Last news in Fakti

26 Август, 2020 20:20 6 810 34

АФП: Българският премиер уволни правосъдния министър, за да спаси кожата си

  • бойко борисов-
  • данаил кирилов

50-годишният Данаил Кирилов попадна под обстрел като един от авторите на противоречиво предложение за нова Конституция, което до голяма степен бе критикувано от експерти и веднага отхвърлено от протестиращите“, информира агенцията

АФП: Българският премиер уволни правосъдния министър, за да спаси кожата си - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Премиерът на България Бойко Борисов уволни министъра на правосъдието, намиращ се под натиск, за да се опита да спре продължаващите със седмици протести, призоваващи за неговата собствена оставка.

Това твърди в публикация агенция Франс прес, припомняйки за продължаващите вече почти два месеца протести в София, блокирали централни булеварди и настояващи за оставката на Борисов и главения прокурор Иван Гешев заради „предполагаеми връзки със задкулисни олигарси“.

„50-годишният Данаил Кирилов попадна под обстрел като един от авторите на противоречиво предложение за нова Конституция, което до голяма степен бе критикувано от експерти и веднага отхвърлено от протестиращите“, информира агенцията. „Проектът не е в посока на подобряване на отчетността на главния прокурор – въпрос, отдавна изтъкнат от български и международни наблюдатели, както и от Европейския съд за правата на човека като опитващ се да ограничи правата на президента“.

Агенцията изтъква, че Борисов вече уволни четирима министри в опит да успокои антикорупционните протестиращи и така да спаси кожата си. Очаква се парламентът да започне преглед на предложението за Конституция, когато есенната му сесия започне на 2 септември, като се очаква дебатите да отнемат месеци.

Според публикацията, анализаторите са отхвърлили предложението като опит на Борисов да спечели време и да запази поста си до изтичането на настоящия му трети мандат през март 2021 г.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    86 3 Отговор
    да я спаси... ама има още 6 месеца... Това е МНОГО време.
  • 2 Бойку шкафа

    83 2 Отговор
    Еми махнах го,той много тъп милия...
  • 3 Той уволни и горанов

    104 5 Отговор
    Който открадна към 500 шкафа и сега си отвори консултантска фирма. Успокоявам се само защото знам, че ще горите в ада !

    Коментиран от #32

  • 4 БойкУ БурисоФ

    86 2 Отговор
    Вече друг ще ми целува ръка,тоя ми омръзна.
  • 5 chi

    72 5 Отговор
    За кожата на един диктатор...
  • 6 ГешеФ

    55 5 Отговор
    Това тъпо говедо 1000 пъти му казахме на бойко да го разкара...
  • 7 Емил

    46 6 Отговор
    Министърчето взимай каскета и влизайте в килията, расходката за днес свърши. 05. 05. 2022
  • 8 Гларус

    44 3 Отговор
    Аре да хваща пътя ,защото иначе ще виси на някой кран пред народното събрание. - Ако иска да отърве кожата да бяга при братя Галеви
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дебела

    29 1 Отговор
    кожа , но кожа!
  • 12 ГОРСКИ

    49 6 Отговор
    От многото пари се раждат престъпленията,Борисов подай си оставка да не излагаш България!!!!
  • 13 АНОНИМЕН

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Пиши, коя е новата! Пиши - кой членува в новата?!
    Ако не - скрий се!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тоя

    29 4 Отговор
    Е не спасяем. Оставка
  • 17 ТаУмВзе

    38 2 Отговор
    Мутрата знае точно кои са го Поръчали. Ако стигне Затвор да се радва. Доминото го смачкало вече.
  • 18 Тато из Правец

    37 2 Отговор
    Доминото си пада...Ще дойде ред и на Братиньото...
  • 19 Стефан

    37 1 Отговор
    Бойко. беше казал че смениш. ли финансовия министър политиката е била грешна и пада правителството
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 копи пейст

    11 4 Отговор
    Държавните и държавническите похвати, дават възможност за кратко време която и да е държава да се изправи и укрепне. Историята е пълна с такива примери.
    Бедата е че държавата загърби държавническите похвати и играе по свирката на корпорации, картели и банкери и идеологическото им отроче -- либертарианското учение, либерализма, с който се пълнят и печелят умовете на студентите из глобалните университети и чието предназначение е да се разваля държавността. Държавите не играят по държавническите правила, похвати, прийоми и затова всички държави, без изключение, затънаха в дългове към частни банки.
    Фокуса е прост -- банкерите печатат пари, изкупуват медии с които правят пропаганда, изкупуват удобни политици и чрез медиите ги налагат на възлови места. Изкупените политици играят играта на тия, които са ги качили на поста им ( най-пресен пример -- Украйна, изкупена за 5 милиарда долара). Изкупените политици не играят за народа и държавата му. И затова държавата и държавността са в разруха. Ако някоя държава започне опит за укрепване, върху и се нахвърля цялата глобална медийна пропаганда.
    Такова е и тая наивна Светослава е поредната въвлечена в играта срещу държавите и държавността........
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 логика и живот

    9 1 Отговор
    на зло куче - зъл прът!
  • 24 Слави Славов

    7 1 Отговор
    Ами сега!Като го няма Барни,кой ще ни весели?
  • 25 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    ми ВЕРНО си е!!!!Даже БАРНИ го задмина по рейтинг У фацето!!!!
  • 26 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    8 0 Отговор
    Новата проекто-конституция на ГЕРБ е откровена провокация към обществото. В нея ги няма наличните в старата текстове, гарантиращи здравия разум, православните ценности и морала.
    Като цяло са преписани текстовете от стария основен закон, но с някои "тънки добавки", така че да се пробута джендъризмът. Например нов е чл.12, ал.3, според който държавата ще насърчава "равноправието на жените". Такава алинея в старата Конституция няма. Тя е очевиден опит да се прокара Истанбулската конвенция, после - и хомосексуалните бракове.
    Като цяло, законопроектът е доста неграмотно написан. На някои места са орязани президентските правомощия - основно свързаните със съдебната власт. Което е глупост, защото съдебната власт не може да се самоизбира, без никакъв обществен контрол. И за да не е в парламента всичко, се ползва институцията на президента.
    Друга по-малка грешка е позоваването на Велико народно събрание, след като то самото е премахнато. Това става в чл.171. Позоваваш се на несъществуващ орган!
    Брутална правна неграмотност.
    Голямото бързане на Бойко, съчетано с липса на юристи в ГЕРБ, фактически е довело до един абсолютно смехотворен каламбур...
    А изходът и от това, и от всичко друго е ясен - ОСТАВКА!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    март догодина народа ще каже тежката дума на изборите
  • 29 баце

    5 1 Отговор
    Уволни Сачева, Дончев, Каракачанов, на Симеонов любовницата и тургай там някакви доказани експерти да докретат белким до новите избори догодина и това ще е.

    Коментиран от #33

  • 30 баце

    9 1 Отговор
    Абе верно бе. Горанов кога ще го приберете за далаверите с липсващите 500 млн в хазната. Това си чиста безстопанственост, което е наказуемо. Може и да полежи в пандиза.
  • 31 София

    2 9 Отговор
    Пак ще спечели Герб. Конярката ще си ходи.
  • 32 Пенсионер 200

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Той уволни и горанов":

    Ти ДА, но НЕ и аз! В едно от тези шкафчета е
    моята пенсия за 10 години, които тези бостански продукти откраднаха и сега се правят на озлочестени честни люде!
  • 33 Да еааа!

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "баце":

    МИ ТО КАК ДА КАЖЕ НА ВНУЧЕТАТА, КАКЪВ ОТЛИЧНИК Е БИЛ, КАТО ВЕДНАГА ЩЕ ГО ПОРЕЖАТ, ЧЕ ТРИ ПЪТИ СЕ Е ПРОБВАЛ ЗА ПРЕМИЕР И ТРИ ПЪТИ СА ГО ГОНИЛИ ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОСТ И КОРУПЦИЯ. НИНОВА ГО КРЕПИ СЪС СВОЯТА ПОЛИТИКА, АМА ДОКОГА?
  • 34 Елица

    0 0 Отговор
    Правото и законодателните органи са финна материя,за тези ,които ги четат като рецепта за правилно усвояване на членове и алинеи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове