Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 11:16 4 158 26

Българските искания не фигурират в преговорната рамка за членство на Северна Македония в ЕС

  • северна македония-
  • македонци

Вместо фразата "официален език на Република Северна Македония", за която настояваше България, в преговорната рамка езикът на западните ни съседи е обозначен като "македонски"

Българските искания не фигурират в преговорната рамка за членство на Северна Македония в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Спорните въпроси между София и Скопие, а сред тях и искането на България да не се използва терминът "македонски език", не са включени в черновата на преговорната рамка на Северна Македония за ЕС.

В петък документът ще е на разположение на постоянните представители на страните-членки в ЕС, а македонската редакция на Радио "Свободна Европа" съобщи в четвъртък вечерта, че разполага с текста.

В черновата на преговорната рамка не е фиксиран срок за решаване на въпросите по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Посочва се, че договорът трябва да се прилага "добросъвестно", както и че "регионалното сътрудничество и добросъседските отношения остават ключови елементи от процеса на разширяване. Северна Македония трябва да продължи да се включва конструктивно в приобщаващо регионално сътрудничество и да укрепва отношенията със съседните държави".

Вместо фразата "официален език на Република Северна Македония", за която настояваше България, в преговорната рамка езикът е обозначен като "македонски".

Очаква се окончателният текст на преговорната рамка между Северна Македония и ЕС да бъде одобрен на среща на външните министри на страните членки на 10 ноември. Ако това стане, следва политическото решение за започване на преговори за присъединяване и първа междуправителствена конференция.

В черновата на преговорната рамка обаче не е посочен срок за провеждане на междуправителствена конференция, няма и посочена дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    66 2 Отговор
    Няма срок и да ви приемат в ЕС, ще чакате докато не се отърсите от югопартизанщината.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    55 2 Отговор
    значи изобщо не се съобразяват с нас ,,аверчетата''от ЕС
  • 4 гошо

    51 2 Отговор
    ВЕТО на северните макЛайни.

    Коментиран от #16

  • 5 Г-жа Захариева

    37 4 Отговор
    И ,, измислените,, патриоти пак ни излъгаха. За кой ли път ? За тях важи поговорка,,Не ме слушай какво говоря , а гледай какво правя,,
  • 6 Спас безделника

    41 0 Отговор
    Маке, макеее! Ще дойде време и всички ще искате да се пишете българи. Какво да ви правим тогаз - да ви подаряваме по една иконка със "Завръщането на блудния син" на Рембранд?
  • 7 Брюксел вазелин

    35 5 Отговор
    Неразбрахте ли че ни намазаха и сега сме в поза партер, а византийците се оправиха.
    Шкембе войвода и Боко паша толкова им е акъла, а на нас по-малко, че ги траем още.
  • 8 Българка

    49 1 Отговор
    България да наложи вето за започване преговори за влизане на Р.С.Македония в ЕС, докато македонците не ороменят учебниците си така, че да не крадат българска история и учениците не са обучавани в омраза към българите "татари и окупатори"
  • 9 Перо

    50 0 Отговор
    Право на БГ е да наложи вето,не е нужен даже коментар!
  • 10 ТаУмВзе

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Както е тръгнало ще станем маке провинция и турски вилает бе! Ако остане някой на територията де.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факт

    27 1 Отговор
    Каква македония , там е албанско!
  • 13 Факт

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Със столица бащиното филипополис

    Коментиран от #14

  • 14 ТаУмВзе

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Не не! Столицата си е Банкя, няма как иначе! Бухаххах
  • 15 ТаУмВзе

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Maкeдoнeц":

    Браво маке! На Български пишеш!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шопо

    12 5 Отговор
    Кой ги брои за нещо в Европа Бойко Методиев Борисов и Екатерина Захариева ???!!! КОЙ ???????
  • 18 123445

    21 0 Отговор
    и никой не може да ни наложи да им дадем зелена светлина за влизане в ЕС , а те да си правят каквото си искат
  • 19 Ще сменят написанито,

    20 0 Отговор
    Щом пишат македонски език, редно е да започнат да пишат австрийски език,белгийски език, швейцарски език, кубински език, шопски език, тракийски език, добруджански език и те така

    Коментиран от #20

  • 20 Език до езика, мила моя,

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ще сменят написанито,":

    Махни ле, ааа и кипърски език да пишат
  • 21 Антигерб

    7 3 Отговор
    Поредното предателство на герберунгелите и подлогите им "патрЕоти" към България - банкянската тиква и цяла България ще продаде само за да се задържи на власт още малко - явно едно шкафче не му стига. Не се надявайте да наложат вето тия продажници от герб - каквото им кажат отгоре това ще е.

    Това е най-продажното и зловредно управление на България от много време насам - без война ни вкарва в поредната национална катастрофа.
  • 22 цико

    5 0 Отговор
    Айде стига вече , байгън !!! Разбрахме всички , че ше бъде извършено
    поредното национално предателство !!! Винаги е така ! Вдига се гюролтия от македонските цигани на високо ниво , от наша страна се отговаря подобаващо , на западняците им писва и гласуват с " ДА" !!!
    На 90% в Европа не им е известно къде се намират и що за паплач са
    тези от Балканите !!! Всичко това , което се разиграва е вид реклама !
    И да се вдига "шум" и да е тихо икротко , каквото са решили "ГОЛЕМИТЕ" то ще стане и не зависи нито отнас , нито от тях/рсм/ !!!
  • 23 SDEЧЕВ

    2 0 Отговор
    ТОВА Е РАЗКОВНИЧЕТО-ДА СЕ ЗАПИШЕ ,ЧЕ ЕЗИКА Е ОФИЦИАЛНИЯ НА НОВО-СЪЗДДЕНАТА ДЪРЖАВА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
  • 24 SDEЧЕВ

    5 1 Отговор
    НАЛИ Е ЧЕРНОВА-ХАЙДЕ СЕГА НЕ МОЖЕ В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ДА СЕ ГОВОРИ НА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК- ЕЗИКА Е СЕВЕРНО-МАКЕДОНСКИ ЗА ДА Е ЯСНО, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НОВОСЪЗДАДЕНА И ИСТОРИЯТА И ЗАПОЧВА 1945 ЛИ НЕ ЗНАМ ТОЧНО КОГА. ДА ГИ ВИДИМ СЕГА ПАТРИОТИТЕ ИМАТ ЛИ ТОПКИ ДА РУКАТ.
  • 25 SSsss

    11 0 Отговор
    На всички е ясно,че колкото и да е либерална Европа,държави като Албания,Босна и Херцоговина и Турция,никога няма да бъдат членове на ЕС заради "Исляма".Тук С.Македония иска да се промъкнне като троянския кон на Исляма.1/2 от населението на С.Македония са Шиптъри()Арнаутите от Османската империя,а останалата половина са нискоинтелигентни с промити мозъци и антибългари,независимо от корена си.След 20 години шиптарите в Македония ще бъдат 2/3-ти.Аз както и всеки българин,трябва да е против всякакво присъединяване на С.Македония към ЕС.Крадоха история от Гърция,но след като Гърция ги отряза сега крадат от нас.Политиката и самосъзнанието им са антибългарски,и това е достатъчно,за да си останат албански вилает.Единствения начин,македония да се присъедини към ЕС е разделяне на територията и на 3 части.Гръцка,Шиптърскла и Българска.Всякакъв друг вариянт е неприемлив.Всички българи,трябва да се обединят срещу този процес на присъединяване,който от където и да го погледнеш е антибългарски.От една страна да признаем българска територия за чужда,от друга,понеже тази измислена нация няма история,да се примирим с кражбата на нашата история и нашия език.НЕДОПУСТИМО!!!

    Коментиран от #26

  • 26 Искат хет трик

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "SSsss":

    3 в 1, територия,език, история, много ли искат, някаква си БГ да клекне, че и да им се извини, и може един език да им тегли
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове