Last news in Fakti

13 Декември, 2020 22:02 3 083 29

Онлайн образованието е тук, за да остане

  • мариела станчева-
  • образование-
  • ученици

Мариела Станчева очаква промени

Онлайн образованието е тук, за да остане - 1
Снимка: БГНЕС

Мариела Станчева е автор на "Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика", бивш преподавател по математическа лингвистика.

"В никакъв случай няма да се случи това, което казват хората - добре, ще изтърпим няколко часа, ще мине, ще замине и ще се върнем към нормалното си състояние, това едва ли ще се случи по една много проста причина - светът се променя и онлайн образованието е тук, за да остане".

Онлайн образованието като лупа изважда проблемите, които има образованието по принцип.

"Някак си те се "замитат под килима" и не можем да ги видим в този им блясък, в който те се появяват по време на онлайн образованието и много голяма част от тях са свързани с неща, които нямат нищо общо с онлайн образованието - липсата на мотивация при част от големите ученици. Това е огромен проблем, но той не е заради онлайн образованието", допълни Станчева.

Друг проблем е неумението за самостоятелно обучение.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    46 4 Отговор
    Има ли още наивници които вярват че този кошмар скоро ще свърши?До март втора вълна.От Брюксел ни готвят трета вълна от март до септември.После есента четвърта и така нататък.

    Коментиран от #5, #12, #19

  • 3 ТаУмВзе

    16 4 Отговор
    Жалко грамотните вече преподават Малоумието. Учи се с Даскал, КНИГА и писане бе. И Макаренко много ясно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Брендолета

    31 2 Отговор
    Да не им стане навик онлайн образованието. Може и на вид да е модерно-технологично, но ефекта е по-лош. Материалът трудно се усвоява и произвеждаме кретени. Това е все едно да се роди дете от виртуално съвокупление.
  • 7 asd

    28 2 Отговор
    с това онлайн обучение ни очакват само поколение на идиотчета, онзи ден я слушам една говори с детето си и му казва да излезе от онлайн часа и да каже че му бил спрял интернета
  • 8 мдаа

    10 11 Отговор
    Поне с онлайн обучението лесно ще се отсеят децата, които имат желание да учат и в чието образование си струва да се влагат пари. Другите по-добре да ги избутат до 7 клас и после да ги оставят да правят каквото ги влече.

    Коментиран от #9

  • 9 Брендолета

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "мдаа":

    Те и студентите са същия микс. Откакто има дистанционно обучение с изпити, висшисти на хартия да искаш, ехее... Сега сериозно. 3 са основните системи най-важни, приоритет на държавата. Здравеопазване, Икономика и социална политика (нема нужда от раздуване на 2 министерства) и Образование. Не се ли реформират и развиват периодично, ефектът го виждаме.
  • 10 Посетител

    22 2 Отговор
    Да не дава Господ, да попаднеш на хирург, завършил медицина онлайн!

    Коментиран от #26

  • 11 Hoho Boho

    15 1 Отговор
    Няма такова образование.

    Онлайн-възможностите са СЪПЪТСТВАЩ метод на обучение,
    а не основен.
    - получаване на допълнителни познания
    - получаване на допълнителна информация
    - получаване на възможност за самостоятелно обучение
    - обмяна на идеи, мисли, знания, опит

    Коментиран от #14

  • 12 Филип Георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    2-3 ГОДИНИ МАХ, КАТО ПРИ ВСЯКА МАСОВА ПАНДЕМИЯ. ДРУГОТО Е ИЛИ ПРЕКАЛЕН ОПТИМИЗЪМ ИЛИ КОНСПИРАТИВНА ТЕОРИЯ
  • 13 Пацо

    12 1 Отговор
    Много неща ще се променят и много неща няма вече да са същите. Не е само образованието. Първо идва ваксинацията. Няма да може всички да се ваксинират защото има хора с болести които не позволяват ваксинация. Когато си ваксинирам може да пътуваш със самолет, театри кина стадиони и т н. Като нямаш ваксина си я интернет и това е. Дълга тема която вече я мъдрят на запад и ще ни я натресат и няма мърдане. Цели професии ще изчезнат. Промените ще са драстични. Коронавирусите имат 2 пика след което губят силата си. Отваряне,затваряне и Бла Бла и пиковете могат да бъдат колкото си поискат политиците. Повечето хора са прости въпреки че използват модерни технологии. Кухата лейка си остава куха лейка. Децата трябва да имат таблети и телефони. Държавата трябва да осигури това. Учебници и тетрадки? Това приключи. Книжарници? Край с това. Ще пишат децата с двата палеца краснопис.... ЕС няма да дава пари за асвалт и мантинели а за преструктуриране на икономиката и парите ще отиват в съвременни технологии. Извършва се техническа революция в световен мащаб ние докато се занимаваме с тикви,македонци,руснаци,американци и какви ли не изкопаеми плодове и зеленчуци. Лошото е че нямаме политици и умни хора които да мислят с главите си и да дръпнат държавата напред във всяко отношение. Обществото ни е оскотяло и опростачено тотално. Прогноза? Такива народи ги очакват катаклизми мизерия и лутане като цената я плаща обикновения човек тоест всички ние без изключение.
  • 14 Пацо

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Hoho Boho":

    Въпрос на гледна точка. Една учителка сега може да обучава не 25 човека клас а 250. Броя учители се съкращава. Тези сгради където учат децата имат отопление, осветление,ремонти и т.н. Това приключва също. С фирмите е същото. Край с големите офиси. Край на големите търговски центрове и молове. Настъпва технологично разделение . Имаш и можеш да ползваш комуникации и технологии или си оставаш в миналото. Всичко това го има и се коментира сериозно в мрежата. Децата и обучението са прашинка в цялата каша която се задава и чука на вратата.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Hoho Boho

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пацо":

    Това, което казваш е много изгодно и печелившо...

    Само че, ТРЯБВА да образоваме децата!
    А така НЯМА да стане!

    Коментиран от #18

  • 17 ха ха ха

    2 0 Отговор
    Нищо от това, което се опитват да налагат сега - няма да остане!
  • 18 Посетител

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Hoho Boho":

    Изгодно за корпорациите, но не и за хората! Работейки от вкъщи, какво може да предотврати превръщането на работното време на 24/7? Това едно. Друго, дори тази крава Сачева си задава въпроса - ако се спънеш и паднеш/нараниш вкъщи, но в същото време си работил за работодателя ти - това може ли да се тълкува като трудова травма?
  • 19 Ваксър

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    За нас ще свърши като се ваксинираме. За тебе може и да продължи до края ....
  • 20 Абе ало

    1 0 Отговор
    Абе я обявявайте нулева учебна година веднага бе махайте я тая глупост.
  • 21 Димитрова

    1 6 Отговор
    Какви Родители сте Вие,

    Чета ви комиентарите. Добре, че държавата си е на място. Всички учители сме за дистанционното обучение. Добре е още сега да се направят законодателни проблеми, то да е постоянно.
    Влезте в крак с времето. Все някой трябва да е пръв. Децата се оплакват от дистанционното обучение, ама те се оплакнат от всичко. Приоритет и център на вниманишето е образованието, а не децата. Ако четяхте повече, щяхте да знаете, че България е лидер в дистанционното обучение.

    Коментиран от #22

  • 22 Абе ей

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Димитрова":

    Абе я си затваряй устата бе на кой ще му харесва тая глупост бе
    ОБЯВАВАЙТЕ НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА ВЕДНАГА а и ти сигурно си учителка то се познава по език вие сте едни неуравновесени избухливи истерици .

    Коментиран от #23

  • 23 Абсолютно

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Абе ей":

    Ама точно така те учителите са егати нерваците .
  • 24 Димитрова

    1 5 Отговор
    Хора,

    Отказвам да пиша, ако продължавате да обиждате Учителството.
    По-добре се замислете над това, което Ви казвам. Има само плюсове от електронното обучение. Сега е времето да го придвижим напред, а не да догонваме след години другите държави.
  • 25 До Димитрова

    5 0 Отговор
    Не знам на каква възраст сте.Не знам дали сте наистина сте преподавател.Но с този начин на мислене,със тази кстегорична защита,сте не само за себе си вредна,дори опасна,но за цялото ви съсловие.Много напомняте на онези- кондукторите и контролъорите от ГТ във Варна.Гонеха хората като дресирани вълкодави.Докато Чорбаджиите не им вкараха електронни джаджи за таксуване.И " вълкодавите" се оказаха 100% на улицата.За един ден.Това очаква и столичните" вълкодави". Въпрос на месеци. В Холандия ( Нидерлания) - отдавна имат хипермаркети без нито един човек обслужващ персонал.Поне видим.Всичко е във витрини.Без изключение, опаковано,вакумирано и маркирано.Няма продавач, няма касиери.Избираш,слагаш в количката и на каса.Касата е електронна.Всичко маркира по електронен път.Не може да изнесеш и клечка за зъби.Плащаш със карта.Пак през електроника.Едва тогава се открива блокировката за изход.Това ли ви хсресва,като бъдеще?

    Коментиран от #27

  • 26 Уточняващ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Посетител":

    То и да не е завършил онлайн пак също толкова компетентен е - нали го виждаме ежедневно.
    Лекарите вече не са нещо различно от бакали - и като знания и като подход и като отношение към пациентите.
    Пази ни, Боже!

    Коментиран от #28

  • 27 Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "До Димитрова":

    Аз наистина съм объркана.

    Явно говорим на различни езици. За пръв път, от години, се случва нещо положително в образованието и то се приема от всички учители, повярвайте ми. Разбирам, че се притеснявате от новото, а няма за какво. Няма специалисти от МОН, които да са казали, че ще има големи щети. Лятото съм била на семинар с участието на министър Вълчев и г-н Кунчев. Само адмирации за тези хора.
    В едно нещо нашето образование е водещо. Сега. Опасявам се, че пак ще дадем една папред и две крачки назад.
    От това образованието няма да спечели.

    Коментиран от #29

  • 28 Посетител

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Уточняващ":

    Аз отдавна съм на мнението, че откакто лекарите и болниците, за да се регистрират го правят по правилата на Търговския закон, са търговци с медицинско образование! Личния ми лекар, регистрирайки практиката си го направи с "ЕТ" накрая.
  • 29 Посетител

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Димитрова":

    Госпожо Димитрова! Четейки ви, не мога да повярвам че сте учителка! Или нещо тотално се е променило в българската просвета! Контакта учител/ученик е от първостепенно значение в образователния процес! На най-малките, докато се мъчат да усвоят изписването на отделните елементи от буквите, нали трябва се хване ръката на детето и водейки го, да му се покаже как се изписва! Изобщо, как онлайн детето ще свикне с училищната среда, с реда в клас?! А социализирането му, контактите с връстниците? Това, което вие... прокламирате, коренно се различава от общоприетото! Онлайн обучението може да бъде допълващ, но - в никакъв случай основен метод на обучение!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове