4 Август, 2020 17:41 2 981 30

Андрей Райчев: Протестът е като канадска борба

  • андрей райчев-
  • герб-
  • бсп-
  • протест

НДСВ се появи при рязък спад на подкрепата за СДС и БСП

Андрей Райчев: Протестът е като канадска борба - 1
Снимка: бТВ

"Тече нов процес - протестът е на много скорости и между тях нараства дистанцията. Хората се разслояват и се намират на различни фази на възбуда и на агресия".

Така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР продължаващите 27 дни антиправителствени протести в страната. Той оприличи протестите на канадска борба, при която важна е способността и на двете страни да издържат дълго:

"На канадска борба издръжливостта е важна, не толкова колко си агресивен".

Според него правителството е в спокойна поза и с резки подобрения на материалното положение на цели групи хора се надява да издържи, но и да пречупи протеста.

В предаването "12+4" социологът коментира изследване на "Алфа рисърч", според което първите четири партии от 6 или 7, които ще влязат в следващото Народно събрание, са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" - партията на Слави Трифонов и "Демократична България":

"Това е първото изследване, което показва, че напреженията, които бяха от доста време, започват да преливат в електорални размествания".

По думите му главният факт в това изследване е, че двете водещи политически сили - ГЕРБ и БСП, които преди бяха на малка дистанция, имат рязък спад:

"Това, ако се потвърди от следващи изследвания, показва нова политическа ситуация в страната".

Райчев даде пример с появата на НДСВ на Симеон Сакскобургготски, която е била предхождана от рязък спад в подкрепата за БСП и СДС.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гробар съм

    39 24 Отговор
    Ще паднат просто нямат избор!!
    Яд ме е за хората които гладуват, защото се оценява само от нас мислещите хора! Хунтата е погубила много животи и то на невинни хора, само за да си донапълни гушата, вече може да се каже и шкафчето! Дано останат живи и здрави тези бойци за свобода!!

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Питанка

    22 13 Отговор
    Колко "струва " мнението на този манипулатор ?! Колкото на Д(п)С - арски трол, възхваляващ Русия.
  • 4 Отговоррр-носТТа

    25 15 Отговор
    Райчев, стига гледа Назад, Промената е само напред и нагоре! Без Гербави, без Валерита, без Магарета, без КОрн-лийки....И най вече БЕЗ Ткви!

    Коментиран от #30

  • 5 Последния Софиянец

    24 18 Отговор
    Баце ,ако още се бави с оставката няма и да влезе в следващия парламент.Като вика че идва лошо,що не остави Радев да обира негативите?

    Коментиран от #10, #12, #18

  • 6 Ivan

    20 7 Отговор
    Райчев е хитър измамник ,но всички които сме гледали лъжите му знаем че и той си отива заедно с властта!
  • 7 Да да

    16 7 Отговор
    И ДИСТАНЦИОННО И МАШИННО ГЛАСУВАНЕ. ИСЧИСТВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ОТ 800 000 МЪРТВИ ДУШИ ГОТОВИ ЗА МАШИНАЦИИ НА ИЗБОРИТЕ. КОЛКОТО ЛИЧНИ КАРТИ ТОЛКОВА ИЗБИРАТЕЛИ. ВИСОКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ 75 - 85 % . БУДНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО Е ГАРАНЦИЯ ЗА РАЗВИТА И ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА .ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА. МЛАДИТЕ НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА ИЗЛЪЖАТ И ВАС. НА БЪЛГАРИЯ МЯСТОТО Е ПРИ РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ. ОТВОЮВАЙТЕ СИ БЪДЕЩЕТО.
  • 8 данъкоплатец

    18 18 Отговор
    полицията до кога ще ги търпи тия лентяи дето блокират кръстовищата и предизвикват задръствания ??? Писна ми !!

    Коментиран от #20

  • 9 не ми се чете

    18 4 Отговор
    Омръзна ми толкова години да слушам манипулациите на тоя лизач. Жалко същество, дори и дикцията му е противна.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 месара

    19 16 Отговор
    това не е протест , това е опит за преврат ! всички знаем кои са подстрекателите и организаторите !
  • 12 ДесА

    17 9 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Пак ще сте изненадани..както винаги!!! Но този път...заради вашата глупост да затваряте кръстовищата....изненадата ще е още по-голяма!!!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Въйй

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "ДесА":

    Не думай? Еми “Благодаря бе”!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пит

    8 3 Отговор
    Пак се разкрякаха м@сиркире.Лъжците от изследването поне да попитат хората за мнение
    Този път няма да стане
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А пък Христо Иванов

    11 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гробар съм":

    и Слави сега като вземат да спасят всички гладуващи... Море и мъка... То да управляваш и да угаждаш на народ не е като да развяваш трибагреник пред сараите на Доган и да пееш за тулупи и мисирки. Слави видя, че без спонсори не може да издържа една телевизия дори, а се засилил държавата да вкарва в ред.Хубаво му беше на хранилката в богата телевизионна медия. Танцьорките му заработваха над 2500 месечно, а той стана милионер... Корнелия поне е откровена и казва, че ще вдига данъците на богатите, а тези двамата какво ново предлагат? Че не искат Бойко и Гешев го разбрахме... Ама това не е достатъчно... А да управляват с ДПС и БСП искат ли? Нали протестърите уж не искат?!

    Коментиран от #19, #21, #22

  • 18 Ами ще пораздаде пари

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    и може и да го остави.Ама какво те топли лично теб това не ми е ясно?ГЕРБ в следващия парламент най-вероятно ще е опозиция. За тяхно огромно щастие. А ти ще се "наслаждаваш" на новата конфигурация управляващи. Всички ще ѝ се "наслаждаваме" т. е.
  • 19 Яверт

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "А пък Христо Иванов":

    Огледайте се добре преди избори.! Партеите които ще работят за хората не ги показват по телевизията. За тях се мълчи гробовно за да не ги припознаите.
  • 20 Чукча писател ...

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "данъкоплатец":

    Че от кога троловете плащате данъци ?
  • 21 Ко каза ко

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "А пък Христо Иванов":

    Корнелия откровена ... :)))))) :))))))))))) :)))))))))
  • 22 Чукча писател ...

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "А пък Христо Иванов":

    Ами прочети какво предлагат, то си пишат хората.
  • 23 Дедо ви

    2 0 Отговор
    Не бъркайте спорта и идиотите! Спорта е чист откъм мутри! Впоследствие праните гащи стават мутри!
  • 24 Вруу

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "В България":

    Типичен представител на партия ГРОБ, според вас хората се делят на БсП-ари и ГРОБ-ари.Много сте простички, жалки сте.
  • 25 БСП за България и Радев

    1 3 Отговор
    Ай млъквай бе! Ще вземем властта и това е
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Не разбирам защо всеки КОМПЛЕКСАР смята, че трябва да се изкаже по темата с пърформанса, опс протеста...
  • 27 Венцелов

    3 0 Отговор
    Фъфлещ комунист, лаладжия,прилича ми на мутра (съдя по имотите, не по визията. Свързан с БКП, не изключвам и с други служби. Заедно с червен Кънчо и още някакъв са собственици на Галъп БГ, което няма много общо с Галъп Интернешънъл.
  • 28 Гита

    3 5 Отговор
    Благодаря ви протестъри, колкото повече стоите по кръстовищата и магистрали толкова повече се вдига рейтинга на бате ви Бойко. Моля ви протестирайте до 28.03.2021 г. тъкмо Герб ще направи 51 процента и Бойко ще състави самостоятелен нов кабинет, нали това искате ново управление, ще го имате. Честито!

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ХЕБЪРсайта

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Отговоррр-носТТа":

    Ти вярвсш ли..ще ви сдъфчат и изклюят..без да осетите...ще остсне само лежането и викането..безделници..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове