Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 20:57 2 148 20

Радев: Подкрепяме членство на Македония в ЕС, но при ясни гаранции

  • румен радев-
  • членство-
  • македония-
  • ес

Президентът заяви, че като страна отговорен член на ЕС, не можем и не трябва да си позволим да вкарваме в ЕС нови нерешени проблеми

Радев: Подкрепяме членство на Македония в ЕС, но при ясни гаранции - 1
Снимка: БГНЕС

Членството на Република Северна Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и нашето културно историческо наследство никога няма да бъдат поставяни под въпрос от външни фактори. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос преди участието си в награждаването на победителите в тринадесетото издание на конкурса "Мениджър на годината".

Държавният глава каза, че очаква българското правителство да се пребори за глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложена цялата ни национална рамкова позиция, приета преди година от парламента като ясно обособени критерии, които да бъдат следени в целия преговорен процес.

По думите на Радев това обаче изглежда все по-малко вероятно и изходът е само един - отлагане на преговорите, докато не се сключи ясно обвързващо двустранно споразумение между България и Република Северна Македония за изчистване на всички двустранни въпроси.

Президентът Радев заяви, че като страна отговорен член на ЕС, не можем и не трябва да си позволим да вкарваме в ЕС нови нерешени проблеми. "Не можем да дадем европейска легитимация на омразата към България, не може като самоуважаваща се нация три години след подписването на договора за добросъседство да виждаме текстове в учебници, да виждаме в музеи, паметници, на сайтове на университети и научни звена обидни и недопустими формулировки по отношение на България", каза Румен Радев.

Не можем да ипотекираме нашата национална идентичност, заяви президентът. Румен Радев каза още, че това, което в момента се прави - вяли декларации за език и за име е само част от проблема, а той е много по-дълбок - свързан е с дълбоките устои на националната ни идентичност - културни, исторически, с нашия суверенитет.

Президентът заяви, че това изисква едно много добро споразумение - дали ново или анекс към настоящия договор, но ясен правно обвързващ документ.

Президентът Радев ще има по-късно днес телефонен разговор с германския президент Франк -Валтер Щайнмайер и това ще бъде една от темите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Bahti

    14 12 Отговор
    Тихо ма Подложко! Крепиш си...

    Коментиран от #6

  • 3 ВВС Петков

    20 30 Отговор
    Kомунистът, фатмакът, развратения нерез и кочияшът на самальот нямат национална идентичност - обучен е да си сваля гащите на всеки началник, особено когато акта е свързан и със заплащане - дори без вазелин!
  • 4 така така

    17 25 Отговор
    Подкрепяш имийчмънта си, но при ясни гаранции.
  • 5 choko

    24 9 Отговор
    ппГРОБ работят със сплашване и натиск!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БСП за България и Радев

    16 20 Отговор
    Браво господин президент! Жалко че не заслужавате подданниците си! Търпяха 3 месеца и продължават да търпят Мутрите и не Ви дават властта. А щяхме да сме най-проспериращата страна в региона досега и макетата щяха да се влачат по земята да искат да са българи

    Коментиран от #8, #12

  • 8 ха ха

    21 20 Отговор

    До коментар #7 от "БСП за България и Радев":

    Какви поданици сме му на тоя пълен глупак?? ха ха ха х
    ти бъзикаш ли се?? Вие от БСП сте напълно неадевактни. Нищо чудно че ни натресохте това...... "хвърчило".
    Поне ни показахте, защо не трябва да гласуваме за БСП.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 14 Отговор
    Кукла на конци...
  • 10 Перо

    20 6 Отговор
    Ясна,точна и правилна позиция! Остава да се изпълни. Парламентът има приета подобна позиция за преговорната рамка в двустранните отношения за отстояване на българския интерес,която е задължителна за изпълнителната власт!
  • 11 Лешпера

    15 3 Отговор
    Дано да удържите това становище и да не ви омекнат глезените при някое друго евро под масата
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гундяев

    7 11 Отговор
    Този скоро не съм го дърпал за ушите и набивал табани
  • 14 Любен

    15 1 Отговор
    Едно е вярно. С лъжлива история и зле прикривана сърбо и югомакедонистка, шовинистична ненавист към България и българите днешна Македония е като скрит под хиджаб ислямски терорист чукащ на вратата на Европа. Македония трябва да свали хиджаба на коминтерновските, русофилски и сърбомански заблуди, за да се уверим че под него не е скрит брадат идилски козел режещ главите на жени и деца като брутален касапин. Така както мамят света и мушроват децата си в омраза, утре ще им бутнат ножовете в ръцете да колят българи и несъгласни с "античкото" им минало европейци..
  • 15 Стършел

    2 0 Отговор
    И ти ли като Желев?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мабе

    6 0 Отговор
    Членството на Македония в ЕС ИЗБОЩО не е важно за нашия регион. С тая плюнка -или без - все в г-з.
  • 18 Гост

    2 2 Отговор
    Не разбрахте ли, че макетата са по-ценни за ЕС от българите? ЕС ще ни накара да си турим пепел на историята, само и само да угодим на макетата.

    Коментиран от #19

  • 19 Гърция са им ценни,

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    На кредит си живеят много отдавна
  • 20 Дългият

    1 0 Отговор
    Браво,Радев...не мога да те дишам но за тези думи ...браво
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове