Last news in Fakti

21 Декември, 2020 08:56 28 795 118

Проф. Чорбанов: Ако всичко с ваксините е наред, защо хората да подписват информирано съгласие

  • проф. андрей чорбанов-
  • бан-
  • ваксина-
  • ваксини

Ваксините може да са добри и ефективни, само че ние нямаме доказателства, отбеляза ръководителят на департамента по имунология към Института по микробиология на БАН

Проф. Чорбанов: Ако всичко с ваксините е наред, защо хората да подписват информирано съгласие - 1
Кадър: Евроком

Научната общност по света е изключително скептична към ваксината, не заради друго, а заради липсата на информация. Няма чисто научни публикации какво се случва реално в организма, кой е пътят за възникване на имунния отговор, какви клетки са включени в този имунен отговор, който да даде информация колко дълготраен имунитет да очакваме, какъв тип имунитет да очакваме, както и странничните реакции, свързани с имунитета. Всички тези неща липсват, това, което е достъпно, са клинични изпивания, които са описани само в протоколи. Това коментира ръководителят на департамента по имунология към Института по микробиология на БАН проф. д-р Андрей Чорбанов в ефира на "Евроком".

"Проблемът на тези четири ваксини, които нашето правителство иска да закупи е, че така нареченият N point или крайната точка, която се контролира като успеваемост, всъщност е крайно ниска. Крайната точка на ваксините не дали се намалява смъртността, дали се намалява хоспитализирането. Крайната точка е болки в гърлото, главоболие и треска. Ваксините може да са добри и ефективни, само че ние нямаме доказателства", допълни проф. Чорбанов.

"Ако всичко с ваксините е наред, защо хората да подписват информирано съгласие, бидейки ваксинирани. Никой не подписва такова за стандартните ваксини. Подписвайки такъв документ, човек се съгласява, че медикаментът не е минал през всички клинични изпитания. Вчера говорих с мой колега от Европа и той каза, че мечтата на всяка фармацевтична компания е да си тества продукта върху няколко милиона души", коментира професорът.

"В много европейски държави има фондове за компенсанция от поражения от ваксини. Нашата страна няма такъв фонд. Страничните ефекти са възможни, не е задължително да са от лоша ваксина. Те се получават и когато човек има специфични генетични комбинации, които отговарят на дадена патология и това се получава при различни медикаменти", каза още имунологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 161 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хоминид

    413 13 Отговор
    Никакво съгласие няма да подписвам. Ваксина не ща.

    Коментиран от #9, #53, #70

  • 2 Да си

    335 5 Отговор
    вържат гащите при усложнения и съответно обезщетения !
  • 3 123

    317 12 Отговор
    Ще наложат световен геноцид,ясно е като бял ден.
  • 4 😷😷😷

    364 4 Отговор
    Ония "вирусулог" с диагоналката каза, че това "информирано съгласие" било за "да знаят хората, че дуржавата носи отговорност" ХАХАХА !!!! Уникална тъпотия и манипулация !?
  • 5 др Гей Билтс

    214 9 Отговор
    Щото с него се отказват да съдат производител и държава за пропуснати поузи, ако станат стерилни, или аутисти ,което е 95% вероятно. Аз като Баце се заразих доброволно и няма да си слагам ваксина.
  • 6 Георги Тертер

    270 6 Отговор
    Всичко е една огромна далавера......
  • 7 Миризлив пор

    23 319 Отговор
    Тоя да каже нещо съществено! Нека не забравяме, че той е част от екип "прибрал едни пари" за да разработва друга ваксина. Сега не говори като учен а като търгаш, оплюване на конкуренцията без грам доказателства и куп полуистини.

    Коментиран от #11, #19, #30, #46, #49

  • 8 Последния Софиянец

    158 7 Отговор
    А за новия Ковид 20 има ли ваксина?

    Коментиран от #33

  • 9 работодател

    10 151 Отговор

    До коментар #1 от "хоминид":

    На работното си место не ми се връщай без ваксина.

    Коментиран от #13, #17, #23, #24, #38

  • 10 Петьо Петров

    196 8 Отговор
    Целите на агитацията за ваксинация са ясни, всяване на масова медийна психоза и огромни финансови потоци към определени кръгове. Нека се опитаме да погледнем нещата от друг ъгъл,с разум и без паника. Дали въпросните ваксини ще бъдат одобрени от българската Изпълнителна агенция по лекарствата,както всички медикаменти,които се предлагат в здравната мрежа и на какъв принцип,освен доброволен ще се поставят? Разбирам обосновката на знайни и незнайни светила,коите ни убеждават,че ще се ваксинират,(дори публично),но те все пак са по-навътре в нещата. Бих искал някой да излезе и да се обоснове по конкретно зададени въпроси. Как на почти всички лекарства,изключая хомеопатичните и витамин С,в описанието пише да се използват само след лекарска препоръка? Нима дори и най-обикновените антибиотици можеш да си купиш без рецепта,да не говорим за тези,които раздават на болните от Ковид като бонбонки? С какво една експериментална ваксина е по-безопасна от един антибиотик? Ако не е,не трябва ли на всеки индивидуално да се предписва ваксинация? Да речем хипотетично,че съм желаещ за ваксина,но като всеки разумен човек,първо ще се допитам до лекар. И как този лекар ще ми я предпише? Ако личният ми откаже,трябва ли да търся съдействие от НОЩ,за да ми я предпишат? Едва ли някой ще поеме отговорност. Ако утре масово ни зомбират,че трябва да си инжектираме по една ампула змийска отрова,защото е полезна и от нея се правят много лекарства? Но пак на своя отговорност. Бъдете здрави и

    Коментиран от #52, #59

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българка

    192 2 Отговор
    Цялото затъмнение и неяснота какъв е срокът на предпазване, какви са страничните ефекти, ефикасни ли са срещу появилия се нов щам ... и т.н, навеждат на мисълта за по-скоро печалбарство , отколкото сигурен здравен имунитет
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аве Майн Кампф

    130 4 Отговор
    Хa хa , a ceгa дa видим дaли нoвaтa вaкcинкa нямa дa ce oкaжe c изтeклa дaвнocт cпрямo нoвoтo щaмчe ....... тa c вaкcини, и бeз вaкcини - cъщaтa рaбoтa
  • 15 хоминид

    94 2 Отговор
    До работодателя. Добре де,ще ми сложат физиологичен разтвор. За пред тебе ще ми подпишат документа. Имам връзки с 2-3 приятелки,медсестрьонки.

    Коментиран от #68

  • 16 Топ

    134 4 Отговор
    Като гушнеш чемшира да няма виновни това е целта! Доброволно заразяване! Опитна мишка !
  • 17 Много

    136 2 Отговор

    До коментар #9 от "работодател":

    скоро ше се молиш някой да ти работи, работодалю

    Коментиран от #50

  • 18 Веднага

    98 3 Отговор
    Без съгласие да ваксинираме мутрокомуниста и неговия ГЕРП, защото те "нямат" алтернатива !
  • 19 Чук

    173 2 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    Човекът задава съвсем логичен въпрос: Защо само за тази ваксина се иска да подпишеш информирано съгласие ? ... Ти можеш ли да обЯсниш - ЗАЩО ?

    Коментиран от #110

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 един от многото

    108 3 Отговор
    Вържи попа , да е мирно селото! Така фирмите предлагащи ваксината се предпазват от бъдещи , дела които ще бъдат разоряващи и пагубни за имиджа им! А такива непременно ще има, защото при масовото ваксиниране все от някъде ще изскочи духът от бутилката.
  • 22 Ах ах

    85 3 Отговор
    Тия РОБОтодатели ,тия по гладни и от циг@ните,плащат минимални ,искат максимални помощи ,че на маибаха гумите скъпи
  • 23 Яверт

    75 1 Отговор

    До коментар #9 от "работодател":

    Май не ти трябват мислещи работници.
  • 24 Служител

    75 2 Отговор

    До коментар #9 от "работодател":

    Супер, едно дело за дискриминация и доживот ще ме издържаш без да съм на работното си място:)
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 uilu

    17 77 Отговор
    Подписва се съгласие за да се знаят рисковете от процедурата и да няма претенции при проблеми след това. НЯМА нито една медицинска интервенция без рискове.

    Коментиран от #32

  • 27 ДжафДжаф

    88 6 Отговор
    Acтрa Зeнeкa пoчвa дa прилaгa coбcтвeнaтa cи вaкcинa cъвмecтнo cъc Cпутник 5! Дeтo викaшe Гъдьo Гъдeв Caчмaнлиeв: Тaшaци гocпoжa Пeтрoвa, тaшaциии...Мeркeл пък щялa дa прoизвeждa Cпутник 5 в Гeрмaния.....Япoнцитe и тe ce кaнeли дa прoизвeждaт Cпутник 5.....Eрдoгaн мaй cъщo нa тaм e тръгнaл.... A пък ниe кaтo трaдициoнни тaрикaти нaблъcкaхмe 200-300млн нa търгaшитe. Ceгa, дeтo имaшe eднa прикaзкa: Пeнилo ce нe пeнилo, трeбe дa тe ядeм.... Нямa нe иcкaм, нямa нeдeй...Eр кaтo лични eврoaтлaнтици пoчнaхмe дa купувaмe руcки гaз oт Турция, квo ни прeчи дa cи купим и руcки вaкcини oт aптeкитe в Oдрин! Eйгo къдee...
  • 28 джаба

    76 0 Отговор
    КОГАТО ТОЗИ ЛЕКАР СЕ ВАКСИНИРА -ТОГАВА И АЗ ,УМЕН ,МЪДЪР ЧОВЕК ,НЕ Е ПЛОНЖОР КАТО ПОВЕЧЕТО МЕРАКЛИИ ЗА ВАКСИНАТА НО ЦИРКА ЩЕ ЗАПОЧНЕ КОГАТО ПОЧНАТ ДА БУЧАТ ХОРАТА И ЗРЕЛИТЕ КРУШИ ПОЧНАТ ДА ПАДАТ ЕДНА СЛЕД ДРУГА - ПУКАНКИТЕ И ФОТЬОЙЛА ,НЕКА ШОУТО ЗАПОЧНЕ СЕГА
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 до глупавия миризлив пор

    84 2 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    прочети стотията,или ти си вечната опозиция? Какви факти, каква полуистина? нали това пише в статията че няма проучвания и доказателства. Чорбанов не казва че има странични ефекти а че няма достатъчни изпитания и не се знае как действа ваксината. А ти от какви ги измисли?

    Коментиран от #34

  • 31 Ники

    55 5 Отговор
    Аз ще чакам ъбгрейда на ваксината , тази вече морално остаряла.
    До няколко месеца ще излезе за Ковид 20.
  • 32 Хахаха

    42 4 Отговор

    До коментар #26 от "uilu":

    Интервенции??? Чети бе човек, става дума за ваксини, а не за мозъчни операции:)

    Коментиран от #85

  • 33 Мазньо

    46 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Там е станала грешка,в Англия вместо ваксина за 19-ка,са изпратили ъпгрейда до ковид20.Виновните служители ще бъдат ваксинирани строго...
  • 34 Миризлив пор

    7 79 Отговор

    До коментар #30 от "до глупавия миризлив пор":

    Четох я, нищо конкретно. Просто този е страна във спора, и той е "взел едни пари" и е нормално да оплюва конкуренцията за да си прави реклама. Просто такова празно говорене понякога повече пречи от колкото помага.

    Коментиран от #93, #96

  • 35 1520

    48 1 Отговор
    трябват опитни мишки става дума за много пари
  • 36 pbdan

    62 1 Отговор
    А ние тайничко купуваме от шведската фирма "Янсен" 2млн. незнайна ваксина. Одобрена е в последния работен ден на парламента:

    "Депутатите одобриха закупуването на ваксини срещу COVID-19. Ратифицираха Споразумение за подпомагане на препродажбата от и между Република България и Кралство Швеция и "Янсен" за закупуването и доставката на ваксина срещу COVID-19 за България, предаде БНТ. Това се прави, за да може страната ни да получи 2 милиона ваксини, разработени от шведската фармацевтична компания по предварителните споразумения, сключени с доставчици на ваксини от Европейската комисия"

    Вижте колко витиевато е описано всичко. Не се казва каква е ваксината, каква е тази фирма, защо се намесва държавата Швеция в сделката, кога ще стане и т.н.

    Коментиран от #74

  • 37 Спасението е

    9 88 Отговор
    Ваксината!!!! Този професор се прави на интересен,подобно на Мангъра,между другото къде се се скри магарето.....

    Коментиран от #40

  • 38 робовладелец

    47 1 Отговор

    До коментар #9 от "работодател":

    дай пример, боцни се пред тях пръв.
  • 39 Behemoth

    5 41 Отговор
    Туй учените в кавички в България са като мутрите водят си войни помежду си и се плюят ама с думи... обаче е страшно невероятна омраза от чисто животински тип ,бил съм пряк свидетел....интелекта предполага да бъдеш над нещата особено битовите но явно се заблуждавам...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Доцента

    6 98 Отговор
    Айде на бас ,че този Чорбанов е симпатизант на Радев и е русофил!!!!Ако руснаците внасяха вакдина в България щеше да пее к8лко е добре да се ваксинираме

    Коментиран от #51

  • 42 7777

    12 74 Отговор
    БАН трябваше да го затворят още при Дянков само русофилски старци

    Коментиран от #114

  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 62 Отговор
    Червената сган по физиономията можеш да я познаеш ,противни "хора"

    Коментиран от #45

  • 44 Шуши

    74 0 Отговор
    Абе грип нема ли тая година или ковида го е изпапкал
  • 45 Бацо

    4 26 Отговор

    До коментар #43 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Противния член на бекапе даже бил противно дете
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Теодоро

    49 2 Отговор
    ОСТАВКА,СЪД,ЗАТВОР ДОЛУ ГЕРБЕРАСТКА ТА ПАСМИНА,ИДЕ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ВСИЧКИ
  • 48 4 ти километър

    10 33 Отговор
    Човека си слагаше прашки на главата,после твърдеше ,че ще направи българска ваксина до Коледа......
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Нико

    3 41 Отговор

    До коментар #17 от "Много":

    Не, работноко, скоро ще се молите да се върнете, за да има какво да ядете!

    Коментиран от #62, #64

  • 51 До Цента

    55 2 Отговор

    До коментар #41 от "Доцента":

    Хайде на бас че не мислиш какво има във ваксиата. По-важното е че ти я дават "правоверните". Между другото не ми пука чия е ваксината. Не я искам!
  • 52 archibal

    55 1 Отговор

    До коментар #10 от "Петьо Петров":

    Информираното съгласие се изисква от самата фирма производител. Защото всички ваксини ще бъдат разрешени по принципа на EUA (Emergency Use Authorization). В смисъл на извънредна нужда. По този начин фирмите производителки признават, че не са извършили всички необходими проучванияа които са необходими, но оставят правото на човек да избере, като се съгласи с този факт, и по тази причина Изпълнителната Агенция по лекарствата в България няма да издаде изрично разрешение. Паралелно с прилагането на ваксините в условията на EUA върви и стандартната процедура за одобрението им, която обикновено отнема около 5 години. Но всичко останало около темата, най-вече за mRNA ваксините е забулено в тайна

    Коментиран от #58

  • 53 Швеция днес

    53 1 Отговор

    До коментар #1 от "хоминид":

    Във Швеция, никой не е уведомен ,че трябва да подпише информативно съгласие, това е абсолютно безумие!?
    Такова съгласие се подписва от хора , които нормално играят ролята на експериментални мишки!
    С две думи, ако те уморят сам си си виновен?
    ЧЕ ОКРАДОХА ПАРИТЕ Е ЯСНО ,НО НЕ ПО ВИНА НА НАРОДА!
  • 54 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    45 0 Отговор
    Отговорът се съдържа във въпросът!Явное!Всичко във ваксината не е наред!Макар още да не усещам фекалии,аз знам какво е Лай...и без да го мириша....Който разбрал-разбрал ,за другите щабът....
  • 55 Миризлив пор

    7 23 Отговор

    До коментар #49 от "Cлушaй бe":

    Не, нямам намерение да си бия каквито и да е ваксини. Просто си го обяснил без да остроумничиш и да обясняваш с недомлъвки и някой да си вади изводи каквито на него му харесват. Точно това че се вкарват куп теории, конспирации и се говорят глупости повече вреди от колкото да помага.

    Коментиран от #61

  • 56 Аз40

    5 27 Отговор
    Този не пееше ли други песен преди няколко дни, кво стана, спряха му "стимула" ли?
  • 57 Д-р Балтова

    43 2 Отговор
    ако мотото на отминаващата си година беше “Останете си в къщи”, то това на 2021 г. ще е “Затегнете коланите”, защото ще минем през зони на турбуленция.

    Ние вече сме във война, война за човешката мисъл! Тя се изостря през следваща година, защото силите, които искат да спънат човешката еволюция действат до момента чрез силите на разделението и страха.
  • 58 Петьо Петров

    14 0 Отговор

    До коментар #52 от "archibal":

    Благодаря Ви за отговора! Разбира се,че това е ясно на повечето разумни хора. Само се опитвам да накарам поне мъничко да се замислят уплашените за риска който поемат. Няма как да ги упрекна,нормално е да се страхуват,но се чувствам длъжен да им го кажа.
    Бъдете здрав!
  • 59 гост

    4 32 Отговор

    До коментар #10 от "Петьо Петров":

    Всъщност ,, миризливия пор,, много точно е описал ситуацията. Малко по задълбочено ровене в научните сайтове показва че повечето от така наречената,, научна общност,, са замесени ,образно казано, в производство на ваксини или експериментални терапии срещу корона вируса. Борбата е голяма,милиардите са много . Вярно е това което казва професора, но това не променя нещата на тоя етап. Информираното съгласие ще отпадне минимум след 3-4 години.За момента няма друг начин за ограничаване на пандемията,харесва ни или не, това е.

    Коментиран от #60

  • 60 Петьо Петров

    29 0 Отговор

    До коментар #59 от "гост":

    Ами нека щом има информирано съгласие,да няма информационна агитация. Лесно е. Иначе си е стенвестник,с план за изпълнени бройки за следващата петилетка.
    Бъдете здрав!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ggg

    19 1 Отговор

    До коментар #50 от "Нико":

    По скоро ще ви отнемем всичко и после ще ви изядем и вас и роднините ви, много сте се ояли и самозабравили.
  • 63 Ха ха ха

    36 0 Отговор
    Те много нагли бе, все едно си правят опити и ние се подписвам че ако стане нещо, сами сме си виновни, много нагли тез, ако се усложнят нещата и какво ще правим бе Бойко, ти затвори болниците, какво ще става, всичко се връща, не забравяйте,
  • 64 ггг

    18 0 Отговор

    До коментар #50 от "Нико":

    Забравих да спомена - ваксинирайте се редовно.Аз "вярвам", че ако изям някой ваксиниран - ще придобия имунитетът му.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 гост

    7 24 Отговор
    Най-добре е да не рискуваме нищо,ще се крием по дупките още 4-5години,както впрочем си решаваме проблемите тук,ще казваме че няма вирус,ще се ослушваме и мрънкаме че не не оставят да си празнуваме на спокойствие,тя работата може да почака и кото решим че е безопасно излизаме и ревем,че сме бедни но сме с чест и достойнство и не сме губили войни и да ни дадат пари а не акъл,защото и" ние сме дали нещо на света", е така е най-добре.

    Коментиран от #73

  • 68 Фактология

    6 11 Отговор

    До коментар #15 от "хоминид":

    В момента се разработва вид разтвор под формата на багрило, което ще върви комплект с ваксината.То ще бъде невидимо за човешкото око, но спeциален прибор ще установи дали действително е поставена ваксина.Нима вярваш, че този, който те ваксинира ще си сложи главата в торбата за твоите пари.За разлика от нас Бил не спи..
  • 69 COVD 20

    6 1 Отговор
    В момента се подготвя ваксина, която изважда материала от предната ваксина. Т.е. нулира предходни ваксинации. Споко.
  • 70 Загрижен

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "хоминид":

    Добре ,че все още има ,Професори , мислещи за последствията ,
    и за хората.
    Малък процент , просветени в материята , са като Чобанов
    Браво на Професора, за куража да заеме гражданска позиция.
    Значи и във БАН, някой мисли и за хората?
    Време е за старците , заспали в креслата на БАН , да се пенсионират и да дадат път, на млади и знаещи хора, без задължително" ГЕРБ политическо образувание и протекция"..
    Цветан Цветанов, го няма вече , да ги гласи ...?
  • 71 Гост

    5 18 Отговор
    Въпрос на време е ваксина да секне вируса дали ще е през 2021 или 2022 ще разберем! Просто с напредване във времето все повече хора ще са притиснати по един или друг начинда се ваксинират и то не само в България в цял свят ще е така! Проблемът не е ваксината а краткия период на тестове който по принцип минимално е 24 месеца! През годините ваксината ще се изчиства все повече както е със всяка ваксина създавана някога! Пришпорването с ваксинациите е чисто икономически за съжаление през 2020 година света не е готов да се справи с пандемия .... не сме мръднали явно грам от 1918 до сега !
  • 72 Пешо

    20 0 Отговор
    Някой има ли бланката за информираното съгласие или всичко ще се подписва на тъмно. За ваксината излиза че Бойко е прав - купил е котка в чувал с държавни пари.
  • 73 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 4 Отговор

    До коментар #67 от "гост":

    Да не би да Вярвате,че Ваксинирането ще Реши проблема???Наивно е!

    Коментиран от #75

  • 74 то е ясно

    16 0 Отговор

    До коментар #36 от "pbdan":

    може би има и договор за клинично изпитание? тогава фармацевтичната компания плаща и лекарството е безплатно. Но в случая паричките няма да ги вземе опитното мишле, защо ли? и къде ще отидат? да бяха отишли в здравеопазването от където няма да ги откраднат.
  • 75 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #73 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вярвам че трябва да се прави нещо,а не да се ослушваме и да чакаме другите.

    Коментиран от #98

  • 76 Спасов

    4 1 Отговор
    Е, какво да правим сега?! Да не се ли ваксинираме?
  • 77 И този коментар

    23 3 Отговор

    До коментар #65 от "Миризлив пор":

    И този коментар,който беше абсолютно безобиден,на който ми отговаряш е изтрит.Руската и българската(която не е завършена),са органични,ако няма полза от тях,то те не са толкова вредни и няма да ти видоизменя гените а ще създаде имунитет(готовнос на клетките да реагират спрямо вируса).Другите,които бях написал(няма да ги пиша,за да не ме трият),са плод на генетика (за първи път в историята на човечеството се прилагат спрямо човек).От една страна са парите,а от друга идеята,която стои зад нея.Първите 5 държави,поръчали Спутник са половината човечество-Китай,Индия,Израел,Унгария и Венецуела.В момента руснаците имат договор,за производството на Спутник,с няколко държави от който Германия,Израел и Китай,за да могат да смогнат в производството,спрямо търсенето.Най съдената компания за производство на лекарства,притежание на Б.Ге. е тази която започва с буквата П...има платени съдебни дела над 10 милиарда долара.

    Коментиран от #95

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Казуар

    3 12 Отговор
    Ще се ваксинират 40 процента, а за останалите всеки си носи кръста. Неговия и косвено неговите близки.
  • 80 ваксина

    7 14 Отговор
    Абе хора вие добре ли сте,ами че за политиците ние сме овце които доят и стрижат за какво им е да рискуват с експерименти и да загубят тези възможности?Те искат да сме добре и да продължава това.

    Коментиран от #81

  • 81 хмм

    21 1 Отговор

    До коментар #80 от "ваксина":

    Искат да намалят населението щото сме твърде много и няма работа за всички.
  • 82 лепила UHO

    13 2 Отговор

    До коментар #65 от "Миризлив пор":

    Относно пандемията.Тя е толкова опасна колкото и грипа.В Германия за миналата година от грип с придружаващи заболявания са умрели 26 873.А за тзи година от Корона вируса до 18.12.2020 са обявени 25 027,но интересното е че няма статистика за грип.Вече два месеца след като го изкарах,кръвта ми се съсирва на секундата и се лепи по кожата като лепило.Мога да предположа,че съм потенциален мъртвец от инсулт.Пия всеки ден аспирин,но за момента няма подобрение.Толкова тъмночервена и лепкава е,че ще продам лиценза на фирмата за лепила UHO
  • 83 надявам се да не я изтриете в интернет е

    19 1 Отговор
    Pfizer
    Когато една фармацевтична компания е голяма колкото Pfizer, няма как да не е била обвинявана в лъжа. Pfizer обаче е по-критикувана от всяка друга.
    Компанията непрекъснато е обвинявана в манипулиране на научни изследвания в своя полза и в прикриване на данни, които не са в нейна полза.
    Четири пъти до сега компанията е била съдена за рекламиране на продукти като лек за болести, за които няма потвърждение от FDA.
    Миналата година Pfizer плати 2.3 млрд. долара за извънсъдебно уреждане на спор - това е най-голямата сума, плащана за подобен случай в историята. Делото беше за това, че компанията рекламира продукти като антибиотици, като те не са такива и им приписва още свойства, които те нямат.

    Коментиран от #84

  • 84 Казуар

    3 3 Отговор

    До коментар #83 от "надявам се да не я изтриете в интернет е":

    В Китай, Русия някой може ли да съди фармацевтична компания.
  • 85 gfr

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хахаха":

    Инжектирането е интервенция за неосведомените.
  • 86 жфожф

    3 11 Отговор
    Доста тъпоумен въпрос за професор. Всеки колега медик би го потвърдил. Ако няма информирано съгласие и ти се подуе мястото на инжектиране можеш да искаш компенсация . Да не говорим за алергична реакция.

    Коментиран от #109

  • 87 Китай

    18 3 Отговор
    В момента в Китай,фармацевтичния гигант Синофарм,е на път да създаде най добрата ваксина,която не е плод на генно инжинерство а е органична.Ваксините на "Синофарм" използват деактивиран вирус, който не може да се размножава в човешките клетки.Приемат се в две дози. Всички са в трета фаза на клинични изпитания.Досега са бити експериментално над 1 милион ваксини в Китай и 60 000 извън Китай,а ефективноста и се определя на 99%.Ваксините ще бъдат готови докрая на 2021,а до момента ще използват руската спутник.
  • 88 ижшфэ

    1 17 Отговор
    Мечтата на всеки вирус е да се тества върху няколко милиарда души. Ваксината засега е единствена спирачка. Другото е лотария а аз не съм хазартен тип. Което може да се предотврати е редно да се предотврати.

    Коментиран от #90, #91, #104

  • 89 незнайко

    17 1 Отговор
    Светлия тенел за ваксините полека лека започва да се затваря като черна дупка от която нищо не излиза. Щом ще се съгласяваме за тази ИМУНИЗАЦИЯ с подпис както при операция това значи, че отговорността пада ВЪРХУ НАС ако стане нещо !!! Това НЕЩО се знае, но не ни се казва както не ни питат искаме ли 5G или не!!! Защо поне някоя фармацефтична компания не даде пълна гаранция от ЛОШИ ПОСЛЕДИЦИ дори ваксината да не е ефективна ??? В момента става точно това което НЯКОЙ ИСКА !!! НАМАЛЯВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО КОНТРОЛИРУЕМО !!! ЩЕ ОЦЕЛЯВАТ САМО НАЙ ЗДРАВИТЕ ОРГАНИЗМИ КАКТО Е ПРИ ЖИВОТНИТЕ !!! Тово популистко показване, че този или онзи МИЛИАРДЕР ще се ваксинира пред екрана е същото като ходенето на Луната на американците !!! Защо не ни казват какво е състоянието на ДОБРОВОЛЦИТЕ КОИТО СА ВАКСИНИРАЛИ И СЪС СИГУРНОСТ ИЗСЛЕДВАТ КАКВА РЕАКЦИЯ СТАВА В ОРГАНИЗМИТЕ ???
  • 90 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #88 от "ижшфэ":

    Сега прочетах коментара Ви. С предотвратяването съм съгласен . НО АКО Е ЦЕНАТА Е (ТУКА ИМА ТУКА НЯМА ) не съм съгласен !!!
  • 91 Яверт

    4 0 Отговор

    До коментар #88 от "ижшфэ":

    Какво е хазарт във случея? И двете хипотези в момента не са доказани за да вярваш безрезервно. Лично на мен твоята теза ми изглежда доста по-хазартна.
  • 92 ИВАН

    19 1 Отговор
    Щом милите ни политици, които така хубаво мислят само за благото на народа, и щом така усърдно ги рекламират тези ваксини, предствате си за какво става въпрос ... по-добре човек да умре като човек
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 кочо

    3 3 Отговор
    който не подпише влака за белене го чака на гарата.
  • 95 Казуар

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "И този коментар":

    Руската ваксина е поръчана от други държави като ще бъде тествана, и след това да се вземе решение. Във Венецуела съвсем не е сигурно, че ще бъде тествана.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Жоро

    6 1 Отговор
    Нека нашите мили управници да закупят 10 милиона ваксина, ей тъй да има. И нека да са по 100 евро парчето защото избори идат а шкафчетата може да останат полу-празни.
  • 98 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 3 Отговор

    До коментар #75 от "гост":

    От давна Дряновите Тояги трябваше да играят на площада на Независимоста.....Тогава нямаше да говорим за пандемия и ваксиниране!Убедихте се,че Дума дупка не прави е Аксиома!В Беларус смъртност 0,7%.....В цял свят При увеличение на Вирусоносителите-Смъртноста пада,а в бг Наобратно.....Кой и Защо Лъже???Това може да бъде казано само и единственно от ДРЯНОВИЦАТА!

    Коментиран от #99

  • 99 ??????

    2 7 Отговор

    До коментар #98 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    така и не разбрах по кого трябва да играе дряновата тояга
  • 100 2892

    3 7 Отговор
    Цитат :"Вaкcинитe мoжe дa ca дoбри и eфeктивни, caмo чe ниe нямaмe дoкaзaтeлcтвa, oтбeлязa ръкoвoдитeлят нa дeпaртaмeнтa пo имунoлoгия към Инcтитутa пo микрoбиoлoгия нa БAН"

    АМИ ВЗЕМЕТЕ ВАКСИНА И Я ИЗСЛЕДВАЙТЕ!

    Коментиран от #108

  • 101 кога как Сийке

    5 7 Отговор
    Тоя нон стоп е по телевизорите. Кога се изучи за професор ?

    Коментиран от #107

  • 102 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    ми то да сме РАВНОПОСТАВЕНИ,да заставят и ВИРУСА да подпише ,,информирано съгласие,,!!!!!!Нъл го разчепкахте ген по ген,трябва да може да подпише с некоя мутация!!!!
  • 103 Оня с шкафа

    2 2 Отговор
    Подписвай и слагай 5G чипа, че облъчваме с ХАРП!!!
  • 104 Мир

    12 1 Отговор

    До коментар #88 от "ижшфэ":

    Не сме против ваксините, против новите технологии но днес всичко това се използва срещу нас . Дори СЗО се застраховат предварително, като пишат черно на бяло в сайта си, че не носят АБСОЛЮТНО никаква съдебна отговорност за вреди произлезли от техните изисквания!!!! Какво означава това? Те са длъжни да ни предупредят и го правят а ние имаме право да откажем. Събудите се !!!!

    Коментиран от #106

  • 105 Петко

    11 0 Отговор
    Хем ще те задължават да си сложиш ваксината хем да подписваш декларация. Нещо е много плоско маипулирането. Имаше нещо като харта за правата на човека и конституция.
  • 106 Sts

    4 0 Отговор

    До коментар #104 от "Мир":

    СЗО са като Федералния резерв и МФВ - фонда международния.Който знае историята им ,знае за какво иде реч и за СЗО! Пазете се че света не отива на добре!
  • 107 Ами то и аз

    0 1 Отговор

    До коментар #101 от "кога как Сийке":

    гледам телевизии - и май несъм го виждал, може и да е умаствал някъде. Но мак пък "нон стоп"...
  • 108 Ти би ли

    1 1 Отговор

    До коментар #100 от "2892":

    са съгласил да я изследват върху теб?
  • 109 А дали

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "жфожф":

    ти си професор? Щото питите на недотам образовани да коментират по-образованите не е нещо ново...
  • 110 Да знам

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чук":

    Съгласието освобождава Държавата , от Дела и обезщетения!
    Ако тази ваксина, има странични действия ,които да причинят, страдание и смърт ,то тя няма да бъде повече актуална , но теста на мишките е направен?
    Един такъв тест , е най-скъпото перо в произвеждането и узаконяването на ваксината.
    Тестването на ваксината, се извършва със съдействието на Държавата.
    Това е равносилно , на още една зараза, за която може и да няма ни лекарство ни ваксина????
    Тази ваксина, се прилага за една година и ще бъде от година за година, поне така казват!
    Но вирусите мутират и днес никой не може да гарантира 100%, че
    нещата ще протечат както трябва.
    Сега всички са настръхнали от епидемията, Въпроса е колко умират от Ковид и колко умират от други белодробни болести годишно?
    Тази статистика не можем да я видим.
    Годишно умират 3 пъти повече хора с ракови заболявания от колкото Ковид-19!
  • 111 Митко

    2 8 Отговор
    Чорбанов го е яд, че не успя и да започне с оркриването на ваксина, ам то с пръ дня боя не става. И сега типично по български: на Вуте да ми е зле, оти на мен не ми е добре.
  • 112 Просветен илюминат

    2 0 Отговор
    За този вирус няма лекарство,но има ваксина.
    За други болести има и лекарства и ваксини,но хората са болни и умират млади спрямо години в които не е имало толкова развити технологии.
    Никой не отчита стреса и забързаното ежедневие,страхът от липса на работа и пари,как да се изплаща заем или ипотека,което преди години го нямаше.
    С технологиите човек стана мързелив,глупав и все по отдалечен от реалността.
    Всичко вече в интернет и от там масово се зомбирахме по приложения форуми и кажете,че това не е болестно състояние.
  • 113 фффф

    3 9 Отговор
    пълен мизерник и въздухар. Какво стана с твоята ваксина бре гало_ш?
  • 114 ДИМ

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "7777":

    БАН ще остане, за да има и малко умни и учени хора в България!
  • 115 Чорба ама рядка

    0 8 Отговор
    Тоя така и не разбра че въпросът е да изберем по малкото зло: или ваксина която досега не е показала странични ефекти при хиляди хора и спасява 95% от заразата, или чакай К19 лично да те 'ваксинира' със всичките му последствия включително трайни поражения или смърт. Той като не вижда кое е по малко зло, да си чака К19.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Вълканов

    5 0 Отговор
    Прокламира се за доброволност, но всъщото време се казва, че се ограничава пътуването със самолети, посещение на някои учреждения и заведения, в чужбина, а може би при лекари, ако кое да е лице няма ваксина.
    Такава бъркачка стана, че вече наистина навява на натягане за да се получи необходимата печалба. Всичко е един отврат.
    Евронатиска върху лекарите е безпрецедентен и нехуманен.