Last news in Fakti

3 Декември, 2020 18:46 3 277 50

Манолова: Къде са парите от повишената цена на водата?

  • вода-
  • цена-
  • кевр-
  • мая манолова

Ще има ревизия на ВиК-сектора, закани се тя

Манолова: Къде са парите от повишената цена на водата? - 1
Снимка: БГНЕС

Ще има пълна ревизия във ВиК-сектора, за да е ясно къде са отишли парите на хората след драстичното повишаване на цената на питейната вода. През 2021 г. в осем ВиК-дружества ще има увеличение на цената на водата. Най-много ще е в Разград и в София – по 6 %.

Най-скъпа вода през следващата година ще плащат Разград, Хасково, Силистра и Шумен. Малка част от показателите за качество обаче се изпълняват, но ВиК-оператори заплашват с протести заради недостатъчно увеличение на цената на водата.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова по време на онлайн обсъждане на КЕВР за цената на водата през 2021 г.

Тя подчерта, че от 720 показатели за качество, утвърдени за 2019 г., 388 са изпълнени, а 332 не са изпълнени. Показателите за качеството на водата, качеството на услугата и липсата на вода не са ценообразуващ фактор. В Шумен не са изпълнени 20 показатели от общо 30, а плащат една от най-високите цени за вода, допълни Манолова.

По думите ѝ в сравнение с цените от 2015 г., през 2021 г. цената на водата в София е увеличена 67 %, в Кърджали – 59 %, в Силистра – 44 %, а в малки населени места с гравитачно водоснабдяване увеличението стига до 300 %.

Манолова допълни, че през 2019г. от 24 броя областни ВиК-оператори бизнес планове 20 не изпълняват заложения разчет за „Общите загуби" за 2019 г. Този показател обаче не е включен в критериите за увеличение на цената на водата за 2021 г. Защо се увеличава цената на водата, след като общите загуби не намаляват? В Сливен загубите на вода са над 84%, а в Шумен – 82%. Инвестициите във ВиК-сектора са общо 238 млн. лв., но въпреки това загубите на вода не намаляват, което е сериозен проблем, обясни тя.

Заявявам позицията на жители на Шумен, които имат проблеми с качеството на водата, загубите и с непрекъснатостта на водоподаването. Настояваме цената да е намалена на 2,64 лв., каквато е била през 2015 г. Те изобщо нямат вода, а ако имат – не е годна за пиене, заяви Манолова.

Тя подчерта, че не става ясно кои данни на НСИ се използват от КЕВР за определяне на социалната поносимост. В редица градове, като Силистра, Враца и Разград, стандартът на живот не се повишава, но социалната поносимост на цената на водата се увеличава, каза тя.

Относно увеличаването на цената водата в София с 67 % в сравнение с 2015 г., Манолова подчерта, че финансовото състояние на Софийска вода е добро, инвестициите се правят както са предвидени, но общите загуби не се изпълняват според заложените критерии. КЕВР ще предприеме ли действия за спазването на показателите? В резултат на повишаване цената на водата, в Софийска ще влязат нови 16 млн. лв. Те ще се използват ли за запушване на течовете и намаляване на загубите на вода в столицата?, попита Манолова.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    24 2 Отговор
    Скоро ще се питаме къде е водата?

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Centurion

    23 6 Отговор
    Факт е ,че водата е скъпа,не е с питейни качества,и не се правят планови ремонти за подмяна на комуникациите и се били, до като се скапе всичко.Тя идеята е не да се управлява сектора,а да се тътрят печалби ,и накрая черта!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТЧШШШШ......ТИ ПА КОГА СИ ПИЛА...ВОДА..

    17 10 Отговор
    МА ..ПИЯЛКО?!?✊😂 ТВА.. ПУСТО ПИЕНЬЕ И ... НЕСПОДЕЛЕНА ЛЮБОВ КЪМ..БАЦЕ,...ЩЕ ДОВРЪШИ 😂
  • 6 ГЪЗОРИ СЕ Б.Г.

    22 7 Отговор
    ЕЕЕЕЕ КАТО ВЛЯЗА В ПАРЛАМЕНТА И ВЗЕМА ВЛАСТТА......ЩЕ ПИЕТЕ ПО ЕДНА БЕЗПЛАТНА СТУДЕНА ВОДА .......МОЖЕ И ПО НЯКОЛКО ПЪТИ......ДА ВЕ Е СЛАДКО
  • 7 JoJO

    13 12 Отговор
    Еее как къде. В шкафчето на Б.М.Б.
  • 8 Ииии

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    вода няма и пари няма

    Коментиран от #11

  • 9 АЛО РАДЕЕЕВ

    14 18 Отговор
    Къде са парите от повишената цена на водата? -- ПАРИТЕ СА В ЧЕКМЕДЖЕТО НА МУТРАТА !
  • 10 !!!?

    13 9 Отговор
    Къде са парите !!!?

    Коментиран от #47, #49

  • 11 Анонимен

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ииии":

    Ти да видиш,както и няма виновни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бат Вальо

    16 20 Отговор
    Тая сутрин отивам в кварталната шкембеджийница да хапна и си поръчах пача ... нещо възкисела и воняща ми се стори и кога погледна - от дъното на чинията се дзвери Мая Манолова ... пълна гнъс ...
  • 14 Как къде

    21 6 Отговор
    ВиК- София, кинтите отиват във Франция. Както от Кауфландите иЛидъли отива в Германия, златото в Канада и т.н.
  • 15 Мстенли

    25 4 Отговор
    Като преглеждам повечето коментари,става ясно защо сме в тинята.Няма значение,кой го КАЗВА бе,ръмпели дебелоглави.Важно е какво казва! Л,мпена му смърдяло от чинията? Де,б,,илски хумор!? Но същия д,б,,ил изобщо не знае,а и не се интересува,че налива и той-през неговия водомер,милиони на франсето.И тези милиони-тутутуу-към френско.Същия д,б,,ил не му прави впечатление,че отива над 2,50 лв/куб.м.Същия д..бил не знае,че франсето плаща концесионна такса от Огромната сума от цели 2(две) стотинки/куб.м за нашата,включително и негова вода.Плюем маджари,албанци,но там ги изритаха безцеремонно още на третия месец,когато пробваха същите номера.Директно,без церемонии и грам неустойки,

    Коментиран от #17

  • 16 тикви от МС

    8 17 Отговор
    ПАРИТЕ СА В ЧЕКМЕДЖЕТО НА РАЗБОЙКО , ТО Е ЯСНО.

    Коментиран от #23

  • 17 Бат Вальо

    8 9 Отговор

    До коментар #15 от "Мстенли":

    Братле, нещо си се объркал - той, моя, не е дебiл, просто е дебел ... пък на теб ако не ти е по мяра ...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Къде са парите

    7 14 Отговор
    ОТКРАДНАХА ГИ ОТ ГРОБ,(Всеобща тайна) ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА БОКЛУЦИТЕ!!!

    Коментиран от #21

  • 20 АМОН

    7 10 Отговор
    КЪДЕ СА ПАРИТЕ ЛИ??

    ПИТАЙ ВУЙЧОТО НА БОРИСОВ - ГЕНЕРАЛ ВОЙНОВ.
    ТОЙ ЩЕ ТИ ОБЯСНИ КЪДЕ ОТИДОХА ЕДНИ МИЛИАРДИ ЗА УКРЕПВАНЕ НА СТЕНИ НА ЯЗОВИРИ.
  • 21 Бат Вальо

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Къде са парите":

    Уауууу, и тоя джвъкна ...
  • 22 Васил

    5 12 Отговор
    Погледни в чекмеджетата на диктатора
  • 23 До тикви от МС

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "тикви от МС":

    Тук едно нещо е ясно - твоя коментар е абсолютна измишльотина.

    Коментиран от #27

  • 24 Гост

    4 6 Отговор
    Ние в Добрич плащаме и обща вода.... 5 кубика изразходени, още 5 отгоре... То и с тока е така... 160 лв ток, още толкова отгоре.. Ддс и не знам още кво и става 300. Лъжат ни, крадът ни и ние се съгласява ме.... Народе сляп ли си, глух ли си... Конспирации било... Ами то май и конспиративно си действат... Пръскат ни с разни химикали и ни лъжат с ковид... През втората световна война също са пръскали така и по същият начин хората се разболявали... Слагали са ги в железен дроб... Така са наричали тогава уреда... Ковид няма.. Има тест днк, ваксина и чип...
  • 25 Бат Вальо

    6 3 Отговор
    Е, достатъчно ви изтърпях простотиите - за разлика от вас, аз сам мъж и си имам по-важни занимания ... лека нощ, мuxlьовци ...
  • 26 Бацо

    3 7 Отговор
    Как къде в шкафа
  • 27 тикви от МС

    9 8 Отговор

    До коментар #23 от "До тикви от МС":

    какво умуваш бе защитник на мафията. При Тодор Живков водата бе чиста и струваше 2 стотинки кубика. Сега струва около 3 лева мръсна с много хлор и негодна за пиене. Е ТЕ ТОВА Е ТВОЯ ГЕРБ И ВИК. МАШИНА И МАФИЯ ЗА КРАДЕНЕ. ТОГАВА ЯЗОВИРИТЕ БЯХА ПЪЛНИ А ПРИ КРАДЦИТЕ ОТ ГЕРБ ПРАЗНИ.ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ. НЯМА ГОРА ,НЯМА И ВОДА. ГЕРБ ЩЕ ПРЕВЪРНАТ БЪЛГАРИЯ В ПУСТИНЯ. КРАДЛИВИ МИЗЕРНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ.

    Коментиран от #28

  • 28 затвор заББ

    6 9 Отговор

    До коментар #27 от "тикви от МС":

    Лeгeндaрнaтa Гoлдa Мeйeр, пeти миниcтър - прeдceдaтeл нa Изрaeл.
    „Aкo иcкaтe дa пocтрoитe държaвa, в кoятo нeйнитe cинoвe и дъщeри щe ce зaвърнaт бeз cтрaх зa бъдeщeтo, тoгaвa нaпрaвeтe caмo три нeщa:
    1. Прирaвнeтe кoрупциятa към прeдaтeлcтвoтo, a кoрумпирaнитe cлужитeли към прeдaтeлитe дo CEДМO пoкoлeниe!!!
    2. Нaпрaвeтe нaй-дoбрe плaтeни и увaжaвaни: вoeнни, учитeли и лeкaри!
    3. И нaй-вaжнoтo: рaбoтa, рaбoтa и рaбoтa, зaщoтo никoй ocвeн вac нямa дa ви зaщити и дa ви хрaни! A cтрaнaтa ви e нужнa caмo нa вac и нa никoй друг!
    Кoгaтo тoвa cтaнe нaчин нa живoтa ви, знaчи cтe уcпeли!"
    АКО БЕШЕ В ИЗРАЕЛ ,ТОЯ КРАДЛИВ ТОЛУП БОЙКО БОРИСОВ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ХВЪРЛЕН НА АКУЛИТЕ В ЧЕРВЕНО МОРЕ.
  • 29 Правилно пита

    4 2 Отговор
    Мая. Освен трябва да се пита и дали са направени инв инвестициите по т.н. тригодишнш Стратегии разработени от наши хора за луди пари.
  • 30 Манолова

    7 3 Отговор
    Не търси под вола, теле, защото много пари има да се търсят, но дали ще се разбере изобщо нещо за тях....!
  • 31 Българин

    7 2 Отговор
    Тя и жена ми на заплата пита - Къде са парите....Ами къде са....Първо пихме по едно със салатка, колеги...После още по няколко със мезета- панирани хапки и сирена,сачета,плата с нарязани други работи,после още по няколко....После пяхме,после на певицата поръчахме любими песни,после и бутах в сутиена пари,че ме разчуства....Къде са парите....Ми знам ли....
  • 32 оня с коня

    8 6 Отговор
    Мая има Неизживяно детство и продължава да се държи като загрижен Омбутсман.А тя ВЕЧЕ е "Никой",но отказва да се държи като "Никой".И вместо да се възмущава от цената на Вискито например,тя се хванала в Цената на Водата ,Помиярката му с Помиярка!Е така ли ще я караме бе Къзъм?
  • 33 Дракона

    6 5 Отговор
    Тъпа руса селянка. Толкова е проста и злобна, че не си струва да й коментираме изявлението за водата. Не си интересна вече.
  • 34 БСП най крадливата партия

    8 4 Отговор
    АМА ТАЯ ПАК ТЪРСИ ТРИБУНА, БРЪЩОЛЕВИ ЛЪЖИ И ИНТРИГИ, КАКВО НАПРАВИ КАТО ОМБУДСМАН ЕДНО НИЩО САМО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ, АЗ ТОВА АЗ ОНОВА АЗ ТАКА ИЗЛЪГА ХОРАТА МНОГО ГОВОРИ НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ ВЪЗДУХАРКА, А МОЖЕ ДА ЗАЩИТАВА ОЛИГАРСИТЕ ЗАЩОТО ЛАПА КИНТИ ОТ ТЯХ.
  • 35 Мая кюстендилската .......

    5 4 Отговор
    Пак е яхнала метлата,само показност нали и плащат да оплюва всичо,Дубайските пари не меришат. Щом е за Божков и Василев може, но за народа неможе. Народа го ползва за инструмент като постигнат целите си пак ще го захвърлят в калта.
  • 36 Шевинг щрасе бсп

    6 2 Отговор
    ИМА ЛИ КИНТИ НЯМА ПРОБЛЕМ, ЗАПОЧВА ДА КОДКУДЯКА . САМО АКО И ДАДЕ СИГНАЛ ЕЛ ЧАПО ОТ ДУБАЙ. ЗА ПАРИ НАРОДА И РОДИНА ЩЕ ЗАТРИЕ.
  • 37 НЕ Я СЛУША ГЛАВАТА

    4 4 Отговор
    ПОЛУЧАВА ДУБАЙСКИ ВИДЕНИЯ В ОФШОРНИ СМЕТКИ. ДЕЙСТВА И КАТО НАРКОТИК, НАПРАВО ИЗБУХВА КАТ ЕКСПЛОЗИВ, ПО ВСИЧКИ ТЕМИ СТАВА МНОГО КОМПЕТЕНТНА, ОСОБЕНО АКО СА И ОБЕЩАЛИ НЕЩО СУХО, И МОКРО НЕ ОТКАЗВА.
  • 38 Костинброд -2

    5 2 Отговор
    Костинброд 3 ако може и 333 ОТ ДОЛНИ ХОРА ДОЛНИ ДЕЯНИЯ. НИЩО НЕ НАПРАВИХА ЕДНА ТУХЛА НЕ ПРЕМЕСТИХА. А КОЛКО МНОГО ЛЪЖИ НИ НАГОВОРИХА КОМУНДЕТАТА БЕЗ ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ ПО ВРЕМЕТО НА ДЪРЖАВНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ.2752
  • 39 Мирише на дърта пастърма

    3 3 Отговор
    Чак се нетрае вече, такова чудо няма никъде в целия свят. Някои хора не знаят кога да престанат с олигофренията си. Да идват от карлуково и да я прибират тая, луда крава ли я хвана нещо се разболя.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БиБи Кинг

    1 0 Отговор
    Таа па ка пита дее! Че си направим селфи са шкафчето и че им го пратим на фейсо,сама да си одговори дее!
  • 42 Антимонопол

    1 0 Отговор
    БАВ въвежда знак за качество за ВиК тръби. Маркировката „Знак за качество на БАВ“ не е задължителна, но ще гарантира, че върху даден продукт е извършен стриктен, допълнителен контрол по ясно описани стандарти и методика. 2013 г.
    По този начин в България се полагат македонски тръби неотговарящи на европейските стандарти.
  • 43 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Мая Галева как има очите да се показва въобще !? И 2% няма да събереш кукумицин, саратниците ти отдавна са окошарени и по панделите !
  • 44 ААААА

    2 0 Отговор
    Майева къде са парите които ви отчитаха Галевите , и защо вашият шериф с индианско име "Облекчаващият Се Във Фонтани" ги пусна да избяга от прерията.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Токо

    1 0 Отговор
    Къде са парите от водата ? А къде са парите от пенсионните фондове през 80 и 90те години . Къде са спестяванията на хората от 1997 г ? И от къде са парите за Техниомпекс ? А от къде са парите за апартаментите в Манхатън и хотелите на Хакидики . Питай там където требва !!! кукувица изкукала . .... А милионите на Милиончева от къде са ???
    Ей какви червеи има ...
  • 47 Бай шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    от тоя стил да не стане
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 АЛО РАДЕЕЕВ

    0 0 Отговор
    ПАРИТЕ ОТДАВНА СА ПО СМЕТКА НА УНУКИТЕ НА БОКО ТИКВАТА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове