Last news in Fakti

30 Септември, 2020 21:06 2 346 60

Мария Габриел: Нуждаем се от сътрудничество, за да превърнем Европа в лидер в областта на науката

  • мария габриел-
  • еврокомисар-
  • образование-
  • наука-
  • иновации-
  • европейски съюз-
  • европейска комисия

Европейското образователно пространство и европейското научно-изследователско пространство взаимно допринасят за създаване на Европейска стратегия за знанието, заяви българският еврокомисар

Мария Габриел: Нуждаем се от сътрудничество, за да превърнем Европа в лидер в областта на науката - 1
Снимка: БГНЕС

След поредица от консултации с държавите-членки българският еврокомисар Мария Габриел представи днес три ключови инициативи в областта на образованието и науката на пресконференция в Брюксел. Те включват пакет от мерки и действия за изграждане на Европейско образователно пространство, за динамизиране на Европейското научно-изследователско пространство и нов План за действие в областта на цифровото образование.

Тя подчерта, че трите инициативи във взаимодействие ще подпомогнат държавите членки по пътя към дълготрайно възстановяване от кризата, ще дадат силен импулс за трансформиране на образователните системи и укрепване на научната сфера в подкрепа на прехода към по-устойчиви, екологични и цифрови икономики и общества.

„Живеем във време, в което се нуждаем от ефективно сътрудничество, ако искаме да постигнем амбициите си за качествено и приобщаващо образование, и за превръщане на Европа в лидер в областта на науката и иновациите. Само с общи и координирани действия между граждани, образователни и академични институции, частен сектор, национални, регионални и местни власти, ще бъдат постигнати по-бързи и с реално въздействие резултати“, заяви Мария Габриел при представяне на инициативите на пресконференция в Европейската комисия в Брюксел.

Тя посочи, че създаването на европейското образователно пространство се базира на сътрудничество и редица действия, като например инициативата за европейските университетски алианси и европейската студентска карта. Целта е то да стане реалност до 2025 г.

Новият План за действие в областта на цифровото образование се основава на приетия през 2018г. Българският еврокомисар подчерта, че той ще продължи успешни инициативи като Европейската седмица на програмирането, борбата с незаконното съдържание и по-безопасен интернет за децата и др. Същевременно новият план е по-амбициозен и със срок на действие до 2027 г.

Тя изтъкна, че през последните 20 години европейското научноизследователско пространство е насърчило държавите членки да работят съвместно, като са създадени 37 световно признати научноизследователски инфраструктури и са мобилизирани инвестиции в размер на 20 милиарда евро.

Налице са реални постижения, но има и слабости, върху които трябва да се съсредоточим. Не можем да приемем, че повече от един на всеки пет 15-годишни младежи е с ниски умения за четене, математика и природни науки. В ерата на цифровите технологии не можем да си позволим повече от 40 % от хората в активна възраст да бъдат с недостатъчни цифрови умения. В областта на науката равнището на инвестициите в научни изследвания и развойна дейност е все още далеч от целта от 3 %. Налице са значителни пропуски в научноизследователските системи на държавите членки. За да се преодолеят тези слабости, предлагаме нови общи инициативи с държавите членки, наблягащи на координация при дефиниране на целите, целенасочени инвестиции и достъпност и качество на образованието и науката“, коментира Мария Габриел.

Европейското образователно пространство обръща специално внимание на учителите, ролята на университетите и професионалното образование и обучение. „Програма „Еразъм+“ ще подкрепи 25 европейски академии за учители, 50 центъра за високи професионални постижения. Тези центрове ще бъдат както отправна точка за първоначалното обучение на младите хора, така и за професионално развитие и преквалификация на възрастните. Предлагаме и нова европейска награда за учители, отличили се с новаторство в преподаването“, информира българският еврокомисар.

Планът за действие в областта на цифровото образование ще подпомогне усилията на държавите членки за създаване на устойчива екосистема за цифрово образование и подобряване на цифровите компетентности на гражданите. Например, инициативата „Connectivity4School“ ще подобри цифровата свързаност на училищата, включително в селските райони. Ще бъде създадена мрежа от центрове за цифрово образование и отделено специално внимание на засилване ролята на жените в цифровия сектор. Във всяка една от новопредложените инициативи специално внимание ще продължи да бъде насочвано за по-силно представителство на жените в цифровия сектор.

Мария Габриел наблегна, че с новата визия за европейско научноизследователско пространство амбицията е да се укрепи научната база на Европа и подпомогне трансформирането на идеите в иновативни продукти в полза на бизнеса и обществото. То предвижда стратегическо насочване на приоритетите. С предложените 14 ключови действия се цели преодоляване на разделението в науката и иновациите чрез интегрирана и приобщаваща система за научни изследвания, както и повишаване на капацитета за разпространение на научните знания и резултатите. С Пакта за научни изследвания и иновации ще се засили сътрудничеството между държавите членки за съвместно разработване на приоритетни действия в областта на науката и иновациите.

Предвижда се мобилизиране на програмите „Хоризонт Европа“, „Еразъм+“ в синергия със структурните фондове, инструмента „Next Generation EU“ и други финансови инструменти за подкрепа на пакета инициативите.

„Високите научни постижения и приобщаването са двете страни на една и съща монета. Ето защо трябва да гарантираме, че европейското научноизследователско пространство и европейското пространство за образование ще бъдат пространства на взаимодействие и сътрудничество за създаване на истинска европейска стратегия на знанието“, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мара

    46 0 Отговор
    НеделчОва и тя си изсипа клишетата !

    Коментиран от #27

  • 2 Наташа Винокурова

    25 7 Отговор
    Мария Габриел стига летяхте във въздуха! Осъзнайте се. Кристалина Георгиева би могла да бъде полезна на България
  • 3 Ахахха

    57 0 Отговор
    Тая какво точно прави/направила? Какво конкретно върши в интерес на България?

    Коментиран от #14, #44

  • 4 РЪМПЕЗИ

    44 0 Отговор
    МНОГО МИ ЗВУЧИ КАТО АХМЕД ДОГАН...ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ...НИКАКВИ ОПОРНИ ТОЧКИ...НА ТОЗИ ЕТАП ТАКИВА БРЪТВЕЖИ ИЗГЛЕЖДАТ НЕСЕРИОЗНИ...
  • 5 Някой си

    48 0 Отговор
    Типична българска златотърсачка, при това помакиня, ако се върне на село ще я убият тая!
  • 6 Дончо Томиславов

    34 1 Отговор
    Ух...На бати жираФФФчето..щъ изям със сол.!
  • 7 Алп

    38 1 Отговор
    Европа е отживелица.
  • 8 5346

    48 0 Отговор
    Старателно прочетох статията и се изумих- нищо конкретно и смислено не открих. Пространство, свързаност, инструменти, устойчиво, предизвикателство, свързаност... Редици от едни и същи думи.

    Коментиран от #41, #56

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Слави Славов

    28 0 Отговор
    Нямам думи!
  • 12 Баба Ванга каза

    6 10 Отговор
    НИНОВАЕ ПРОМЕНИ БЪЛГАРИ РЕДОМ С ПУТИН
  • 13 Жабата, жаблянов

    24 1 Отговор
    БОКО, ОТКРАДНА 400 МИЛИАРДА... ПЕЕВСКИ 500,..ДОГАН 8000...ПРАВЕТЕ СМЕТКА

    Коментиран от #26

  • 14 Чичолина

    26 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ахахха":

    Работи за разпадането на ЕС!С такива умници като нея краят му се вижда!
  • 15 Куха

    23 0 Отговор
    Лейкаааааааааа
  • 16 Бойко

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "От врат":

    Бойко направи Не българите пом а тси евро дипутати и бг дипутати и министери, щот нормален българин няма да гласува за теб! Хак да тие помашката държав и партия, за това нямаш качествени кадри... А помъчените са предатели по душа, скоро ще го разбереш!
  • 17 алеле

    24 0 Отговор
    Европа не може да е лидер в каквото и да е щом се е напълнила с разни мекотели и перази. Щом толерират един смешник като Бойко Борисов значи не стават за нищо.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тва гоУем

    20 0 Отговор
    талант тре за да се уреди човек на такава нищоправеща работа.
  • 21 Жабата, жаблянов

    13 1 Отговор
    Не са 400 милиарда а към 2 трилиона лева заграбени от хунтата
  • 22 А от

    24 0 Отговор
    теб Маро , никой не се нуждае ! Бъдева ядеш парите на българските ни и европейски данъкоплатци ! Всички от червено котило сте така . паразитирате на чужд гръб и не ви пука ! Абе , отврат !
  • 23 Само ГЕРП

    18 0 Отговор
    С лозунгa "И аз съм прост, и вий сте прости", България ще застане начело на научния прогрес в Европата!
  • 24 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    13 1 Отговор
    Боко, Гешев, Доган, Как може толкова да сте прости как бе как !!!!
  • 25 Перо

    15 0 Отговор
    Още един пътник от ГЕРБ. Поне от БГ няма да плащат на вятъра за чужди калинки,след примата.

    Коментиран от #28

  • 26 РЕАЛИСТ

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Жабата, жаблянов":

    Да бъдем сериозни. Каза се , че при управлението на Борисов през него са преминали 400 милиарда лева. От Александър Божков знаем, че работят на 10 процента. Това означава, че Бойко е прибрал за това време 40 милиарда лева само за себе си. В шкафчето са само джобните пари. В строителството корупцията е май голяма и далаверата е по голяма. Може и много повече пари да е присвоил. И Кадафи имаше милиарди, но не искаше да се раздели с властта. Завърши живота си печално.

    Коментиран от #29

  • 27 Идеална за

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мара":

    комсомолски секретар ! Поразително напомнят кухите фрази и клишета на комсомолско събрание от онова време.

    Коментиран от #42

  • 28 Искаш

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Перо":

    Да кажеш примата за онзи вид май.. Ки
  • 29 Жабата, жаблянов

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "РЕАЛИСТ":

    Боко ще повече и други хора с падението си толкова е уплашен а упре ли ножа в кокъла ще пеее като певачка за да отърве кожата. На тоя вяра да му нямаш
  • 30 НАГЛОСТА Е ПЪЛНА

    13 0 Отговор
    Хората гладуват децата са болни той Боко само за шкафа мисли
  • 31 Моля се на Бог

    5 3 Отговор
    НИНОВА СПАСИ НИ
  • 32 Народът

    11 0 Отговор
    А ние се нуждаем от оставки.
  • 33 урко

    14 0 Отговор
    бля бля бля бля бля бля бля бля
  • 34 Курзавас

    9 0 Отговор
    Ко каза, ко?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 фен на сидеров

    14 0 Отговор
    тая, колкото пъти си отвори устата, все бълва клишета ! явно чете много "факти" в нета !
  • 37 Шопо

    12 0 Отговор
    Мен ако питате ,нуждаете се от затвор,а най-добре от АК 47...
  • 38 Проста пумашка подка

    12 0 Отговор
    Е тая....
  • 39 Хорор

    13 0 Отговор
    Малиии...егати добитъка
  • 40 fakeTAXI

    10 0 Отговор
    Тази е тъпа, още не е разбрала, че е политически труп, като партията им.
  • 41 Перо

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "5346":

    Нейното е водопад от заучени клишета.
  • 42 Перо

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Идеална за":

    Бившият комсомолски и партиен секретар от нейното село и бивш преЦедент не беше ли същия локумджия?
  • 43 Гаргамел

    13 1 Отговор
    Тази кукундела е първо грозна с врат на жираф, силно огганичена, омъжила се по сметка и тя трябва да ПОДАДЕ ОСТАВКА.
  • 44 Жинжири

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ахахха":

    Ами кво прави - жирафства!!! ....и нищо полезно и плодотворно!!!!
  • 45 chi

    12 0 Отговор
    България я оправихте хубаво сега и с Европа се заемете...
  • 46 комисарката

    9 0 Отговор
    Боже, и това нещо за наука и цифрово образование говори. Ми не знае ли, че в България няма и 0.1% от БВП за наука. Да ходи да каже на приятелчето си Борисов какво е наука и има ли почва у нас. Защото за сега, при тази човешка мизерия в научната българска среда, поради вакумът, който се създаде след като много кадърни учени избягаха или се отказаха от научна работа, се напълни с тикви с титли. Шанс за наука няма и няма да има при тази безумна политика в подбора на кадрите и заплащането им в науката и образованието.
  • 47 Гост

    9 0 Отговор
    Бла бла.... Само празни приказки. Нуждаем се от Действия, сега и веднага.
  • 48 ШКАФ, ГЕШЕВ И ДОГАН

    6 0 Отговор
    400 милярда ли чух
  • 49 Тази чупи

    9 1 Отговор
    тъпомерите като катерица орехи. Къде ги намират толкова тъпи. Сега е ред и на Гинка да се покаже. Ангелкова, Караянчрва, Дариткова, Павлова, Севда, Менда и черешката на тортата Цачева. Ужас! Представям си с какъв зор са завършили осми клас.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Тази е зомбирана

    6 0 Отговор
    Повтаря едни и същи заучени клишета, кой и защо тазиТПЗ я е турил там???
    Поредната подигравка с целият ни народ
  • 55 Габриел мурсалевския университет,

    2 0 Отговор
    Югозападния, учихме заедно със Сачева и новата Външна министърка, която знае много чужди езици, много сме Учени!?!
  • 56 Винету Борисов

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "5346":

    Има, нещо смислено, има. До тук са усукали 20 млрд. за 37 "научно изследователски центъра" в които работят заплатаджии-бюрократи. А до 2027 се канят да усучат незнайно колко млрд. за 25...? и 50...? в които също ще работят заплатаджии-бюрократи.
  • 57 Свещена тъпота

    2 0 Отговор
    Да спре да говори заучени фрази. Онзи ден писахте че френски и немски компании инвестират технологии и цели индустрии в Тайван. А европейското население само плаща данъци и е замествано от араби и африканци. Досега сътрудничеството им пречеше
  • 58 Стига ва

    3 0 Отговор
    Хаджидимовската иновационна пръчка изпълзя от нафталина, Тулупа май я е сръпкал, че напоследък зачезна и май е спряла да пълни чекмедженцето....
  • 59 Еврокомисар МГ

    1 1 Отговор
    Не виждам особена връзка между науката и френската филология, която г-жа М.Габриел е завършила, но премиерът на РБ вероятно знае доста повече от нас, за да я предложи за еврокомисар по НИД, по която работят няколко десетки научни структури с около 20 млрд.€ паричен фонд. Добре че за тази дейност си има за.комисари, които отговарят за всяко едно направление и те разпределят сумите за изледователдката дейност. Цифровизацията на обучението е дейност, която ком.Габриел може да контролира и тя не е от вчера и днес. В нея БГ бележи успехи, та дори вицепремиерът Николова се похвали, че има тапии за някои области. Във ВУЗ и СО и сега се работи по този въпрос, а някои ВУЗ-ове от години участват по образователни програми. Предполагам, че институтите на БАН от години са съизпълнители по научни проекти.
  • 60 Чук

    2 1 Отговор
    Ъоа па чороз щял да превръща Европа в лидер...няма по-голям смях....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове