19 Ноември, 2020 09:50 3 280 35

Захариева: Антибългарската кампания на Северна Македония не е спирала

  • екатерина захариева-
  • северна македония

Министърът на външните работи заяви, че страната ни не е била притискана от германското председателство, за да промени позицията си спрямо приемането на съседите ни в ЕС

Захариева: Антибългарската кампания на Северна Македония не е спирала - 1
Снимка: БГНЕС

В продължение на 30 години в Република Северна Македония на държавно ниво се стимулира езикът на омразата към България. Когато ти провеждаш такава политика, няма как да си готов да започнеш преговори за ЕС. Това заяви външният министър Екатерина Захариева пред "Нова телевизия", цитирана от БГНЕС.

“Езикът на омразата не се появява от последните месеци. Антибългарската кампания не е спирала. Тя се обостря винаги преди важни моменти. Същото беше и преди подписването на Договора за приятелство и добросъседство“, заяви тя и добави: „Ако искат да влязат в ЕС, трябва да се придържат към европейските ценности. Не смятам, че е добре гражданите на тази държава да бъдат възпитавани в омраза“.

Министър Захариева заяви, че страната ни не е била притискана от германското председателство, за да промени позицията си. „Не, не са ни натискали да променим позицията. ЕС не работи така. Всяка страна е равноправна в този съюз. Разширяването трябва да бъде одобрено от всичките страни-членки“, обясни тя.

Външният министър заяви, че България има интерес от разширяването на ЕС към Западните Балкани, защото искаме да имаме демократични и проспериращи съседи. Нашата подкрепа за РС Македония никога не е била безусловна. Властите в Скопие отдавна знаят, че има проблеми, които не са решили в двустранните отношения с нас. Министър Захариева посочи, че още миналата година по време на последното междуправителствено заседание тези проблеми са били съобщени. Подписан е и съответният протокол.

Сред проблемите са спирането на българските инвестиции в РС Македония с административни пречки, за което сме уведомили ЕК, отказ от сътрудничество по линия на образованието и отбраната, липсата на напредък по изграждането на ключовия Коридор №8.

Захариева смята, че страната ни не е допуснала грешка със създаването на Смесената българо-македонска историческа комисия. „Не е работа на правителствата да се разбират за историческите личности, а на смесената комисия, която трябваше да предложи решение на политиците“, каза тя. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като акулите

    17 1 Отговор
    Спрат ли и умират.
  • 2 На ББ нощното шкафче

    9 3 Отговор
    Коментарите на страницата на Зайо казват всичко
  • 3 Hess

    43 3 Отговор
    За първи път,харесвам позиция на нашето правителство,дано не се огънат!

    Коментиран от #35

  • 4 Герберска слуз

    21 4 Отговор
    Ти не чете ли заповедта на Америка? Боко да се хване за палците и Заев да му тури пръста. Тия 30 години нищо не казаха на Гърция а сега се репчат на беззащитна България.
  • 5 Оставка

    9 3 Отговор
    Чекмежета
  • 6 И ти

    5 9 Отговор
    не спираш с резилите ти и какво ли вече не ! Сега сте се хванали с перманентното ви самогероизиране по темата , като удавник за сламка само и само да търсите симпатия у улавите , за да сте до големия кокал, а сте за десетки години зад решетките !

    Коментиран от #14

  • 7 ТаУмВзе

    6 8 Отговор
    Абе кате, труднограмотна каквото наредят краварите Тва е. Клекнали сте в Г отдавна. Ще се окажем маке провинция, и вилает на султана накрая. Всичко е Чудно! А кой подписва с маке ма?
  • 8 Дългият

    15 1 Отговор
    Такава трябва да бъде позицията на България докато не уврат твърдите като кютюк глави на македонците.Макар че както е във вица...слагат кютюк и македонска глава да врат...след време кютюка увира но главата...не...
  • 9 Българка

    16 1 Отговор
    "Нe e рaбoтa нa прaвитeлcтвaтa дa ce рaзбирaт зa иcтoричecкитe личнocти, a нa cмeceнaтa кoмиcия, кoятo трябвaшe дa прeдлoжи рeшeниe нa пoлитицитe“, кaзa тя. /
    Само че е работа на правителството да запознае ЕС с проблемите на България, което не направи. И сега в ЕС са изненадани за твърдата ни позиция.Българските политици до скоро имаха непоследователни действия, или по-скоро мълчание за отношенията между двете страни
  • 10 хах

    8 3 Отговор
    Тя и вашата антибългарска кампания не спира.
  • 11 CFC

    33 0 Отговор
    Баба ми е с македонски произход, така че повярвайте ми: МРАЗЯТ ни и ни ПРЕЗИРАТ със ЦЯЛОТО си СЪРЦЕ !!!! Ако Заев идва "приятелски" то е театър и преселдване на цели, нямат никакво намерение да отстъппят и грам...Македонците са по-скоро слонни да са приятело с албанците, които са и друга религия, само НЕ и с нас...Така, че презирайте и ги вие и не им вярвайте !!!

    Коментиран от #26

  • 12 Перо

    26 1 Отговор
    Правилата за влизане в ЕС са ясни! Смешно е държава-КАНДИДАТ с измислена нация да дава условия,да чертае червени граници и да казва какво може да пипа и какво не, на тези,които трябва да я приемат. Само това е достатъчно да се даде отрицателен вот и да се прекратят всякакви контакти,защото не отговарят на никакви предприсъединителни критерии!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Присмехулник

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "И ти":

    Не политизирай проблема нещата са принципни и това е плюс за правителството...а колко то е кадърно е друг въпрос...
  • 15 Хабиби

    5 1 Отговор
    Намирам се в положение като газ в коприва. От една страна ме натискат от Америка а от друга целия български народ.
  • 16 лют пипер

    9 0 Отговор
    С ТАКИВА "ПРИЯТЕЛИ",КАТО МАКЕТАТА,ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ.
  • 17 смок

    9 0 Отговор
    Македонците преследват своите си интереси и не се интересуват от това,кой ще ги удовлетвори. Те се интересуват само от тях си. Който има нещастието да го направи,той губи всичко.
  • 18 Ели Оригинал

    3 5 Отговор
    Догодина, ако спечелите изборите, дали ще заемете същата позиция?
    Нищо лично "ъъъъъ".
    БГ отново ще бъде "притисната", "насилена" и прочие.
    Договорът написан в посолство САЩ дори не бе четен от някои депутати.
    ЪЪЪ така де, изборите да минат, налЪ тъй?
    Докато на власт не е национално отговорно правителство, не вярвам на предизборни "финтове".
  • 19 Ердоган

    2 9 Отговор
    Не се карайте милички сички ше говорите турски до виена
  • 20 Заев

    0 18 Отговор
    Бугарите сте грабителско племе
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анa Кoчeвa

    1 12 Отговор
    Пазрджишката БКП-"к.у.ч.к.а" не спира да лае, като си мисли, че така ще уплаши някой и ще прикрие cмpъднятa от "македонското" си пocиpaнe! В съпровод с пост-кьор-софра пръдните на русенския "т.у.л.у.п"!
  • 24 Мурдаров

    1 7 Отговор

    До коментар #22 от "Макетата ви забиха ножа у сърцето":

    проф. д.ф.н. Владко Мурдаров - БАН:
    Думата, духът и манталитетът "ГЕПИ" са чисто пра-български и са дошли на Балканите с ордата на кхан Аспарух! Дори бойният вик на ордата е бил "ГЕПИ-И-И-И"! Запазили са се повече от 1300 години в задунайските земи и като дума, и като фраза, и като значение, и като дух, и като манталитет, и вече са част от националния генофон - може дори да си имат и генетични маркери! През времето на социализма и пост-социализма избуяха до абсолютна безнаказаност и дори гордост от ГЕПЕНЕТО - кой на дребно, кой на едро! Широко се употребяват за приятелски призив към някого при здрависване: "ГЕПИ, брато"! Така се е родил и глагола "РАЗГЕПВАМ": "Ский ги тия хоумита - трийсе години разгепват държавата и стадото"!
  • 25 Я ...Я

    2 3 Отговор
    ДОБРУТРУ КАКО ПЕНКЕ....ВИЕ СЕГА ЛИ СЕ УСЕТИХТЕ????!!?!! А ГА ЯДОХТЕ КИФТЕТАТА (ПРЕГОВАРЯХТЕ И СИ СТИСКАХТЕ КУНКИ) МЪЛЧАХТЕ.
  • 26 Радко Михайлов

    2 12 Отговор

    До коментар #11 от "CFC":

    Кой каквото си направи сам - друг не може да му го направи! Б-ия 140 години работи срещу интересите на Македония и македонците в изгода на разхайтените си партийно-олигархични ШАЙКИ (от всякакъв вид) и на външни големи "батковци". Така че престъпно грешаща Б-ия да не се опитва да прехвърля вината върху пострадалите македонци ! Затова и ще се марзи всичко българско не само във Вардарска Македония, но и в Беломорска и Пирикска Македония, както и от многобройната македонска емиграция в София, Пловдив, Бургас, Варна, ......!

    Коментиран от #27

  • 27 CFC

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Радко Михайлов":

    Ок съм с това. Това е позиция и аз я уважавам и никой не може да ги задължи да ни харесват...Само, че моля да НЕ идват тук за паспорти и да търсят професионално развитие...Ето аз например ПРЕЗИРАМ македонците и НИКОГА не бих СТЪПИЛ в тяхното WC...Мисля, че така е честно и почтено...
  • 28 цико

    0 2 Отговор
    Цъфнаха налъмите !!! Кухата лейка откри ТОПЛАТА ВОДА !!!
  • 29 Шопо

    10 1 Отговор
    Не само красива,но и умна ! Браво,Кате !!!
  • 30 пророк

    9 1 Отговор
    Нашите съседи прилича да бъдат в пакет със Сърбия когато бъде готова. Така ще бъде честно заради общата им политика към съседите. Много вероятно, ако РСМ имаше армия като Събия, щеше да направи подобни етнически прочиствания!
  • 31 Биби Кинг

    0 2 Отговор
    Катето пита македонцкио нарот:"Кое е туй дърво кое цвет нема а плот върже"? Па и за пембените бугарски гагамуге се отнася тоа вапрос!И кой го отгатне в сенчестио си дел да го сложи, на торливо место!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 и аз така

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Hess":

    И аз съм на същото мнение, но какво ще бъде след изборите е по-интересно. Все пак да бъдем оптимисти. Дано не се огънат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове