Last news in Fakti

6 Август, 2020 10:22 5 154 32

Тоалетни на цената на апартаменти в столична градинка не работят

  • тоалетни-
  • кристал-
  • градинка

Цената на съоръженията е по-скъпа от тази на апартамент – по 9 400 евро на квадратен метър

Тоалетни на цената на апартаменти в столична градинка не работят - 1
Кадър бТВ

Публична тоалетна на цена колкото апартамент. Това може да се види в столичната градинка „Кристал“. Столичната община е платила 100 хиляди лева за съоръжението с площ около 5 квадратни метра. Всъщност тоалетните са две, а цената им излиза по 9 400 евро на квадрат.

В добавка към това тоалетните не работят и са оградени с огради. За проблема алармираха от гражданската инициатива „Спаси София“.

Става въпрос за проект за ремонт на района около храм-паметника „Александър Невски“ е най-мащабният от последните две години, заедно с този на ул. „Граф Игнатиев“.

„Ремонтът тук е на по-голяма стойност – около 21 милиона лева излиза. И в крайна сметка виждаме, че много малка част от предвидените работи са свършени, а тази малка част от работите, които са свършени, всъщност не работят. Например това е тази тоалетна зад нас, която според документацията за обществената поръчка струва 100 хиляди лева. Вътре са две тоалетни, общо 200 хиляди лева“, обяснява Светлозар Алексиев.

От миризмата става ясно, че тоалетните са използвани, въпреки, че не работят официално. Вероятно затова са заградени, но така и не са измити. Не работят и новите контейнери за отпадъци.

„Подземи контейнери за отпадъци. Всеки от тези контейнери струва 9 хиляди лева. В момента е опакован с найлони. И с надписи, че не работи. На самите контейнери пише, че не работят. Въпросът е къде спи общината, защо не работят и защо плащаме всичките тези пари. Всъщност гражданите не могат да използват това, за което сме платили“, добавя Алексиев.

В коментар по темата общинският съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков обясни, че цената на публичната архитектура винаги е висока: „По принцип цената на публичната архитектура е висока. За конкретния случай не мога да отговоря, тъй като е минала обществена поръчка, имало е спецификация – точно изпълнение и конкуренция в ценообразуването. Според мен всичко е абсолютно законно и от цената не съм изненадан като стойности. Защото пак ви казвам – в публичната архитектура, вандалоустойчивост, самопочистване… Обществото трябва да свикне със скъпо струващата публична архитектура. Всички трябва да свикнем с това“, заяви Петков в „Тази сутрин“ по bTV.

„Скъпо е, но пък затова не работи. На всичкото отгоре не са си направили труда да бъде консервирана. Еманация на миналия мандат на Фандъкова и на управляващите от ГЕРБ беше ул. „Граф Игнатиев“ и всичките качествени ремонти. Като гледам нещата не се подобряват. Сега най-вероятно тяхната еманация ще са неработещите тоалетни и неработещите кошчета по 9 хил. лева“, коментира от своя страна общинският съветник от БСП – Иван Таков.

От Столичната община отговориха разтрогнала договора си с фирмата-изпълнител и остатъкът от проекта ще бъде извършен от друга компания. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    82 2 Отговор
    идеална емблема на гроб
  • 2 Asdfg

    94 2 Отговор
    Фандъкова, къде си? Какви са тези суми? Веднага излез и кажи вярно ли е! Ако е така, си за съд и затвор! Гешев, спиш ли? Спинкай, спинкай. Гешев къде е Ритона?
  • 3 наследникът на СИК

    58 4 Отговор
    Така става, когато Мафията превземе всички сфери на живота. Трябва ни бомба като в Бейрут, за да се рестартираме.
  • 4 Грейс

    51 2 Отговор
    Ще ги затвори в луксозните не работещи тоалетни докато не възстановят парите! Боклуци,!!
  • 5 335с

    48 1 Отговор
    Е ,кметицата на орките от София, нали и тя има чекмедженце на нощното шкафче?! То празно ли да стои?
  • 6 Фандъкова

    42 0 Отговор
    Е нали сме прекратили договора с компанията, пуито платено, парите са усвоени, сега ще точим по проект "Ремонт на ремонта" следваме плътно и неотменно програмата спусната от централата на нашата ПП ГЕРБ. Стига сте ревали, идат избори и аз оставам, дори Борисов да подаде оставка.
  • 7 333

    31 0 Отговор
    Още един пример за корупционни сделки и кражби! Това не е единствения пример в България! Борисов да си ходи заедно с Фандъкова днес тук и сега! Разгласявайте такива примери в колкото се може повече медии, за да стигне информацията до Европа и Америка!
  • 8 Винету

    25 0 Отговор
    Недей с лошо Държавата ще се счупи
  • 9 @@@

    25 0 Отговор
    Използвайте градинката на фандъкова бе селяни
  • 10 измекяри

    18 2 Отговор
    Накратко:
    1) общинският съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков обясни, че цената на публичната архитектура винаги е висока
    2) Обществото трябва да свикне със скъпо струващата публична архитектура. Всички трябва да свикнем с това
  • 11 Valio

    20 0 Отговор
    То на НЕГРАМОТНАТА ФЪНДЪКОВА цялата и работа е такава.......
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 МИНЧО СЛИВАТА

    20 0 Отговор
    Ще заработят, като станат на цената на цял ЕТАЖ.
  • 14 Костас

    22 1 Отговор
    Уморен кон!Това е ГЕРБ в момента.Затова властта не трябва да се заседява ,а да се сменя иначе придобилите апартаменти с асансьори ще се увеличават.

    Коментиран от #15

  • 15 шумкаре и другаре

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Костас":

    Тия са крадци още от 9-то колено, не сега.
  • 16 Крадци

    11 0 Отговор
    Ето къде потъват парите на народа в тоалетната, вместо да отиват за повишаване на доходите, образованието, здравеопазването, социалния статус... И това е само един мъничък пример от безбройните безобразия по ширините на милата ни изстрадала родина. ГРОБ са една черна дупка, в която парите се засмукват и изчезват безвъзвратно и завинаги в паралелната им вселена на цветя и рози, в която живеят.
  • 17 Канев

    8 0 Отговор
    Къде е Фънди, Усмихнатото лице на корупцията у нас? За нея няма ли прокуратура? Къде е Ванчо Гешев, защо ли питам, нали той удари Иванчева от страна на Строителната мафия, а Фънди е част от нея? Скоро ще си замине Великия Бял Вожд, който я слага за кмет като плаща на индианците и трябва да и се търси отговорност за разрухата на София и некачествените ремонти. Да се изчислят загубите и кражбите които са стотици милиони!!! Изчезна нещо Фунди като започнаха протестите и трепети, кога и защо ще бъде арестувана. За какво е ясно, кога, времето ще покаже.
  • 18 Мариана Зарева

    9 2 Отговор
    Здравейте, аз съм имала "рядкото щастие" :)::):):) да ползвам подобна тоалетна в Дубай . Искам само да ви обясня, как се случват нещата там. Пускаш монетка на стойност около 1.50 лв. и чакаш. След всеки посетител кабинката остава заключена и се започва едно миене и чистене, всичко естествено автоматично и когато се подсуши се отвря вратичката и влизаш в буквално стерилна тоалетна. А и съм сигурна,че тамошните тоалетни не са по-скъпи от нашите.
  • 19 Стани богат

    7 1 Отговор
    Важното е да е скъпо и кинтите да се разпределят. Кой ти гледа дали работи?
  • 20 Ужасът

    5 2 Отговор
    ЯВНО Е ЧЕ ОЩЕ СЕ КРАДЕ НА МАКС. Да напълним и гардероба на тиквата.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 В.В.П.

    2 2 Отговор
    ЕЕХААА,,,МОЯТА КЪШЩА СДВОР Е ПО МАЛКО ПАРИ....ЕГАТИ И КЕНЕФИТЕ....ТО В СОФИЯ. Всичко е така...
  • 23 габровец от варна

    4 2 Отговор
    Тоя кенеф да не е строен на центъра на Токио за тея пари бе!

    Коментиран от #26

  • 24 Гларус

    3 3 Отговор
    Ето от къде били кюлчетата в шкавчето на Би Би.
  • 25 honda

    7 1 Отговор
    Обявяват търг за боядисване на пленарната зала на Парламента, на който се явяват трима кандидати предприемачи.
    “Аз ще свърша работата за 3000 лева - 1500 за материали, 1000 за екипа ми и 500 печалба за мен”, обявява първият.
    “Аз мога да се справя за 2000 лева - контрира го вторият, - 1 200 за материали, 600 за екипа и 200 печалба за мен.
    Третият се доближава и прошепва в ухото на депутата, назначен за отговорник по ремонта: “5000 лева”. “Как стигнахте до тази сума?!” - изненадан пита депутатът. “1500 за мен, 1500 за теб и наемаме втория да свърши работата!
  • 26 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "габровец от варна":

    В Токио не строят толкова скъпи тоалетни, но пък за сметка на това са чисти и не миришат. Въпрос на разбирания и култура. Освен това, за разлика от "колежката" си от София, Койке има дипломи от три Университета и няколко награди, включително международни за личност. 😄
  • 27 Госあ

    2 1 Отговор
    Абе положението в тази България е просто отвратително. Смърди на невежество, простотия и алчност отвсякъде. Точно като тези тоалетни.
  • 28 Наблюдател

    1 0 Отговор
    ГЕРБ нямат равни при "усвояването" /на прост език краденето/ по "законен" път! Правиш си за "наши Ора" съответен закон - усвояваш !
    Естествено съответните "Ора" са предупредени за задължителните комисионни /от 30% нагоре/! Друго си е комунистическата школа през която са минали кажи речи всички в ръководството на шайката като се започне от главатара им Б. Борисов! В много отношения той и компанията са достигнали нови върхове къде, къде по-рафинирани от хайдуците на партията майка! Самото представяне на краденето за дясна политика си е постижение в Световен мащаб ! Щом в ЕС го приемат за нормално може да се сваля шапка на лицето Бойко Методиев Борисов!
  • 29 глоги

    1 0 Отговор
    Въпросите са: Къде спи общината, защо тоалетните не работят и защо плащаме всичките тези пари????? ОБЩИНАТА СПИ В КАБИНЕТА НА КМЕТИЦАТА ФАНДЪКОВА. КЪДЕ ДРУГАДЕ ДА СПИ? Плащаме луди пари за оня,дето духа над Витоша.
  • 30 инчхай

    1 0 Отговор
    работа,работа и работа а фандъка краде това е герб
  • 31 Бай Благой

    1 1 Отговор
    Гарантирано от ГРОБ и Фандъчката!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове