29 Септември, 2020 13:52 10 275 24

Съдът: Държавата да каже колко харчи за проект, който ще облагодетелства Доган с милиони

  • тец варна-
  • ахмед доган

За разширяването и модернизирането на старото въглищно пристанище Варна беше взето решение през 2019 г.

Съдът: Държавата да каже колко харчи за проект, който ще облагодетелства Доган с милиони - 1
Снимка: БГНЕС

Колко точно струва удълбочаването на канал 1 и канал 2 на Пристанище Варна, което със сигурност ще помогне на работата на ТЕЦ "Варна", който е контролиран от почетния председател на ДПС Ахмед Доган? Отговор на този въпрос, а и не само, ще трябва да бъде даден публично след решение на Административен съд Варна, което е окончателно, съобщава "Актуално".

Съгласно решението, държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", трябва да отговори на въпроса каква е стойността на сключените договори за разширението на каналите. Но не само - държавата трябва да даде подробности още за:

1. Сключено споразумение между ДП "Пристанищна инфраструктура" и "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД ("ТСВ“ ЕАД) за удълбочаване на канал 1 и канал 2 на Пристанище Варна.

2. Технически проект, по който предстои да бъде осъществено удълбочаването на канала.

3. Компаниите, с които "ТСВ" ЕАД е сключило договор за изпълнение на проекта.

Всички тези подробности вече са поискани от генералния директор на "Пристанищна инфраструктура", но той не се е съгласил да ги даде с основание "търговска тайна". Заявлението за достъп до информацията е подадено още на 7 май, 2020 година. Два дни по-рано Министерският съвет одобри разширението на въпросните канали.

За разширяването и модернизирането на старото въглищно пристанище Варна беше взето решение през 2019 г. Тогава правителството планира да влее за три години в инфраструктурата му над 250 млн. лв под формата на капиталови трансфери. От тях 220 млн. лв. ще са именно за модерницазията на каналите и прилежащите структури.

В youtube се появи видео, в което Ахмед Доган е наречен руски агент от Рамадан Куруджу (по паспорт е бил Рамадан Рунтов). Той е българин...

Описанието на инвестиционните решения на държавата съвпадна странно с плановете за разширение и развитие на старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна", представени през лятото от Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на електроцентралата. Във фирмата, управляваща ТЕЦ-а, акционер е и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Реално за нуждата от разширяване и модернизиране на пристанище Варна се говори отдавна, но това се предвиди в бюджета едва след като електроцентралата мина в частни ръце през 2018 г. С проекта за каналите ще бъде позволено огромната част от пристигащите товари да бъдат обработвани на частното пристанище, за сметка на държавните терминали - "Варна Изток" и "Варна Запад".

Според в. "Капитал", плановете на Доган за бъдещия порт включват изграждането на пътна връзка от републикански път Варна – Белослав – Девня до северозападния портал на пристанището. За целта е предвиден и мост – надлез над жп линията Варна – София. Общинският съвет в Белослав вече е дал предварително писмено съгласие за утвърждаване на трасе за проектиране на обекта. Предвижда се и създаване на жп връзка, по която да се транспортират контейнери по направленията София и Русе.

Как стана това?

Почетният председател на ДПС придоби мажоритарен дял в ТЕЦ Варна преди две години, след като купи за 3500 лв. дела на сина и дъщерята на Папазов в дружеството "Сигда" - фирмата, купила от ЧЕЗ варненската електроцентрала. През юли Папазов, който е бивш министър на транспорта в правителството на Орешарски и бивш шеф на държавното пристанище Варна, обяви, че интересите на компанията са да развие зърнен и контейнерен терминал, където да обработва зърнени товари, корабни горива, битум, асфалт и олио. Тогава шефът на ТЕЦ "Варна" обяви, че преговарят с фонд, базиран в Лондон, за 50%-но участие в инвестицията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 233

    69 2 Отговор
    Браво на съда!

    Коментиран от #11

  • 2 Юсуффф

    83 6 Отговор
    България още си кара под турско робство,даже сегашното е още по арогантно. Що ли още му дундуркате на Ахмедчо увисналите маде?!

    Коментиран от #15

  • 3 Ники

    70 2 Отговор
    Имам сигурна информация че , преди време е имало конкретно предложение на огромна китайска компания да направи пристанище Варна модерно и локален хъб за Китайските кораби ... но ББ им е обявил някаква огромна цифра за да се случи и те са се насочили към Румъния и проекта е осъществен ...
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 4 Отговор
    БРАВО но съд държава мафия корупция три в едно
  • 5 Рашка с чашка

    70 1 Отговор
    Бойко, агент Буда, слугата на Доган, агент Сава! Още ли има овце, които подкрепят онзи с шкафчето, снимките на което хем били фалшиви, хем някаква прекрасна госпожа ги нащракала?
  • 6 Върнете

    56 2 Отговор
    смъртната присъда и я приложете на Доган
  • 7 Фюрера

    47 6 Отговор
    Най големия проблем на България.....ДПС и менторите им от Кремъл!
  • 8 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    63 1 Отговор
    ВСЕКИ ЗНАЕ, ЧЕ ДОГАН Е ОЛИГАРХ НА ГЪРБА НА
    ХОРАТА И КРАЖБИТЕ
  • 9 факти

    27 3 Отговор
    Oкoлo двaйceтинa яки мужици ca нoвaтa oхрaнa нa пoчeтния лидeр нa ДПC Aхмeд Дoгaн. Руcкитe гaрдoвe cъпрoвoждaли нaвcякъдe Дoгaн, нo нaй-вeчe ce грижeли зa cпoкoйcтвиeтo му в мoрcкaтa рeзидeнция ”Рoceнeц”, крaй Coзoпoл. Бългaрcки и чужди туриcти били рecпeктирaни oт внушитeлния вид нa руcнaцитe. Зa бeзoпacнocттa нa цeнния пoлитик oбaчe ce грижaт и cлужитeли нa Нaциoнaлнaтa cлужбa зa oхрaнa (НCO).
  • 10 баба Зоя

    48 0 Отговор
    – Благодаря на БСП, ДПС, АТАКА и ГЕРБ за щастливото детство!
    – Ама тогава ги нямаше, бе!
    – Точно затова им благодаря!
  • 11 А де?

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "233":

    Браво?! И за какво? Че питал държавата. И 'държавата', какво му казала? Или, само му го е показала:-)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 костов

    27 2 Отговор
    аман от такива в ТЪРГОВИЩЕ дпс е над всичко КОЙ ПРАЗНУВА СКОРО НЕЗАВИСИМОСТА то във ТЪРГОВИЩЕ ВИНАГИ СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ ДПС
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 истината

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Юсуффф":

    Не е турско , а е руско робството. Доган служи на Путин , а не на Ердоган. Да си казваме нещата според фактите.
    Публикувано във факти.бг: Ахмед Доган е наречен руски агент от Рамадан Куруджу.Това се знаеше, но такъв е и до ден днешен.
  • 16 Анонимен

    5 0 Отговор
    Доган 30 години ви оправи отзад, костов, царя, бсп, абв, герб. Турци, помаци и цигани са много богати. А българина депутат от завист и слчност удари българите християни. И днес ела и снимай имотите им, от общините, но празни приказки. И ако рече, а може и да е казал аламинут ще прати хора да ви унищожат или ти вземат и малкото. Ела, виж и се увери, турци и помаци заедно далавери, а българите им се пидмазват и удрят българи българи, защото нямат интереси, а турчина помака ще му помогне я за земя на безценица, я работа, празни приказки четем. Всичко е точно. Бойко е за помаците, а турците за доган. Оставете народа и кой може да краде да продължава. Лишото е че и къде в родните ни места има бълфари. Там е трагедия, навремето по костово и царя мед сестри само от дпс, едно младо завършило за мед. Сестра, р. 1980 се хвърли от 3 етаж катя и откачи. За някои българи, просто не знаят накъде, защото всичко зависи от ахмед доган поне в смесените, а и.. Да ви е жив и здрав. Нищо повече. А може и зло дпс, обърнаха се и помаците. На ръце по живково кръст татуировки, а.. Мюсюлманите са добри хора. Зависи кенийците да, черните от африка да, но тук са живеещи млади от 15 век. Прости, но с пари... Ще те орибия, само да е станало нещо на колата ми. Ти знаеш ли тая кола не можеш я купи, струва 50 хил. И му отвърнах, а ти знаеш ли, че 50 хил ги нямаме. С такива простовати, млади.. От къде много коли, най различни има това младо, бил бизнесмен, простоват, те турчина млад напосл
  • 17 112

    4 1 Отговор
    Бсп, дпс, герб са заедно. Излишни са протестите. Всичко зависи в България от Ахмед Доган. Свърли. Ще робувате на малцинствата. Мечката е заиграла и след 10 години, може и по малко и Банкя няма да подмине. Именно затова българите избягаха от България, мислещите де. Бегай всичко зависи от Доган. Понякога като кажем на близките си... Доган.. А и триетажна къща огромна, строена по живково, трима братя пикойници. 2 етаж не я продаде на братовчедката си, която има пари, германия, тонито психология, ченгето мръсно ородаде 2 етаж и в двора земята на турчин. Българин срещу българин. Брат срещу сесра. Лудост. Те го знаят малцинствата и като се събрат се кикотат. Радват се, че купуват къщи строени през живково, страхотни са, но.. Бай тошо не делеше хората. За всички имаше, дори турци, помаци бяха на сладки служби, а 30 г негодници и доган им знае слабото представяне и ги сготви на кайма, бойко, нинова, симеонов, волен, предателите. Навсякъде са на работа от малцинствата, а българите над 60 чакат пенсии и дим при децата си в големите градове
  • 18 Анонимен

    4 1 Отговор
    Чехкинята от ес ви казва.. Ще ви помогнем... Дай да върнем режима диктаторски. Това ли иска черепа и дие. Кой не е живял, той нищо не знае. Отрова бе, забрана за много неща. Имаш пари, а ти искат жителство. Искат ти открит лист. Не ти даваха да носиш дънки пола до коляното, беше си лудост, не че сега не е същото. Фоган е от кгб. Той върти българия на малкия си оръст, всички ви, 30 години. Ако не си негов човек(не че му искаме...) няма да работиш, това, което желаеш. Същите са нинова, кпстов, драган, хадан, бойко, цецо. Няма свобода. Има всичко за хора с пари. Оправяйте се. Кой е бил зле. По тж зле е и след 1989. Комунидтите, а удариха анти, белене, кокони, от зсможно семейства преди 1944.комунизма,соца
  • 19 Анонимен

    1 0 Отговор
    Хубавото е за либералите, малцинствата.
  • 20 Оптимист

    1 0 Отговор
    Отново чакаме братушките да ни освободят от турското робство!
  • 21 гражданин

    0 0 Отговор
    ПРЕХОДЪТ ЩЕ СВЪРШИ,КОГАТО СЕ МАНЕ ТОЗИ ТИП. С ВСИЧКИ ЗАВИСИМОСТИ ОТ БИВШИТЕ СЛУЖБИ И СЪС СПЕЦИАЛНО САЗДАДЕНАТА ЦЕЛЕВА ПАРТИЯ ЗА ВЛИЯНИЕ,ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ И БАЛАНСИРАНЕ НА ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ.
  • 22 Сокол Скитник

    1 0 Отговор
    Долно нещо са доносниците. Те нямат род и родина, нито чест и достойнство, те са гробарите на страната ни!!!
    Тях винаги някой ги управлява!!!
  • 23 Българин

    1 0 Отговор
    абе няма ли снайперисти наоколо
  • 24 ПРЕДТЕл

    0 0 Отговор
    Фирмата е изпълнявала десетки държавни проекти, сред които инсталирането на комуникациите в Кремъл и разработването и внедряването на системата за електронно гласуване в Русия....... ДA ПOВТOРИМ ; ....рaзрaбoтвaнeтo и внeдрявaнeтo нa cиcтeмaтa зa eлeктрoннo глacувaнe в Руcия .............. ТOECТ РУCИЯ НAЙ - ДEМOКРAТИЧНO ИМA ТAКAВA CИCТEМA , A КРAДЦИТE OТ EВРOГEРБ НE ДAВAТ ТOВA ДA CE CЛУЧИ В ,,ДEМOКРAТИЧНA" БЪЛГAРИЯ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове