Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 16:54 2 515 25

Първан Симеонов: Предлаганите сега мерки са прекалени

  • първан симеонов-
  • мерки-
  • коронавирус

Времето за пълно затваряне беше през пролетта и се справихме долу-горе добре. Сега е време за прецизност

Първан Симеонов: Предлаганите сега мерки са прекалени - 1
Снимка: БГНЕС

Ето какво написа във Фейсбук по повод предлаганите по-строги мерки срещу коронавируса Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп":

Не обичам фейсбукското всезнаене за коронавируса и го намирам за една от причините за паника. Но съм длъжен пред себе си да наруша (може би едва за втори път от пролетта насам) собствената си въздържаност по тази тема. Като изследовател, с доста сондажи по темата в последните месеци, и като гражданин мисля: предлаганите сега мерки са прекалени.

Времето за пълно затваряне беше през пролетта и се справихме долу-горе добре. Сега е време за прецизност. Не виждам особена причина за затваряне, например, на ресторанти и магазини, че дори на молове. Просто погледнете колко хора има там и бездруго. Последиците за този бизнес и за страната ще са неразумно големи. Донякъде споделям опасението за училища и детски заведения. Но именно донякъде. Смятам, че опитът за максимално осигуряване на реално обучение заслужава поддръжка.
Освен всичко, трудно ще е числата за смъртността да спаднат до две-три седмици. Доколкото следя, смъртността се движи като "опашка", дълго след пиковете. Ако властта мисли, че си спестява картинките по тази тема във ФБ (част от тях са доста спекулативни, да), това няма съвсем да се случи. След като е избран "шведски модел" у нас, ясно беше, че ще се стигне до неконтролируемо разпространение с по-бързи изгледи и за отшумяване.

Разбирам медицинското съсловие и неговото желание за пълно затваряне. И естествено, че животът и здравето са основата. Но по-добре прецизирайте днес и утре какво действително работи.
И наистина би било добре да спрат да се появяват ежеминутно лекари по телевизията и да си говорят един на друг през медии кое е правилно, кое не е и пр. Нали сме на война!? Във военновременна ситуация не върви един генерал да говори на друг през телевизора. И самите медии е добре да не са съвсем отражение на Фейсбук, да не преекспонират и да не задават излишно задъхан тон. Това само добавя хаос към вече наличния. И после няма какво да се чудим на паническо презапасяване с лекарства или дори натиск над болници. Протестните среди пък трябва най-накрая да решат дали ще горят маски или ще препоръчват затваряне - срещу смъртността или срещу ограничаването на свободата ще протестират. И най-вече: властта е добре да се научи да говори ясно и да носи отговорност.

А всички ние просто трябва да спазваме мерките. За да пазим себе си, близките си и онези, които се грижат за здравето и живота ни!


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    7 23 Отговор
    Ало първан? Огледай се, недей да плещиш глупости!
  • 3 Сила

    21 7 Отговор
    По принцип вас от Галъп не ви харесвам ( заради наглеците Кънчо и Райчо) но сега си напълно прав!!!
  • 4 КОТарАК

    20 3 Отговор
    тиквата обеща че няма да затваря държавата преди седмица. аз вярвам на тиквата. за мен думата на тиквата е закон.

    Коментиран от #24

  • 5 Просто

    6 23 Отговор
    Предлаганите мерки са напълно не достатъчни. Необходимо е те да са много по-строги и да обхванат всички сфери. Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. А някои обясняват как лъжели и надували болните. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са око 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.

    Коментиран от #11

  • 6 Тиквата иска

    16 2 Отговор
    да пукнем от глад и студ по домовете си.
  • 7 Миризлив пор

    11 2 Отговор
    За едно е прав, ако се спазват елементарни неща няма да е толкова голям проблема. От друга страна някои медии само и само да имат публика само търсят сензация и преекспонират нещата, други пък за някой лайк във фейса пускат куп неверна информация.
  • 8 Първане,

    8 4 Отговор
    Какво ти пречат на теб мерките, да преливаш от пусто в празно? Нали това правиш цял живот и ти плащат с нашите пари!
  • 9 Тулуп Мисирков

    6 3 Отговор
    Брадатия смешнник явно се е закъхърил за бизнеса на кривоносите собственици на молове...

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Матей

    5 4 Отговор
    Е щом така искат и са решили,да стигнат до край,да му вземат душата на тоя народ,дано са готови да поемат последствията.Не посагат само на едно съсловие,или нещо незначително ,което хората са готови да претърпят.Тк опира до здравето и живота,нико йда не се заблуждава,че искат да ни предпазят,лекуват или помагат,нищо подобно.Целта е те-рор и само те-рор,докато народа се спихне нацяло и признае боковската диктатура без възражения.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тулупа си е

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тулуп Мисирков":

    Тулуп
  • 13 Тулупа си е

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тулуп Мисирков":

    Тулуп
  • 14 аха

    4 0 Отговор
    Параванът на комундера-богаташ Андрей Райчев с ментето галъп.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 герб в сибир

    7 4 Отговор
    При нac в Итaлия влacтитe cтриктнo cлeдят прoцeнтa нa пoлoжитeлни тecтoвe към вcички тecтoвe. И кoгaтo тoй минa 15%, нeзaбaвнo ce взeхa бързи и cтрoги мeрки. Ти ми кaзвaш, чe виe oт двe-три ceдмици вceки дeн cтe нaд 40% и eдвa днec влacтитe ви гoвoрят зa пo-cтрoги мeрки. Oт нaшaтa, итaлиaнcкa глeднa тoчкa, вaшитe влacти ca aбcoлютни прecтъпници! Тe кaквo – прoбвaт дa видят кoлкo бългaри мoгaт дa oцeлeят oт вируca. И кaкви ca тeзи oздрaвeли oт вируca? Хoрa, изпъдeни cигурнo oт бoлницитe, зa дa ocвoбoдят мecтa зa cлeдвaщитe… Тoвa гo минaхмe. В Итaлия знaeм твърдo – нямa oздрaвeли oт вируca, имa oцeлeли oт вируca!

    Коментиран от #22

  • 17 Миро

    5 1 Отговор
    На този чехльо и НЗ още как да го нарека ....може да си завре мнението където сам пожелае защото съм пич
  • 18 Васил

    2 1 Отговор
    Ей щинаняк да не би да си измислил ваксина или лекарство ако го кажеш това в някоя Азиатска страна си на бесилото.
  • 19 Опа

    1 1 Отговор
    Щом и този взе да дава акъл пиши ни бегали. Лекар ли е? учител? или починал български гражданин на стъпалата на някоя болница. Нима все само ние на света? Ей за минахме и македонците
  • 20 Само СДС

    5 3 Отговор
    Нeкa нe ce зaблуждaвaмe! Тoзи вируc e cъздaдeн зa дa ce ocъщecтви cвeтoвнa нeo-кoмуниcтичecкa рeвoлюция и нaциoнaлизaция нa чacтния бизнec! Прaвитeлcтвaтa нaвcякъдe ca принудeни дa зaтвaрят вcички бизнecи, кaтo цeлтa e унищoжaвaнeтo нa чacтния бизнec и нaциoнaлизирaнeтo му. Кaквo мoжe дa нaпрaвим прeди дa ни унищoжaт? Вдигaмe цeнитe дo нeбecaтa и тoвa вeчe ce cлучвa oт мaрт мeceц нacaм. Aкo ни зaтвoрят пaк в пeтък цeнитe щe cтaнaт oщe пo двe. Нeo-кoмуниcтитe ce кeфят зaд кoмпютритe cи кaтo вeчни и здрaви зaвинaги нa зaплaтa oт Крeмъл, нo кoмпютритe и caйтoвeтe им cъщo мoгaт дa зaмлъкнaт, тoчнo кaктo щe зaмлъкнaт и нaшитe рecтoрaнти и мaгaзини - c тaбeлкa зaтвoрeнo, или cпукaнo гърнe нa дecктoпa когато се опитат да влязат в любимите си сайтове зaвинaги за тях! Рaзликaтa e в тoвa, чe ниe бизнecът имaмe cпecтeни пaри в бaнки, бурканбанки или дюшеци, с които можем за изкараме 10-15 години без да работим, a виe кoмуниcтитe имaтe лa..a в гaщитe
  • 21 Песимист

    1 0 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ХЕЙ С ТОВА- "ПРОСТО ТРЯБВА ДА СПАЗВАМЕ МЕРКИТЕ" , АМА ХИЧ НИ НЯМА.
    ТАЗИ ОГРОМНА ЗАГУБА НА ХОРА С НИЩО НЕ СЕ ОПРАВДАВА, КАК ЩЕ РАБОТИШ И ЗА КОГО ЩЕ РАБОТИШ КАТО СЕ РАЗБОЛЕЯТ ПОЧТИ ВСИЧКИ.
    НИЕ МАСОВО НЕ СМЕ БЕДНИ, АМИ СИРОМАСИ, МНОГО- МНОГО ХОРА НЕ МОГАТ ТЕСТ ДА СИ НАПРАВЯТ ЛЕКАРСТВА ДА СИ КУПЯТ.
    ТРЯБВА НЯКАК СИ ДА СЕ ОЦЕЛЕЕ ДО ВАКСИНАТА, НИКОЙ ОТ НАС НЯМА ДА СЕ СПРАВИ САМ, ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, ЧЕ ЗАГУБИТЕ МНОГО ОТ БЛИЗКИТЕ СИ, КАК ЩЕ БЪДЕ ПОСЛЕ....
    НАДЕЖДАТА НИ Е В МЕДИЦИТЕ И СЕ ДЪРЖИМ ТАКА СЯКАШ СА НИ ДЛЪЖНИ.
    МОЛЯ ВИ, НИКОЙ НА НИКОГО НЕ Е ДЛЪЖЕН, ИЗПОРАЗБОЛЯХЯ СЕ, ЗАГУБИХА ЖИВОТА СИ, ЗАЩОТО НИЕ СИ МИСЛИМ, ЧЕ СМЕ БЕЗСМЪРТНИ, НО КАТО ТЕ ЗАБОЛИ ОТИВАШ В БОЛНИЦА, А НЕ В ЗАВЕДЕНИЕТО И ЗНАЕШ, ЧЕ ДОКТОРА Е ЕДИНСТВЕНАТА ТИ НАДЕЖДА.
    ЗАЩО, КАКВО НИ ПРЕЧИ ДА ПО-СЛУШАМЕ ДОКТОРИТЕ,
    ЗА ТЯХ СТАВА ДУМА!
    УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,
    ТЕЗИ ОТ ВАС КОИТО СМЯТАТЕ, ЧЕ ВСИЧКО ТОВА Е ИЗМИСЛИЦА, ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ПРОБВАТЕ ИЗВЪН ГРАНИЦАТА НИ, ТАМ НЯКЪДЕ ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАТЕ НА МЯСТОТО СИ В КОЕТО ВЯРВАТЕ, И КОЕТО ВИ СЕ ПОЛАГА ПО ПРАВО, СПОРЕД ВАС.
  • 22 Макарончо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "герб в сибир":

    Знаете в Италия само да лъжете
  • 23 Политолог

    1 0 Отговор
    Имате много красиви брадиии, пееш ли ми или някой п.рдиии.....
  • 24 Мишка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    и кауна ходише без маска и вдигнат юмрук а сега се скри и си мълчи като комунист на разпит/от талин го изгониха а от българия незнам боико къде ще го праща ако кара така/ Само в българия акъл дават простите и бивши управници а не специалистите виж те какво правят в цяла Европа -умници
  • 25 спец

    0 0 Отговор
    Като не знаят какво да правят, тиквите затварят. Прословутите големи медицински специалисти, нарочени за поклони и похвали, абдикираха. Че са специалисти - ясно е в какво - рекетирането на пациенти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове