Last news in Fakti

11 Септември, 2020 14:45 3 145 54

Министърът на земеделието: Секторът е в много тежка ситуация заради сушата

  • десислава танева-
  • земеделие-
  • суша-
  • пшеница-
  • посеви-
  • реколта

Добивите, които отчитаме на основните култури в България, са най-ниски от последните години, отбеляза Десислава Танева

Министърът на земеделието: Секторът е в много тежка ситуация заради сушата - 1
Снимка: БГНЕС

Сектор „Земеделие“ е в много тежка ситуация заради сушата, добивите, които отчитаме на основните култури в България, са най-ниски от последните години. Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева преди срещата ѝ със земеделци в Петрич, предаде Агенция „Фокус“.

„Днес ще проведем две срещи със земеделски производители в Петрич по текущи теми за системата. В понеделник ще бъда в Харманли. След като строгите ограничения отпаднаха, постепенно се връщам към обичайния си начин на работа“, посочи министърът.

„В мандата, в който съм, нивата на контрола и проверките са завишени в пъти спрямо изискванията на Европейския парламент. Нивата на грешките са под грешките на другите страни членки и ние нямаме притеснения. Службите работят на максимално натоварване, включително по повод на допълнителните мерки, които предоставихме.

Винаги това ми е било разбирането за това да покажем, че сме с нива на грешки под тези на други страни членки. За всички е най-важно да бъдем сигурни, че там, където мерките за подкрепа са в сектори, където по-лесно стават измами и отклонявания, че средствата отиват при истинските земеделски производители. Всеки иска секторът да бъде устойчив и способен да преодолява криза. Ние сме в много тежка ситуация в сектора, не толкова заради COVID-19, а заради сушата. Добивите, които отчитаме на основните култури в България, са най-ниски от последните години“, добави тя.

Над 23 000 земеделски стопани са кандидатствали по извънредната мярка COVID-19, каза министърът на земеделието, храните и горите.

„Мярката 60/40 не беше допустима за земеделския сектор, но по искане на браншовите организации, министър Сачева ни увери, че в следващата нотификация на мерките ще бъде включен и секторът. Ние тръгнахме още след месец март след първите строги мерки поискахме и България предложи промени в Регламент 13/05 за допускане на нереализираните средства от програмата за развитие на селските райони да бъдат програмирани в специална мярка COVID-19.

За мен беше успех на България да убеди страните членки и ЕК да стигнем от Европейски парламент и в България да успее тази инициатива.

Започнахме да реализираме всичко. Получихме нотификация, отворихме мярката и тя все още върви за приемане на заявления“, посочи Танева.

„В момента по COVID-19 приемът тече още няколко дни. Над 23 000 земеделски стопани са кандидатствали по тази извънредна мярка. Там има правила за всеки вид производство има правила с каква сума земеделското стопанство ще бъде подкрепено“, каза още тя.

„Втората мярка беше de minimis. Вече е изплатен за сектор „Пчеларство. Над 4100 пчеларя вече е изплатени средствата. На животновъдите – също. Над 22 млн. лв. бяха изплатени, а за област Благоевград над 1630 животновъда са получили помощ по тази програма.

След 16 септември ще започне изплащането на средства по de minimis за сектор „Растениевъдство“. Направихме всичко максимално улеснено за стопаните“, допълни Танева.

Ние не сме нито най-лошите в Европа, нито с най-много грешки, има какво още да се подобрява, но контролът ни е в пъти завишен, каза още Танева.

„Аз съм втори мандат, но те не са били пълни. Винаги трябва определено време за приключване на политически цели в програмата. Рано е да давам оценки, но винаги работя по план. Мога да обоснова всичко по предизборната програма на ГЕРБ и какво стои зад всяка част от програмата. Сега сме във време, когато коронавирусът малко промени графиците и ги удължи.

Стратегическата цел, с която трябва да приключим Националния стратегически план, екипът в Министерството работи по написването на мерките. Дали ще имам време да довършим това, предстои да видим, защото не знаем дали мандатът ще приключи докрай. Епидемията много ни попречи. Удължихме кампанията за заявления“, каза още Танева.

По повод представения от комисар Вера Йоурова механизмът за сътрудничество и проверка, министър Танева каза: „Не виждам нищо, което да е извънредно и извън определени рамки и изисквания, или по-лошо от други държави членки“.

„Това са стандартни процедури и не виждам защо трябва да си хвърляме обвинения, които биха пречили на развитието ни като страна. Всичко е публично, за да можем да докажем какво се прави. Ние не сме нито най-лошите, нито с най-много грешки. Има какво още да се подобрява, но контролът ни е в пъти завишен“, допълни тя.

„Най-големият проблем на област Благоевград е много на брой земеделски стопани, които са по-дребни. Секторите "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци" са недофинансирани. Взехме допълнителни мерки за това. Те са недофинансирани заради нивата на директна европейска подкрепа. Ние сме под средното за ЕС“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    3 49 Отговор
    Само Бойко и Герб щени спаси

    Коментиран от #7, #14, #19

  • 2 Хасан Азис мрази България

    43 2 Отговор
    Каква е тази крастава жаба
  • 3 Ех Танева

    55 2 Отговор
    Кажи ни защо има европейски субсидии само за твоята рода, а за народа нищо.Ако се направи проверка на Танева, сигурно роднините й и един декар от каквато и да е продукция нямат засята.
  • 4 Крадла

    48 2 Отговор
    крадлива , мутренска ортачка на чуждите милиарди !
  • 5 Майна

    50 2 Отговор
    СУШАТА СЕ ДЪЛЖИ НА ВАШЕТО БЕЗХАБЕРНО И КРАДЛИВО УПРАВЛЕНИЕ! ИЗСЯКОХТЕ ГОРИТЕ, А ЯшЗОВИРИТЕ..??? РАЗСИПАХТЕ ВСИЧКО..

    Коментиран от #28

  • 6 2loop

    43 2 Отговор
    Под "сушата" да се разбира "герб"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зърнарите

    26 2 Отговор
    са мафия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 тиху, тиху...

    20 1 Отговор
    Я извръткайте пак ЕС за едни кинти ! Нов модел Кюнингсеци пускали чувам !
  • 11 ШиШиШиШи

    15 1 Отговор
    И заради некадърното и корумпирано управление
  • 12 Майна

    21 0 Отговор
    НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ... ???ТО БЯХА БОРБИ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА ИМ...КЪДЕ СА ИМ ТРЪБИТЕ..ОНЯ ПИАР НА ОНУЙ ЩО НЕ КАЖЕ...

    Коментиран от #16

  • 13 До живот

    23 1 Отговор
    в Сливен при колежките ти , злосторнице безродна !
  • 14 Иво

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Браво Ивайло
  • 15 Важното е

    16 1 Отговор
    да не се коментира пред ЕС, че има суша.
  • 16 И да сложат тръби

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    От къде ще вземат вода, като няма за пиене.
  • 17 Роси

    29 0 Отговор
    Тази гнусна женица с отблъскващо лице пак ли се обажда от нивата. Такива министри и политици като у нас няма дори и в Танганайка. С простотията и краденето си унищожиха всичко градено до сега
  • 18 Само

    18 2 Отговор
    питам за един приятел, кой разби Напоителни системи в България за последните 30 години??
  • 19 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Само БОНУСИТЕ и недъгавата социална политика ще ни спасят!
  • 20 Бат Бойко нощния бандит

    17 1 Отговор
    Преди викаха След нас потоп.Сега След нас суша.ха ха ха
  • 21 Питаммммм

    7 4 Отговор
    Къде изчезна най активният платен трол ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ?????????????????????????????????????

    Коментиран от #23, #27, #31, #52

  • 22 Горо

    15 1 Отговор
    Нека Танева да каже колко поливни площи са изградени през 11-годишното управление на ГЕРБ! Или се върнахме към земеделието отпреди 100 години и се оправдаваме само със сушата и комунистите?!
  • 23 Дельо Хайдутин

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "Питаммммм":

    Вчера имаше арестувани.Може да е носил воден пистолет.ха ха ха
  • 24 НАТО ВЕЦ

    10 1 Отговор
    Таз година, сушата. Дотодина, кишата, па насетне Гришата ....
  • 25 Радо

    14 0 Отговор
    Баце явно прави конкурси за министри и после назначава най-простите в МС.
  • 26 Румен

    8 0 Отговор
    Ще казвате че сме добре пред ЕП. Иначе знаете какво ви очаква
  • 27 ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Питаммммм":

    Е бил на протеста и се е борил за правата на всички българи!!!

    Коментиран от #29, #36

  • 28 На дедо ви дедо му

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    над две хиляди микроязовира, помпени станции -Бръшлян и Люляците напояваха половин северна българия с вода от Дунава и ред други напоителни съоражения, оставени от лошите комунисти бяха унищожени от демократите начело с ДПС. Напоителни системи, под ръководството на техния шеф, а по-късно Велик ананалЛизатор ог ГЕРБ Г. Харизанов измъкнаха тръбите от поливните площи и ги продадоха като скрап... Сега - природата била лоша...
  • 29 Ха-ха

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ":

    Това нее истина и ти не си Последният Софиянец
  • 30 Това ли заслужаваме?

    9 2 Отговор
    Като е имало суша, защо не сте взели мерки да поливате? Това е шега! Те не знаят какво да правят, но могат да усвояват пари, и затова ги държат от Брюксел. Особено някои от тях, които могат да им говорят и да се съгласяват с всичко на английски без преводач.
  • 31 Последния Софианец

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Питаммммм":

    Тук сам да живее Република Беларус
  • 32 Знайко

    14 0 Отговор
    Дори и след последния гаф от страна на тази особа и дори след излъченото по интернет видео в което се показа същността на министествата как и по какъв начин се разграбва тази държава тази персона все още седи в министерското кресло?! Е това ако не е в Утопи-Булгаристан те на!!!

    Коментиран от #39

  • 33 Чудо

    17 0 Отговор
    Ами като сте сложили ВЕИ-та на всяка река. Като всички депутати имат ВЕИ-та и точат язовирите какво се очакваше. Скоро и горите ще изчезнат. Визирам всички вас от всички партии, Вие сте едни и същи.
  • 34 Харесвам 🎃, само сготвени

    14 0 Отговор
    К'во ти пука, министърке. Ще излъжете Брюксел, че е много по-зле и ще окрадете парите. Това поне го можете.
  • 35 Баце

    8 0 Отговор
    Дъждът е чекмеджето, Бойко е виновен.
  • 36 Асан

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ":

    А ми за нас?
  • 37 жътвар

    10 0 Отговор
    Нема страшно,важното е Ти,Теменужка,Съчева,Мендиту,Деса Дуловска и мн.други труженички за добруването на любимата на целокупния ни народ Партия да си оправите финансите за дълги години напред.Като ги разтягаш тез локуми как устремно и експертно работите и как грешките ви са под средното ниво за ЕС-сигурно си мислиш,че имаш насреща си изтрещели бечета,а?
  • 38 Българина

    14 0 Отговор
    Заради вас е в тежка ситуация. Не съм чул израелското или египетското земеделие да са в тежка ситуация..... А да, там от 60 изграждат станции за обезсоляване и поливни системи и някак си сушата не ги лови. .... Гожо Простакеса, герб не усвоихте за посл прог период 12 млрд лв! ФАКТ. Това са 10 магистрали или подменена ВИК и напояване на ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ плюс станции за обезсоляване. Вие сте пълна скръб НЕЩАСТНИЦИ. Водата в Риад идва от 500 км, тука североизтока ще изпукаме от суша
  • 39 ЕК е виновна

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Знайко":

    Къде е скапаната ЕК И КЬОВЕШИ? Имаше признание на министър за измама? Ако беше това в Австрия да се излъчи по новините, предсрочни избори същия месец щеше да има

    Коментиран от #41, #45

  • 40 Ядрото на ГЕРБ притискало премиера

    7 0 Отговор
    Да не подава оставка???? ТКП, Дариткова, Лъчо??? Мозака, Краси Летеца--къде е станал в с, Ерден Монтанско??? Острието Атанасова, 10дипломи Менте Сачева??? Взели са му Страхът от Претискане!!!! Смях, Смях!!!!
  • 41 КЬОВЕШИ НЕ Е ВИНОВНА

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "ЕК е виновна":

    Тя започва да работи октомври .ЕК ...е под председателството на ЕНП , демек МЕРКЕЛ..И нали се сещаш ,колко куфарчета са получили...НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА СВАЛИ И РАЗСЛЕДВА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!
  • 42 българин

    11 0 Отговор
    земеделието е на този хал защото субсидиите се раздадоха на близки и познати на власта, а истинските стопани се оставиха сами да се оправят не само с производството на селскостопанската продукция, но и с алчните прекупвачи. сушата е не само природно явление, за 11 години бе разбита стройна напоителна система и тръбите бяха продадени под зоркото око на гусина харизанов, бяха изсечени и опожарени и изнесени стотици гори, на малките притоци и реки, пълнещи язовирите с вода се построиха десетки електроцентрали, собственост на чужденци и мутри, "но тихо да не ни чуят от европа, че ще ни спрат субсидиите", така, че г-жата отвсякъде си е за сливен.
  • 43 9257

    7 0 Отговор
    Каква суша, нали поливате от язовирите? Как ще сте в тежко положение, нали ви дават големи пари от ЕС? Още пари ли искате?
  • 44 Сатаната

    4 0 Отговор
    Някой да ме посъветва да звъня ли на личния или наистина до преди 10 дни имаше порои.
  • 45 Дедо

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "ЕК е виновна":

    Няма ЕС, няма Кьовеши! Ние сами трябва да си свършим работата! И министрите са с интелект и "умници крадливи" като НЕГО. Не бива да ГО превъзхождат - това е критерия при назнсчаване - да си тъп и да имаш нюх за кражбите - всеки с "благодарности" на шкафа /гардероб/.
  • 46 Димов

    4 0 Отговор
    Ами назначете още държавни чиновници, отворете някой друг щаб, че да се оправят работите.
  • 47 Гост

    6 0 Отговор
    П.оста и крадлива! Гербер - ОРИГИНАЛ
  • 48 Тихо да не разберат

    5 0 Отговор
    Танева, по поглед ти личи, че крадете на семейни начала! Не ставаш стрино!
  • 49 chi

    6 0 Отговор
    Заради сушата ама в шкафчетата...
  • 50 селтак

    3 0 Отговор
    ОООО,завалийките,таа година без нов джип!
  • 51 Пико

    3 0 Отговор
    Добивите от зърнени култури падат ,а на Доган и обръчите от фирми добивите на дървесина растът.Мафията до това доведе България.Трябва 50годишен мораториум за добив на всякакъв вид дървесина.И стига с тази песен,,санитарна сеч" на 150годишни букаци,основен доставчик на изворна вода.
  • 52 ГЕРП

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Питаммммм":

    Отишъл е да уволни готвачите, че пак щели да затварят заведенията заради ковида!
  • 53 Радостин

    0 0 Отговор
    Къде са напоителни системи, раздадох те микроязовири те, на некадърници, и субсидии им давате, да ги държат сухи
  • 54 Радостин

    0 0 Отговор
    Къде са напоителни системи, раздадох те микроязовири те, на некадърници, и субсидии им давате, да ги държат сухи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове