Last news in Fakti

15 Септември, 2020 19:15 1 678 5

Прокуратурата: Досъдебното производство по случая "Гебрев" не е прекратявано

  • емилиян гебрев-
  • покушение-
  • отравяне-
  • прокуратура

Имало още четири опита за покушение срещу Гебрев

Прокуратурата: Досъдебното производство по случая "Гебрев" не е прекратявано - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с множество запитвания на български и чуждестранни медии и след разрешение на наблюдаващите прокурори по чл. 198 НПК, Софийска градска прокуратура предоставя информация за досъдебно производство, образувано за опит за умишлено умъртвяване на трима български граждани – Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев.

По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени тримата руски граждани: Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г., за извършените от тях престъпления по чл. 116, ал.1 , т.4, пр.3, т.6, пр.1, ал.1 , т.9, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал.1 от НК, на 21.01.2020 г. За тримата е установено, че на 15.02.2015 г. са влезли на територията на България през Аерогара „София“ с три различни полета. В хода на разследването са извършени множество огледи на хотелски стаи, ползвани от обвиняемите. Разпитани са управители и служители на хотелите. Извършени са огледи и на тристайно жилище, находящо се в столицата, за което са налице данни, че е ползвано от Горшков и Федотов. Извършени са огледи на паркинга, в който са налице доказателства, че е извършено престъпното деяние. Установени са и автомобилите, които обвиняемите са ползвали под наем при своето пребиване в страната.

По искане на СГП тримата руски граждани са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина. С оглед на събраната допълнителна информация, че тримата ползват самоличност на лицата, както следва: за Георги Горшков – Egor Gordienko; за Сергей Павлов – Sergey Lyutenko; за Сергей Федотов – Denis Sergeev, СГП е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест, както и на молбите за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Предприети са и действия за допълване и актуализиране на вече подадената информация към Шенгенската информационна система и МОКП-Интерпол. Въпреки тези процесуални действия, съществува пречка лицата да бъдат предадени на български власти, тъй като е налице правен регламент, забраняващ екстрадирането на руски граждани от територията на Руската федерация в друга държава.

В хода на разследването СГП е проверила и възможно участие и на други лица, включително и от други народности, които да са съпричастни към извършеното престъпление, но данни за такива не са установени. В същото време са налице още четири други опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, всичките предхождащи конкретното разследване. Два от тези опити са извършени извън територията на България, но Гебрев не е заявявал тяхното извършване.

В хода на досъдебното производство българската страна многократно е инициирала обмяна на информация с чуждестранни партньори, в т.ч. данни за идентични случаи на отравяния, извършвани на територията на други държави.

Категорично не отговарят на истината твърденията, че българската страна не е предприела действия по търсене на експертна помощ от Организацията за забрана на химическо оръжие. В свой писмен отговор от ОЗХО са посочили, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им. Още повече, че финландската лаборатория „Верифин“, където е изготвена приобщената по разследването експертиза, е сертифицирана от самата ОЗХО. Експертното заключение на „Верифин“ пределно ясно дава информация за вида вещество, с което е извършен опитът за убийство.

По досъдебното производство са назначени 15 медико-биологични експертизи на различни проби от пострадалите лица и от вещи, с които същите са имали допир, за установяване на субстанцията, послужила за отравянето. От НИКК-МВР е установено, че субстанцията, използвана за деянието, е ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ-ХЛОР ПИРИФОС. Този извод е потвърден и от директора на Финландски институт за проверка на конвенцията на химическите оръжия „Верифин“ към Хелзинкски университет, а именно, че се касае отново за ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ - диетил фосфонат /депа/, като двете вещества са производни.

Категорично не отговаря на истината и още едно твърдение, а именно, че досъдебното производство е прекратено. Към момента на територията на страната са проведени всички възможни действия по разследването. Наблюдаващите прокурори, разследващите органи и структури на СДВР, МВР и ДАНС, са положили изключителни усилия за събиране и проверка на доказателствата, относими към регламентирания в НПК предмет на доказване.

До различни държави са изпратени искания за международна правна помощ. Отговорите им се очакват, като част от тях са свързани и с установяване местонахождението на привлечените към наказателна отговорност лица. Във връзка с всичко изброено дотук, единствената съществуваща правна възможност се явява спиране на производство на основание чл. 199, ал. 1 и чл. 244, ал. 1, т. 1 от НПК, чл.25 ал.1 т.2 и ал.2 от НПК, казват от Прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    3 0 Отговор
    Разследване незавършено до 6 месеца ПОКАЗВА НЕСПОСОБНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ НА полиция, прокуратура и ДАНС
  • 2 chi

    1 2 Отговор
    Има дръжки, какво се занимавате не виждате ли, че не е добре човека
  • 3 село

    0 2 Отговор
    Неговата "стока" отиде в Ислямска държава. Все някога Господ ще го накаже.
  • 4 Сделано в СССР

    1 0 Отговор
    Съветската ни прокуратура се ползва с 6 % доверие. Какъв % от написаното е истина ?
  • 5 0000

    0 0 Отговор
    Абе тоя други дрехи няма ли
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове