Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 12:05 6 211 60

Каракачанов: Без помощ за Северна Македония, ако ще е за сметка на националния ни интерес

  • красимир каракачанов-
  • северна македония

Не стигнахме до никакво ново решение със Северна Македония и няма да дадем съгласие за започване на преговорите, отбеляза вицепремиерът и министър на отбраната от трибуната на парламента

Каракачанов: Без помощ за Северна Македония, ако ще е за сметка на националния ни интерес - 1
Снимка: БГНЕС

Не сме се отказали да помагаме на Северна Македония за ЕС, но няма как да стане за сметка на българския национален интерес. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна за разговорите с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че има предвид и езика, и историята.

„Поставили сме въпроса, има го в самата рамкова позиция и сме го предлагали за реабилитация на всички онези лица, които след 1944 г. в тогавашна Югославия са репресирани като българи. Един процес, който в цяла Източна Европа вече приключи много отдавна. В Македония не е започнал. Това мога да кажа по отношение на досегашните стъпки, които е направило правителството и да уверя уважаемите дами и господа народни представители, че българската позиция се придържа твърдо към договора от 2017 г., към рамковата позиция, гласувана от българското правителство и потвърдено в декларация от 10 октомври миналата година на българския парламент“, заяви още Каракачанов.

"Не стигнахме до никакво ново решение със Северна Македония и няма да дадем съгласие за започване на преговорите", сподели вицепремиерът.

"Ние сме за членство на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява, както са неговите разпоредби. Има забавяне както на работата на Историческата комисия, самите решения на историческата комисия са малко на брой, а според македонската страна са много наброй, въпреки това те не се обявени публично и не се провеждат като част от тяхната държавна политика. Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата не само от страна на медии, защото аргументът, който се изтъква е, че медиите са частни и не могат да бъдат контролирани, няма да коментирам това доколко и в каква степен е вярно, но има и държавни медии, има и институции, които употребяват същия език на омразата и насаждат негативизъм и омраза към българския народ, България и всичко българско“, каза още Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 7 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ни краде култура и история

    Коментиран от #56

  • 2 Българина

    16 91 Отговор
    Има ли нормален българин, който да се връзва на глупостите, лъжите и лицемерието на ШКЕМБЕЛИЯТА?

    Коментиран от #28, #37, #55

  • 3 минчо

    11 31 Отговор
    ХА ХА НЯКОЙ ВЯРВА ЛИ

    Коментиран от #11

  • 4 КОТарАК

    64 4 Отговор
    не само да не се правят отстъпки но и да се повдигне въпроса за българите там-ония които си знаят историята , а те са доста. за имащите бг паспорт каква е ситуацията-1/4 от макетата са сигурно-те какви са? нищо не трябва да им се дава на тия неблагодарници-2 нац. катастрофи имаме заради тях , заради тях сме на тоя хал и вместо да си замълчат от признателност някаква ни плюят навсякъде по света , със филми с пропаганда с каквото се сетите

    Коментиран от #45

  • 5 Българка

    65 3 Отговор
    Македонците като сеят омраза срещу нас и отказват да признаят българските си корени, да се анулират десетките хиляди български паспорти, издадени на македонци!

    Коментиран от #24, #30, #51

  • 6 Перо

    44 3 Отговор
    Има ясни критерии за приемане в ЕС и те се знаят! Не може да има конфликтни отношения на страна-кандидат с нейни съседи. Решението на българския парламент е ясно за РСМакедония и не може да има промени,без изпълнение на изискванията,които са заложени!
  • 7 То се очакваше, с ония гумени глави,

    26 3 Отговор
    Дето искат да мине тяхната, и са се настроили нас да ни натискат от ЕС. БГ не им е за гавра и подигравки, дори да се съгласим, оттук нататък ще се генерират само проблеми
  • 8 JEFF

    6 61 Отговор
    Историята, историческите личности и дори езиците на всички държави са свързани по един или друг начин. Това е нормално и неизбежно, не трябва да бъде пречка за развитието на народите. Мисля, че не трябва България да пречи на Северна Македония за приемане в ЕС.

    Коментиран от #20, #31, #33, #46, #52

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Паспорджията

    9 13 Отговор
    Нека каже шкембето колко паспорти продаде тази седмица?
  • 11 ШКЕМБЕ ВОЙВОДА

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "минчо":

    Аз си вярвам, и това е важното...хахаха.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Перо

    25 1 Отговор
    Не може да се вкарва в ЕС не решени проблеми и конфликти със съседни страни,които в бъдеще да поддържат и генерират враждебни отношения и вечни скандали.Правилата са ясни и всеки молител за прием,трябва да се съобразява и реши висящите проблеми,без да прави опити за чужд натиск и влезе,през задната врата. Северните “макета” залагат на куц кон,ако не знаят,че никой не може да се меси в работата на двустранните отношения и политиката на страната член на ЕС! Също и мантрите с ООН са тъпи шашми и провокации.
  • 14 То тъй, ама...

    5 15 Отговор
    Хубаво звучи, ама трябва да имаш топки, да го отстояваш. Едно позвъняване от 'правилното' посолство и ще вземете 'правилното' решение. Историята го показва. Ликвидирахме си държавата /икономика,земеделие, армия, енергетика, .../, защото Европа, Америка и т.н. искали. И щом ще сме 'демокрация', не можем да им откажем.
  • 15 161803

    5 53 Отговор
    Този военолюбец Каракачанов ще ни вкара във война с Македония, за да оправдае милионите похарчени за въоръжаване. Окото му няма да мигне да изпрати нашите момчета на границата при една ескалация на напрежението. Той го създаде! Македонците имат право сами да се самоопределят! И да престане да се заиграва с Гоце Делчев!

    Коментиран от #25, #34, #53

  • 16 Димитров

    21 2 Отговор
    Отговорно държавническо поведение!
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 5 Отговор
    ПОЗДРАВИ, НО НЕ СЕ ИНЕРВЯЙ ЗАРАДИ ГЕПАДЖИИТЕ. НЕРВИ ПРАВИ НА ТЯХ, НО НЕ НА СЕБЕ СИ. СПОКО ТЕ СА В ЗАБВЕНИЕТО... БЪДИ ЗДРАВ. И БЪДИ НЕ ТОЛКОВА АКТИВЕН. НЕ ИМ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ.
  • 18 Мимчят

    34 2 Отговор
    Дано ударжите на думата си и тези макета,да разберат,че няма да е на техния инат.Дори и европейците да ни натискат,трябва да разберат веднаъж за винаги,че няма да е на тяхната за сметка на България.Стига са ни крадили и територии и история.Макетата са не признателни и ни клеветят на всякаде по света..
  • 19 Панов

    24 0 Отговор
    Да се постави въпросът и за реституция на всички имоти на българи репресирани от комунистите в РСМ
  • 20 само питам

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "JEFF":

    ..а ти имаш ли с какво да мислиш. Само питам бе?
  • 21 Тъй ли?

    21 0 Отговор
    Ние не им пречим,те сами си пречат,което си е типично за балканския манталитет.Така както ние сами си пречим вече 12 години да бъдем приети в Шенген.Така както холандците са ни виновни,така и ние за макетата.Така както Заев се прегръща с Бойко и Бойку с Меркел,и едно говорят навън,а друго в държавите си,са си лика прилика по балкански.
  • 22 Курти Куртев

    27 4 Отговор
    Колкото и да не харесвам Торбалан, няма как да не съм съгласен с него. Дано устискат на натиска.
  • 23 месара

    22 1 Отговор
    защо още се занимаваме с тая измислена държава ?! пълно игнориране и толко !
  • 24 Чавдар войвода

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Около 300 000 са с български паспорти. Измислената 'държава'-последен проект на коминтерна е с население, колкото София, като половината от тях са албанци. Вето до дупка за тези злобни, сръбски мекерета.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Любен Стойков

    5 12 Отговор
    ПатрЕотично говорене, пълно с виевати фрази. Както подобава на ратник на савецко-руската школа на ченгетата. "Да, но не сметка на националния интерес.."
    Но има един голям въпрос:
    - Кое точно е "националния интерес" в случая?
    Нали Торба Войводов и всичките като него считат македонците за част от българската народност/нация? Като наливаме омраза сред македонците и ги тикаме обратно към Сърбия, за националния интерес ли работим? Като сме изоставили македонците сами срещу УДБата и сърбашите, без български вестници, книги, медии, банки, съвместни предприятия и приятелски срещи, срещу спонсорираните от Сърбия купища антибългарски медии, десетките общи сърбо-макефонски фирми с данъчни облекчения от сръбска страна ли? Като Българските правителства са зарязали транспортните връзки до степен да не ти се пътува оттам насам или обратно, при изградената в кратки срокове, с руски пари, супер магистрала Белград -Скопие ние отворихме магистрала за Сърбия и построихме за наша сметка газопровод за нула време, в национания интерес ли се действа?
    Второ.
    Дали спирането на "част от българската нация" за каквито патрЕотите считат македонците, по пътя към единение в ЕС работи за националния интерес? Заповедта от Москва е Македония да се задържа максимално дълго от интегриране в ЕС, докато настъпи моментът това да стане в определен от руснаците момент. А моментът е - когато Сърбия влезе в ЕС, чак тогава тя, Сърбия да им помогне и ги вкара в ЕС. Е? Това ли работи за национални

    Коментиран от #29

  • 27 В.В.П.

    1 2 Отговор
    ,макето ,,, КАРАКАЧАНКАТА,,да не купува вече самолети и кораби ,и танкове и др..Да купи два ,,Байрактара,,..Да ни пазят..Мюмюните казват ,че туй чудо ще бие като най малко две армии .Голяма работа..Казват нашти специалисти..Зсеби тая Македония...Тя от 600 г не е в състава на България..Теоретично е ,но на практика ,Не Е..Само за ковид и македония се пише..
  • 28 ГОСТ 1

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    Ти си ненормален.Дори луд за връзване.
  • 29 ГОСТ 1

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Любен Стойков":

    Толкова си заблуден,че дори и най големия тъпак би ти се присмял на глупостите.
  • 30 вулгарско разсъждение

    0 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    света се е създал през 681г.
  • 31 Бай Петьо комшията

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "JEFF":

    Тогава преди да бъде признат македонският език, трябва да бъдат признати австрийски, австралийски, швейцарски, люксембургски, лихтенщайнски, монакски, американски (САЩ), мексикаски, кубниски, аржентински, бразилски и т.н. Но най-много настоявам западно-германският и западно-берлинският да бъдат признати като различни езици от тези в Източна Германия. Както и живущите в източната и западната част да бъдат признати за различни народи.

    Коментиран от #32

  • 32 комшу коя

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Петьо комшията":

    история си учил? кратката от 1945г ли?

    Коментиран от #35

  • 33 А, мислиш ли, че

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "JEFF":

    Трябва македония-север да се гаври с БГ, криейки български надписи, руши български паметници, плочи за фашисти и в учебниците заложено да се обучават поколения в БГ омраза.Аз, пък това не мисля, че трябва да продължава, БГ Така ли се държи с други държави, например с Турция, а байно, кажи де
  • 34 Купува кораби и самолети,

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "161803":

    И правилно, разбирате на кого се чува думата, тези които имат съвременна армия, Ердоган е за пример, ако нямаме боеспособна армия ще се господин-никой, и стабилна икономика, тогава ще сме добре, иначе ще ни подготвят и натискат както сега за македония-север
  • 35 Опа

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "комшу коя":

    Незнам той каква история е учил(кратка ли1945, бърза ли) но вие и да искате нещо да научите няма да можете. Да ви обяснявам ли защо?

    Коментиран от #38

  • 36 Продължавай войводо

    12 1 Отговор
    Политиците ги е страх от историческата истина,защото са облъчвали народа умишлено с фалшификации,отричане на българския етнос и преформатиране на съзнанието с пропаганда залегнала и в учебниците.Това е трагично.Ината е на политическа основа,на сръбските служби които веднага взеха мерки след подписване на договора,нищо не зависи от народа.Българите си знаят корените,дори да им е забранено да ги афишират.А тези с български паспорти очакват от нас реабилитация и не са съгласни с това ново самоопределение след 1944 г.Защото ако се признае ,на каква база ще стъпи,след като бащата на новата нация е Сталин и неговите изпълнители.
  • 37 Пандура

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    От такива адвокати като теб с чалгарско мислене нямаме нужда!Хайде КЪШ.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не/компетентен/

    3 8 Отговор
    Никой от съвременниците не е наясно с истината за Македония, ако въобще има такава. С годините нещата ще се размиват все повече. Лично, не ми пука дали е в Евросъюза или не,макетата са като нас на същия хал, бедни и нещастни, тъпкани от некъдърни управници. Не се връзвайте на самозвания патриотШкембелия, това му е силната карта да печели и следващ мандат лапане и крадене. Но като има глупаци,има и лапачи!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Gen Gurko

    9 1 Отговор
    Никаква помощ за тези неблагодарни злобари и крадци на история. Само ще въшлясаме с рязани шиптъри.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Най-много ги обичам такива,

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "научи граматика":

    Като свършат аргументите, се хващат за граматика, пунктуация и измислени аргументи.Айде, поправяй граматично, как беше...или..."бил съм се бил напил и съм се би бил", тъй че вдигай гащите и бягай
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Някой си

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ако влезнат в EU всички до един ще си хвърлят Бг. Лични карти те ги ползват за да работят а не че се признават за Българи
  • 46 bgpobeda

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "JEFF":

    Грешно ти е мисленето!
  • 47 КАН КУБРАТ

    6 0 Отговор
    МИЗИЯ,ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ СА БУГАРСКИ ЗЕМЛИ НЯКОЙ ОТ ЗАВОЮВАНИ В ЖЕСТОКИ БИТКИ И С МНОГО ЖЕРТВИ
  • 48 заката

    3 0 Отговор
    ЗАЩО ЧАСТ ОТ МАКЕДОНЦИТЕ НЕ ОТ СЕВЕРОМАКЕДОНЦИТЕ ИМАТ БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ КАРТИ А НЯМАТ ТАКИВА ЗА СЪРБИЯ И АЛБАНИЯ ПИТАМ САМО
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Aнгел

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Над 150 000 Бг паспорти са издадени на макета,повечето от които мразят България,но искат да работят в ЕС
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Сергей Илиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "161803":

    Какви глупости пишеш ?!?
  • 54 Гост

    3 0 Отговор
    Тези хора сигурно са роднини на Хитлер. Мечтаят за чиста македонска нация и древен език, неща които никога не са съществували. Такава наглост. Но затова са виновни нашите управници. Те ни докараха тези главоболия. Ако отстъпят този път живи ще ги дерем.
  • 55 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    Този път казва истината. Отворете гугъл и приведете нещо на "македонски" и ще разберете на какъв език говорят.
  • 56 Добър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти наред ли си? Какви ги говориш?
  • 57 1122

    0 0 Отговор
    Няма да прекланяте глава пред македонците.Гърция ги мота докато не направиха както искат те,така трябва,защото макетата са толкова дебелоглави и сега съгласим ли се с тяхното искане ще ни издърпат чергата изпод краката ни.ТЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ,ЧЕ ЩЕ СТАВА ТАКА КАКТО КАЖЕМ НИЕ,А НЕ КАКВОТО ИСКАТ ТЕ.ВЪВ ВСИЧКИ ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ ПИШЕ САМО ЗА БЪЛГАРИ,ЗА МАКЕДОНЦИ НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА.ДА КАЖАТ КОЛКО Е СТРУВАЛ ЕДИН ВЕСТНИК ПРЕЗ 1935 ГОДИНА В МАКЕДОНИЯ? Иска им се да имат история,но тяхната започва през 1944 година,преди тази година са били българи...........
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове