Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 16:54 1 964 33

Въздухът в София е замърсен четири пъти над нормата

  • мръсен въздух-
  • замърсяване-
  • запрашаване

Отровен въздух са дишали и в Горна Оряховица, и Видин

Въздухът в София е замърсен четири пъти над нормата - 1
Кадър бТВ

Отново се отчитат сериозни превишавания на нормите за фини прахови частици във въздуха както в София, така и в няколко града в страната, съобщи бТВ.

Прогнозата на Столичната община е за запрашаване до четири пъти над нормата за днес и утре – 26 и 27 ноември.

За последните 24 часа най-сериозно превишаване е отчетено в столичния кв. „Надежда“. Жителите му са дишали 4 пъти по-мръсен въздух.

При норма 50 микрограма за кубичен метър, тя достига близо 200 микрограма. Високи стойности са отчетени и в кварталите „Павлово“ и „Хиподрума“.

В страната най-отровен въздух са дишали в Горна Оряховица и Видин, където стойностите също достигат 180 микрограма. Запрашаване има и в Благоевград и Шумен.

От Столичния инспекторат започнаха проверка за горене на битови отпадъци във връзка със замърсяването.

Като мярка срещу замърсяването на въздуха в София ще са безплатни буферните паркинги към станциите на метрото 26 и 27 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТДИ

    7 5 Отговор
    това е щото пръднах
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жоро

    5 1 Отговор
    В Пазарджик сме до реката и нямаме такива проблеми.
  • 4 сила

    12 1 Отговор
    фъндъкова диша....
  • 5 Фанкъкова

    22 1 Отговор
    От няколко дни, откакто застудя се палят хиляди печки на твърдо гориво повече от другите години заради топлофикация и безпаричието, а има и безветрие!

    Коментиран от #33

  • 6 Зара

    14 0 Отговор
    Преди час идвайки от Бистрица гледах към София, но я нямаше....пелената я беше скрила
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Днес

    10 1 Отговор
    и тези дни ще има безветрие и ще е става страшно.
  • 9 Шматка

    13 4 Отговор
    Софиянци се топлят на кюмур,дърва и горят италианския боклук срещу заплащане.В Бояна не се диша от селяните налазили София.

    Коментиран от #12

  • 10 Asdfg

    12 1 Отговор
    Нищо, пак напишете, че е вирус.
  • 11 Затворете

    14 0 Отговор
    Бояна и Драгалевци. Баровците се топлят на печки и замърсяват цяла София.
  • 12 сила

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Шматка":

    от година време го горят тайно в тец софия....вечер от 7 до към 8 сутринта после спират щото пушека е черен и се вижда
  • 13 Дишам

    5 0 Отговор
    По мръсен въздух дишат в Индия и Пакистан. Питам се Къде сме ние?
  • 14 BG гражданин и данъкоплатец

    11 3 Отговор
    Хората, живеещи в София нямат грам идея каква смрад дишат! Смрад, която убива с години и раэболява децата - астми, ринити, конюктивити, алергии... На 20 км. от София въэдухът чист, нощем эвеэди - кога эа последно обитаващите София са видели эвеэдите?! И когато професори - министър и шефове на най-големите болници эадават въпроси эащо сме толкова болни или эащо е в пъти по-висока смъртността, да си отговарят сами Време е эа повсеместни групови съдебни искове към държавата и общините эа големи справедливи парични обеэщетения! Оставка, негодници!

    Коментиран от #19, #23

  • 15 Селянин с Волво

    7 0 Отговор
    Как ли пък няма да дам десетки, дори стотици хиляди евро за да се забия в смрадливата София и да си тровя семейството.

    Коментиран от #25

  • 16 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    КОЙ Е ОПРЕДЕЛИЛ НОРМАТА !?!?!?!? АЗ ЖИВЯХ И ИЗРАСТНАХ ПРИ МНОГО - МНОГО ПО ЗАВИШЕНА "НОРМА" И ВСИЧКО БЕШЕ НА ДЪРВА И ВЪГЛИЩА !!! НО НИЕ СА ПРЪКНАХМЕ ЗДРАВИ И БОЙНИ / И ДОРИ ПРИ ЯДРЕНИТЕ ВЗРИВОВЕ ВЪВ ВЪЗДУХА -ДО 1957 Г. / -И "ЧЕРНОБИЛ" НЕ НИ ПОВЛИЯ !!! КОЙТО ИСКА ЧИСТ ВЪЗДУХ ДА ОТИДЕ В СЕЛАТА И ДА ГИ ВЪЗСТАНОВИ,НО БЕЗ БСП !?!?!?!?
  • 17 Нека

    0 2 Отговор
    ГЕРП диша.
  • 18 Фандъкова ПСП

    2 1 Отговор
    Снасяйте данъци, ше ги дигнеме още.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 До 14

    5 0 Отговор
    Не е баш така по това време на годината. Живея в Кремиковци, точно на 20км. от София, работя в Дружба. Снощи като се прибирах от работа, положението беше следното - ромовата махала няма нужда от коментар, после Враждебна - смрад, после по - добре, Челопечене - смрад, после по-добре, после у наше село смрад. И кога гледам пушека от комините слиза надолу. И що слиза, щото мъглата го натиска. Ако беха газифицирани тия села, и газа беше на поносими цени, щеше да е по-добре.
  • 22 Историята

    5 1 Отговор
    Немота да разбера какво сте се запънали с тая София?! София, София та София!? Вярно е , че в нея има доста , добре платени работи, но и колко много селца по- на 20-30 км. има около София! Според мен истината е една гарсониерка- за непредвидени случай и една реновирана селска къща 20-30км. около града! По възможност стара, с гредоред, с дебели зидове от камък или керпич. Къща без бетон, без тонове желязо, без нефтени продукти залепени по- стените за изолация!
  • 23 ЕКО лъжа

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "BG гражданин и данъкоплатец":

    Спокойно пич, има едно нещо дето му се вика ГЕОГРАФИЯ. София е високопланинско котловинно поле, което има само един отток на въздуха през Владайския "ръкав". Има определена цикличност на прочистване на 3 седмици. Идва нов въздух, софиянци цапат, заминава след 3 седмици.
    И още нещо, обърнете внимание, че почти винаги като се говори за цяла София със замърсен въздух - също има и мъгла. Датчиците който мерят твърди частици, мерят грешно при влага във въздуха. Това не означава, че въздухът в София е чист разбира се, но не е коректно да се гледат показанията на датчиците в мъгла - просто независимо от реалният статус ще показват високи нива на замърсяване.
  • 24 Байкалски буклук

    0 3 Отговор
    Като карат гадни дизели без катализатори
  • 25 Criminal

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Селянин с Волво":

    Няма смисъл да обясняваш на дръвниците.......само те си мислят, че всеки иска за им се навре в миризливия град............
  • 26 Ми много ясно

    2 1 Отговор
    Като е пълно с нечистоплътни диви номади,най-убитото място на света е София,че и се мислят за богопомазани ,дишай дишай
  • 27 Доктор Ох Боли

    3 0 Отговор
    Трите компонента определящи здравословния живот са:
    - качествена храна
    - чист въздух
    - ниски нива на стрес. По възможност, никакъв.

    В ЕС сме с най-ниска продължителност на живота и зависи от нас да живеем здравословно, за да го удължим.
  • 28 Васил

    1 0 Отговор
    Мръсен е защото се горят дърва въглища и боклуци през лятото го няма този проблем въпреки че трафика е същият като добавим и мъглата ефекта е траен ако няма вятър.
  • 29 vili

    1 0 Отговор
    В България нищо не е така както трябва. В София газ има само в крайните квартали и не всички.Навсякъде в Европа от Гърция до Холандия има газ навсякъде. У нас се провежда политика за обслужване на частни интереси на които не е изгодно да се използва газ за отопление.
  • 30 незнайко

    0 0 Отговор
    ТАКА ЩЕ Е !!! Не направиха локални тецове във всеки квартал и както има водопровод така да има и топлопровид !!! Тогава зимното замърсяване на въздуха нямаше да го има !!! Това замърсяване показва че не са КОЛИТЕ виновни !!!

    Коментиран от #31

  • 31 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "незнайко":

    И още нещо . Ако цената на електроенергията падне ДВА ПЪТИ, 50 % от тези които ползват печки на твърдо гориво ще спрат да ги ползват !!!
  • 32 трой унция

    0 0 Отговор
    Поредното нещо , което е ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ ли е това ? Фина прахова частица , голяма почти колкото мозъка на Бойко и Цвета , взети заедно !
  • 33 Гражданско обединение

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фанкъкова":

    Прах в очите на хората е това с печките! В София са регистрирани над ЕДИН МИЛИОН МПС-та. Зимата мъглата задържа смога, няма растителност да пречиства. Закон има, но не се прилага: прегледи се минават проформа, никой не спира от движение коли без дизелов филтър за твърди частици и катализатор. Никой не спира от движение пушещите коли, защото властта знае, че трябва да се спре повече от половината автопарк и тогава българинът ще се разбунтува и ще я свали. И лапачката приключва. Затова: "печките са ни виновни, вервайте ми!"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове