5 Октомври, 2020 09:55 3 059 26

Иван Начев: Ако България продължава да действа безхаберно, ЕС ще спре финансите

  • иван начев-
  • брюксел-
  • върховенство на закона-
  • европейски парламент-
  • еврофинансиране-
  • мониторинг-
  • корупция-
  • стандарт на живот

Видими резултати има от гледна точка на инфраструктура, но от гледна точка на начина на живот няма видими резултати

Иван Начев: Ако България продължава да действа безхаберно, ЕС ще спре финансите - 1
Снимка: БГНЕС

„Във всички случаи политическият натиск към България ще се увеличава. Досега всичко беше много дипломатично – някак се казваше, че вървим напред, но вече очевидно имало нещо, преляло чашата, и в крайна сметка доведе до това, че и в двата доклада да няма добра оценка за това, което се случва в България.“ Този коментар направи пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Иван Начев.

В средносрочен план той прогнозира натиск върху България, а в дългосрочен план – и до финансов натиск.

„Тоест, ако България продължава да действа така безхаберно, както в момента, ще се стигне до постепенно спиране на финансовите ѝ средства, което не е добре за българското общество.“

Ние сме в група, която ще бъде дългосрочно наблюдавана, допълни политологът.

Дебатите в Европейския парламент днес, посветени на България, са показателни за усилията и амбицията на новата Европейска комисия да постави върховенството на закона в основата на разпределението на средствата в ЕС, смята Начев. Въпреки необвързващия характер на резолюцията, която предстои да бъде гласувана, Иван Начев вижда потенциалните рискове:

„Тоест в един по-негативен сценарий може все пак да доведе да бъдат по-внимателно разпределяни тези средства, а защо не и до спиране на някои от европейските фондове за България.“

Това не е първи случай, когато в ЕП се приемат подобни резолюции, същото беше с Полша и Унгария, направи паралел Иван Начев.

„Разликата с България обаче все пак е в това, че европейските пари, фондовете, в случая с Полша и Унгария доведоха до повишаване на стандарта и качеството на живот. Ако погледнем икономическите данни, ще видим, че тези две държави постепенно доближиха средноевропейския стандарт, средноевропейското живеене на обикновените хора, докато това в България не се случва и това е по-големият проблем.“

Според Иван Начев страната ни е разполагала с достатъчно време, за да има видими резултати за гражданите у нас, тъй като вече 14-а година сме в Европейския съюз, или повече от два програмни периода, в които се разпределят евросредства.

„Видими резултати има от гледна точка на инфраструктура, но от гледна точка на начина на живот няма видими резултати. Това е повече от очевадно.“

Във всички икономически доклади се казва, че в България качеството на живот се влошава, изтъкна още Начев. По думите му това ерозира доверието в самия Европейски съюз и недоверието към българските институции ще се пренесе и към европейските.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    16 4 Отговор
    Ако спрат бега с 200 при шкафа
  • 2 Абе

    17 5 Отговор
    ако им спрат на ппГРОБ кранчето НЕ ги знам :)

    Коментиран от #4

  • 3 Оставка

    19 5 Отговор
    Този е начинът ББ и ГЕРБ да напуснат управлението.

    Коментиран от #26

  • 4 Мдаа

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Ще тегли десетки милиарди ББ заеми, после ще продаде половин БГ, накрая ще избяга в Аржентина.
  • 5 Ами

    12 5 Отговор
    те така са свикнали , оставка и на чисто , иначе няма оправия за страната ! Върхушката граби с пълни шепи милиарди от ЕС без да ѝ дреме за нищо ! Срам и позор !
  • 6 Псевдоним

    15 0 Отговор
    Обзалагам се, че няма да спрат парите конкретно на Борисов.
  • 7 наоми

    6 2 Отговор
    " Ако България продължава да действа безхаберно, ЕС ще спре финансите." ДЕЖА ВУ. СЪМБОДИ БЕТЪР КОЛ ДЪ ПОЛИС! МАРАБУ.
  • 8 КОТарАК

    11 6 Отговор
    много ще се радвам ако ни спрат финансите-да разберат хората каква ни е икономиката, в момента живеем в една голяма илюзия
  • 9 Биби Кинга

    7 2 Отговор
    Дисайги-терминал две-Чужденеция! Това е формулата на успеха! серГЕЙ каза: "Европа на младите", да го ръфат дъртите!
  • 10 КРАДЕЦ БОКО

    10 3 Отговор
    Cпoрeд приeтия oт Миниcтeрcкия cъвeт прeз тaзи ceдмицa oтчeт зa изпълнeниeтo нa държaвния бюджeт зa 2019 г. прeз минaлaтa гoдинa прaвитeлcтвoтo e oдoбрилo близo 300 прoмeни в глacувaния oт пaрлaмeнтa бюджeт и тaкa Бoйкo Бoриcoв e рaздaл дoкaтo плaвa c джипкaтa бeз тoвa дa e билo прeдвидeнo близo 3 милиaрдa лeвa – пoчти кoлкoтo цeлия гoдишeн рaзхoд зa здрaвeoпaзвaнe и пoвeчe oт цeлия гoдишeн прихoд oт дaнъкa върху пeчaлбaтa нa фирмитe. Oтдeлнo миниcтърът нa финaнcитe e рaздaл oщe пoчти 200 милиoнa лeвa c други нaд 200 кoрeкции.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПКП ТКП

    8 10 Отговор
    КОЙ ЩЕ СПРЕ ПАРИТЕ НА БОКО КАТО ТОЙ ИМ ВРЪЩА ПО СМЕТКА УГОВОРЕНАТА СУМА , НАЛИ В ЕС СА СЪЩИТЕ КРАДЦИ КАТО НАШИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ !
  • 13 българин

    10 3 Отговор
    Един от най-добрите преподаватели който съм имал, много умен човек
  • 14 Е и ?

    6 1 Отговор
    То за народа това е без значение.
    Вие няма да има какво и откъде да крадете.
  • 15 Българка

    4 3 Отговор
    Не България действа безхаберно, а българското правителство и обръчите от фирми до него, за да пълнят шкафчетата. А Гешев им се радва, нали е РАДОСТ.
    Българският народ е хаберен и иска ОСТАВКА!
    Дано върховенството на закона на територията ни е обвързано със справедливите искания на протестиращите
  • 16 Българка

    7 3 Отговор
    Ако прокуратуратаповдигне обвинения и съдът осъди истинските ГОЛЕМИ КРАДЦИ да върнат откраднатото на истинския им собственик- българите само за последните 10 години,то на България няма да й трябват дори милиардите от ЕС.
  • 17 КРАДЕЦ БОКО

    9 4 Отговор
    САМО ЗА СЕДМИЦА ТИКВАТА НАМЕСТИ ЦЕЛИЯ ЗАЕМ ОТ 5 МИЛИАРДА КАТО ГО ПРЕНАСОЧИ КЪМ ЩАТИТЕ ЗА САМОЛЕТИ ГЕМИИ И БЕТЕЕРИ .......................ПАК ЩЕ ТЕГЛИМ ! ПАК ЩЕ МИЗЕРУВАМЕ !
  • 18 В.В.П.

    7 4 Отговор
    Те трябва да бъдат спрени..ДА СЕ ВИДИ ,,СЧУПЕНАТА И РАЗБИТА,ИКОНОМИКА НА БЪЛГАРИЯ...ДА СЕ СЪБУДИ ОБШЕСТВОТО ОТ КОШМАРА....КЪДЕ ЕТАЯ ИНФРАСТРУКТУРА ПО МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ И СЕЛА.??.. НЕЩО НЕ Я ВИЖДАМ.всичко е от времето на Бай ТОШИ..
  • 19 ЕНП дава

    4 6 Отговор
    Парите. Докато Б.Б е на власт , колкото на Радан и на Милиончева да им се иска- няма ги спрат.По скоро ако Нинова е новия премиер , бъдете сигорни , че ще спрат еврофондовете. Още в Брюксел си спомнят БРАТКО И БАТКО....
  • 20 ЗАТВОР

    6 2 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ РАБОТЯТ ЗА НАС САМО НА ДЪРВОТО , ИНАЧЕ СА НИ ВРАГ №1
  • 21 СКАПАН ЕС

    11 0 Отговор
    На БСП им ги спряха и без снимки и записи....
  • 22 В.В.П.

    3 1 Отговор
    На 1000 села ,с Два млд лева щеше да се нареди инфра структура като приказка,правилно употребени,без кражби и пр....По два млн.на село..БОРИСОВ ПРЕДИ 6 М.КАЗА ЧЕ МОЖЕ ДА ИЗТЕГЛИ 10 МЛД..АМА НЕ ИСКА ЗАЩОТО НЯМА НУЖДА,.ДА НЕ ГО ПРЕДИЗВИКВАТ САМО ...5,изтегли ,ще изтегли още 10 до края на мандата..до 2021...Лъжа и популизъм..
  • 23 Перо

    5 3 Отговор
    Обикновеният българин по нищо няма да разбере,дали са спрени евро-парите за БГ или не, след като всички финансирания по различни програми от ЕС отиват в чекмеджето. БГ данъкоплатец трябва да стиска зъби и да плаща измислени битови сметки и данъци,пълнещи бюджета за събиране на стотици милиони евро за годишна вноска за членство в ЕС,а видими резултати няма и не може да има в мутренската система.
  • 24 Дедо Jo

    3 3 Отговор
    Дреме му на Бойо за политически и финансов натиск...

    Той кожата спасява.

    Види ми се тъпо, че не влиза при бай Ставри на топло и сравнително по-сигурно.
    Иначе, всеки момент ще бъде смъкнат от властта, край на огромния охранителен контингент, а по улиците дебнат настоящи и бивши бизнес-партньори.

    Борисов иди си с мир!
    Ще те съдим честно и ще лежиш доживот!
  • 25 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ИДЕАЛЕН Е ТОЗИ ИВАН ЗА ЖУРНАГЪЗОВЕТЕ : КЬОРАВ ; ПЛЕШИВ ; НО С МНОГО -МАЛКО -САМО КОСМО УКРАСА !!!! Б.Б. СЕ ОТТЕГЛЯ И СПОКОЙНО МОЖЕ ДА КАЖЕ ДНЕС : " ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТЯ В ДРУГИЯ КРАЧОЛ " !
  • 26 За оставката

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Оставка":

    ЕС и света се смее 300-400ненормални платени наркомани да вземат власта на изборитеще се видим /жалко че тези хора не знаят къде се гласува/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове