Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 13:19 3 652 23

КПКОНПИ глоби със 100 000 лв. Камбитов, който отиде при Цветанов

  • кпконпи-
  • атанас камбитов

Причината е установяване на конфликт на интереси

КПКОНПИ глоби със 100 000 лв. Камбитов, който отиде при Цветанов - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

На днешното си редовно заседание, проведено чрез видео-конферентна връзка, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение за установяване на конфликт на интереси по отношение на бившия кмет на Община Благоевград Атанас Камбитов.

Проверката срещу него е започнала през 2019 г. след сигнали от орган на съдебната власт. По първия сигнал Комисията се е произнесла със свое решение от 8.01.2020 г., че не е установен конфликт на интереси при закупуване на общински поземлен терен от дружество „С-..“ ЕООД, поради липса на частен интерес от страна на кмета.

Проверката по втория сигнал е установила, че два имота – частна общинска собственост, са продадени на „Старт-2015“ ЕООД. Едноличен собственик на капитала и управител е Р. Ш. Дружеството е регистрирано през 2014 г., като преди да стане негов управител, Ш. закупила от Камбитов поземлен имот в Свети Влас.

В периода 25.09.2017 – 3.10.2017 г. като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той провежда извънредно Общо събрание на „Старт 2015“ ЕООД и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв., формиран от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 – 2016 г. Сумата му е изплатена от Р.Ш., в качеството ѝ на счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на горепосочената сума, Камбитов продава дяловете си в „Старт 2015“ ЕООД на И.Б., като промените се вписват в Търговския регистър, а след това – на 20.10.2017 г., за управител отново е избрана и вписана Р.Ш.

На 17.09.2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на „Старт 2015“ ЕООД. Новият собственик е дружеството „Старт Груп 2020“ ООД със съдружници – Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени имота – частна общинска собственост през 2016 г. и 2017 г., преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси касае действията на Камбитов в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице. За това му е наложена глоба в размер на 10 000 лв. Отделно от нея, с решение на Комисията се отнема в полза на държавата получената материална облага в размер на 87 627 лв.

Изводите на КПКОНПИ за наличие на икономически зависимости между лицата се базират на практиката на Върховния административен съд. В случая, събраните доказателства сочат, че е налице дългосрочно финансово-стопанско обвързване между „Старт 2015“ ЕООД и Камбитов, а това внася съмнения в обективността и безпристрастността на лицето, заемащо висша публична длъжност, при упражняване на неговите правомощия, касаещи въпросното дружество.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето, посочено по-горе (Атанас Камбитов) приетото днес решение на КПКОНПИ не е влязло в сила.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер

    18 2 Отговор
    Който е при Асансьорният бос има обага😄. Апартамент имоти корупция.
  • 2 Една бг жена

    32 4 Отговор
    Ако не беше напуснал ГЕРБ, бухалката бокова можеше и да не види конфликт на интереси и да го глоби .

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Асансьорният

    7 1 Отговор
    Бис обеща апартамент или имот бонус който гласува за него. Днес има утре няма. Кой щее първи пр................. @се?
  • 6 селтак

    6 1 Отговор
    Ай, стига със тия панорами бе!
  • 7 zeus

    22 1 Отговор
    Да бе в ГЕРГ седяло, не би КПКОНПИ видяло :)
  • 8 Все

    12 1 Отговор
    далавераджии и милиционери !
  • 9 А, де?

    6 1 Отговор
    ''КПКОНПИ глоби със 100 000 лв.'' или ''приетото днес решение на КПКОНПИ не е влязло в сила'' ?
  • 10 rule

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Една бг жена":

    Човека се занимава с далавери, както всички български бизнесмени, но изведнъж решава да предаде приятелчетата!:) Предателството никъде не остава ненаказано! Едва ли ще го осъдят, но ще пръсне луди пари за адвокати!:) Да не говорим за това как ще спи нощем и какви сънища ще сънува!:) И тормоза ще продължи с години! Дори прокаратурата и съда да станат по независими и от тези във Франция!:)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сега

    4 1 Отговор
    оня пъпеш като отвори една уста, или пък може с некво становище да излезе.
    Цецероне, нали това ЦЦОМБИ е същото Цацаровото дет те изкара невинен бе.
  • 13 ценоразпис

    9 1 Отговор
    Да смениш една мутра с друга още по-гадна мутра струва 100 000 лева.
  • 14 калоян

    14 0 Отговор
    КАМБИТОВ Е ЖИВ ПРИМЕР ЗА НЕКАДЪРЕН КРАДЛИВ ГЕРБЕРАСТ, ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ПРАВИ 10 ГОДИНИ Е ДА КРАДЕ ОТ БЛАГОЕВГРАД, ДА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА СЕБЕ СИ И ПРИБЛИЖЕНИТЕ СИ. АКО ИМАШЕ ПРОКУРАТУРА ЩЕШЕ ДА РАЗСЛЕДВА ПОТЪВАНЕТО НА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ОТ САНИРАНЕТО В БЛАГОЕВГРАД,РАЗДАВАНИ НА БЛИЗКИ НА КАМБИТОВ, ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ВСИЧКИ ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА,ДАВАНЕТО НА ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ ОБЕКТИ ДА СЕ ОХРАНЯВАТ НА АЛФА СОТ, И ИЗТОЧЕНИ МИЛИОНИ ОТ БЮДЖЕТА НА БЛАГОЕВГРАД, НЕРАЗКРИВАНЕТО НА НИТО ЕДНО РАБОТНО МЯСТО, ДАВАНЕТО НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА НА БЛАГОЕВГРАД, НА ПРИЯТЕЛЧЕТАТА НА КАМБИТОВ, РАЗСИПА И ОБЕЗЛЮДИ ЕДИН ОТ НАЙ ПРЕКРАСНИТЕ ГРАДОВЕ НА БЪЛГАРИЯ. АЛООО ПРОКУРАТУРАТА И ЗАЩО ТОЗИ ПРИМАТ КАМБИТОВ НЕ Е В ЗАТВОРА??? КАМБИТОВ Е ТОЧНО КОПИЕ НА БОКО ТИКВАТА И ЦВЕТАНОВ 5 ТЕ АПАРТАМЕНТА, КРАДЛИВ ДОЛЕН ТЪПОГЛАВЕЦ, НИЩО ПОВЕЧЕ.
  • 15 Behemoth

    6 1 Отговор
    Цигания пълна!
  • 16 Kaiser Souze

    3 0 Отговор
    Бухалките на Бойко, в лицето на Гешев и Цацаров, пак удрят "непослушните". И пак ще се случи същото. Понеже в България първо казваме този е престъпник, а после се доказва, че само сме го препънали, след което той съди страната в Страсбург и азбира се печели, като след това всички, дето ги пишем постовете с многото омраза, си плащаме като попове. Че едно е да псуваш като каруцар, срещу когото ти плащат, съвсем друго е да осъзнаеш, че глобите, бюджетите, надбавките, локдауните и прочее, не ги плащат Борисов, Гешев или Цацаров, а ние - тези дето ни препъват вече трийсет и една години... Нали така?!
  • 17 ALP

    1 3 Отговор
    Естествено, че сега ще го нападнат, явно започва да ги е страх, че Републиканците може да вземат областен град. А и надали някой вярва, че кпконпи е независим орган.
  • 18 Juli

    0 0 Отговор
    А дали комисията точно го е глобила
  • 19 КРАДЦИ ЗАТВОР

    1 1 Отговор
    ГЛОБИЛИ ГО 100 000 ЛЕВА , А ТОЙ ОТКРАДНАЛ 100 000 000 ЕВРО ! НЕКА ДА МУ Е ОБИЦА НА УХОТО КАТО ПАК КРАДЕ УТРЕ ! А ЗА ЗАТВОР И ДУМА НЕ СТАВА , АМИ ТОЙ Е ОТ ГЕРБ , КАТО ЦЕЦО .... СЪЩИЯ СЛУЧАЙ !
  • 20 ТИКВОЧ ДОЛЕН

    1 0 Отговор
    НЯМА НАОПУСНАЛ ОТ ГЕРБ , БСП И БКП -- НЯМА БИВШ КОМУНИСТ И БИВШ КРАДЕЦ !
  • 21 Кражба

    0 0 Отговор
    Крадливи комсомолци
  • 22 йокин

    0 0 Отговор
    КРАСТАВИТЕ,МАГАРЕТА,СЕ ПОДУШВАТ,ПРЕЗ ДЕВЕТ,ЗЕМИ.
  • 23 Ели

    0 0 Отговор
    Елате да му видите санирането и ремонти те на Нас о.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове