Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 19:20 4 518 68

83,8% от българите са против Македония в ЕС

  • македония-
  • прием-
  • ес-
  • македонски език

Едва 4,5% твърдят, че България трябва безусловно да признае македонския език

83,8% от българите са против Македония в ЕС - 1

Огромното мнозинство от българите /83,8%/ са против подкрепата на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, докато не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа рисърч“, цитирано от БГНЕС.

Едва 10,2% от нашите сънародници смятат, че страната ни трябва да подкрепи РС Македония за ЕС, независимо от нейното отношение към фактите от историческото минало на България. 5,9% са отговорили, че не могат да преценят.

В изследването е потърсен отговор какво е отношението на българите по два важни въпроса свързани с македонската идентичност и език.

Над половината от анкетираните /54,10%/ са на мнение, че България трябва признае съвременната македонска идентичност, само ако Северна Македония признае, че в началото на ХХ век огромната част населението ѝ се самоопределя като българско, а изграждането на нова “македонска национална идентичност“ започва след 1944 г., без да засяга гражданите на България и техните предци.

Близо една трета /29,5%/ са против признаването на македонската идентичност и само 6,10% са на обратното мнение. 10,2% са заявили, че нямат мнение и не се интересуват от този проблем.

На въпроса дали България трябва да признае съществуването на македонския език, ако РС Македония признае съответно, че този език е започнал да се създава през 1944 г. на база на западните български диалекти, позициите са почти разделени, като преобладават противниците на признаването на македонския език.

45,5% смятат, че страната ни изобщо не трябва да признава неговото съществуване, докато 42,2% са склонни да бъдат признат, според формулировката на въпроса.

Едва 4,5% твърдят, че България трябва безусловно да признае македонския език. Не се интересуват – 7,6%.

Голямото мнозинство също така смята, че България трябва да даде съгласието си за начало на преговорите за членство на РС Македония в ЕС, ако тя се откаже от антибългарската основа, върху която изгражда съвременната си идентичност, отричайки българската идентичност на възрожденци като братя Миладинови, или революционери като Гоце Делчев.

Такава позиция се подкрепя напълно от 67,2%, на обратното мнение са 15,8%. Нямат мнение – 17%.

76,1% от анкетираните обвързват българското съгласие за започването на преговори и с премахването на текстове от учебниците и паметниците, на които пише, например, “български фашистки окупатор” по отношение на българската администрация през Втората световна война. Подобно искане не се подкрепя от 10,5% и нямат мнение съответно 13,4%.

Проучването на Алфа Рисърч е национално представително, проведено сред 800 пълнолетни граждани от цялата страна на базата на стратифицирана по регион и тип населено място извадка и подбор на респондентите по квота, възпроизвеждаща социално-демографската структура на страната. Информацията е събрана по телефона в периода 26-29 октомври 2020 г. Проучването има за цел да регистрира нагласите на българските граждани относно позициите на България преди започването на преговори на Северна Македония с ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факти

    70 3 Отговор
    РСМ трбява да влезе в ЕС единствено и само когато почне да има европейско поведение и да се държи спрямо България така както Кипър спрямо Гърция и Австрия спрямо Германия!

    Коментиран от #29

  • 2 Маке

    20 2 Отговор
    Защо Русия не анексира Беларус?
  • 3 Врачка

    15 44 Отговор
    Щеше да е справедливо да направите и анкета за и против България в ЕС и НАТО.
    Макетата не са виновни,че България е на последно място по доходи и на първо място по смъртност в ЕС.

    Коментиран от #7, #10, #32

  • 4 Дългият

    53 5 Отговор
    Никаъв Е.С докато не признаят обща история и език.
  • 5 choki

    25 6 Отговор
    Аз съм от тези дето смятат че Македония трябва да е в ЕС но да спазва наще правилата!
  • 6 Генералът

    54 2 Отговор
    Къде са тръгнали тези. Европейци щели да стават. Само глупости и измислици от тях. Всичко било македонско.
  • 7 Не фантазирай...

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Врачка":

    Повечето са за ЕС, за НАТО никой не го интересува. И с нато и без, пак ще си имаме 90 танка в бойна готовност, така че за нато си трай.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 45 Отговор
    Трябва да се застъпим за наште брая..Все пак от там сле дошли и ние

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Браво

    58 1 Отговор
    Преди повече от 30 години ходих в Македония на екскурзия и то дори ме посрещнаха познати там. Какво беше моето учудване, молим те да не говориш на български език. Знаеш Английски и така за седмица. Жестока омраза към българите. Не бих стъпил никога повече там.

    Коментиран от #23

  • 10 Какво му е на ЕС

    29 7 Отговор

    До коментар #3 от "Врачка":

    ЕС ни даде в пъти повече пари, от колкото внесохме. Лошото, че имаме крадливи управляващи и парите са в офшорки, а на Бойко му снимаха само джобните за месеца в шкафчето.

    Коментиран от #28

  • 11 леле

    41 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Много си зле човече , как ще сме дошли "от там" бе ,в Козлодуй румънска история ли си учили или сръбска ? Тези , които населяват днешна р.сев. Македония са вече с тотално промити мозъци ,деца на смесени бракове , неуки селяни , накратко нямат никаква мисъл за нещо общо с България и затова тотелен отказ за ЕС !
  • 12 Ти уважаваш

    28 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ли братята си които ти плюят в лицето и те ненавиждат?
  • 13 ЦК на ГЕРБ

    9 3 Отговор
    Важното е какво смята другарят Борисов ! А той смята това ,което смятат на ,, Козяк,,...

    Коментиран от #16

  • 14 кои са вулгарите

    2 21 Отговор
    аут от ес на бг'то, преди да са го ограбили и разтурили алчни вулгари.

    Коментиран от #24, #43

  • 15 Рико

    26 2 Отговор
    В новата история( и не само! ) държава Македония няма. Държава с граници Македония няма! Изобщо признаването и е един огромен компромис, по голям и от Израел, защото там единоверците са насочени и доброволно са се поселили. Няма държава Македония, реже се от друга държава и хоп, родила се Македония. Ама те били македанци, ние пък сме наследници на Атила и искаме цяла Европа! Затова не се правят компромиси-ако си дорасъл,ще си основеш държава, ако не си,ще правят с теб каквото си искат. Македонски може да е всякакъв,но завоевател не е ! Да си завоевател означава да завоюваш,да съхраниш и да остане. Та, къде са границите на историческа държава именуваща се Македония?

    Коментиран от #18, #19

  • 16 помни

    22 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЦК на ГЕРБ":

    Борисов трябва да знае , че далеч по-лични българи бяха екзекутирани от членове на ВМРО заради действия или бездействия по македонския въпрос . Екзекуторите на Ст. Стамболов са македонски българи и причината да изпълнят клането е , че не е действал решително за присъединяването на Македония . Твърдо НЕ на посръбчените от Вардарско !
  • 17 Макетата

    10 2 Отговор
    ни наричат цигани.

    Коментиран от #20

  • 18 не рипай

    0 9 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    то и бг няма да има
  • 19 Рико

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    Наскоро го припомнях - през 812-3 година( 9-век ) братът на Крум Безстрашния изселва последните македонци от одринско и ги заселва в днешна Молдова.От там те се пръсват и изтляват в историята! Няма държава и няма етнос македонски!
  • 20 не само цигани

    1 11 Отговор

    До коментар #17 от "Макетата":

    и татари са бг'то

    Коментиран от #22, #36

  • 21 Лост

    1 20 Отговор
    На най-бедната и корумпирана държава в ЕС само това и остана за самочувствие да направи мръсно на друга държава. И после да се мисли за много велика.Но като и скръцнат от Запад ще си промени набързо мнението.

    Коментиран от #41

  • 22 хахаха

    22 0 Отговор

    До коментар #20 от "не само цигани":

    Интересно , наричаш баба си дядо си татари и цигани , освен , ако не си сръбски мелез , което е по-лошо и от циганин ?!
  • 23 Нямам срам

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Искали да кажат да не говориш на общоприятия българския език че тяхното е Пиринско Македонски диалект кадето тука така говорят хората в Петрич Благоевград
  • 24 Рико

    28 0 Отговор

    До коментар #14 от "кои са вулгарите":

    Тези "вулгари" имат в историята си 57 владетели. Вие македонеещите се колко имате? Разбира се,че е важно-владетелите са хронологията и достоверността на държавите. Значи ние сме млада държава и имаме 57, вие като македонци сте по-стара, ама ....нямате нито един./Приписвате си един български/. Разбери ,момче НЯМА държава без владетели в историята си. Всичко друго са смешни и жалки фантазии.

    Коментиран от #37

  • 25 4,5 безусловно

    9 0 Отговор
    Тези безусловните са само български граждани! Нищо повече! Даже "майчиния" им език не е български!
  • 26 бг бг бг

    19 2 Отговор
    Makедония да влезе в ЕС,когато се откаже от сърбо-руската комунистическа пропаганда.И се признаят българите,докога ще вилнее комунизмът на БАЛКАНИТЕ?Като признаят българския произход,език и личности,да заповядат в ЕС,никой не им иска териториите ,..имаме си всичко ние,но омразата към изстрадала БЪЛГАРИЯ трябва да спре!!!

    Коментиран от #27

  • 27 ха ха

    2 9 Отговор

    До коментар #26 от "бг бг бг":

    Ами като говориш за комунизма, и че вилнеел на Балканите.. Я се усети кой ти е президент.
    Иначе много обичаме да гледаме в канчето на другите..
  • 28 Врачка

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Какво му е на ЕС":

    ЕС ни превърна в буфер между Европа и Азия.Разруши поминъка на милиони Българи и ги засмука като ефтина но образована работна ръка.С едната ръка ни дава нашите пари от вноската в ЕС ,взима цялата печалба на компаниите опериращи в БГ.Борисов рекламира Българите ,като най—ефтината работна ръка в Европа.
  • 29 Анонимен

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "факти":

    Не ми е ясно защо България ще определя какви са гражданите на Северна Македония
    Защо България ще решава дали да са в ЕС
    Аз едно знам а това е:
    Един народ КЪКЪВТО се чувства такъви е така ,че щом казват ,че са македонци такива са си
    Народностите не се определят по закони, това го изпитаха срещу етническите турци в България и какво се получи една голяма излагация пред света
    Интересното е ,че е се прие официално ,че в България има турци и все още не искат да приемат това и това ми говори ,че българите са расисти
    С една дума Македонците са си македонци Българите са българи толков по въпроса и накрая една голяма точка Пи въпроса

    Коментиран от #31, #34, #44

  • 30 Рико

    11 1 Отговор
    Аристотел казал на малкото Саше, че има край на земята. Поотраства малко момчето и вече именуващо се гръмко Александър Велики,тръгва да търси края на земята. Забожда главата като вол с наочници и пердаши. Ама какво остава след него, изобщо нещо остава ли? От всички исторически фигури най-надценена, незаслужено надценена е тази на Александър Македонски. / И да не се забрава,че в онези времена светът е много рядко населен и "пердашенето" едва ли е било толкова трудно /
  • 31 Няма македонци дето говорят български

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "Анонимен":

    Истинските македонци от времето на Александър и Филип са говорили на старогръцки! Колко са хората в Северна Македония дето разбират езика на Филип? Или ще кажат че сме им сменили езика! Истината е че с идването на българите, македонците слизат във Византия, а земите им са заселени с верни на България люде! Както показва историята, само верни не са били!
  • 32 Екстрасенс

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Врачка":

    Това как ви касае, никак.Вие имате морално-нравствен проблем, не знаете какви сте, или не искате да признаете, че сте това, на което са ви направили сръбските шовинисти
  • 33 Софиянецо

    9 0 Отговор
    Около 1/3 от старите жители на София са потомци на преселници от Македония. Който иска ще му разкажа за Ючбунар. Значи това са българите в София, останалите 2/3 според Скопие са татари.
  • 34 Никой нищо не ви определя,

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Анонимен":

    Не може денонощно да бълва антибългарска пропаганда едни комунистически просръбски шовинисти, за да създават държава и пи този начин да се обединяват, за измислиците, простотиите сътворени да не споменавам, геноцит е провеждан след 44г
  • 35 Кой68

    11 0 Отговор
    Едно ГМО няма как да се налага и да казва на една 14 вековна БЪЛГАРИЯ..Уважавай за да те уважават.....Но понеже САЩ ги асоциира в НАТО/ това бе причината!!!/за да се започне и към EU.

    Коментиран от #39

  • 36 Татарчев

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "не само цигани":

    От Шумадийски свинар не се обиждам...

    Коментиран от #38

  • 37 българия 681г след Христа умнико

    0 9 Отговор

    До коментар #24 от "Рико":

    Македония е името на антично царство, възникнало според сведенията на гръцките хронисти през 808 г. пр. Хр. Ка̀ран е първият цар на Древна Македония през 808 – 777. Син е на Аристодамид, цар на Аргос. Основното население са древните македонци. Уикипедия

    Коментиран от #42

  • 38 ивайло свинаря

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Татарчев":

    цар на българите, няма как да се обиждаш.
  • 39 ГМО са вулгарите, дето били на служба

    0 13 Отговор

    До коментар #35 от "Кой68":

    при макета. Македония е името на антично царство, възникнало според сведенията на гръцките хронисти през 808 г. пр. Хр. Ка̀ран е първият цар на Древна Македония през 808 – 777. Син е на Аристодамид, цар на Аргос. Основното население са древните македонци. Уикипедия

    Коментиран от #52, #53, #56, #63

  • 40 Оги

    2 2 Отговор
    И 100 % да са против, от стадото и неговото мнение нищо не зависи и никой не го интересува. Важно е само Боко на какво мнение е. Останалите Ганьовци са само за пълнеж.
  • 41 Като си лост, имаш ли опорна точка?

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лост":

    Нито сме бедни, нито корумпирани повече от вас и не само, от най-добрите компютърни специалисти изтичат от БГ, първи места на международни състезания по математика и програмиране. Може само да завиждате с болните си мозъци
  • 42 Е, да де, но

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "българия 681г след Христа умнико":

    Макетата кво общо имат с това, кажи де

    Коментиран от #47

  • 43 Ей, тъпунгер

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "кои са вулгарите":

    Колкото си прав, толкова да си жив

    Коментиран от #45

  • 44 Античното Маке

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "Анонимен":

    Никой не ви определя нищо, от 1990 насам, от когато и сте. Но вие взехте да се кичите с Античната история на Елада и ви удариха през пръстите, сега искате да присвоите части от средновековната история на България и български език- не става.
    Както гърците така и ние определяме и решаваме само за това което е наше, вашето е след 1990, и това никой не го оспорва.
  • 45 глупчо

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Ей, тъпунгер":

    вече съм на 92.
  • 46 Перо

    10 0 Отговор
    Абсолютно измислена стъкмистика! Просто 3/4 от българското население не желае РСМ да влезе в ЕС и 1/4 не ги интересува. Няколко македонски и соросистки тролове,имат задачата да изкарат измислена стъкмистика,че имало и хора,които били съгласни да се вкара титовия комунизъм,Коминтерна,фалшивата история и език с всичките му конфликти в ЕС за бъдещи разправии.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 кои са бг'то

    0 7 Отговор
    аут от ЕС. мафиоти и пиявици. без вас супер Европа

    Коментиран от #57

  • 49 България

    6 1 Отговор
    Така наречените "македонци " са много прост народ. И за съжаление "шайкачите"са ги сърбизирали много, промили мозаците. Сега това продължава от така нареченият скопски "политически елит" с помощта на Beograd...

    Коментиран от #50

  • 50 продължавай вулгарино

    1 7 Отговор

    До коментар #49 от "България":

    да учиш история написана от бкп дейци.
  • 51 Гладният китаец

    4 1 Отговор
    Един път да мога да заявя, че българите все още имат здрав разум, но дали управляващите го имат и дали ще го ползват в идните седмици и месеци е друга тема.
  • 52 Древните, не сегашните

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГМО са вулгарите, дето били на служба":

    Са си чисти гърци,(един вид роми) славяните руси заселени там от нашите ханове, какво общо имат с това?

    Коментиран от #54

  • 53 Учителят на Александър, Аристотел

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "ГМО са вулгарите, дето били на служба":

    На какъв език е говорил? И само не ми излизай с кармата македонска че Александър говорил 11 езика, умрял е на 36 и постоянно е водил войни, и кога ги е научил, кога е воювал, кога е гействал?
  • 54 я се върни в основното училище

    0 5 Отговор

    До коментар #52 от "Древните, не сегашните":

    да повториш история. А и не си ли виждал картини на български владетели къде ги видя руси и то със сини очи? татари с дръпнати кафеви.

    Коментиран от #55, #58

  • 55 Ти да се върнеш

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "я се върни в основното училище":

    Славяни са заселвали хановете! Няколко рода българи който да ги командват и това е!
  • 56 Античното Маке

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГМО са вулгарите, дето били на служба":

    Ами ходи да живееш в антично царство на Древна Македония, намира се пределите на днешна Гърция. Ама от там, май, нещо яко ви резнаха квитанциите.
  • 57 Аут за комунистическия просръбски

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "кои са бг'то":

    Македонизъм, основан на антибългарщина
  • 58 Объркано Маке

    6 0 Отговор

    До коментар #54 от "я се върни в основното училище":

    Абе можеш ли да обясниш, след като българите са татари защо тия българите "татари" са воювали с некви , пак татари.

    Коментиран от #61

  • 59 радио Ереван

    1 5 Отговор
    ...значи 83,8% от българите са зомбирани от Москва...'щотокръв ще пикае, ако Македония влезе в ЕС...
  • 60 а след година кафяво

    0 3 Отговор
    макетата ще бъдат пред българия.
  • 61 тъпо калпаче

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Объркано Маке":

    между родова война.
  • 62 щщщщщ

    1 0 Отговор
    Минал Българина преди години и си хвърлил семето из Сръбско.....И се пъкнали македонци. Толкова завистливи и гнусни хора рядко се срещат.
  • 63 щщщщщ

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГМО са вулгарите, дето били на служба":

    И къде 681г сме ние...къде тези измислени местности написани като древногръцки приказки. Македония е държава с една страничка а-4 формат история.Всичко друго е приказки и легенди измислени от някои си...

    Коментиран от #64

  • 64 Любен

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "щщщщщ":

    Разумното и практично решение е:
    Борисов и Заев да се срещнат на четири очи и да се договорят как от крамолата да изкараме пари. "Големите и богати" искат да вкарат Македония в ЕС. Като искат, да си платят. Това разбирам аз реална политика. Двамата договарят една сума от два три милиарда евро като цена да мирясаме и я слагат на масата на Меркел и Брюксел. Представят инфраструктурни и други проекти за да се сближим и почват пазарлъка.
    Като дадат парите спираме с глупостите, махаме пречките, запушваме устите на противниците на сближението и попваме да харчим.
    Другото е вятър на търкалета.
  • 65 Братята Македонците 70г плюха по

    2 0 Отговор
    България, сега е дошло време да лижат, там където са Плюли!!! Е казал Народа на България. Да си носят Последствията и Отговорността!! Пуснати под Масата, след месец ще се качат на нея, и пак ще продължат да Плюят срещу България!! Вземете пример от Гърция!!!
  • 66 Факт

    0 0 Отговор
    Истината е, че не само македонската, но и официалната българска история е жертва груби фалшификации и манипулации. Не сме нито тюрки, нито иранци, няма АБСОЛЮТНО никакви доказателства за това, напротив - излизат наяве все повече факти и доказателства, че сме най стария местен народ на Балканите, само че продажниците в БАН и прочее агенти на чужди интереси зорко следят това да не влезе в учебниците по история и така удбашките кучета да продължават да лаят против майка България. Само че докато ни плюят, шиптърите тихо и кротко им копаят гроба.... За предателството винаги има възмездие!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 МАЙ

    0 0 Отговор
    99% от европейците съжаляват, че са взели балканските хайдути в ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове