Last news in Fakti

2 Декември, 2020 19:46 5 851 57

Доц. Чорбанов: Ефективността на ваксините е под въпрос

  • доц. андрей чорбанов-
  • ваксини-
  • антитела

Имунологът обясни, че в клиничните тестове на препаратите срещу COVID-19 са участвали само млади и здрави хора

Доц. Чорбанов: Ефективността на ваксините е под въпрос - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Към ваксините срещу COVID-19 трябва да се подхожда рационално, а не емоционално. Това заяви в „Лице в лице“ по бТВ имунологът от БАН доц. Андрей Чорбанов. Той посочи, че разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено и по естествен път, но с имунизации този процес ще бъде по-бърз.

„При огромен процент хора вирусът няма да бъде детектиран, защото те имат много добра имунна защита. Между 38 и 50% от хората имат изключително високо ниво на Т-клетъчна защита. Това означава, че тези хора никога няма да се разболеят от вируса“, посочи имунологът.

Доц. Чорбанов обясни, че антителата при излекуваните пациенти често имат негативно действие. Той посочи, че в много малко болници в световен мащаб се лекува с кръвна плазма. „Смята се, че антителата могат да бъдат проводник на вируса и да попаднат в клетки, които не трябва. Т-клетъчният имунитет е това, което ни защитава“, обясни експертът.

Имунологът заяви, че ако ваксината е добра, тя ще създаде въпросния Т-клетъчен имунитет. Той посочи, че твърдо застава зад ваксино-профилактиката.

„Дали одобрените от ЕК ваксини са добри – не знаем. И не знаем заради начина, по който бяха проведени клиничните изследвания. Това е безпрецедентно по методология, смущават ме кратките срокове, в които бяха проведени тестовете. Научната общественост се притеснява, че няма научни данни за тези ваксини. Резултатите се утвърждават върху протоколи. Проблем е изборът на тестови групи – „Модерна“, „Пфайзер“, „АстраЗенека“, никой от тях не тества ваксината върху такива целеви групи, които са най-уязвими от вируса – бременни жени, деца, възрастни хора. Групите са основно млади и здрави хора“, каза още той.

Доц. Чорбанов допълни, че няма как да има лоши резултати от тестовете на препаратите, когато те се прилагат на тази група хора. Според него това поставя под съмнение ефективността на ваксините.

„Младите и здравите рядко загиват от вируса. Обикновено при тях или има получаване на страшно голям вирусен товар от многократна среща с вируса, или имат генетични предпоставки. От 3 до 5% от населението в света не реагират на ваксини или инфекции – нямат траен имунитет. Затова има повторно заразени“, обясни имунологът и допълни, че ваксината срещу ебола е пусната на пазара след 5 г. на тестове.

Той коментира, че тестваните в момента препарати имат допустимите странични реакции, но въпросът е дали ще се появят и други при прилагането им на рисковите групи.

По думите му дори той се страхува от вируса и е неразумно да се отрича съществуването му. Доц. Чорбанов призна, че дори да се спазва дистанция, да се носят маска и да има честа дезинфекция – това не предпазва на 100% от среща с вируса. Според него има научни доказателства за връзка между стреса и имунния отговор на организма.

„Паниката изключително тежко влияе на имунната система. Всички ние сме позитивни към херпес вируса, при някои хора никога не се изявява, при други – той се изявява всяка седмица. Той избива при рязък стрес“, обясни имунологът и допълни, че не трябва да се прекалява с имуностимулантите, защото може да има отрицателна реакция на организма.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боковида

    68 8 Отговор
    той е опсания вирус, този ще мине и ще забравим , но боковида удря в мозъка и разни питеци вярват че мата хари е напълнила чекмеджето на боко
  • 2 Голем си

    130 10 Отговор
    Само теб и Мангърката не успяха да ви напазаруват , за разлика от всички останали платени подлоги!
  • 3 той бащицата

    21 2 Отговор
    Бацката се моли за нас и ще се подложи на едновременна имунизация с всички ваксини на куп , за да ги пробва преди да трябва наистина да вземе да се моли и да скърби .
  • 4 Еразъм

    66 2 Отговор
    Завалийката така и не разбра, че въпросът е да се усвоят едни пари. Всичко друго, вкл. и ефективността на ваксините са незначителни подробности.
  • 5 Даааа

    95 6 Отговор
    Методично доцент Чорбанов мъти водата на правителството... Много ги дразни, защото е специалист. Те се пънат от кога, даже и днес на брифинга да ни убеждават колко са важни ваксините, а той с един замах ги опровергава. Ми учен си е човекът, знае. Не е като тези от НОЩ-каквото им кажат, това говорят и правят.
  • 6 Няма под въпрос

    41 1 Отговор
    Ще трепят качествено.
  • 7 ЧОКИ

    44 6 Отговор
    защо Израел Турция копуват от Русия умниса и мислят за хората си

    Коментиран от #13

  • 8 Behemoth

    40 0 Отговор
    За какъв стрес говори тоя човек само две трети от времето на медиите е заето с новини за агонизиращи жертви на бг медицината и управление.....нима е възможен стрес въобще и по принцип в тая територия?
  • 9 Диверсант

    41 0 Отговор
    Засега компаниите се надлъгват на борсите коя ваксина е по ефективна, продават се акции на космически стойности и някой ден може да се окаже че няма нужда от ваксина. Кой умрял, умрял. Бог да го прости.
  • 10 карамфила

    49 2 Отговор
    Интересно ми е какъв куркапан ще приложат за да имунизират цялото стадо овсе?Първо се изказаха от авиолиниите и обявиха че неимунизирани пътници няма да се допускат до полета.Може би ще издадат наредба или закон да не се допускат до лекарска помощ или да пазаруваш в магазините без да удостовериш че си имунизиран.И после ще се окаже че трябва да си заплатиш вече заплатената от ЕС ваксина.

    Коментиран от #20

  • 11 хипократ

    31 3 Отговор
    Направете статистика колко от починалите наистина от короната тази година,са си правили атнигрипната ваксина миналата година.

    Коментиран от #16

  • 12 тарикату

    3 10 Отговор
    Тоз за къв вирус ми орати тука? Да пий една ракия и да миряса.

    Коментиран от #40

  • 13 карамфила

    24 3 Отговор

    До коментар #7 от "ЧОКИ":

    Унгария започна тестове с ървата руска ваксина срещу корона вирус след като получи миналата седмица обрезци от нея.Водят се преговори с руските партньори за производство на ваксината в Унгария.
  • 14 Политолог

    5 67 Отговор
    Ефективността на мозъчната ти дейност е под въпрос Чорбанов...и двамата с вожда ти Мангъров имате ментален проблем...огромен

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Диверсант

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "хипократ":

    В Италия, триъгълника Милано, Бергамо, Брешиа са били всксинирани 850,,900 000 - руснаците когато дойдоха защо отидоха именно там.
  • 17 Дълбоко виждащ

    37 1 Отговор
    Този Знае,слушайте го!!такива хора трябват на бг!
  • 18 БСП за България и Радев

    23 5 Отговор
    Това може да очаквате от ГЕРБ, да ни натровят и избият с неизпробвани ваксини
  • 19 Пацо

    4 5 Отговор
    Ваксините са 4 различни типа. Никой не поръчва една марка ваксина. Поръчват шарено. Гледах за някои държави поръчките и ми направи впечатление Австралия. Не става ясно каква е основната поръчка и защо. От далечния изток е ясно Япония какво поръчва . За останалите не е ясно. Този експерт кога ще каже какви са различните ваксини ?!;

    Коментиран от #21

  • 20 Пенев

    4 15 Отговор

    До коментар #10 от "карамфила":

    С такъв матрял като вас, който и да е начело Ганюстан си е се същия...😂 Бокп им бил виновен на утрепките😂
  • 21 Доцент

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Пацо":

    Ми естествено! После Ганьо как ще каже, че са го чипирали с 6 различни ваксини😂
  • 22 Абе ,

    18 1 Отговор
    Къде са тръгнали тези доценти срещу цяла армия професори , които по по навик от Соца , винаги са с властта ?
  • 23 Ебола

    1 3 Отговор
    е много страшна болест:

  • 24 Антихриста

    19 3 Отговор
    Всичко върви по план ! Време е за ваксините ! После чиповете !
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор
    не вярвайте то и бесплатен обяд няма
    лросто герб се чудят как да ни уморят
  • 26 С две думи

    3 12 Отговор
    Да изчакаме твоята ваксина!?
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    а нали локдауна щял да бъде до 21 декенври
    сега го обмисляли до 11 януари догодина

    Коментиран от #33, #35

  • 28 Винету...

    21 0 Отговор
    ни е изтъргувал отдавна и беше ясно, че целия филм бе за да се оправдае покупката от Пфайзер. Това е най-скъпста и недоказана ефрктивността си ваксина заради тестовите групи самонот млади. Идеята е да се приложи масово на опитните мишки българи, а ако стане фал производителя да каже, неправилно съхранение и приложение. Нали сте много курназ бе дупетатите, ваксинирайте се вас и дрцата си?! Не смеете нали, знаете какви сте ги надробили и ви е шубе!!! Затвор за вас и децата ви, крадци не наяли се!!!
  • 29 Полковник

    4 22 Отговор
    Плюе срещу конкуренцията. Само взеха парите на института Пастьор и нищо не направиха. Това са БАН. Знаят само да лапат пари и на края, на изхода - нищо.
  • 30 123

    14 2 Отговор
    Световните кукловоди искат да намалят населението за да спасят планетата.
  • 31 робеспиер

    9 1 Отговор
    итс тайм фор революшън!

    Коментиран от #36

  • 32 Чичо Дони

    3 4 Отговор
    Това хората са опаки същества ,казвам повтарям потретвам пийте белини каквито намерите,гълтайте хлорна вар и всички перилни препарати ама кой те слуша . Нека сега ви дупчат с ваксини та да ви дойде акъла и друг път да слушате чичко ви Дони .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Шамара

    1 12 Отговор
    Айде стига с тия наште умници велики капацитети, пълни боклуци! Гледайте и вярвайте на големите тия наште доценти
    професори в развитите страни и за фелдшери не стават!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Шамара

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "робеспиер":

    Гей парад няма да има,!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 масон боко

    2 1 Отговор
    кой каза,че няма конспирация за намаляване на матряла,а?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Така де, така

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "тарикату":

    Брато, като гледам как "разсъждаваш", тебе ако не те умори Ковида, ще те ликвидира ракията, жив и здрав, помпи колкото ти сака душа, некой ден и за теб ще ударим по една рикия за бог да прости!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бегай

    2 4 Отговор
    Ей,аман от доценти.
  • 46 Фък офф .!.

    10 0 Отговор
    Германска кастрационна ваксина не слагам
    Могат да си я зврат в г.за
  • 47 Санитар

    11 1 Отговор
    Тези ваксини са експериментални,който иска да ги слага на своя лична отговорност и да не убеждава своите близки.Кръвната плазма е пълна глупост да преливаш кръв на хора,които нямат нужда от кръв.Поставят хора на обдишващи апарати,след като вируса вече не е в техните дробове а просто страха ги е сковал.Здрав човек поставен на такъв апарат може да се влоши и умре до 3 дни.дават на болните по 2-3 антибиотика и скапват имунната им система,като блокирват простата,бъбреци и дишане.Лекувайте се както при грип не мислете за ковид нито за болница
  • 48 Анонимен

    4 1 Отговор
    Като говори за стреса и паниката понеже е специалист се замислете как се засилиха те покрай ежедневното медийно облъчване за заразяване с вируса,смъртни случаи и каква в връзката с вируса и наложените мерки?
    Проблема с дишането не се ли свързва с ежедневното задушаване от напрегнатият живот,в който постоянно има липси,притиснати да се съобразявяме с другите,но не и със себе си,както и да търпим на работното си място какво ли не само и само да си пазим работата?
    Като стои човек затворен в изолация вкъщи весело ли му е или е под страх и стрес в повечето си време мислейки за едно неясно бъдеще какво може да се случи с работата му и здравето?
    Маските пазят ли ви от подобни мисли свързани със страх?
    Мислите в случая са вредния вирус и той ви разболява.
  • 49 Прази приказки

    2 5 Отговор
    Тоя полека лека обръща палачинката. Преди беше лек грип, сега се "страхувал от него". Ако иска да си го изкара, да не се ваксинира. Никой няма да го насилва. Да си чака 10 години докато проверят българската ваксина на БАН. А в същото време хора умират от К19 и трябва да се вземе решение. Кое е по опасно - К19 или ваксината. Фаза 3 изследванията дават напълно еднозначен отговор. Основната опасност от ваксините са автоимунни заболявания и щом не са са появили във фаза 3, без значение какви били пациентите, вероятността да са появят клони към нула.

    Коментиран от #57

  • 50 Мирко

    3 0 Отговор
    Всяка ваксина представлява омаломощен вирус. Това е един вид тренировка за имунната система. Поставя се когато няма опасност от скорошно заразяване. Да се ваксинират хората сега е опасно! Руският главен лекар каза, че няма нужда всички хора да се ваксинират. Само рисковите групи и хората над 65 години.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 chi

    1 0 Отговор
    Ефективността на ваксините е под въпрос но на пачките не е...
  • 53 Coronaviridae

    0 0 Отговор
    Не ефективността на ваксините е под въпрос, а ефективността на Чобака. Ваксините са основното възможно решение на текущата ситуация. Крият риск, но този риск не е там където Чуби си мисли. Пак е чел грешните статии. :)) И аз ги четох, но ги пуснах в графата "за рециклиране" Принципно щях да съм съгласен, че "антителата може да са проводник на вируса и да попаднат в клетки в които не трябва" ако вируса беше например HIV или HTLV но при SARS това по-скоро е мит. Това, че попада в макрофаги е напълно нормално - те по принцип си "похапват" вируси особено когато са захванати от антитела. Не е важно дали ще попадне там, а какво става после. А това което се случва е че вируса бива разпарчетосан на съставни части, като всеки друг вирус.
  • 54 Coronaviridae

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Мирко":

    Това е било някога. Нито една от ваксините срещу SARS CoV 2 не е жива ваксина! Това не значи, че човек не трябва да се пази от заразяване с вируса. Две са по изцяло нова технология, която мен лично малко ме притеснява. Една е класическа, както на шега им казваме "лизатен" тип и останалите са ГМО-та, които също ме притесняват. Класическия вариант обаче още не е минал фаза 2. Определено ваксините са по-добрия вариант в сравнение с вируса. Тук спор няма как да има, но коя става и коя не е много трудно да се каже на този етап. Лично според мен една от тези, които стават няма да я внесем.
  • 55 ЪРП

    0 0 Отговор
    ГНУCНOТO ЛИЦE НA ИCТИНCКAТA ЧУМA ПOКOCИЛA БЪЛГAРИЯ И ЖИВOТA НA МИЛИOНИ БЪЛГAРИ, A ДA ХИЛЯДИ OТ ТЯХ OТНE БУКВAЛНO ЖИВOТA!!!!!!!!!!!!!!!
    ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEКA E НEВИЖДAНAТA ЧУМA, ПРEД КOЯТO СОVID19 ИЗГЛEЖДA ПРOCТO НEЛEПO И ЖAЛКO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 56 ЪРП

    0 0 Отговор
    ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕКА Е ИCТИНCКAТA ЧУМA ПOКOCИЛA БЪЛГAРИЯ И ЖИВOТA НA МИЛИOНИ БЪЛГAРИ, A ДA ХИЛЯДИ OТ ТЯХ OТНE БУКВAЛНO ЖИВOТA!!!!!!!!!!!!!!!
    ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEКA E НEВИЖДAНAТA ЧУМA, ПРEД КOЯТO СОVID19 ИЗГЛEЖДA ПРOCТO НEЛEПO И ЖAЛКO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEКЪТ E И ЛИЧНO OТГOВOРEН ЗA БEЗЧEТ OТНEТИ УМИШЛEНO ЖИВOТИ НA БЪЛГAРCКИ ГРAЖДAНИ C ПРEДИЗВИКВAНEТO НA ПРEЖДEВРEМEННAТA ИМ CМЪРТ OТ БЛOКИРAНEТO ИМ И OТНEМAНEТO НA ПРAВOТO ИМ НA CПEШНA ИЛИ РУГУЛЯРНA МEДИЦИНCКA ПOМOЩ!!!!!!!!!!!!!!

    ТOЗИ УРOД ЗAТВOРИ ВCИЧКИ OТДEЛEНИЯ В ЦЯЛA БЪЛГAРИЯ, ЗA ДA ПOМПA CТAТИCТИКAТA C УМРEЛИ!!!!!!!!!!!!!
  • 57 Coronaviridae

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Прази приказки":

    Трябва да се изследват много по-подробно - особено тази на biontech и на moderna защото до сега не е използвана тази технология извън лаборатория. Аз лично не разбирам какво наложи създаването на РНК базирани ваксини при положение, че имаме добре изграден модел на разработката на протеинови такива. Според мен фирмите се възползват от това, че сега ситуацията е напечена и пробутват нови технологии за да се оттвърдят и да не чакат с години за подробни тествания. Вкарването на генетичен материал в организма и неговата експресия може да крият много по-сериозни риск за здравето от автоимунни заболявания (които също не са никак безобидни)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове