Last news in Fakti

21 Юли, 2020 06:09 4 091 29

Освободиха Минчо Спасов

  • минчо спасов-
  • депутат-
  • протест-
  • метро-
  • обвнен-
  • заподозрян

Той е заподозрян за спирането на софийското метро и обвинен в хулиганство, а протестиращи в негова подкрепа блокираха движението по бул. "Шипченски проход"

Освободиха Минчо Спасов - 1
Снимка: БГНЕС

Заподозреният за спирането на софийското метро бивш депутат от НДСВ и активист от антиправителствените протести Минчо Спасов беше освободен малко след 1.00 ч. тази нощ, съобщи Българското национално радио. Той беше задържан заради съмнения, произтичащи от видеозаписи от камерите на метростанция "Софийски университет".

Спасов престоя в ареста на Първо РПУ повече от 6 часа, а протестиращи останаха пред сградата на Районното в негова подкрепа до освобождаването му, блокирайки движението по бул. "Шипченски проход" до късните часове на нощта. Пред "Хоризонт" Минчо Спасов обяви, че са му повдигнати обвинения за хулиганство.

"Не е ясно какви са хулиганските действия. Моите адвокати констатираха редица процесуални нарушения, например поемните лица, които бяха докарани, бяха без лични карти. Всичко това е отразено. Поискахме те да бъдат установени. Въпреки нашата съпротива бяха извършени процесуално-следствени действия по освидетелстване в тъмната част на денонощието, без това да е нужно от някаква степен на извънредност. В нашите правомощия са да обжалваме тези неправомерни действия. В първоначалната заповед за моето задържане беше посочен чл. 325 без алинея, без фактически основания. Това нещо сме го посочили в жалбата. Моите адвокати подадоха незабавно жалба."

Съмненията за участие на Минчо Спасов в инцидента произтичат от видеозаписи от камерите в метростанция "Софийски университет". Около обяд стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока "Младост". За няколко минути около 14:30 часа движението на влаковете беше спряно от протестиращите.

С Минчо Спасов е бил задържан и още един мъж, чиято самоличност все още не е уточнена.

"Две лица, отговарящи на външния вид на тези, които спират електрозахранването на метрото са задържани и са доведени в РУ. Към момента тяхната съпричастност към извършеното престъпление - хулиганство, се установява. Утре определеният за наблюдаващ прокурор ще прецени има ли извършено престъпление, какво е то. Те са задържани за срок до 24 часа", заяви Николай Станчев, главен разследващ полицай в СДВР.

На място пристигна и Мая Манолова, за да защити Спасов.

"Тук сме с адвокат Татяна Дончева и с адвокат Емил Георгиев. Ние нямаме никаква информация. Основно правило е, че на задържания трябва да му бъде осигурен достъп до адвокат. Ние се осведомяваме от проправителствените медии за това какви могат да бъдат причините. Ние сме отвън, защото не сме допуснати. Никой не даде информация защо е задържан. Това е безобразие и опит да бъде сплашен протестът. Но Минчо Спасов не е от страхливите, нито ние сме от страхливите, така че част от протеста ще се премести пред Първо районно", заяви Манолова.

"Събират се колеги адвокати и мислим да направим една адвокатска защита от много, много адвокати, които не може да побере помещението в районното", каза Татяна Дончева каза.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Другия с коня

    26 39 Отговор
    Какъв искаш да станеш като порастнеш,Минчо Спасов....Манолова вече я видяхме в офиса на Черепа....
  • 2 уау

    10 18 Отговор
    А,не трябваше !
  • 3 Българин

    29 41 Отговор
    Направо да го съдят за тероризъм тоя дърт изрод!

    Коментиран от #8

  • 4 Браво

    38 22 Отговор
    на адвокатите. Крайно време е адвокатската колегия да се вдигне като един човек в защита на всеки български гражданин и срещу произвола на управляващите

    Коментиран от #5, #12

  • 5 някой

    26 11 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Бре, я го направи ти това нещо, пък чакай адвокатите да те защитят. Можеш ли въобще да четеш? Те обжалват ,щото свидетелите уж нямали лични карти,а не че тоя не е извършител. Не мога да си го спомня като депутат на НДСВ какво толкова полезно свърши.

    Коментиран от #15

  • 6 Лили

    6 12 Отговор
    Съдът вършите си работата, затворите останаха празни
  • 7 Бесен

    22 11 Отговор
    Трябва да ги обвиняват в тероризъм и доживотен затвор
  • 8 Zodiac

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Браво, напълно ви подкрепям
  • 9 НДСВЯ

    13 6 Отговор
    НДСВЯ СЕ ПРЕВЪПЛАТИ В ГЕРАП ФУЛ НАЛИ МАДРИТСКИЯ КРАДЕЦ ДАДЕ ПАГОНИ НА САМОЗАБРАВЕЛИЯ СЕ ПРЕСТЪПНИК ФАШИСТ,КАКТО ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ПОМНИ НДСВЯ ТАКА И ГЕРБАВИЯ ЩЕ БЪДЕ ЗАБРАВЕН НО Е МНОГО ВАЖНО ДА ПОСЕТИ ПАНДИЗА ....
  • 10 Бах ти филма

    12 3 Отговор
    Бай Минчо ако е знаел ,че заради него ще се разработят всички клоуни в цирка ,баре да беше запалил Рилския Манастир....
    Малееее....
  • 11 възмутен

    25 5 Отговор
    този изкукал старец трябва да го обвинят в тероризъм не в дребно хулиганство, защото ако вчера бяха загинали хора той щеше да си вземе адвоката по бракоразводни дела и да се покрие, и ако това е правосъдието на протестиращите -това е хаос
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истината

    7 6 Отговор
    Ще го пуснат естествено, Боко преди десет години натисна копчето на цялата държава а още е на свобода с чекмедже до празната си глава.
  • 14 Българин

    4 13 Отговор
    Браво на човека, това е истински мъж, а не като феновете на тиквуций които са силни само пред клавиатурите, а навън не смеят да гъкнат!
  • 15 Учуден

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "някой":

    Под полезно какво имаш предвид - да е пълнил чекмеджета с кюлчета и пачки ли?
  • 16 Ю Кортес

    9 5 Отговор
    Трябваше една вечер да преспи с ромите

    Коментиран от #17

  • 17 Пацо

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ю Кортес":

    Това ли са младите и красивите.....
    Другите ги карат от цялата страна.Днес в 7.
    30 се събират на баня пиперка в старата Загора и с 4 или 5 коли са за София.плаща бесепе,те са фалирали и парите само минават през тях,източника е друг

    Коментиран от #19, #21

  • 18 абв

    10 3 Отговор
    В cтрaнa, в кoятo нe дocтигaт лeкaри a aдвoкaтитe ca в пъти пoвeчe oт нужнoтo e oбрeчeнa нa мaфиoтcкo упрaвлeниe c мнoгo кoрупция. Тoвa ca хoрa, нa кoитo ръцeтe ca им в зaдния oтвoр и зaтoвa ce изхoждaт прeз уcтaтa cи. Aкo мoжeхa дa oтидaт в чужбинa зa дoбрo зaплaщaнe вeрoятнo излишнaтa aдвoпaплaч щeшe дa нaмaлee. Уви, никoй нe иcкa нecпocoбни зa нищo. Тaкa вcичкaтa aдвoпaплaч ce бутaт в пoлитикaтa и cтрaдaт хoрaтa, якo cтрaдaт.

    Коментиран от #20

  • 19 Добър ден како Минке...

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пацо":

    Ми то това да не е от вчера... Копи, пейст... Млади хора в провинцията на по 20-25 г, не желаещи да работят и чакащи мама и тате да кихнат някой лев за биричка и цигари. В един момент иде един чичко и им вика.... Пичове хайде да ви водя в София на жълтите павета... Транспорт, Хапване и пийване от мен и вечерта като се върнем и по пидисе кинта суха пара на калпак... Найс, а?

    Коментиран от #26

  • 20 Да ама не

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "абв":

    България е на първо място в Европа по брой лекари на глава от населението - 30 000 са по данни от началото на 2020г. или по 240 пациента на лекар, на второ място е Германия с 290 на лекар. България е на първо място и по брой администрация и полицаи. Лекарската мафия, администрацията и лолицията трябва да се намалят с 50% поне, а депутатите да станат 60.
  • 21 Хахаха

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Пацо":

    Викаш по 8 човека в кола:) Това да не са платените автобусчета на ГЕРБ с турци от Кърджали и бразилци от Бургас, пръскаш се от злоба, че това беше еднократно, нали:) Сигурно си бил първия записал се с 30 лева в джоба за да пазиш Доган на Росенец, нали българино
  • 22 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Поредният провалил се политик, лапал 4 г. на софрата на Царя
    сега протестира. И натиска паник-бутон в станция на метрото и спира тока. Не го интересува, дали ще пострадат невинни граждани
    Такова действие се нарича социално, анархистическо деяние
    Защо не го извърши в Москва? Не му мърдат 10 г. трудово-възпитателен лагер в Сибир
  • 23 Историк

    9 1 Отговор
    Като виждам кои са СЕ ЗАТИЧАЛИ ДА ГО ЗАЩИТАВАТ; Мая Манолова, Татяна Дончева...все стари комунисти.
    То за комунистите саботажи и атентати са в кръвта им: Св. Неделя, мандри, фабрики. Без да ги интереуват жертвите и по заповед на Коминтерна и СССР
  • 24 Ленин

    1 0 Отговор
    Без ток няма кумунизъм.Да се растреля тоя монархо фашист заради съботажа и чекистите от НКВД да ми докладват!
  • 25 Баба Пена от Виена

    1 0 Отговор
    Лелее,ма тоя ем дебил ем дърт.Това ли интелигентното гражданско общество терористи .
  • 26 Ганю балкански

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Добър ден како Минке...":

    Ми дааа бай Ганя вечно жив!
  • 27 ОАЕ с пурата се кефи...въй че бол глупац

    1 0 Отговор
    Бг то е пословично мързеливо и продажно тварче.Иска само да лапа без да работи.
  • 28 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    И "МУНЧО " С "БРАДЕ" И ОЧИЛА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ !!! А ИНАЧЕ, СИ Е ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ -ЗАСТРАШАВАШ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА !!!!!!!!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове