Last news in Fakti

22 Юли, 2020 18:49 1 952 37

Петкова: Има опит да се извлекат политически дивиденти от темата за студения резерв

  • теменужка петкова-
  • студен резерв

Енергийният министър коментира, че наложените санкции от САЩ върху „Турски поток“ не засягат „Балкански поток“

Петкова: Има опит да се извлекат политически дивиденти от темата за студения резерв - 1
Кадър бТВ

Опитват се да изведат политически дивиденти от темата за студения резерв – никакви договори не прекратяваме, те изтичат на 31 юли. Това заяви в „Лице в лице“ енергийният министър Теменужка Петкова. 

Днес премиерът Бойко Борисов разпореди да не се продължава договорът за студен резерв на „ТЕЦ-Варна“, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Енергийният министър обясни, че всяка държава, членка на ЕС, е длъжна да има енергиен резерв. Така се подсигурява стабилност и баланс в електроенергийната система на държавата. По думите ѝ нейния ангажимент е да определи коефициента на надеждност на енергийната система, а по предложение електроенергийния оператор се определя размерът на студения резерв. След което се провеждат търгове. 

„Цената е регулирана, тя се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. След провеждането на търговете, при него се явяват различни производители на електрическа енергия. Те трябва да са базови мощности, които да гарантират сигурността на системата, като производителите могат да бъдат както от България, така и от чужбина. Към настоящия момент тези компании са осем“, уточни Петкова. 

На въпрос защо държавният ТЕЦ „Марица изток 2“, който е пред фалит, се отказва да осигурява въпросния студен резерв, Петкова отговори, че това се случило през месец март 2018 г. заради технически проблеми. Тя отхвърли твърденията, че това се случило, за да може „ТЕЦ Варна“ да изпълнява тези функции. 

Петкова обясни, че бюджетът за студен резерв възлиза на 56 млн. лв. Тя не успя да отговори каква сума получава ТЕЦът на Доган, защото съотношението е различно. Тя допълни, че държавата ни работи по въвеждането на Механизма за капацитет, свързан с удължаването на експлоатацията на въглищните електроцентрали, като едно от задълженията по него ще бъде да се спре използването на студен резерв. След това, при нужда, студен резерв ще се произвежда само от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“. 

Енергийният министър коментира, че наложените санкции от САЩ върху „Турски поток“ – не засягат „Балкански поток“, защото са спазени всички изисквания. По думите ѝ не се очаква американско вето  върху проекта АЕЦ „Белене“.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо не напишете, че на Бойко

    22 3 Отговор
    са отпуснали най-малко милиарди ?
    Къде са списъците, за справка на Гърция са отпуснали над 70 милиарда.

    Коментиран от #20

  • 2 атомното счети

    20 1 Отговор
    Оставка, сестриньо.
  • 3 Лост

    9 0 Отговор
    Тя всяка държава трябва крадливи и лъжещи държавници, но какво от това.
  • 4 Радо

    18 0 Отговор
    ТГП.................(Г - гербераска).

    Коментиран от #19

  • 5 тъпа п

    20 0 Отговор
    Не разбирам - няма проблем, че има корупция, никой не го отрича, никой не отрича, че студения резерв се използваше за крадене на пари, проблема бил някой да не извлече политически дивидент. Тая и всички останали в правитеството си е точно такава както я определи Баце.

    Коментиран от #13

  • 6 Гост

    28 0 Отговор
    Винаги съм казвал, че проста счетоводителка не става за енергиен министър. След като ти спрат Турски поток, как ще ти функционира Балканския поток като са една и съща тръба с две имена?!?!?
  • 7 Вярно

    17 1 Отговор
    ли е, че тази е била счетоводителка на Пашата? Чух и, че Гинка Върбакова е спряла студения резерв на Доган и му е останал само топъл резерв.

    Коментиран от #26

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хрониките на герберлунгия

    12 0 Отговор
    Коалицията герб-дпс личи отвсякъде.
  • 10 народ

    14 0 Отговор
    Калинке ОСТАВКА!
  • 11 Санкциите са за Турски поток

    10 0 Отговор
    Балкански поток е в главите на герберастите. Подарявате 50-60 мил. на година народни пари, з за пенсионерите няма и сега политически дивиденти, права си, разследване трябва да има.
  • 12 ценител

    8 1 Отговор
    Не и пречи че тъпа, но е мноо грозна и дебела баце. сменяй
  • 13 Любомир

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "тъпа п":

    Тази си рецитира някакво стихотворение при Цветанка Ризова, но конкретно нищо.Да я вземат на някой строеж, да замазва настилките.
    Лъжи, извъртания и без мислени разбъркани словоНЕсъчетания.
    Тази е мЕнистър.
  • 14 Румен

    6 1 Отговор
    Всичките възрасни и миризливи от правителството вън, и затвор. Само млади хора да градят България

    Коментиран от #23

  • 15 Софиянецо

    8 0 Отговор
    Тоя договор за студен резерв май е с конкурс, а не с разпореждане на енергетика Бойко.
  • 16 Хидроенженеригъ

    6 0 Отговор
    Без внушения, застрашен е етническия мир на целия Балкански полуостров. Раздавам новите карти и некой не сте поканени на постата и шъ си трайкате докато ний си играйками.
  • 17 боковите

    6 1 Отговор
    мазни биволици-министерки са негов стандарт....Лой капи от тях!
  • 18 баце

    7 0 Отговор
    А по темата ЧЕЗ-ната Гинка, могат ли да се извлекат дивиденти.
  • 19 Жена

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    Абсолютно ТГП.................(Г - гербераска).
  • 20 Ами грантовете

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защо не напишете, че на Бойко":

    са намалени от първоначално обсъжданите 500 милиарда на 350 или 360(не помня точно колко милиарда). Колкото е могъл е получил Бойко. При 140 милиарда минимум във вид на грантове надолу няма как и сумата за България да не намалее в тази си част от 9 на 7,7 милиарда(не претендирам, че са напълно коректни цифрите, но отразяват вярно ситуацията). Не се сравнявайте с Гърция, а с Румъния. Гърция отдавна е в ЕС.
  • 21 Чупката

    7 0 Отговор
    Теменуго, не коментирай! Махай се! Барабар с останалия башибозук на Вожда ви! Представи си МО да работи без министър, който и войник дори не е ходил! Та по-дпбре или по-лошо ще работи това м-во ? Това е въпрос понижена трудност! Мантрата на Вожда ви е да не се счупи държавата. О С Т А В К А !!!
  • 22 гост

    3 0 Отговор
    Всъщност има превани, но икономически. Като ви видим сбирщайна за нов кабинет, ще мога коментирам дали има политически преевани.
  • 23 Повечето млади

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Румен":

    за чеп за зеле не ставате. Като гледам неграмотните коментари, пълни с правописни грешки. Толкова инфантилни коментари, пълни с цинизми, хейт и т. н. И никакви аргументирано изказани мнения, които наистина да могат да убедят някого в правотата ви. Има няколко по-добре изразяващи се младежи, но те са от младежката фракция на БСП. Явно много ги юркат да учат старите пушки в партията. Почти всичко останало е пълна леш.Говоря за тези с лидер ски качества, които са нужни да си политик.От I T специалисти, които у нас с лопата може да ринеш, може и да не са прости(изисква се определен капацитет все пак, за да си добър в това), но са доста едностранно развити и нямат нито опит, нито познания в други сфери. Как ще смените старите генерации като старчоци като Бабикян ви оглавява и яха протестите. Майстор на лъжите и фейк новините. И да попитам все пак нали не смяташ Слави Трифонов за млад?По-дърт е от мен, а аз имам внуци.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГЕРБ КРАДАЧИИИ

    3 0 Отговор
    ''Oтпуcкaт ce 2 милиaрдa зa caнирaнeтo, нo бeз дa ce нaпрaви мeхaнизмът зa кoнтрoл нa тeзи 2 милиaрдa, бeз дa ce oпрeдeли лимит нa цeнa, бeз дa ce дaдe укaзaниe кaк щe cтaнe oтчитaнeтo - пo рeaлнo извършeнaтa рaбoтa c aктoвeтe или... Бeзлимитнo! И зaпoчвaт, хoрaтa cи пишaт 300-400 лв. нa кв.м. В cъщoтo врeмe, c eврoпeйcки фoндoвe oт 50 млн. дoлaрa (б.р. вeрoятнo иcкa дa кaжe 50 млн. eврo) ce caнирaт бългaрcки дoмoвe cъc 114 лeвa. Ниe caнирaмe c 350-400. Кoгaтo фирмитe oт кaртeлa cключихa дoгoвoри и влязoхa дoгoвoритe им в Бългaрcкaтa бaнкa зa рaзвитиe, Миниcтeрcтвoтo нa рeгиoнaлнoтo рaзвитиe ce уceти дa cлoжи лимит нa цeнa. Кaквa? 348 лв. Три пъти пoвeчe oт рeaлнaтa. И кoгaтo oбщecтвoтo ce нaдигнa, Миниcтeрcкият cъвeт рeши дa фикcирa цeнa 315 лв.
  • 26 Ами да

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вярно":

    Как без Паша и Тиква Тулуп се става шеф на финансова инспекция и после министърка. Лична и точна=като Менда Стоянова за цар Киро.вече някой да е притеснил касичката на Менда царчето Киро от Катуница не се е чуло.
  • 27 Сокол Скитник

    1 0 Отговор
    Рядко срещано безхаберие демонстрира енергийния министър.Но лъже професионално и безочливо. И за сляпо куче е видно,че схемата беше подготвена за "почетния председател", за да си построи пристанище, което да му носи милиони всеки ден. Сега пристанището е факт и власта може да си напише точки. Студения резерв е пепел в очите ни. Защо ти е да даваш милиони на централа, която ще ти осигури ток след 8 часа, /най-рано/, която не може да пусне три блока на газ по смъртно?! Сега можеш да си закупиш и да употребиш при необходимост енергия от европейските енергийни борси и то в много по -кратки срокове!!! Тези хора погребаха България!
  • 28 селтак

    1 0 Отговор
    Ми ток нема,кво друго да са извлече!Аааа сетих са, пари!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост

    0 0 Отговор
    Теаменужке,дружка на Гинка дето си мислехте,че можете с поставени фирми да купите половината електропреностна мрежа.Точно Борисов се опитва да прави ПР с тоя резерв.Уж той наредил по негова заповед да спрат резерва.На Доган и без това му изтече договора.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове