10 Ноември, 2020 20:36 2 354 36

Близо 90% от българите са напълно неинформирани за бежанците

  • бежанци-
  • мигранти

През 2020 г. по-голямата част от българите (90,9 на сто) не поддържат контакт с бежанци, а 76,8 процента никога не са се срещали с бежанец

Близо 90% от българите са напълно неинформирани за бежанците - 1
Снимка: БГНЕС

У нас информираността спрямо бежанците е на много ниско ниво и с годините намалява допълнително. Това сочат проучвания на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН) от 2019 г. и проучването на Института по социология и философия при БАН от 2020 г.

Според данните през 2020 г. делът на българите, които са напълно неинформирани относно бежанците, достига 87,9 на сто в сравнение със 78 на сто през 2019 г. и 63,7 процента - през 2018 г. През 2020 г. по-голямата част от българите (90,9 на сто) не поддържат контакт с бежанци, а 76,8 процента никога не са се срещали с бежанец.

Има изгубена връзка между българите и бежанците, коментира Нарасима Рао, представител на ВКБООН в България, цитиран в съобщението. Според него поради липсата на преки контакти с бежанците нагласите на българите се основават главно не на лични впечатления, а на информация, споделяна от медиите. В този смисъл медиите играят централна роля при формирането на общественото мнение относно бежанците, като заедно с това носят отговорност да предоставят надеждна информация по темата в съответствие с професионалните принципи на журналистиката, смята той.

Проучванията показват, че българите не проявяват ксенофобия в отношението си към бежанците. 51,5 на сто описват отношението си към тях като "нито позитивно, нито негативно". По отношение на интеграцията на бежанците, за българите по-важни са социалните умения, отколкото антропологичните характеристики, като например цвят на кожата или раса. 84 процента заявяват, че за тях е най-важно бежанците да "приемат местния начин на живот", 80 на сто казват, че трябва да "имат професионални умения", а 77 на сто смятат, че трябва "да се самоиздържат".

Основните страхове спрямо бежанците са страх от извършване на престъпления, страх от разпространение на културни и религиозни вярвания на бежанците, страх от разпространение на болести. В годината, в която светът живее в условията на пандемия, страхът, че бежанците могат да разпространят болести, намалява до най-ниското си ниво за последните две години (32 на сто)

Изследванията отчитат тенденция към по-толерантно отношение спрямо правото на работа на хората, търсещи закрила, и на възможността бежанците да доведат в страната свои близки и роднини. Българите проявяват повече толерантност и готовност за подкрепа спрямо бежанци, отколкото към икономически мигранти. Според проучването през 2020 г. 62 на сто от българите биха приели хора, които бягат от война и преследване в държавите им на произход.

Проучването на ВКБООН в България и проучването на Института по философия и социология при БАН използват еднаква методология. И двете прилагат количествено проучване сред 1000+ респонденти на възраст между 18 и 61 години с различни социално-демографски характеристики, както и качествено проучване - дискусии във фокус групи в различни български градове. Целта е да се изследват нагласите на българското общество към бежанците и съответните влияещи фактори.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минчо

    79 1 Отговор
    ООО ИНФОРМИРАНИ СМЕ.....УБИЙСТВА ИЗНАСИЛВАНИЯ ГАВРА НАД МЕСТНИТЕ ЖЕНИ ОПИТИ ДА СЕ НАЛОЖАТ НАД ЗАКОНА В ДЪРЖАВИТЕ КОЙТО ГИ ПРИЕМАТ
  • 2 тя Меркел понеже беше много информирана

    63 0 Отговор
    Сега прикрива изнасилвания, убийства извършени от талибани...
  • 3 Гост като гост

    59 1 Отговор
    Бежанците при Меркел. Тук в България нямат място
  • 4 Много са добри

    50 1 Отговор
    Режат ти главата с тъпото на ножа.Примери във Франция, Германия , Испания, Австрия и др.
  • 5 КОТарАК

    39 1 Отговор
    тия философи и социолози няма ли да хващат мотиката вече-кой им плаща? ненужни търтеи невидели и не разбрали нищо от живота
  • 6 Грейс

    45 1 Отговор
    Много добре сме информирани, да не смята ООН, че българите са дотам прости, че не се информират за тези паразити, които даже от българката Сталин ка ни бяха препоръчвани за подобряване на генофона.

    Коментиран от #30

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз нямам проблем.

    42 2 Отговор
    Да настаним 1 милион бежанци. Само искам дупки мъже и момченца бежанци да бъдат кастрирани. Това е. Според мен това е справедливо за мъже бягащи от война, мухльовци не ни трябват. Тези там от война ли бягат? Те са по десет деца на семейство, ама само "мъже" идват тук. На тези "мъже" дето ви оставят жените и старците на талибаните, топки не им трябват.
  • 9 Така е

    3 16 Отговор
    Близо 90% от племето е напълно инфантилно.
  • 10 Хубава работа, ама ...

    24 2 Отговор
    90% от българите са напълно неинформирани за бежанците. А 90% от писачите, каква е разликата между бежанец и мигрант.

    Коментиран от #33

  • 11 Я пак

    16 0 Отговор
    "Има изгубена връзка между българите и бежанците" 🤣🤣🤣
  • 12 Аналогия

    13 0 Отговор
    Хелпкарма в социологията?
  • 13 един от многото

    30 0 Отговор
    Тия от ООН да не си мислят , че доматите ги ядем с коловете. Много поздрави имат от Ямболския Динко , те и мигрантите и бежанците. (За мен чисти ислямски узурпатори и терористи)
  • 14 Лозунг

    6 1 Отговор
    За всеки БСП-ар бежанец, за ГЕРБ-аджията - двама!
  • 15 Барба Ганьос

    11 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Проучването на ВКБООН в България и проучването на Института по философия и социология при БАН използват еднаква методология"

    Абе, ша ви бера лайката, амбриажи!
  • 16 чалма тв

    13 0 Отговор
    Питайте Хасан, то знае всичко за бежанци, такива бол в Европа..всеки втори е Ахмед,Мехмед,Мохамед,Режджеб..еб....
  • 17 Градинка на ЦУМ

    25 0 Отговор
    Елате да ги видите "бежанците" т.е. търтеите по цял ден в градинката до ЦУМ и само за половин час ще сте по информирани от тези написали тази статийка.
  • 18 LYON

    24 1 Отговор
    Изучаваме ги и още как - за справка случаите във Франция и Австрия. А онази Нова година в Кьолн... забравихме ли я?
    Нормално от война се бяга в най-близката до родината страна, а не в Европа, при това с претенции къде точно! Това не са бежанци в голямата си част, а икономически мигранти или по-лошо - с цел да наложат своето в Християнския свят!
    Явно тази информираност не се харесва на някои - най-вече на онази медия... DW!

    Коментиран от #22

  • 19 Христо

    23 0 Отговор
    До Мария Атанасова, Марче не наричай имигрантите бежанци! Бежанци отдавна няма, има имигранти от Мароко и други африкански държави. Вземи проучи нещата от първо лице, а не оставяй някой да ти диктува статията!
  • 20 Дунъо простия

    16 0 Отговор
    Ами информирайте се - отидете в маалата да ги видите. Сега прибавете към това ислямски фанатизъм...честито, "прекрасна" комбинация...Welcome.
  • 21 оня с коня

    2 3 Отговор
    Може Българите и да НЯМАТ СОБСТВЕН ОПИТ и да не са успели да са напълно информирани от Западната Преса и Телевизии за Абсолютно всички "Инциденти" станали с Участието на фанатизирани Мигранти както и Болестите съпътстващи ги неизменно,както и ХАРЧОВЕТЕ на Държавите които ги приемат,но за Жалкият ни Опит в това отношение ОСНОВНА ВИНА има Борисов,който се ДОГОВОРИ С ЕРДОГАН за НУЛЕВА ПРОПУСКАТЕЛНОСТ през Българо-Турската Граница!И затова:ОС-ТАВ-КА!

    Коментиран от #24

  • 22 О. Ч. З

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "LYON":

    Напълно сам съгласен със теб. Само да допълня от толкова ислямски държави те се навират във Европа заради еврогейските ценности просто тук могат да си правят квото си искат и само викат че са имигранти
  • 23 Ян Тревоман

    9 1 Отговор
    Сигурно сме се срещали ама по външен вид са едно към едно с черно-лилавите.
  • 24 О. Ч. З

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    През България сигорно минават повече от тия паразити отколкото през Гърция Боко взе парите от безсмислената ограда и сега трафика трите на хора си въртят бизнеса тук изобщо няма корупция и никой не ги вижда и знае за тях

    Коментиран от #26

  • 25 ха ха

    6 0 Отговор
    Важното е, че са информирани за Черната Мамба.
  • 26 оня с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "О. Ч. З":

    Признавам че не бях се сетил за това което казваш - че през БГ сигурно минават Повече отколкото през Гърция,ама ПОНЕ МИ ОБЯСНИ защо ИЗОБЩО се бутат Мигрантите в Гърция,а не се възползват от БЕЗПРЕПЯТСТВЕНОТО ПРЕМИНАВАНЕ през България?А в Гърция за тях е много Кофти- стрелят ги по границата,бият ги,Гърците им потапят Лодките а ако нясои все пак се доберат до Брега,биват Затваряни в Лагери за Неопределено време!Е тва ако ми обясниш,Еваларка от Мене:)

    Коментиран от #27

  • 27 О. Ч. З

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Проблема е само да влязат във Гърция после е лесно утиди да видиш по портовете за фериботи те да кажем Игуменица и на Патра гледат ги като писани яйца хранят ги поят ги и ако успеят да се качат на ферибота със някой тираджия и хоп във Италия и там е лесно дори и да ги хванат на слизане тях ги пускат а шофьорът заминава във затвора знам поне за трима колеги от мойта фирма. Тия паразити във Италия вече могат да ползват нормален транспорт никой не ги гледа но пак ползват нас без да питат се качват и се крият. През България минават транзит те не искат да са във балканските държави първо може да им текне кръв от носът внезапно второ помощите са във пъти по малко както и правата и последно някъде във Европа имат някой роднина който ги чака
  • 28 ха ха ха

    7 0 Отговор
    нямаме и намерение да се информираме ;)
  • 29 Д. Петров

    3 0 Отговор
    Меркел нали обърна плочата. Започна подготовката - не познавате бежанците. Утре ще е - даваме ви ги, за да се опознаете , те не са лоши хора...
  • 30 Бай Шиле

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грейс":

    Помня това изказване за генофонда.На тази международна слугиня трябваше да и се анулира българското гражданство за това изказване.

    Коментиран от #34

  • 31 Гост

    1 0 Отговор
    На нас повече бежанци не ни трябват. След освобождението тук останаха предостатъчно стамбулски бежанци.
  • 32 Русенец

    1 0 Отговор
    Всеки, който е ЗА бежанците в България, нека най-напред прибере няколко от тях у дома си, пък после да дава мнение.
  • 33 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хубава работа, ама ...":

    Мигранта само преминава през страната ни, за да отиде в друга страна. Не се заселва тук. Познах ли?
  • 34 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Шиле":

    А защо не й обогатят нейния генофонд?
  • 35 Русенец

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "българите са напълно неинформирани за бежанците" ------ Да се чете: българите не са погълнали достатъчно пропаганда от Меркелица.
  • 36 Хаджиментов

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против бежанци, които са пристигнали контролирано и законно в България. Бежанците да не се бъркат с икономическите мигранти от Африка и Азия, при които няма войни.
    Влизащите незаконно през границите трябва да се връщат директно обратно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове