Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 07:33 3 391 23

Сбогуваме се с проф. Александър Чирков

  • александър чирков-
  • погребение

Той ни напусна на 82-годишна възраст

Сбогуваме се с проф. Александър Чирков - 1
Снимка: Нова ТВ

Сбогуваме се със светилото в кардиологията проф. Александър Чирков. Поклонението пред тленните останки на именития лекар ще се състои във Варна, уточнява "Нова телевизия".

Траурната церемония ще се проведе в ритуалната зала на крематориума от 10 часа. Проф. Чирков ни напусна на 82-годишна възраст.

Той беше специалист по сърдечно-съдови заболявания, извърши и първата трансплантация на сърце в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЕdinOtBokludja

    1 9 Отговор
    Чао ,Маракана !
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 3 Отговор
    БОГДА ГО ПРОСТИ ДОКТОР ЧИРКОВ
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор
    лек път към РАЯ ДОКТОРЕ
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    дори дъждовете не могат
    да спрат полетът
    на птиците
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 6 Отговор
    когато у нас се роди
    гении
    това ще е
    гения на
    зависта
    ЕЛИН ПЕЛИН
  • 7 Отиде си

    28 1 Отговор
    един смислен човек от една безсмислена държава.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 5 Отговор
    истински ЛЕКАР
    ЧОВЕК ДОКТОР

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Баро Вкаров":

    роден е в ГРАД ЛОМ господине

    Коментиран от #13

  • 12 Монтана

    7 2 Отговор
    На 14 май 1986 год. светът се събужда с новината, че в страната ни е извършено първото присаждане на сърце в целия Източен блок.
    Към София идват корифеи в кардиологията и кардиохирургията от САЩ, Германия, Франция, Испания. Светът е учуден как в малка България се присажда сърце. Като всяка слава и тази има предистория.
    Излязъл от България през 1967, д-р Чирков се хабилитира във Франкфурт през 1972. Вече доцент, специализира през 1974 -1976 г. детска кардиохирургия в Бирмингам ( Алабама, САЩ). През 1978 става най-младият член на елитния евро - клуб на кардиохирурзите. След година става професор във Фрайбург, ФРГ.При първото си завръщане в родината Чирков е посрещат на летището от екипа на Трета градска. На свой ред, той води екип от 16 германски лекари – анестизеолози, реаниматори и хирурзи. След обучението се подписва договор между правителствата на България и ФРГ за изграждане на модерна кардиология в София.
    Задачата на германската бригада и проф.Чирков е първо да научат нашите лекари на съвременна сърдечна хирургия – как се оперират каротидни артерии и аорти. Правителството осигурява апаратурата за трансплантация, която тогава струва над милион долара. За център по трансплантациит е подготвена кардиохирургическа клиника към ВМИ, бъдещата болница „Св. Екатерина“.Над сто българи по това време се нуждаят от присаждане на сърце. Но никой от тях не се надява на чудо, защото трансплантации у нас няма.Те просто умират. Най-младият от тях е 11 - годишният
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Монтана

    5 0 Отговор
    Най-младият от тях е 11 - годишният Иван Сарафски от Кърджали. Момчето е в изключително тежко състояние. След прекаран вирусен миокардит, изход е само трансплантацията.Проф.Чирков подготвя екип, как се взема и се съхранява органът. „Донорът бе 21 - годишен с доказана мозъчна смърт, катастрофирал в Шуменско. Той е докаран в „Пирогов“, а близките се съгласяват да дарят сърцето му. Нашият екип взе сърцето от „Пирогов“. Най-важното в този случай е да има съвместимост между донор и реципиент. Иван бе определен и типизиран от имунолозите и вирусолозите да е носител на донора. Фактически самата операция е толкова проста“, спомня си проф. Чирков.Трансплантацията трае около 4 часа, асистират двама хирурзи – покойният вече д-р Борис Мишев, който е най-добрият ученик на Чирков по това време, и д-р Людмил Бояджиев, който сега е в Трета градска болница. Малкият пациент е спасен, организмът му приема новия орган и докторите са обнадеждени, че пред Иванчо се очертава дълъг живот…Той става всеобщ любимец на доктори и пациенти. Кърджалийчето прекарва цели осем7 месеца в клиниката. През целия период лекарите се грижат изключително самоотвержено за него и не допускат усложнения.
  • 15 Монтана

    6 0 Отговор
    Всичко минава идеално. „Бе толкова добре, че не можеха да повярват.“ Пристигат мастити специалисти от Европа, за да се уверят лично.И се питат възможно ли е България, за която нищо голямо не се знае в медицината, изведнъж да прави трансплантация. Руският здравен министър проф.Андрей Чазов признава, че такава медицина няма и в Съветския съюз, видял е подобно нещо само в Америка.Д-р Александър Чирков не мисли за медийна слава и създава стройна организация за донорство. Обучен е да взема и съхранява правилно органите екип, който може да донесе донор от другия край на страната. Обучават се и лекари от цяла България как да поддържат функциите на органи при доказана мозъчна смърт до трансплантирането им.След трансплантацията проф. Чирков прави модерна кардиологична болница. За откриването на „Св. Екатерина“ през 1988 идват тогавашният номер едно в света в сърдечната хирургия проф. Дентън Кули, легендата проф.Майкъл Дебейки, проф. Доналд Ръсел от Англия. Познанството си с тях, проф. Чирков използва, за да бъде включена страната ни в европейската организация за размяна на донори.
  • 16 Монтана

    7 1 Отговор
    Направеното сякаш безвъзвратно трасира пътя на трансплантациите у нас – на бъбреци, сърца, бели дробове. Чирков не само е сформирал екип от знаещи и можещи специалисти, но е формирал и своя школа. За него най-важното е страната ни да има обучени кадри в медицината. Професорът е живял 45 години в Германия и две в САЩ. Затова и последната от най-важните задачи на Чирков е да се създаде в България лекарска камара по примера на Германия – система, която обслужва еднакво качествено и богати, и бедни. Тя трябва да осигури непрекъснатото обучение на лекарите, за да не изостават от колегите си в най-развитите страни.Проф.Александър Чирков кани видни лекари от чужбина да изберат център и за трансплантациите у нас, и на обучението на лекарите. Те обикалят здравните заведения в цялата страна и накрая се спират на „Св. Екатерина“. За организацията и старта на обучението САЩ дават 3 милиона долара. Над 4 млн. марки е готова да дари и Западна Германия. Но както се случва често у нас, професорът е прогонен и до стола му се добира проф.Генчо Начев.
  • 17 българка

    14 1 Отговор
    България ще го помни с добро! Опита се да направи повече, но му пречеха некадърниците! Бог да го прости!
  • 18 Кака

    5 1 Отговор
    Поклон!

    Коментиран от #19

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кака":

    когато у нас се роди гении
    това ще е
    гения
    на зависта
    елин пелин
    ПОКЛОН ДОКТОРЕ
  • 20 кочо

    3 1 Отговор
    той бе истински лекар-медик.нека лекарите вБЪЛГАРИЯ СЕ ЗАКЛЕВАТ В НЕГАВАТА ПАМЕТ.
  • 21 велик и вечен

    5 1 Отговор
    Велик и, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, неповторим. Мир на праха му. Дал много без да иска нищо за разлика от мършите в бели престилки. Един истински представител на лекарското съслови. Заслужил името ЛЕКАР в пълния смисълна думата. За търгашите в бели престилки, които разделят хората на пациенти и клиенти или САМО на клиенти такива слова никога и от никой не биха се изрекли по техен адрес. Благодарение на този човек много хора ходят на тази земя ЖИВИ, ЗДРАВИ и НЕОСАКАТЕНИ. Светило в областта си. Чистосърдечен и човеколюбив. Почивай в мир....великите живеят вечно
  • 22 АМОН

    2 2 Отговор
    Изгориха го като куче в крематориума на някакво село - БЕЗ УВАЖЕНИЕ , БЕЗ ПОЧЕСТИ.

    След като управляващите ни говеда се отнасят така към най достойните българи, как ли се отнасят към обикновените хорица?! КОТО КЪМ СКОТОВЕ.

    НЕ СМЕ НАРОД , А МЪРША ИЗЛЪЧВАЩА ИЗМЕТ КОЯТО В НИКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА НЕ БИХА ПРИЕЛИ ЗА ВОДАЧИ НА НАЦИЯТА.

    ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ СЪДБАТА.
  • 23 5555

    5 1 Отговор
    Истински лекар!!!
    Искаше, да помогне и за реформа в здравната система, но се сблъска с корумпираната ни мила Родина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове