Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 10:49 3 793 35

Атлантическият съвет: "Балкански поток" няма да е такъв, какъвто Русия иска

  • балкански поток-
  • турски поток-
  • газопровод-
  • атлантически съвет

От АСБ напомнят също икономическата неефективност на газопровода, както и невъзможността през следващите 20 години да се възстановят вложените в него над 3 милиарда лева държавни средства

Атлантическият съвет: "Балкански поток" няма да е такъв, какъвто Русия иска - 1
Снимка: БГНЕС

Участъкът на газопровода "Турски поток" през България няма да се реализира във вида, в който иска Русия. Такава прогноза направиха от Атлантическия съвет на България във връзка с отправеното предупреждение от САЩ към фирмите, участващи в проектите "Турски поток" и "Северен поток 2".

От организацията подчертават, че "разширението на газопреносната мрежа на България" под името "Балкански поток" на практика е продължение на "Турски поток" през страната ни, замаскиран като български газов проект. От АСБ напомнят също икономическата неефективност на газопровода, както и невъзможността през следващите 20 години да се възстановят вложените в него над 3 милиарда лева държавни средства.

Посочва се, че "Турски поток" е преди всичко руски геополитически енергиен проект със стратегически важно значение за Русия, както и рисков за сигурността на Украйна и страните от Черноморския район".

"Още през 2019 г. след приемането на редица закони в САЩ по отношение на "Северен поток-2" и "Турски поток" стана ясно, че Кремъл най-вероятно ще бъде спрян в реализацията на геостратегическата си газова експанзия в Европа. Строителството на "Северен поток-2" реално бе спряно в края на миналата година след като базираната в Швейцария компания "Олсийз" (Allseas), специализирана в полагането на газопроводи в морски води преустанови работата на своя кораб в Балтийско море. Компанията прецени, че загубата, която ще понесе от санкциите на САЩ ще бъде много голяма и реши, че не бива да рискува. Вече близо година "Газпром" не може да завърши този газопровод и търпи огромни загуби. Засега в никоя държава по света няма друг подобен кораб с необходимите технически възможности, който да може да положи тръбите в оставащите по-малко от 200 морски мили до германския бряг. По този начин строителството на "Северен поток -2" бе блокирано.

По същият начин очакваме да се развие ситуацията около "Турски поток" след като САЩ заявиха, че за тях няма значение как в България се нарича той. Дали "Балкански поток", "Газов хъб "Балкан" или "разширение на газопреносната мрежа на България", за САЩ е все едно. За Вашингтон това е "Турски поток", преминаващ през България", отбелязват от АСБ.

От организацията напомнят и за посещението на помощник-държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси у нас: "Франсис Фанън дипломатично предупреди, че е възможно в скоро време да бъдат наложени санкции за фирмите, строители на газопровода, както и на доставчиците на оборудването за него."

"Вече има яснота и краен срок до 20 ноември застрашените от санкции фирми да предприемат действия, с които да избегнат опасността от тежки финансови загуби, вкл. блокиране на банковите им авоари в американски банки.

Под особен риск е главният изпълнител на проекта - саудитският консорциум "Аркад". "Аркад" е основният строител на тръбопроводите на една от най-големите световни нефтени компании, саудитската "Арамко", и евентуални санкции върху нея биха ѝ донесли огромни загуби. Въпреки, че в България "Аркад" работи предимно с руски строителни компании като подизпълнители, то те са зависими от основния изпълнител на проекта - "Аркад" и ако саудитския консорциум спре работа, то и руските подизпълнители ще спрат.

Наскоро енергийният министър г-жа Теменужка Петкова заяви, че линейната част на газопровода ще бъде завършена до края на годината. Но не каза дали по него към Сърбия ще потече газ от 1.01.2021 г. Явно Москва бърза, защото се надява, че ще може да ползва 90 % от капацитета му. Но това може и да не стане, ако Брюксел и Вашингтон вземат контрамерки." - допълват атлантиците.

От организацията напомнят, че Европейската комисия в редица свои документи и позиции е заявявала, че е недопустимо, която и да е фирма - енергиен доставчик, да бъде поставена в монополно положение и да ангажира повече от 50% от капацитета на газопровод, преминаващ през територията на страните от Европейския съюз.

"Европейската комисия има достатъчно инструменти, с които може да принуди България да предоговори заявеният от "Газпром" капацитет в размер на 90 % на входящата точка на българо-турската граница. Ако "Газпром експорт" иска да транзитира руски газ към Сърбия и Унгария следва да се съгласи, че това няма да бъде в количествата, които планира да транзитира през нашата територия поради факта, че България като страна член на Европейския съюз не може да нарушава общите правила на съюза. Нищо, че министърът на енергетиката твърди, че проектът отговарял на всички европейски директиви. Това са думи, които звучат по-скоро като оправдание пред Москва. Защото през 2018 г. Путин беше поискал от премиера Борисов "железобетонни" гаранции, че проектът няма да бъде спрян от ЕК.

Брюксел засега мълчи. Но САЩ пък са в активна позиция и заплашиха със санкции. Най-заплашена от евентуалните санкции е американска компания "Solar Turbines Incorporated", базирана в Сан Диего, Калифорния. Тя е изцяло собственост на американската компания Caterpillar Inc. и произвежда най-използваните в света промишлени газови турбини за компресорните станции, тласкащи природния газ по газопроводите. По трасето на газопровода "Турски поток" през България в момента се изграждат две нови компресорни станции - "Нова Провадия" и "Расово". В едната трябва да бъдат монтирани четири, а на другата - три американски компресорни турбини.

Големият въпрос е: Ще бъдат ли доставени турбините, както и ако някои вече са доставени, ще бъдат ли монтирани и пуснати в експлоатация до края на 2020 г., както желае и очаква Кремъл. Нашето предположение е, че американските турбини няма скоро да заработят в българския участък на "Турски поток", прогнозират атлантиците.

От АСБ очакват проектът да бъде приключен, най-рано "след като бъде завършена умишлено забавената с повече от 10 години интерконекторна връзка между България и Гърция, и най-късно, когато заработи терминалът в Александруполис за доставка на втечнен природен газ".

България притежава 20% от собствеността на терминала.

"Чак когато бъде завършена диверсификацията на доставките на газ за България и тя се освободи от енергийната газова зависимост от Русия, е възможно да бъде окончателно завършен и пуснат в експлоатация т. нар. "Балкански поток" или газов хъб "Балкан". Само тогава този газопровод няма да се нарича "Турски поток", защото по него ще тече освен руски газ, но и азерски, катарски, етипетски, кипърски, алжирски, американски и газ от още възможни доставчици. Тогава никой от транзитьорите няма да заема повече от 50% от капацитета му, като само по този начин може да се гарантира конкурентност и енергийна независимост, както на България, така и на Европа."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 21 Отговор
    Имаме си тръби през Украйна.

    Коментиран от #8, #9, #14, #20, #23

  • 2 Рошко

    43 9 Отговор
    А някой тука от нашите тиквеници,, може ли да изкаже някакво например наше становище напромер за по евтин газ или трябва само краварските интереси да следват, и нас да доят

    Коментиран от #7, #21, #24

  • 3 Де Факто

    45 9 Отговор
    Защо изобщо давате думата на тия пропаднали продажници? Та те са за затвора, заради национално предателство в полза на чужда държава(ФАЩ).
  • 4 Българка

    10 31 Отговор
    Саудитската фирмаАркад е с 90% руско участие. Кой ще потърси отговорност от Борисов и другите престъпници във властта за похарчените милиарди български пари като откуп пред Путин
    ОСТАВКИ! СЪД И ЗАТВОР ЗА ЩЕТИТЕ! ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ!
  • 5 глад и студ

    36 6 Отговор
    Изчезналата цивилизация на Атлантите е казала, че за 20 години няма да се изплатят тръбите. Но, ако пуснат по тях "каубойски" газ няма да се изплатят и за 150 години.

    Коментиран от #34

  • 6 Антиседераст

    45 6 Отговор
    Трябва да се забрани това антибългарски НПО " атлантически клуб" и членовете му трябва да бъдат осъдени за терористична дейност срещу държавата.

    Коментиран от #10

  • 7 Последния Софиянец

    8 19 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Имаме си евтин газ през Украйна.Като мине през десет страни по заобиколен път няма как да стане по евтин.
  • 8 Продажниците

    32 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    от Атлантическия съвет казват - хайде отново да се прецакаме ние, за да са добре говеждите и усрайнците.

    Коментиран от #12

  • 9 Българка

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    До колкото имам информация "Балкански поток" заобикаля Украйна и не е свързан с тръбите за украински газ

    Коментиран от #11

  • 10 Последния Софиянец

    2 16 Отговор

    До коментар #6 от "Антиседераст":

    Този път са прави.
  • 11 Последния Софиянец

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    И какво ни грее нас това?
  • 12 Последния Софиянец

    2 13 Отговор

    До коментар #8 от "Продажниците":

    Като спестим 4 млрд които надали ще си върнем е по добре.Ще има за социални мерки за коронавируса.
  • 13 ХОМОЛУМЕНС

    27 5 Отговор
    АТЛАНТИЦИ РАВНОЗНАЧНО НА БЕЗРОДНИЦИ! ТЕЗИ МЕ УЧАТ ДА МРАЗЯ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Димитров

    17 3 Отговор
    Този въпрос е дискутиран преди да се пристъпи към действие!След дъжд-качулка,някой си се сеща и ни убеждава,пише ,награсява,реализира американски интереси!Всъщност какъв е този съвет,а презокеански.....
  • 16 Изречението

    20 2 Отговор
    По него да потече азерски,кипърски , катарски,Американски(?) газ,и едва тогава...е достатъчно ясно,като ултиматум.Сега не може,но ако го построим за да бъде под пълен контрол на Обора,ще може! Искат хем да ни закачат на тяхната газова" игла" хем да получат тотален контрол без да са вложени от тях и един зелен боклук.Отделно,че другата им задача е,да не се затвори украйнската тръба,заради пак техен интерес.Защото от 2023 Газпром врътва крана.А за него сме вързани и ние.Отделно загубата на байдънчо младши, който де фскто е собственик на хохолската тръба.Няма газ през хохолите,и ние,макета,сърби,маджари,австриицй,ще бъдем изнудени да купуваме тяхната шиста,комбинирана с катарска,.

    Коментиран от #30

  • 17 Данчо Лазаров

    16 4 Отговор
    КАК МОЖАХМЕ? Станах с намерението да коментирам заседанието на правителството онлайн и импровизираната реч на премиера. И разбрах, че не мога. Изпитвам вече непреодолимо отвращение към този криминален тип.

    Изобщо не мога да понасям просташката му самоувереност, злобната му отмъстителност, каруцарския му речник, обидната му некомпетентност, патологичния му нарцисизъм, интригантската му природа, лъжливата му същност.

    Как можахме да си оставим държавата в потните лапи на подобен примат?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сандо

    8 1 Отговор
    Имаше едни такива преди 9-ти 44-та,след време тежко страдаха.Ама някои така и не научават уроците на историята.
  • 20 Може би си мислиш,

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    че ще си сред последните българи?! Ако провалим проекта, интересните дни за България тепърва предстоят! Путин каза нещо много важно по време на Валдайския клуб за онези, които желаят злото на Русия и толкова образно, че не трябва да се търси дори подтекст. Гнусляшкият безроден клуб иска да сложи край на българското летоброене! СТИГА ВЕЧЕ АМЕРИКА - РУСИЯ! ВРЕМЕ Е ЗА БЪЛГАРИЯ, А ГАЗОПРОВОДЪТ ЩЕ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ!
  • 21 Рико

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Аз ползвам на година един флакон газ за запалки. Има хора които и толкова не потребяват. Обаче ВСИЧКИ трябва да плащат за това нещо. На когото му трябва газ, да си го организира. В капитализъм живеем,разберете го най-после - плаща този който ползва !!!! И не ми давай примери с други държави,тези примери преди 1989 трябваше да ми ги давате. Ама как било в Германия ,как било на луната - това тук е България, български пари и българска независимост! За България говорим, Германия е в друга рубрика.
  • 22 Перо

    15 2 Отговор
    Соломончо Паси иска на два строя да е главна гювендия. През соца баща му беше в групата на бай Тошо,сега той е “заклет” демократ. Каквото и да стане,неговите сънародници в измислената държава Украйна ще духат супата. Тръмп каза за уйдурмите, на сина на Джоузеф Байдън в Украйна и всичко е свършено там. Другият стожер за родната му Украйна,Херсонска област е СерГей,който също “копа” за Украйна и е против българската кауза за Северна Македония. За съществуването на турски поток,в пазарната икономика,значение имат само договорните условия и цени,другото е пунта Мара,нищо че анти-българските елементи саботират проекта и БГ губи много пари от транзитни такси.
  • 23 Първи

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Наистина си " последен софиянец", та те ... последните от кое село дойдоха в София!!!! Сигурно затова не са чували, че Гърция предлага турския поток да мине през гръцка територия и оттам Македония и ...., ама нали с този манталитет на последен си свикнал да се кланяш преди на изток, сега на Запад... та наистина "по следен Софиянец си"!!
  • 24 всеки друг газ с исключение на американс

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    е по-евтин от руския
  • 25 Бай Шиле

    10 2 Отговор
    Нека Атлантическия клуб да покаже кой го финансира и тогава ще му четем поръчковите становища.
  • 26 КГБ

    7 2 Отговор
    Този клуб ми напомня за Комитета за българо-съветска дружба.Паси много се разпаса,ама има видов ден.
  • 27 ЦРУ

    3 2 Отговор
    ГЛУПОСТИ !!! " Балкански поток " със капацитет 3 мил. газ СИ Е БЪЛГАРСКИ. По него ще тече АЗЪРБАЙДЖАНСКИ ГАЗ от ТАНАП ( договорен от Б.Б. = 1 мил. + втечнен от терминала в АЛЕКСАНДРУПОЛИС ( който 20 % е НАШ...КУПИХМЕ ГО ) ......Раша ЩЕ...ЩЕ....ЩЕ...изкара 2 тръби над Истанбул ( за 15 мил .газ ) т.н. " ТУРСКИ ПОТОК"........и ако САЩ РАЗРЕШИ....ще го пратят до Сърбия и Виена( през БГ или ГЪРЦИЯ ) .........НО...НО....НО ...през нашата тръба САМО 50 % от капацитета = 1.5 мил. газ ...което е НИЩО ( Сърбия ползва 3 мил).......и АКО СИ ПЛАТЯТ ТРАНЗИТА !!!!

    Коментиран от #31

  • 28 Гатака

    8 2 Отговор
    Абе що за клуб е това, да не би да е частен на Мунчо Паси. А нео няма ли кой да му покаже къде да отиде. Тоя продължава да ни прецаква. Що за държава сме.
  • 29 Стоянов

    3 1 Отговор
    И да ни дадат по евтина газ управляващите пак ще окраднат разликата.
  • 30 И аз да кажа

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Изречението":

    А защо да няма газ през Украйна? Това не е ли изнудване? Кой нормален търговец взривява пътя, по който търгува? Или да "врътнеш кранчето", за да накажеш някого е много разумно? Всяко решение, взето под емоция, за да направиш напук, е тъпотия и рано или късно си я плащаш! Нещата са толкова овъртяни, че съвсем не е ясно кой ще го духа накрая. Само че аз си спомням тук какъв плач беше, като се спря "Южен поток", сега пък срещу турски се недоволства. Разбира се, че трябва първо да се пуснат интерконекторите, за да не сме тотално зависими, или както се казва: "Да не слагаме всички яйца в една кошница".Американците няма как да са единствен доставчик, друг има такъв опит и плаща, за да продължи!
  • 31 По тази

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "ЦРУ":

    тръба ще тече транзита за Сърбия,Австрия и Италия а за нас мук от тази тръба. Това го каза и Теменужка Петкова,като замаза положението,че отклонения не се правят защото общините не искали тази газ иначе можело да се направи отклонение. Общините не искат,защото така им е наредено иначе няма кой да купува скъпата краварска газ.
  • 32 Кауш

    3 1 Отговор
    Тези много се активираха напоследък. В мътна вода риба ловят.
  • 33 Marinov

    1 1 Отговор
    БОЖЕ Спаси България от ПИШМАН Експерти, ИБРИКЧИЙ и МАЛОУМНИЦИ!!! НЕ е Най Важно КАКЪВ и ЧИЙ Газ ще се Пренеся през Този Газопровод а е НАЙ-ВАЖНО какъв ЧИСТ Доход ще Постъпва в Българската Хазна и КОЛКО работни места ще Осигорина той България??? А НЕЗАВИСИМИ и то ЗАПАДНИ Институции и Експерти Дават че при 90% натовареност на този Газопровод той ще се Изплати за 9 до 11 Години и ще Създава работни места за нат 1500 работника ! А Спрете да ЛЪЖЕТЕ и МАНИПУЛИРАТЕ Обществото с вашите ИБРИКЧИИСТВА !

    Коментиран от #35

  • 34 Атлантическия съвет

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "глад и студ":

    Да си бие камшика оттатък Атлантика, и там да ръсят умнотии
  • 35 Даскал Пенко

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Marinov":

    Прав си, да, но ти слагам ➖защото си неграмотен, чети повече отколкото да пишеш!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове