Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 10:21 2 027 19

Връщат "Родинознание" в учебната програма

  • родинознание-
  • ученици-
  • училище-
  • образование-
  • мон

МОН с предложение за смяна на името на предмета "Околен свят"

Връщат "Родинознание" в учебната програма - 1

Учебният предмет "Околен свят", който изучават учениците в първи и втори клас, отново ще се казва "Родинознание", както преди години. Това става ясно от предложени от МОН промени в учебната програма по този предмет, за което от ВМРО настояваха отдавна. Мотивите им бяха, че сегашното название на предмета е неясно и трудно обяснимо за децата. "Кой свят? Материален, духовен или виртуален", питаха те.

В самото заглавие на учебните програми за 1-ви и 2-ри клас думите "околен свят" се заменят с думата "родинознание". Правят се и някои корекции, акцентиращи върху патриотичното възпитание на подрастващите, предава вестник "Сега".

В програмата за първи клас например вече ще пише, че "водещите идеи при опознаването ѝ се свързват с изграждане на ценности като родолюбие, уважение към бита, културата и традициите на народа ни, почит към нравствени добродетели и героизма на предците, зачитане на правилата".

В момента в програмата е описано, че в контекста на изучаваната тема се "осигуряват възможности учениците да използват личния си опит и да извършват собствени проучвания; приучават се да разбират и ценят равновесието в природата и обществото, да взимат предвид различни гледни точки, да развиват своите граждански умения", като занапред се добавя изразът "с акцент върху родолюбието и националната принадлежност".

В раздела "Учебно съдържание" се правят допълнения в очакваните резултати за глобалните теми. За глобалната тема "Сезони" очакваният резултат за един първокласник досега беше да разказва за труда на хората през различните сезони. В бъдеще тази цел ще изглежда така: да "разказва за красотата на природата и за труда на хората през различните сезони в България". За да са придобили докрай ключовата компетентност в областта на българския език пък първокласниците обезателно ще трябва да могат да рецитират "стихотворения за България".

При друга ключова компетентност - "Социални и граждански компетентности" се добавя нова дейност - ученикът ще трябва да "споделя гордостта си от успехите на известни български личности от родния край в областта на науката, културата, спорта, изкуствата". Досега, за да притежават това умение, от първолаците се изискваха 3 неща - да могат да изразяват лична позиция и адекватно приемане на чуждата гледна точка, да коментират в група модели на поведение, свързани с изява на взаимопомощ, уважение, толерантност и съпричастност към другите и да рисуват схема с обществени и природни обекти от района на училището.

За да може да се каже, че са придобили културна компетентност и умения за изразяване чрез творчество пък, от учениците в първи клас няма да се изисква само "наблюдение в културни институции в родния край" и "изработване на седмичен природен календар", но и да могат да изобразяват "лични впечатления от красотата на българската природа".

Промените са подобни и във втори клас. При описанието на програмата се добавя това, че чрез изучаваното във втори клас учебно съдържание по родинознание се "формират първоначални представи за България като родина на всички български граждани", а не просто, че се "осигуряват познавателни и емоционални предпоставки за обяснение на заобикалящия свят". Занапред, при реализиране на образователния процес ще "се акцентира върху развитието на познавателния потенциал и личността на ученика и върху формиране на съзнание за българската национална идентичност". "Формиране на чувство за принадлежност на род и “Родина" пък става една от целите на програмата за второкласниците.

При изучаваните празници и обичаи в България от учениците във втори клас ще се иска отново да изброяват българските официални празници - Нова година, 1 май, 24 май, 6 септември, 22 септември и 1 ноември, но към тях се прибавят още Великден, 6 май и Коледа, като освен да разказват празници и обичаи на различните етнически общности, те ще трябва да посочват и "български традиции и обичаи, съхранили духа на народа ни". При дейностите за придобиване на културна компетентност децата е добавено, че децата могат да събират "снимки на красиви гледки от България и родния край".

Новото име на предмета в учебната програма вероятно означава, и че учебниците по този предмет трябва са да нови и с променени заглавия. Едва ли сега обаче, при започнала вече учебна година, ще се печатат нови учебници.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Необразованите управляват МОН

    16 2 Отговор
    Есно хубаво нещо да направят и то ще е връщане на нещо старо, което от глупост са променили. Пак 'файда, както казват на село.
  • 2 БАЙ Х@Й

    12 0 Отговор
    За тридесет години преход НАНИКЪДЕ , четиридесет нови програми!
  • 3 БАЙ Х@Й

    10 0 Отговор
    Дано поне някой зададе въпроса: Колко път може да измине някой за 40 години ?
  • 4 Jeep

    20 0 Отговор
    Ще се сетят, ама късно. Нищо лошо нямаше в старите названия. Лошото е, че вече израстна едно опростачено поколение, което на свой ред има свое поколение.
  • 5 Ха-ха

    4 7 Отговор
    Ама то 49% от първолаците не могли да говорят на български, за какво им е "Родинознание"?

    Коментиран от #8, #12

  • 6 БАЙ Х@Й

    6 1 Отговор
    За някой си Мойсей, за някакъв си народ дето вървял и как са стигнали пак там откъдето са тръгнали !
  • 7 Неграмотници

    18 0 Отговор
    ,, ОКОЛОЛЕН СВЯТ " КОЙ ГИ ИЗМИСЛЯ ТАКИВА ЗАГЛАВИЯ ИЗОБЩО???!!!
  • 8 Ventura

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ха-ха":

    Подготвени са за новите си Родини далече от Мутристан.
  • 9 Моряка

    13 1 Отговор
    Когато трябва нещо да се съсипе продажно,либерастите назначават Миглена Кунева за министър.Като изпълни поръчката,изчезва и добре й се заплаща в някйъ борд на банка или друго подобно.След разгрома на АЕЦ Козлодуй,Боко я назначи да ликвидира българщината в образованието.Е,ликвидира го.
    .
  • 10 миролюб бенатов

    4 1 Отговор
    То остана ли Родина ?
  • 11 Русенец

    6 0 Отговор
    Изчетох статията. Звучи прекалено хубаво за да е истина. Ха дано, ама надали.
  • 12 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха-ха":

    Липсата на родинознание е предпоставка за липсата на народност.

    Коментиран от #13

  • 13 Ако един

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Русенец":

    Ром знае повече за България от тебе, това повече българин ли го прави от теб? Ако не, значи знанията нямат нищо общо с народността и това което казваш няма смисъл. Ако значи да, то ти или не знаеш значението на думата НАРОДност или не си съгласен с него.

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Оги

    5 0 Отговор
    Върнете учебниците от Тодор Живково време. Тогава наистина се учеше.
  • 15 Иван от ДПС

    0 3 Отговор
    Кога родинознание на турски? Кога? Новини в БНТ може на турски, а кога учебници?

    Коментиран от #17

  • 16 Ссср

    1 0 Отговор
    А защо трябваше да го сменяме?Някой боклук да вземе пари,това не е държава това е територия.
  • 17 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иван от ДПС":

    Когато прекосиш Капитан Андреево, тогава.
  • 18 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ако един":

    Ето го и безродникът. Забрави си ника ли, Хасане? Голям зор да тролиш денем и нощем, българите да не учат историята си и да не познават родината си. Така по-лесно ще я отдават на концесия, нали? По-лесно ще им изкупите земите и заграбите богатствата. Да знаеш много за България е необходимо, но въобще не е достатъчно условие, за да си българин. Не се опитвай да опростиш нещата и да ги сведеш до абсурден минимум - прозират анадолски подбуди. Всеки българин трябва да познава родината си. "Опознай родината, за да я обикнеш." Чувал ли си го? Освен това, ще призная за българин всеки ром, който знае за България повече от мен. Олду?
  • 19 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ако един":

    Щях да забравя: А ти, очевидно не знаеш значението на думата предпоставка, или не си съгласен с него.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове