Last news in Fakti

4 Юли, 2020 13:10 3 964 23

Експерт: До €50 000 струва да се „счупи“ специалния код на мобилния телефон

  • мобилен телефон-
  • мерки

Когато хората доброволно си дават телефоните, те дават и специалния код

Експерт: До €50 000 струва да се „счупи“ специалния код на мобилния телефон     - 1
Снимка: БГНЕС

Експертите ще докажат кое е вярно или не. Има съпътстващи събития, които могат да създадат общия образ как е изглеждала ситуацията. Днес е все по-лесно да се манипулира каквото и да било. Дисни могат да подменят герои във вече снимани филми.
Това каза по бТВ експертът по киберсигурност Борислав Сестримски. Може да няма следи от манипулация на записа. Трябват съпътстващи доказателства. Надявам се да се стигне до подателя на записите. Но е много трудно.

При работа с електронни елементи е трудно да се прецени дали става дума за манипулация. Въпрос на експертиза е да се докаже дали има елементи от снимката, които не са били там.

Новите поколения телефони, още в момента, когато си го купите и си слагате личните данни, софтуера генерира специален ключ, с който криптира информацията и никой не е в състояние да декриптира този ключ. Когато хората доброволно си дават телефоните, те дават и специалния код. Изключително скъпо е да се „счупи“ този ключ-между 15 000 и 50 000 евро. И няма гаранция, че това ще стане.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сийка

    62 1 Отговор
    Техниката е много напреднала. Дори това, което ни показват като теглене на Тотото не е в реално време, а е предварително приготвено защото всички фишове са в системата и тя показва кои числа не дават шестица.

    Коментиран от #19, #23

  • 2 дрън дрън

    27 3 Отговор
    Тоя сам Не си верва !!!
    Щолимисе струва че Кой откъде се сети може да си се разхожда из телефона Ти без особен зор и то от разтояние

    Коментиран от #11

  • 3 Отегчение

    22 0 Отговор
    Не виждам нито новина нито смисъл в тази статия. Само неточно преповтаряне на информация, която е известна на всички, и едни 50000 €, вкарани за разкош. Това ако е журналистика, здраве му кажи!
  • 4 енчо

    25 1 Отговор
    Това, че вие не можете не значи че по принцип не може. От години ЦРУ манипулира аудио,видео записи, снимки всевъзможна информация която уж е криптирана и не може да бъде декриптирана и всичко това за да налага своята геополитика. То и за Ирак имаше информация че е ядрена заплаха ама маи за друго отидоха. И нашия господин Борисов е поклонник на американците, последните избори масово се говореше, че това е края му и никой не гласува за него а спечели убедително изборите. Много наивно ако мислите че и изборите не подлежат на манипулация. 21-век време на лъжата и измамата нищо не е такова каквото изглежда, лошото е че никой не се замисля и повечето хора приемат за чиста монета всичко което чуят и видят по телевизора.

    Коментиран от #13

  • 5 qwerty

    17 0 Отговор
    Абе донесете го в Русе. Кви 50к евра. За кеф ще го начрви човека.
  • 6 Stormtrooper

    8 0 Отговор
    Повервахме.. на шегата. Интересно, батковците от М**АД какво не могат?
  • 7 Борислав

    16 1 Отговор
    Да всеки един седмокласник се справя безплатно с това упражнение. Пълни глупости, и това превръщат в пералня за пари.
  • 8 от Черни връх 45

    11 2 Отговор
    За какви 50 хил. говори младежа? Достатъчно е телефона и собственика да са в една стая при нас и е въпрос на време - от 3 сек, до 3 мин. да разбият всякакви кодове, с правилния подход разбира се.

    Коментиран от #15

  • 9 boiko

    11 1 Отговор
    на черни връх освен кода ще му вземат и апартамента и къщата
  • 10 Това струва

    9 1 Отговор
    5 /пет/ евро. Не 50 000 евро. Нещо сте в грешка.
  • 11 Мдааа

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "дрън дрън":

    Напълно си прав. Тия ни взеха за шарани отвсякъде. Това да не е Еиксон отпреди 13 години със скрамбъл.
    Ама сега сме модерни, само дето всеки ако поиска може да ти източни цялата информация от телефона само да застане близо до теб, пък ти ако искаш и 16 битов код му сложи.
  • 12 Много

    5 0 Отговор
    разбирате от цени вие дерибеите.
  • 13 Мдааа

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "енчо":

    Бих ти препоръчал да прочетеш поредицата "Стен" на Алън Кол.
    Особенно 6 том - Завръщането на Императора. Ще ти стане ясно какво може да се направи с 2 "наши" човека и 5-6 биячи, там си го пише едно към едно. А тук фантастичната поредица - пусни тук едно лисче продължава вече 30 години. Няма по-тъпи от 98% олигофрени.
    Та, 6-тия том.
  • 14 Вуте

    7 0 Отговор
    Я па си джиткам с Нокиа С2 Слайдър. Без интернет и блутут. Аре нека ми разбият кодо! А и нема кво да намерат у него, освен пияната Пена!
  • 15 Да да сигур

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "от Черни връх 45":

    Моа телефон е направен така че още с първия въведен грешно символ от паролите и се самоунищожава като данни и файлове и изобщо не продължаваш с опитите
  • 16 ЛЪЖЦИ

    2 0 Отговор
    В КОМПА МИ ИМА ЕДИН БРОЙ ЛИНУКС А В СЯОМИТО ПАК СЪЩОТО
  • 17 лют

    3 1 Отговор
    едно е сигурно при излизане на компромат рязко скача броя на заразените мисирки с ковид 19
  • 18 64272и8

    1 1 Отговор
    Знам, че и новите електринни средства ксто си го купиш и вкараш личните си данни и почнаш да си го ползваш почва да ти покачва температурата на тялото и да каже, защо за месец без да ползваш електронното си средство, то праща данни ако е вързано към Мрежата около 3 Гб инфо, за цял месец, няма инсталирани фейсове, чатове, всичко спряно, колкото позволяват настройките, защото нямам права върху телефона, те са в производителя, питах ги да ми дадат пълни права над електронното средство, те отказаха без да се замислят. Значе всеки от нас като си купи телефон не е физически собственик на уреда, а само си мислим, че сме собственици. Данните ми са по важни да ги имат те вместо аз да контролирам телефона какво да им праща и какво не!
  • 19 Николай

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сийка":

    Това с тото 2 го разбрах преди повече от 30 години. Преди 90-то година мога да изредя поименно мои познати които са спечелили 5, 5+1 и 6 от ТОТО 2. За последните години само един приятел взе 7800 от ТОТО Зодияк и то с комбинация от няколко четворки и тн.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пръци

    1 0 Отговор
    Хахохихихехе....,искам и аз един такъв клиент лооооохойохо...Кой бе,къде плащат тая пара дай ги насам....
  • 22 Готин

    0 0 Отговор
    Днес било лесно да се манипулира каквото и да било. Така твърди авторът.
    Да така е но за все по-малко хора. Майкрософт не спят. С всеки ъпдейт тяхната ,,десятка,, става пречка за такива манипулации. Още повече, че ви следи в реално време. Вече трябва да си спец за да си флашнеш тъпия ,,тилифон,,. Да не говорим за по сериозни операции. За Линуксчиите не говоря. В световен мащаб Бил е лидер!
  • 23 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сийка":

    Високоскоростните камери разрешиха тази "манипулация" ! Топка влязла по погрешка се задържа докато не се удари от друга и да излезе ! Това става толкова бързо, че не може да се хване и с хронометър ! Обърнете внимание на това, кога се пропускат топките !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове