Last news in Fakti

26 Август, 2020 11:16 4 143 24

Образователният министър с мрачна прогноза за учебната година

  • красимир вълчев-
  • учебна година-
  • ученици

Ако има едно дете с COVID-19, класът ще излиза в принудителна карантина

Образователният министър с мрачна прогноза за учебната година - 1
Снимка: БГНЕС

Живеем в условия на непредвидимост, но сме заявили, че обучението ще е присъствено. Ще бъде трудна година. Трябва баланс - да не прекъснем обучението и да запазим здравето. Това каза пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Избрахме стратегията - невзаимодействие между паралелки", каза още той. 

"Родители са притеснени. Имаме списък с хронични заболявания, с които децата могат да изберат да останат вкъщи. Ще има дистанционна форма", добави Вълчев. 

"Няма система, която да е напълно готова и напълно оборудвана. Имаме отпуснати средства от ЕС за компютри, вероятно ще купим пречистватели на въздуха, но това ще се забави. Не можем да сме сигурни, че всяко дете ще има персонално устройство за работа", каза още той. 

По закон ще бъде урегулирано, ако има едно дете с COVID-19, класът ще излиза в принудителна карантина. Ще бъде уточнено и при какви условия ще се минава на електронно образование.

Всичко това ще стане с промени в Закона за предучилищното и училищното образование, министърът на образованието Красимир Вълчев, като уточни, че се надява промените да се дискутират в парламента на 10 септември.

По въпроса със заплатите на ректорите в България и конкретно за ректора на ЮЗУ, Красимир Вълчев уточни, че има наредба, която ще подпише до края на седмицата и тя предвижда заплатата на ректорите да зависи от изпълнението на определени цели, важни за обществото – например колко са променили учебната програма, колко са развили млади преподаватели.

С официална позиция от вчера, ректорът на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков обяви, че заплатата му не е 16 000 лв., а е 4800 лв. месечно. "Правят се крачки – дозирани, смея да твърдя премерени, изпитите да мерят функционалната грамотност", изрази увереност Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 очилище

    22 5 Отговор
    Цяло хоро паразити иска да ни съсипи..
  • 2 даскал Бил Геноцидис

    35 3 Отговор
    Пишете я дъждовна тая учебна година. Малчуганите ще зяпат по цял ден фейса и други забранени сайтове.
  • 3 Лост

    24 1 Отговор
    С тези маски и шлемове в детските градини децата и да си поиграят с извънземни, никой няма да им поверва.
  • 4 рецепта за карантина на класа

    13 2 Отговор
    Пресен картоф за висока температура.
  • 5 Няма значение от коя партия сме или

    21 0 Отговор
    Не сме от никоя, както повече! Българи! Държавата е ограбена отдавна, сега е Оглозгват, Счупена и продадена отдавна! Сега им трябва Нова Конституция за да не бъдат съдени и има още пари от ЕС дасе Разпределят и усвояват? Държавата и народа"кучета го яли" Важното да оцелеят ида се измъкнат Сухи от Водата, всичко друго го имат!!!!
  • 6 Учител Родител

    28 0 Отговор
    Днес едно, утре друго. Непрекъснато някой болен - класът целогодишно в карантина. Но ще е присъстване годината, дам!
    Как ще стане децата да не взаимодействат помежду си - по график в тоалетната е добра идея, нали!
    Дано на 10 септември сте аут от системата!
  • 7 КЛЪСТЕРА ГЕРП

    14 0 Отговор
    Със все по - мрачни прогнози!
  • 8 Я ...Я

    17 0 Отговор
    ТИЯНАШИ МИНИСТРИ САМО ПЛАЧАТ!!! НЕ СЪМ ЧУЛ МИНИСТЪР ОТ ДР. ДЪРЖАВА ДА СЕ ОПЛАКВА. ГЕРМАНИЯ И ДР. ГОВОРЯТ ПУСКАМЕ УЧЕНИЦИТЕ ВЪВ КЛАС БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ. САМО ТУК МЪНКАТ ПЛАШАТ. КАКЪВТО ШЕФА ТАКИВА И МИНИСТРИТЕ..
  • 9 Пурко

    13 1 Отговор
    Закривайте го това министерство. Резултатите от работата му са нулеви. Неграмотност пълна. Раздаване пари на калпак е тотална глупост. Има учители и хора, които си въобразяват че са учители. А има и такива, които между другата работа се отбиват в училище, за да получат една допълнителна сумичка. Ако за първите и 5000 лева са малко, то за другите и 5 лева са много. Да даваш на учител като Теодоси Теодосиев колкото на дремещ в празна класна стая, който нито знае какво е завършил, нито знае какво предава е кощунство.
  • 10 Вейдър

    6 0 Отговор
    Вече сме от ТЪМНАТА страна на СИЛАТА! Идва моето време!

    Коментиран от #15

  • 11 Пълна липса на логика

    2 2 Отговор
    Пълни ковидиоти. Вирусът се предава с дишания въздух и ще се разпространява в пълни класни стаи като пожар през стърнища. Приложете я тази медицина логически най-накрая. Онлайн обучението може да е много качествено, само да правят контролни под видео наблюдение и няма никаква разлика че учениците не били в час за да дремят там.

    Коментиран от #13

  • 12 Гост

    10 0 Отговор
    На колко сиганета накупувахте лаптопи с нашите данъци? Колко от тях се образоваха онлайн? Колко ще станат инженери, лекари, пожарникари?
  • 13 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пълна липса на логика":

    Като те изпитват онлайн, мама не седи ли зад монитора да ти подсказва отговорите от телефона си? На това ли му викаш качествено обучение?
  • 14 Маркиз дьо Отзад

    10 1 Отговор
    Какъв Министър на Образованието е тоя селяк, който миеца като абсолютен селинджър и също като такъв изговаря "Т" като "Ч"!?!?!?!? УЖАСТ!!!!!!! Като го слушам само и ми иде да си счупя чиливизора!!! Министър, който не владее Българския - е, да - класика в БГ...
  • 15 Ташунко

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вейдър":

    То е дошло отдавна бе, байчо Вейдъре - има-няма от 30г е тук, ами като те чета не те знам къде живееш, ама я ля тука да ти треснем един чимбер по каската!
  • 16 Рошко

    2 0 Отговор
    Какви пи хубаво за управниците, нали трябва не образовано поколение
  • 17 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НЕОБХОДИМО Е ВСЯКА СУТРИН ДА СЕ ПРАВИ ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА УИЛИЩАТА !!! НАЕМЕТЕ ХОРА - ОСИГУРЕТЕ ТЕХНИКА И ПРЕПАРАТИ - ВСЯКА СУТРИН -И ОБЕД -И ПРОСВЕТАТА НИ ЩЕ ПРОЦЪВТИ !!!!!!!!!!!!
  • 18 БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО

    1 0 Отговор
    Тестване за ученици.Всъщност,мерите функционалната неграмотност,която култивирате в бълг.училище от 88' насам , днес с най-бързо темпо,щото ви трябват безропотни овце.
  • 19 Ако има 1 дете

    0 0 Отговор
    С ковид,принудителна ваксинация на целият клас,всъщност.ИЛИ ДА!?ТОГАВА И 1 НЯМА ДА ВИДИТЕ В УЧИЛИЩЕ!
  • 20 Туъуолхдйк

    0 0 Отговор
    Добре,децата в къщи под карантина,ами родителите им,а по-малките или по-големите братя и сестри,с тях к'во праи'м?
  • 21 Аз да питам

    2 0 Отговор
    Тези дето ходят на училище заради баничката и социала ,не трябва ли по някакъв начин да се обвържат помощите с някакви резултати?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мнение

    0 0 Отговор
    В медиите горещо се разискава заплатата на ректора на ЮЗУ, която е 3,4пъти по-висока от тази на ректора на СУ. Ректорът проф.Юруков си взема заплатата, а според медии преподавателите са в неплатен отпуск поради неизплатени заплати. Мин.Вълчев би следвало да провери това и ако то е вярно, да се намеси.
    Проверете къде са завършили Л.Местан, бившият шеф на РЗС, бившият министър на МВР М.Маринов, Терзийски, Хаджиев и др. ЮЗУ е "ковачница" на висше образование специалност Право на политици и милиционери. Те са го започнали и завършили, когато са били вече на високи постове.
    Ректори на ЮЗУ се избират през последните 17 години само от една катедра - Математика. Обърнете внимание: първо проф.Гюдженов изкара 2 мандата, после проф.Мирчев изкара също два мандата. Бившият асистент от тази катедра, преминал през доцентство , а сега проф.Юруков кара ако не се лъжа втори мандат. Започнете от факта защо математиците са присвоили този най-отговорен пост на ЮЗУ и вече толкова години не го пускат и защо останалите професори и доценти от над 50 катедри немеят пред тях

    Коментиран от #24

  • 24 към коментар 23

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мнение":

    След направеното в пресата опровержение от ректора на ЮЗУ МОЛЯ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ КОМЕНТАРА МИ, третиращ РЗ на проф.Юруков.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове