Last news in Fakti

31 Май, 2020 20:17 2 564 29

Йордан Цонев: Петролният пазар у нас е изкривен над 20 г.

  • държавни бензиностанции-
  • йордан цонев-
  • дпс-
  • горива-
  • бензин-
  • дизел

Държавната компания има смисъл, но без дотации, смята депутатът от ДПС

Йордан Цонев: Петролният пазар у нас е изкривен над 20 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Петролният пазар у нас е изкривен повече от 20 години, има наченки на монополни, картелни споразумения, като в петролните вместимости над 50% се държат от две големи компании в България – Лукойл и Петрол.

Второ – няколко компании държат над 60% от бензиностанциите. Само тези 2 основания са достатъчно доказателство, че по регулаторен път не можем да изправим пазара, има естествени пречки. Има смисъл от създаването на държавен продукт, но въпросът е да се направи на пазарен принцип и държавната компания да работи на пазара.

Така депутатът от ДПС и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси на НС обясни в „Беновска пита” защо намерението за създаване на държавна петролна компания е полезна за пазара у нас.

„Ако сега ние с вас искаме да направим една бензиностанция, с внос на гориво от Гърция, например, то трябва да се складира някъде, за да го продаваш. Но когато има монопол, не можеш нищо да командваш”, продължи икономистът.

„Затова трябва един държавен продукт, първо - за да разбие монопола, да построи вместимости и да каже, че всеки може да заповяда да ги ползва; и второ - за да направи бензиностанции и да покаже на хората, коя е реалната цена, да няма изкривяване. Тук става за едно условие: ако държавата не се изкуши да дотира цената, но тогава ще дотира пазара още веднъж, чрез държавна намеса и дотиране”, предупреди Йордан Цонев.

Като председател на Временната комисия за контрол на средствата и програмите свързани с COVID-19, той заяви, че вече е изпратено писмо до премиера с искане да бъдат изпратени всички решения на МС, свързани с разход на средства, организация на програми, мероприятия и т. н. „Оттам тръгваме. Има много високо обществено очакване във връзка с кризата да се покажат всички средства как са разходвани, всички програми как действат, защото пандемичната криза остави бюджета в европейските страни в нестандартна ситуация, да не кажа кризисна. Прехвърлят се средства от една в друга програма, свързано с процедури и законосъобразни процедури, и ние ще ги проверим – в името на доверието и заради яснота”, подчерта Йордан Цонев.

На въпрос от водещата Илиана Беновска дали работата на временната комисия може да приключи преди парламентарната ваканция, депутатът от ДПС бе категоричен: "Абсурд, това е процес, който трябва да завърши преди края на бюджетната година. Нова година, това е таймингът, който си поставяме. Периодично, след изслушване на един орган, ще изнасяме информация. Финансите няма класифицирана информация", добави Йордан Цонев, като увери, че комисията въобще няма намерение да "тупка топката".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    22 1 Отговор
    ЦОНЕВ, ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВЕН ПРОДУКТ...ТОВА Е ДОГАНСКИ ПРОДУКТ..СТИГА СТЕ УНИЖАВАЛИ БЪЛГАРИНА...ТОЛКОВА СИ ЕЛЕМЕНТАРЕН, ЧЕ ДАЖЕ И ДОСАДЕН...
  • 2 ДПС и пп ГРОБ феодализъм и мафия

    23 1 Отговор
    Най-изкривената партия ДПС с най-старания спосор ПееFски :)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 То кое

    17 0 Отговор
    не е изкривено , че и петрола ? Но когато отвън се разсмърди , акъл да видиш ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хрониките на герберлунгия

    23 2 Отговор
    Затова пък етническия модел си е баш. Простите и бедни турци ви направиха милионери всичките в дпс, и ви дават възможност да яхате всяка власт.

    Коментиран от #27

  • 7 СДС умреееее

    13 0 Отговор
    ДПСто едно време се коалираше със СДСто сега с ГЕРБересето по времето на тройната колалиция не им пееше петела въпреки че бяха чадт от управлението!
  • 8 Behemoth

    15 0 Отговор
    Леле тоя е 30 години у кривината!
  • 9 Бе да ти

    18 1 Отговор
    Абе Цонев, ти къде беше в последните 20 години? Рязана наглост на килограм
  • 10 беновскалапа

    15 0 Отговор
    този българин ли е
  • 11 xxxyyy

    16 0 Отговор
    След като има картели и споразумения идва въпроса: Какво е направил за да ги няма, като дългогодишен народен предстваител??? Или само се правим на умни и интересни...
  • 12 Депесе

    9 0 Отговор
    Хърсъзи
  • 13 Майна

    17 0 Отговор
    Докато тоя народ не вземе по една права лопата...., нещата няма как да се оправят
  • 14 ZZorro

    15 0 Отговор
    Сервитьорчето разбира от финанси ,колкото аз от Космос.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТИ ДА ВИДИШ

    10 0 Отговор
    мекерета на ДОГАН
  • 19 факти

    13 0 Отговор
    А ти къде беше досега, на Марс? Нали от повече от 20 години държите пряко или непряко юздите на властта. Що за гьонсуратщина?
  • 20 ТИ ДА ВИДИШ

    10 0 Отговор
    ДО КОГА ЩЕ СМЕ ПОДЛОГА НА ДПС
  • 21 Ван дер Любе

    5 0 Отговор
    Предлагам да не протакаме нещата. Явно всичко това се прави за Дучето Доган и шопара. Нека да го направи директно. Борисов да на изкупи 1000 бензиностанции и 100 склада и да ги джироса на Доган, а той може да ги раздели с Пеевски. Ще си спестим излишните разходи да се правим на принципни. Даже, ако Борисов подаде оставка и да назначи Горанов за премиер. Това също не е проблем. Всъщност удариха Черепа, а другите хазартни босове? Техният бизнес законен ли е? Колко са ощетили бюджета? Божков не е платил 700 милиона и никой не е забелязълт 10 години? А другите кога ще им направите проверка? Може би и те спестяват и вие не забелязвате, както не се забелязвали и Божков, който беше до общината в София и не се криеше. Вие с Фандъкова не забелязахте ли ярмията от охранители до вас?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЖОРО

    3 0 Отговор
    ГУМИЧКИ...ИДВА...
  • 25 Кой68

    3 0 Отговор
    Законите ви неструват..Няма качествен и ефективен контрол.Регулатора като такъв не работи и е излишен...Само с имитиране на дейност не става.Няма реално действащ падар на горивата..Премахнете монопола на Нефтохим-ЛукОйл.......
  • 26 АхмедДелянЙордан

    5 0 Отговор
    Йордан Цонев: Петролният пазар у нас е изкривен над 20 г.
    КОЙ управлява през тези 20 г.?
    ДПС да не би да е било в опозиция през тези години?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Трябва да забранят

    4 0 Отговор
    със закон повече от два мандата престой в парламента - този 20 години е там и "тупа топката" и чак сега се е разработил срещу картела,... а е зам-председател на комисията по бюджет и финанси, каво може да очаквате ...от едно бившо пиколо...
  • 29 Гост

    0 0 Отговор
    Живата истина дпс, бсп, герб. Радват се, че сорос и изброените.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове