Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 14:17 3 529 28

Радев към Българо-Македонската комисия: Компромиси не може да се правят с история и език

  • румен радев-
  • македония-
  • македонски език

Българският президент не вижда поле за отстъпка в тази посока от София

Радев към Българо-Македонската комисия: Компромиси не може да се правят с история и език - 1
Снимка: БГНЕС

Хората от Българо-Македонска комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват както и досега историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език. Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

„Това е отговорност преди всичко на страната - кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства“, подчерта Радев.

Попитан за искането му от КС да обяви за противоконституционна анкетната комисия за проекта за конституция на ГЕРБ, Радев каза, че се надява: „Конституционният съд да защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които ѝ се поднасят от управляващите”.

Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни служители на ВВС, пожела им здраве, енергия и висок дух.

За евентуалната поръчка за 8 самолета F- 16, Радев каза, че България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя. На военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и гарантиране на националната сигурност. „Когато на нея се гледа като на средство за лични политически интереси, това винаги води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки живот в някои случаи. Това е сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира извън представите на този, който взема решения. Затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза“, подчерта още президентът Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    13 42 Отговор
    Преди казваше, че изтребителите не могат да летят, сега иска най-малко 16 изтребителя.

    Коментиран от #15

  • 2 Русороб

    14 37 Отговор
    Льотчика прецедент да каже къде са заровени костине на Айранов и да му отдаде почит.

    Коментиран от #5

  • 3 Бойко

    8 28 Отговор
    Аз благодаря на колегата Радев, че е заявил, пред колегата Мицотакис, че България е мощна сила.
  • 4 продадено

    30 8 Отговор
    За шкафчета всичко може.
  • 5 Бойко

    22 9 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Цял живот ще си роб!
  • 6 Чудя се

    9 25 Отговор
    и нашите деди и нашите сега, какво толкова се натискат за тая Македония? Едни чукари и един пущиняк, нищо повече. Е, имат там едно езеро, голяма работа.
  • 7 БСП и ДБ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ

    13 28 Отговор
    А КЛЕПАРА БЛЕЩИ НЕБИВАЛИЦИ И КЛИШЕТА!
    ОСТАВКА,БЕ КАУНЬ

    Коментиран от #9

  • 8 ПРЕСА

    23 8 Отговор
    ОСТАВКААА НА МУТРИТЕ
  • 9 чиба

    23 9 Отговор

    До коментар #7 от "БСП и ДБ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ":

    я кажи защо боко джипа(чекмеджето) построи незаконни сараи на доган с пристнище и частен плаж и път ? ОТГОВАРЯЙ !!!

    Коментиран от #13, #17

  • 10 Наблюдател

    28 6 Отговор
    За разлика от Гърция, която реши проблемите си с Македония еднократно с договор, нашите управници ги отложиха, за да излъскат авторитета на тиквата за европейското председателство. Трябваше тиквата да се бие по гърдите, че приобщава страните от Балканите.
    Но той направи това, за сметка на националния интерес, а съучастници в това пъклено дело, бяха ВМРО, чиито единствен смисъл на съществуване е борбата с македонизма.
    Не знам да се смея ли или да плача...
    Жалки управляващи, чието его ще потопи страната ни...

    Коментиран от #12

  • 11 Нямам срам

    8 26 Отговор
    Радев и история ... мале голямо чудо Да си спомни малко преди 89 кой е бил шефа ...
  • 12 Нямам срам

    16 6 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Нашия проблем се решава по руски ... с танковете в Скопие ...
  • 13 Оди се пери

    10 13 Отговор

    До коментар #9 от "чиба":

    Не се прави или си тъп? И децата знаят при кое правителство е построен догансарай...Бонус-на едни дето се целуваха на един мост У София...

    Коментиран от #14

  • 14 Българка

    19 6 Отговор

    До коментар #13 от "Оди се пери":

    Не си в час и бъркаш сараите. Въпросът е риторичен и става въпрос за втория сарай на Росен
  • 15 каде ще

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    ходи авиаторчето?Ако още веднъж го привикат на спявка,ще почне и москва и шефката си кури да псува! Виж колко е тихичък няма юмручета няма крясъци и вопли. Слушка и папка...

    Коментиран от #25

  • 16 Червен Мунчо

    7 20 Отговор
    трябва да чете поздравителна реч и да се изказва в рамките на пет минути единствено и само на нова година!!!А може и по-рядко...
  • 17 сус ма

    9 12 Отговор

    До коментар #9 от "чиба":

    Я кажи защо бкп-бсп създадохте и отгледахте и дпс и доган? ОТГОВАРЯЙ!
  • 18 Народът

    14 21 Отговор
    "Този човек вече е опасен за националната сигурност.Има сериозни съмнения, че този човек не е добре психически. Това личи по озлобената му физиономия, разкривените черти на лицето и абсолютно неадекватните действия. Радев очевидно живее в свой свят, където придворни журналистки го възхваляват за мъдрите му действия. Благодарение на него български полицаи бяха ръгани с ножове, заливани с боя, с яйца, удряха ги с павета. Самият президент, вероятно от страх, накара други български униформени, служители на НСО, да облекат фланелки „Мутри вън!“. Пълно падение, пародия, гавра. Току-виж утре накарал гвардейците и те да сложат същите фланелки.

    Коментиран от #22

  • 19 оффф

    6 16 Отговор
    Пак ли тоя перко...
  • 20 Сим

    9 5 Отговор
    Окаляни и ос рани роби не би трябвало да изразяват мнение за нашия президент-надеждата за справедливост и върховество на закона за българския народ. Оставка на мутрите!
  • 21 Перо

    8 4 Отговор
    Остава мнението на Президента,да се набие в тиквата на толупа,като обръчи на каца!
  • 22 Перо

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Народът":

    Мутренска п-деруго и ти ли стана психиятър? Виж си нарциса-началник,после пиши глупости!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Крали марко

    7 4 Отговор
    Македонците да спрат веднъж завинаги със своите претенции към българия. Историята е велика със геройствата на българските родолюбци защитавали смело и мъжествено своята чест и достойнство. Прав е радев че език и исторически доказани истини не бива да се подменят и продават. Ако милеем за нашата скъпа родина ще ги отрежем и няма да им дадем съгласие за членство в ес.
  • 25 Факт

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "каде ще":

    Шефкта се отчита насащ бе!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ердоган

    1 6 Отговор
    Турция българия дружба от векове за векове..никва европа никъв саш никва русия не ви е бъдещето
  • 28 С тихи стъпки

    5 2 Отговор
    Посоката този път е вярна и се насочва към мястото, което трябваше за заеме от първия ден; колко време, енергия, профисионална помощ, средства се прахосаха докато разбере какво е длъжен да прави за държавата. Дали да повярваме?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове