Last news in Fakti

27 Август, 2020 12:33 2 317 11

Учебната година започва присъствено за всички

  • учебна година-
  • ученици-
  • училища-
  • образование

Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага – да преминават онлайн

Учебната година започва присъствено за всички - 1
Снимка: БГНЕС

Учебната година ще стартира присъствено във всички училища. В непредвидима ситуация сме, може да се случи всички до първия учебен ден. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на брифинг.

Просветният министър подчерта, че епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година. "Балансът между правото на здраве и образование е труден, но ако затворим училищата това ще има по-негативно влияние върху учениците от коронавируса", заяви той.

При болно дете от COVID-19 незабавно ще се уведомява РЗИ. По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции, съобщи още министърът.

„Държавите са избрали различни варианти. Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага да преминават онлайн. Решихме, че не можем да си позволим една седмица децата да бъдат в клас и една седмица електронно да се обучават“, каза Вълчев.

"В насоките, които снощи подписах, има изброени хронично заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват", поясни Вълчев. Той посочи, че и при хронични заболявания на родителите децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи.

Вълчев подчерта, че ще се разреши формално, без смяна на формата, временно преминаване в особена форма на обучение – тя ще съчетае самостоятелно и електронно обучение. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Това не означава „широко отваряне на вратата”, каза Вълчев. По този начин ще се удовлетворят и исканията на родители, които искат да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно

„Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началният етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най – малките не е добра. Всяко училище ще направи списък от мерки“, заяви министърът.

"Между 15 и 20 училища имаме намерение да превърнем в център на дистанционна форма на обучение. Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от 1 училище, от повече от една община, дори от повече от една област. Най-вероятно няма да може да стартираме заедно с учебната година, но до началото на октомври ще успеем", добави Вълчев.

Ще опитаме да направим всички форми на обучение възможно по-пълноценни. Другата възможност пред родителите е за смяна на формата на обучение. Имаме над 15% деца, които имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70%”, обясни Вълчев.

Министърът каза още, че при необходимост учениците ще имат възможност за допълнителни уроци, които ще се заплащат на учителите. Заедно със синдикатите е договорено за тези допълнителни часове да се заплаща по 15 лв.

Вълчев обясни, че всички тези мерки ще важат за предстоящата учебна година и са предприети заради пандемията от коронавирус. А през последните учебна година средно 3 седмици е била загубата на учебно време заради принудително затваряне заради грипни ваканции или пък влошени метерологични ситуации.

Другата седмица в Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 XXL

    14 4 Отговор
    От юли се говори само това - учебната година е присъствена. Ами ако след 2 седмици има много заразени?
    Празни приказки, дрън-дрън, дрън-дрън. Откриваме на 15.09, а на 23.09 минаваме онлайн, а, Краси?
    Пълна порнография е каквото творите в МОН, като не се знае утре какво ще е!
    Ха, а дано - #ОСТАВКА!

    Коментиран от #4

  • 2 даскал Бил Геноцидис

    10 7 Отговор
    Млада хай-тек даскалица да си на днешно време. С лаптопа лъготиш учениците дистанционно, на втория екран забиваш богати татковци във фейса.

    Коментиран от #7, #11

  • 3 Юлия

    4 1 Отговор
    Грипните ваканции са важни и трябва да останат, само че да се въвеждат в началото на грипните епидемии, а не в края им. Без тях изведнъж всички ще станат "ковид"-ни. Предполагам не това е целта на държавата.

    Коментиран от #8

  • 4 любознателен е същото като любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "XXL":

    9/23 е специална дата. Случайно ли я написа?
  • 5 стига

    15 1 Отговор
    Стига с тая учебна година, бе!!! Още сме август. Всеки ден пускате по 3 статии за тоя от снимката. Някой разследва ли го за далаверите с учебниците?
  • 6 Кака Наска Байконурова

    11 0 Отговор
    И без това образованието е за баламите, всички ще бачката като таксиджии/сервитьорки като поотраснете. Учат децата, че Земята била топка..
  • 7 Хей моме

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "даскал Бил Геноцидис":

    Спри да Геноцидиш по темата. Факти.бг, ако напиша свестен коментар и без простотия, ще ме изтриете. Но явно просто тии те се четат много!
  • 8 Много си права

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Юлия":

    Точно това се наблюдава. Чакат до последно и след това ? Нали помня 2019 зимата и пролетта какво чудо беше. Това Минисре - Вълчо трябваше да е в кауша вече.
  • 9 Само онлайн

    5 3 Отговор
    В други държави вече се разбра че присъствено обучение води до скок на заразените ученици и учители, и съответно на родители. Нашите се надяват това да не се случи поради някакво вълшебство. Да се пробват ама след месец пак ще са онлайн, което може да е много качествено обучение ако учениците се контролират правилно.

    Коментиран от #10

  • 10 Стамбулската конвенция

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само онлайн":

    Само в кампус, далеч от Родител 1 и 2.
  • 11 Ха ха ха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "даскал Бил Геноцидис":

    Натракали са ти минуси щото реалността болииии.
    Ама си толкова прав братле, че няма накъде повече 👍➕➕➕
    Само с добавката,че богатите чичовци ги забиват 15 год.ученички под наивитета и непукизма на мама и тати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове