Last news in Fakti

9 Декември, 2020 17:08 8 752 34

Велизар Енчев: Ако Вашингтон ни притискаше за Северна Македония, щяхме да отстъпим

  • владо бучковски-
  • велизар енчев-
  • северна македония

Няма да има резултат от мисията на Владо Бучковски в София

Велизар Енчев: Ако Вашингтон ни притискаше за Северна Македония, щяхме да отстъпим - 1

"Няма да има резултат от мисията на Владо Бучковски в София, а и той едва ли има такива амбиции, тъй като тази глава за преговори с ЕС за тази година е затворена".

Така журналистът, политик и дипломат Велизар Енчев коментира пред БНР посещението на специалния представител на Северна Македония за България Владо Бучковски.

Той ще бъде приет от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Очаква се Бучковски да разговаря и с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Според Енчев посещението на специалния представител на Северна Македония е полезно с това, че ще поддържа "топъл дипломатическия канал между София и Скопие".

Журналистът и дипломат прогнозира развитие на темата за еврочленството на РСМ (Република Северна Македония), като изказа мнение, обратно на очакванията на македонския премиер Зоран Заев, че спорът между Скопие и София може да се реши след парламентарните избори в България:

"След парламентарните избори, ако те се проведат през март, ако ГЕРБ вече не управлява, нито едно друго българско правителство, независимо кой ще е начело, няма да си позволи да премине тази червена линия, която и ГЕРБ сега не си позволява да премине, а и няма право да премине. Ние сме поставени до стената и няма вече накъде да отстъпваме. Време е нашето Министерство на външните работи да се похвали, че за първи път след 1992-ра година има една достойна позиция, напълно съобразена с историческите факти".

Той подчерта, че по темата за РСМ натискът не е от Вашингтон, а от Брюксел и с поведението си управляващите у нас са показали, че имат страх само от управляващите в САЩ, а не в ЕС:

"Ако световният фактор, който ни притискаше, беше Вашингтон, не Брюксел, ние щяхме да отстъпим".

По думите на Велизар Енчев т.нар. "македонски въпрос" между двете световни войни се дължи на неадекватната, милитаристична германска политика:

"Германия, като мотора на ЕС, желае да завърши своето председателство на Съвета на ЕС с този успех на Балканите. Дори да бяхме дали съгласие за стартиране на преговори на РСМ и Албания за членство в ЕС, това нямаше да промени проблемите, които стоят между нашите две държави - България и РСМ. Обяснявам си го само с болна амбиция на Германия".

Според журналиста искането за анекс към договора с РСМ, изказвано многократно от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, е признание за провал и че договорът е слаб и неизгоден за България.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 999999

    40 43 Отговор
    Не ни интересува Македония , проблемът е Борисоф

    Коментиран от #5

  • 3 Цветко Христов

    10 15 Отговор
    Няма такова нещо.
  • 4 стоян

    19 59 Отговор
    Тоя кумуняга да не пие хапчета за познаване -А за натиска от Москва защо Енчев нищо не казва

    Коментиран от #26, #29

  • 5 Си ган

    59 2 Отговор

    До коментар #2 от "999999":

    Всеки проблем има решение - след 3 месеца излезте и гласувайте. ако ли не 4 години да не сме ви чули...
  • 6 Све

    44 10 Отговор
    Европа и ЕС губи постепенно , но постоянно РАЗУМ, ВЛИЯНИЕ И ФИНАНСИ. СТАВАМЕ СЛУГИ НА АНГЛО-АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ. БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ИЗВЪН ЕВРОГЕЙСКИЯ ПРОЕКТ, който взе всичко негативно от соца
  • 7 БРАВО БОКОООО

    5 27 Отговор
    признанията на Живков (публично той никога не признава, че има вина или носи отговорност за провалите) за неговите грешки и отговорността за тежкото икономическо състояние, в което е оставил България. Признанията са направени пред прокуратурата през 1990 г., а авторът прави възможното обществото да научи за тях и те да останат в историята.......нека и ние не чакаме признания от мутрата че фалира още толкова българия благодарение на крадливата си политика !

    Коментиран от #21, #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    29 13 Отговор
    Германците с ужас откриха че тяхното творение Борисов с години ги е лъгал ,че проблема със Западните Балкани е решен.Време е да го махат.
  • 10 ЦРУ

    15 35 Отговор
    ДОНОСНИК..........русофил-българомразец .....АГЕНТ....ЧЕРВЕН БОК-УК .............ОТВРАТ........ГНУС.....!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Д. Петров

    41 0 Отговор
    Който и да дойде, ВЕТО!!!
  • 13 Биби Кинг

    15 3 Отговор
    Германците ме помолиха тактическата да запазиа поканата за чльенцтво на РСМ за следваштото им европрецедателство! Искали да си играем с тех ка си играет кум и красник на свадба! Гольеми биле почитатели на фолклорните балканцки нравове, дее!
  • 14 Историк

    22 32 Отговор
    Полковник Велизар Енчев от ДС и БКП реши да се изкаже по въпроса за Северна Македония. Зашо мълчахте като задници след 1944 г. та сега ви ядем попарата надробена от БКП и Москва?

    Коментиран от #20, #23

  • 15 Политолог

    13 28 Отговор
    Велизар Енчев мисли, че както навремето Москва и Сталин са ни оказвали натиск и решавали външната ни политика, сега Германия, ЕС и САЩ действат по съшия начин

    Коментиран от #31

  • 16 Полковник

    35 5 Отговор
    Той не е полковник, а капитан. И е прав за всичко, щото от 4 години критикува тоя договор с макетата.
  • 17 Синя корвета

    8 35 Отговор
    Абе все тая полковник ли е или старшина. Комуняга е. Даже да е патриот, пак си е червен. Значи е от лошите. Само ДСБ!

    Коментиран от #28

  • 18 Бяла мъгла

    35 3 Отговор
    Костовистите да се скрият в миша дупка. Вие сте проказа. Вие убихте пенсията на моя баща.
  • 19 SSsss

    28 4 Отговор
    Кои са САЩ`че да отстъпваме бе очилата подлого.Ние суверенна държава ли сме или не.Или имаш впредвид че се управляваме от престъпници на които досиетата за престъпленията могат да бъдат разкрити.И да е така,става дума за национални интереси.Искам да имаме правителство като Унгария или Полша,които не цепят басма на никой,и си защитават националните интереси.Продажници долни.

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Debili

    37 8 Отговор

    До коментар #7 от "БРАВО БОКОООО":

    Защо не се скриеш от дупката от която си излезнъл.Живков остави България с 30-тата икономика в света, 4-тата армия в Европа и 6 милиарда дълг.Коя майка ви е раждала такива дебили.Сегашната икономика е на нивото след турското робство, армията ни е на ниво 1890 година,а външния ни дълг надхвърля 50 милиарда.
  • 22 Я ПА ТОА

    2 13 Отговор
    АКО БАБА ТИ БЕШЕ МЪЖКА ЩЕШЕ ДА И ВИКАШ ДЯДО
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Каунь

    21 0 Отговор
    Къде чеп ша дирят американците да се бъркат в вътрешните работи на България? Си гледат негрите.
  • 25 Българин

    17 4 Отговор

    До коментар #19 от "SSsss":

    Ти каде видя суверенна държава на тая територия от падането на Шишман та до днес турско,австро-унгарско-германско-царско-руско,СССР,и сега Еврейско-ционистско-американко западно-европейско робство каде го виждаш тоя суверен ако го намериш ми се обади аз не го виждам нещо може да съм окьорвял незнам но не вярвам и другите разумни себеуважаващи се хора да я виждат твоята суверенност кадето ти се превижда или ти се иска да я има то на всеки му се иска да я има но уви не сме си я заслужили като нашите предци затова я нямаме тя се извоюва и то с мнооого кръв и по никакъв друг начин а не даром да падне от небето.

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тодоров

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "БРАВО БОКОООО":

    Подбирай си източниците на информация.
  • 28 Бай Х@й

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Синя корвета":

    Правилно че си Корвета-анадолска при това. 😄
  • 29 Бай Х@й

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "стоян":

    Натискат те отзад тебе-анадолска Корвета!
  • 30 Бойко Чекмеджиев

    5 1 Отговор
    Забърка цялата каша. Пълен боклук и нациовален предател!
  • 31 Пройчо

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Политолог":

    А нима не е така? Бойко сам при и на, че е инсталиран от Германия през фондация Франц Зайдел. В друго интервю заяви, че ще изчака началниците да решат. А и непрекъснатото отдаване на "чест" когато ходи при "началниците".
    Друг един момент е спирането на Турски поток при Орешарски след посещението на Джон Макейн и на още един сенатор от САЩ.
    И черешата на тортата онзи ден. Херо Мустафа в Козлодуй дава съвети къде да инсталираме реакторите..
    За малко да забравя" царя". При него затворих е четири ядрени реактора
  • 32 Чин Чин

    6 0 Отговор
    Никакво внимание на макетата докато не се реши всичко както направи Гърция. И тогава рипаха плюеха и какво стана, накрая свалиха гащите. Ние първи ги признахме за държава и се скапахме с Гърция и ето на макетата благодарността.Не са влезли в ЕС и как се дъжат, а като влязат какво ще бъде. Това е вето докато клекнат и дойдат да се молят.
  • 33 Каракачанов брус

    5 0 Отговор
    За всичко е виновен Шкембе войвода, защото Договора е боклук! Шкембето драпа да влезе пак в парламента, а проблема с макетата му е през дядовеца! Нали на същите той им вземаше по 4000 евраци за български паспорт! Ей, ненаситна хиена! Оставка, БИЛЛА!
  • 34 Много

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Много,много много си прав. Точно така е. Но ни е срам да го признаем...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове