!!!!!!!Повече бедни,повече пари за богатите,по-точно/свръхбогатите....защото и богатите/ са жертва...онези които са гръбнакът на инициативата-МАЛКИЯТ БИЗНЕС......
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 емо

    2 0 Отговор
    безработните са около 700 000
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове