Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 16:50 2 897 33

Румен Радев: Да отложим преговорите с Македония за членство в ЕС

  • северна македония-
  • румен радев

Държавният глава коментира, че очаква правителството да се пребори за включването на Националната рамкова позиция

Румен Радев: Да отложим преговорите с Македония за членство в ЕС - 1

Като отговорен член на Европейския съюз не можем и не трябва да позволим да вкарваме в него нови нерешени проблеми. Не можем да дадем европейска легитимация на омразата към България. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес, в отговор на въпрос за диалога между България и Република Северна Македония и перспективите за европейска интеграция на югозападната ни съседка. По думите на президента 3 години след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество за съжаление продължаваме да сме свидетели на обидни и недопустими формулировки по отношение на България.

Президентът отбеляза, че членството на Република Северна Македония в Европейския съюз е изключително важно не само за нашата страна, но и за целия регион, но „трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и нашето културно и историческо наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори“. „Не можем да ипотекираме нашата национална идентичност“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава коментира, че очаква правителството да се пребори за включването на Националната рамкова позиция, приета преди година от Народното събрание, в гл. 35 от преговорната рамка за Република Северна Македония като ясно обособени критерии, които да бъдат следени в целия преговорен процес. По думите му това изглежда все по-малко вероятно и „изходът е само един – отлагане на преговорите докато не се сключи ясно обвързващо двустранно споразумение между България и Република Северна Македония за изчистване на всички двустранни въпроси“. По думите на Румен Радев това, което в момента правителството се опитва да спасява – вяли декларации за език и за име, е само част от проблема, който е много по-дълбок и изисква ясен правно обвързващ документ.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    87 21 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Не можем да ипотекираме нашата национална идентичност“, подчерта Румен Радев.- Достойно изказване на достоен политик и достоен президент

    Коментиран от #3, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бат Бойко нощния бандит

    38 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Ама аз вече я ипотекирах при Меркелица и изядох парите.

    Коментиран от #6

  • 4 КОТарАК

    59 7 Отговор
    този македонски проблем , заради който сме преживяли 2 нац. катастрофи не може да се решава с лека ръка от корумпирано и некомпетентно , изгубило всяко доверие правителство. да се замразят всякакви преговори до изборите минимум , а според мен за всеки проект трябва да се гласува с 2/3 мнозинство в парламента. доста кръв сме проляли там за да клекнем така лесно на западни интереси
  • 5 Bahti

    4 37 Отговор
    Хайде Радке! Подложи се на юмрук, герберастки! МУХАХАХХА И Гледай, как ще сме маке провинция и турски вилает. Едновременно и евро нз си кво! Честито!
  • 6 Българка

    32 10 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Това със сигурност го знаят почтените българи. Прав си- търговецът Бай Ганьо заложи и продаде всинца ни
  • 7 БРАВО

    43 12 Отговор
    БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА.
    ЕТО ТОВА Е ДОСТОЕН ПОЛИТИК, А НЕ СЛУГИНАЖ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ.

    Коментиран от #25

  • 8 ха ха

    13 28 Отговор
    Да отложим импийчмънта ти? Не, благодаря!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТОЧКАТА

    9 2 Отговор
    външната ни офсъ се хили и вика,,.....дето песимистите виждат проблем,оптимистите виждат НОВА ВЪЗМОЖНОСТ,,,!!!!!ЧИСТ,АМА ЧИСТ НЕОЛИБЕРАЛЕН РЕЧНИК И ИДЕОЛОГИЯ!!!!!Тази ,дето ни натресе джендърите и имигрантите!!!!!!!......гледам, в Австрия си ....умират от кеф и са ОПТИМИСТИ!!!!!
  • 11 007

    22 1 Отговор
    Въпросът за СМакедония не е само наш, а и на ЕС и тябва да бъде обяснено ясно, че пради всичко е недовършен преход от соц. към демокрация; неизчистен, коминтернски, изкуствено създаден. Добре е да се разглеждат тези взаимоотношения и като част, с тези със Сърбия. Това е също силен инструмент, защото Събия ако продължава да манипулира СМакедония срещу нас, никога няма да стане част от Европа. Нека предизвикаме Сърбия да разреши кашата, която е създала и да срита кученцето си, да спре да джавка.
  • 12 антибсп

    5 3 Отговор
    И затова е против ... А нещо "за"?
  • 13 Генерал

    8 14 Отговор
    Така е наистина, но ти циганино защо се бъркаш в тези неща?? И имаш ли и 20 % български произход? Македонците са 100 пъти по-чисти българи от тебе и не се бъркай където не ти е работа! Остави национализма на нас чистите българи! Не ставаш за президент... такъв си беше и като военен...
  • 14 Нямам срам

    6 9 Отговор
    Радев оставка...
  • 15 Қазақстан Республикасы

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Македонски":

    Напротив, ние ДОБРОВОЛНО трябва да излезем от този €С (🔯🕍). За 13 години НИЩО ДОБРО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ от там. Само норми(газове от автомобилите), забрани (за ракия, буркани, цигари) 'Ма нали сме модерни😅😅😅.......Знаете вица за гаргата, която летяла на обратно и лисицата, която решила да и подражава и се нанизала на вълка на ..........а.
  • 16 Анарх

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Македонски":

    Корупция има на всякъде, но при нас е примитивна и арогантна.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Факти

    7 3 Отговор
    Защо триете нее ли така куронпиран от Бобоков, Божков
  • 19 Браво

    14 8 Отговор
    на Радев. Поне имаме достоен Президент.
  • 20 ЕЙ ХВЪРЧИЛАТИЯ

    6 8 Отговор
    ТИ КАКВИ ПРЕГОВОРИ БЕ ТИ СИ ЗРИТЕЛ, НИКОЙ НЕ ГОВОРИ С ТЕБ ДОРИ ТЕ ИЗГОНИХА ОТ НА ТРИ МОРЕТА КАТО ПОМИАР . ПРЕГОВОРИ ФИГУРАТ САМО В РУСИЯ . НАРОДА НЕ ТЕ ЩЕ РЕЗИДЕНТ ПАЛЯЧО БОЛШЕВИШКО, НЕ БЪЛГАРСКО.

    Коментиран от #26

  • 21 Пак са ти писали

    5 6 Отговор
    Какво да плямпаш за да не се изложиш. Когато господ е раздавал разум на хората някой е бил на учение в землянката и ви е дал каски .
  • 22 Велико народно събрание

    6 9 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОРИСОВ, АКО ЧАКАХМЕ НА ТЕБ И БСП , ДА СМЕ ПАК СЛУГИНАЖ НА РУСИЯ. СВИВАЙ КРИЛАТА И БЕГОМ МАРШ ФАТМИ.
  • 23 АЛОУУУ

    7 6 Отговор
    Фигурата не ставай смешен , ще вземат да те изгонят и от БЪЛГАРИЯ. Остана Русия и Северна Корея.
  • 24 БАЦЕ

    6 2 Отговор
    А Къде е Деска мерцедеска принцеска, що я криеш бре.
  • 25 Гинчо слугинчо руски

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "БРАВО":

    РУСКИ ПОСЛУШКО ФИГУРАНТ на Решетников . Слугинчо Руски послушник ОБСЛУЖВАЩ АНТИБЪЛГАРСИ ИНТЕРЕСИ. ИМПИЙЧМЪНТ.
  • 26 БАЦЕ БАЦИЛА

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "ЕЙ ХВЪРЧИЛАТИЯ":

    Готин,и маймуните пишат по-грамотно от теб,вземи се пообразовай малко и тогава се върни да ръсиш простотия...

    Коментиран от #28

  • 27 Армията на орките

    3 3 Отговор
    Начело с фатака орка, армията на живите мъртви. Винаги доброто побеждава. Така че сте алт байовци чевени.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ха ха ха ха ха ха ха

    2 1 Отговор
    Кой си ти бееее
  • 30 ИМПИЙЧМЪНТ

    1 1 Отговор
    Никой не те взима на сериозно Изменник и Предател
  • 31 РАДЕВ....ПОСЛЕДНА НАДЕЖДА НА. БСП

    0 1 Отговор
    НА ВСЯКА МАНДЖА....МИРУДИЯ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Си ган

    0 1 Отговор
    Радев е силен само на ......успоредка или лост.....смешник..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове