Last news in Fakti

18 Май, 2020 19:30 1 717 43

Петкова: Държавните бензиностанции са в интерес на бизнеса и потребители

  • теменужка петкова-
  • държавни бензиностанции-
  • държавна петролна компания

По думите ѝ държавната собственост е точно толкова равнопоставена, колкото и частната

Петкова: Държавните бензиностанции са в интерес на бизнеса и потребители - 1
Кадър бТВ

Не трябва да има никакви притеснения от това, че държавата влиза на пазара на горивата. Това ще създаде по-голяма конкуренция, която ще бъде в интерес на потребителите и бизнеса. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ това е „изключително добра идея“ и реализацията ѝ ще има само положителен ефект.

„Това, че държавата влиза на пазара на горивата няма нищо изненадващо. И съгласно българското, и съгласно европейското законодателство не може да има разделение и дискриминация между различните видове собствености“, коментира Петкова.

По думите ѝ държавната собственост е точно толкова равнопоставена, колкото и частната, така че няма нищо притеснително и изненадващо в намеренията на държавата.

„Нека да видим, когато се появи още един участник на пазара, как това ще се отрази на всички останали. Обикновено се отразява благотворно, защото когато има по-голяма конкуренция, от това печелят само потребителите“, заяви Теменужка Петкова.

По отношение на това как по-ниските цени на природния газ ще се отразят върху крайния потребител, енергийният министър обясни, че хората трябва да са спокойни, че всичко, което е надплатено, ще бъде компенсирано със следващите сметки, които „Топлофикация“ и газоразпределителните дружества ще издадат.

„Процесът, който тече в момента, е свързан с изчисляването на цените осем месеца назад – от август 2019 г. до 31 март 2020 г. Тоест всички сметки, които българските граждани са платили на „Топлофикация“ за този период, ще претърпят своята корекция, включително и за последната сметка за месец март“, поясни министър Петкова.

Петкова коментира и бурята в Габровница, след която жителите останаха без ток:

Това, което се установи, е паднала върба извън сервитута на компанията ЧЕЗ, но е причинила неприятната повреда, колегите са се намесили и е отстранена. Условията за компенсациите са в рамките на общите условия на компанията ЧЕЗ. Когато са на лице подобни инциденти, всяко лице, засегнато, трябва да подаде жалба, а в рамките 24 часа трябва да е изпратен екип и да се установи обстоятелствата или липсата им, както и за плащане или неплащане за вреда“, обясни тя.

След края на извънредното положение спира и гратисният период за плащане на сметки за тока и става отново 10 дни:

„След 13 май се връщаме в обратния ритъм на работа, срокът е 10 дни за удължения срок за плащане на електроенергия. ЧЕЗ са възприели опция за удължаване на срок от 10 на 20 дни до септември, това е лично тяхно решение“, каза още Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Енергетика

    21 1 Отговор
    Тененуга да включи в далаверата с бензиностанциите и старата си приятелка Гинка с плетеня половер!

    Коментиран от #12, #37

  • 3 Ахаахахах

    29 3 Отговор
    С толкова реклама особено от шайката, няма как да повярвам, че се прави в интерес на обикновения човек! Просто ще постоят с наши пари бензиностанции и ще ги подарят на “наш” човек! Това е!

    Коментиран от #4

  • 4 Ронин

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ахаахахах":

    При тези няма нищо за народа, ясно е че играта е друга!
  • 5 Илия Троянов

    18 1 Отговор
    Ясно е, че вашата държавна компания ще я дадете на концесия, ако не я приватизирате. Но приватизираното иска дупе и кадърност, и приватизации без пак държавна помощ, фалираха. КОНЦЕСИЯ му е майката на голямата далавера. Иначе що не правите жилища, храни, магазини с евтина храна, И ЕВТИНИ АПТЕКИ!?

    Коментиран от #36

  • 6 Даааа

    17 0 Отговор
    Гинкината приятелка , повече от 20 години според нея , "винаги" мисли за държавата ни и гражданите ѝ !
  • 7 Потрес

    28 1 Отговор
    Нямам никакво доверие на управляващите! Никакво!!!! Нула!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГИНКА

    18 1 Отговор
    НЕ ВДЯВАМ КАКВА ИМ Е ПОСТАНОВКАТА НО НЕ Е ЧИТАВА НА НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ !

    Коментиран от #14

  • 10 ТАТО

    8 3 Отговор
    АЙДЕ БАЦЕ ИДЕ СОЦИАЛИЗЪМА
  • 11 Дръвчо

    7 4 Отговор
    Нито едно държавно предприятие не е в интерес на бизнеса. Това е равносилно на безтопанственост и грабеж. Само адекватния държавен контрол и регулатор е в интерес на всички.

    Коментиран от #19, #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шекспир

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГИНКА":

    Постановката е с държавни пари да построят бензиностанции на многократно завишени цени и след това да ги приватизират като губещи.Някой "наш" човек ще купи бизнес за стотици милиони за жълти стотинки.Както стана с ТОЛа.Държавата построи магистралите с наши пари и хариза печалбата на частна фирма.Ето заради такива престъпления сме бедни
  • 15 Дедо Компи

    11 1 Отговор
    ТЕМЕНУЖКЕ, КАКЪВ КАМЪК ТИ ПАДНА ВЪРХУ ГЛАВАТА, ТА СТИГНА ДО РЕВОЦИОННАТА ИДЕЯ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ДЪРЖИ В СВОИ РЪЦЕ СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ЛОСТОВЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ИКОНОМИКАТА. ТИ НАЛИ ТРЪБЕШЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СТОПАНИН И СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ТРЯБВА ДА СА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ. КАКВО СЕ СЛУЧИ?
  • 16 Благой от Софстрой

    11 2 Отговор
    Държавата значи се отказва от високите акцизи и ДДС върху горивата сваляйки цените,няма грам логика.Или вие просто ще ги прескачате тези неща за да ви излиза сметката.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дръвчо":

    Според мен пък най-добрия модел е този,който Западна Европа беше построил; "Държавен социализиран капитализъм!Няма общо с класическият либерализъм. И те градяха социализъм и ние -Източна Европа,но техния се видя,че води до прогрес. Но след 90-те вече навлезе в Европа неолиберализма и всичко замина....сега западняците се вдигнаха на протести,но...едва ли биха си върнали социализмът и демокрацията ,които си бяха изградили. Неолиберализмът им приватизира държавните предприятия,като те отидоха в тесен кръг хора,при нас наричани олигарси .....изнесоха производството и унищожиха средната им класа. Глобалният пазар точно това прави-унищожава средната класа.При нас е абсолютно същото сега.

    Коментиран от #29

  • 20 истина е

    6 1 Отговор
    Идват избори,и искате пак да грабите народа !! Мен ме интересува народа да живее добре , дори и горивото да е 3 лв. !Заплатите ни са а нивото в Джибути !
  • 21 Петър Волгин

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дръвчо":

    НХК - Бургас, спестяваше над милиард долара от по-евтино непазарно гориво, за народът. Годишно спестяваше, на народът и бизнесът, милиард долара. Пазарно не значи ниска цена и високо качество, така е само с не-пазарното. Пазарното е световна цена, като житото и бензинът, нефтът, дизелът. Това, че държавата има контрол над НЕК, спестява на домакинствата от 5 милиарда до 10 милиарда, лева годишно. Пазарната цена е два-три пъти повече. СВЕТОВНАТА. 35 ЕВРО ЦЕНТА Е В ГЕРМАНИЯ КВ.Ч. И за бизнесът е добре. В Китай токът е 4-4,5 цента-сащ. Чили 23 цента, Колумбия 18 цента. Ток за бизнесът в България е 7,5 цента, в Германия е 15 цента. В Китай има ленинизъм. Няма приватизация, 70% от БВП се прави от държавата(не-частен-капитал), 50% от работната ръка е на държавна работа. Преди църквите се издържат от лепти, но след това миряните дават земя, и църквата сама се издържа. Приватизацията беше отнемане на самоиздръжката на държавата, и на дневен ред има данъци за издръжка на държавата. НЕ Е ЛИ ЧУДНО ЧЕ МЕДИЦИНАТА БИЛА ЧАСТНА И ТЪРГОВСКА, А ОБРАЗОВАНИЕТО НА МЕДИЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е БЕЗПЛАТНО? .......
  • 22 Усмивката

    9 0 Отговор
    Абе като гледам как Бойко като вземе микрофона че не го дава на другите.....представям си каква конкуренция ще е и на пазара
  • 23 Усмивката

    4 0 Отговор
    Държавата си има рекетиращ орган в лицето на, Главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива"
    ГД ККТГ.На туй конкуренция ли му викаш.Я да каже Марешки колко на ден проверки му правеха кога влезе на пазара и все още не бе във властта.
  • 24 ГСППВЕИ

    4 0 Отговор
    още едно бойкьово УСВОЯВАНЬЕ
  • 25 Александър

    4 1 Отговор
    Поредно топене на държавна пара
  • 26 Атанасова

    5 0 Отговор
    Ще строим бензиностанции.Сега това намериха за да крадат.Защо,нямаме ли достатъчно бензиностанции.
  • 27 е психо

    4 0 Отговор
    Петрол 2 ли ще се казват?

    Коментиран от #35

  • 28 WTF

    4 0 Отговор
    това показва, че не могат да се разбият картела и ще го борят с конкурентна верига
  • 29 Усмивката

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хммм":

    Отсега ви казвам . Нищо от това през последните 30 години не се построи за народа . Говоря за законите.И това ще е за в ущърб.. Кавъв закон е приет за доброто на народа. Нека некой каже
  • 30 Tи си

    4 0 Отговор
    А защо продадоха Петрол? И сега пак с нашите парички за къв ч.п, освен за далавера! Злат.в ще направи отстъпка на "държавата", а тя ще му отстъпи да продължи да не плаща данъци! Отврат и безумие,че го позволяваме!
  • 31 Петър Волгин

    5 0 Отговор
    Те го правят за пиар или да го дадат на концесия, или да зареждат НАТОвските войски срещу Русия войната. И НЕ ТРЯБВА ДА ГО ПРАВЯТ.. 70ст е акцизът, дори горивото да е нула цена, работни заплати са 10ст, 10ст печалба рафинерия и танкери превоз. Тоест до бензиностанцията или складът стига на цена минимум 90ст. БЕЗ ДДС. Ако държавата смъкне цената с 20%, с толкова смъква и ДДС постъплението от този продукт, и поне толкова - че дори 60% спад на фирмен данък постъпления. Но както казвам, ако не харчим за едно, ще харчим за друго, проблемът е да не харчим за вносни стоки - ако може ние да ги правим. Трябва държавата да запълва дефицитът. Когато е имало дефицит на пътища и електричество, те ги е правила. В Австрия
    Виена - шампион по социални жилища в Европа
    Средният наем в австрийската столица е 9,6 евро на квадратен метър спрямо 26 евро в Париж и Лондон. Виена е известна не само с императорските си дворци, но и със социалните си жилища. Австрийската столица защитава модел на достъпни жилища, който я превърна в изключение в Европа. Каква е рецептата? Силна намеса на държавните власти на наемния пазар, пише Франс прес. Преди 1944г имаме здравни осигуровки нещо като сега - в обществен фонд в които внасят и държавата и работниците. Но държавата повече е вадила от него фонд отколкото е давала, имала е все бюджетен дефицит, а работниците са от дъжд на вятър с постоянна работа. И 80 000 средно българи са имали достъп до здравни услуги не с кеш. Дефицит на лечени
  • 32 Петър Волгин

    4 0 Отговор
    Трябва държавата да запълва дефицитът. Когато е имало дефицит на пътища и електричество, те ги е правила. В Австрия
    Виена - шампион по социални жилища в Европа
    Средният наем в австрийската столица е 9,6 евро на квадратен метър спрямо 26 евро в Париж и Лондон. Виена е известна не само с императорските си дворци, но и със социалните си жилища. Австрийската столица защитава модел на достъпни жилища, който я превърна в изключение в Европа. Каква е рецептата? Силна намеса на държавните власти на наемния пазар, пише Франс прес. Преди 1944г имаме здравни осигуровки нещо като сега - в обществен фонд в които внасят и държавата и работниците. Но държавата повече е вадила от него фонд отколкото е давала, имала е все бюджетен дефицит, а работниците са от дъжд на вятър с постоянна работа. И 80 000 средно българи са имали достъп до здравни услуги не с кеш. Дефицит на лечение. Така е било и с пенсиите.
  • 33 КАПИТАЛО ФАШИСКИ РОБ

    3 0 Отговор
    Гинке МА какво ще зареждаме на тези бензиностанции , та вие от крадливата шайка ни връщате към магарцедеса на него му трябва трева не гориво.Безсрамни крадливи псета как се не наядохте как се не напоихте ако може и гащите ще ни вземете толкова нагли и безочливи крадци България не е имала..
  • 34 Глупостта на века

    3 0 Отговор
    Обещали са, на някой да му купят бензиностанциите,познайте кой?
    Сега, се разработва сценария, по който парите ,да отидат където трябва.
    Това правителство е лудост невиждана, до глупост неграмотно,
    и икономически безогледно тъпо.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ще лапат докато изпукат

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Илия Троянов":

    Това да не е Швеция?
  • 37 Тази държава потъва всеки ден надолу

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Енергетика":

    Тя ако беше само Гинка, с мед да я нахраниш.
    "Генчовците" ЗАД НЕЯ са много алчни и искат сега компенсация за ЧЕЗ идънките.
  • 38 Иво Христов

    2 0 Отговор
    Хлябът да правят, от житото до магазинът
  • 39 Кински

    1 0 Отговор
    Петрол АД не беше ли държавна .после кво стана?
  • 40 big

    2 0 Отговор
    Щом като от идеята до бързото реализиране има толкова кратко време, явно всичко вече е измислено и парите разпределени! Определено печелившите няма да сме ние!
  • 41 Гост

    1 0 Отговор
    Сега постройте бензиностанции в полза на народа и бизнеса.
    После ще кажете, че са в нарушение на дъмпинговите цени и пак ще си ги приватизирате за вашите хора. И въобще не ми харесват хора, които една година се кънлат в едно, следващата точно в обратното и всичко в името на народа.
  • 42 Mario belli

    1 0 Отговор
    Верно ли ма Темненужке? Също като ЧЕЗ НОВА тв концесиите ,,,,,,,,,,,,,
  • 43 1122

    1 0 Отговор
    Защо раздадохте държавните,сега пак ще строите държавни.По добре си вземете обратно тия които са били държавни и не спазват правилата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове