Last news in Fakti

23 Декември, 2020 12:22 4 721 64

Важно! България възобновява полетите от Великобритания

  • полети-
  • българия-
  • великобритания-
  • възобновяване

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си

Важно! България възобновява полетите от Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС

В 12 ч днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19.

Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен писиар тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си.

„В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, включително на разположение е и правителственият Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че осигуряването на сигурността на всички български граждани предвид новия щам във Великобритания е съобразено с препоръките на ЕС от вчера. В този контекст се въвежда извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста.

„А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на писиар тест, каквито са и препоръките на ЕС. Писиар тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България“, заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

„От 12 ч днес на обяд ще бъде издаден нотам от Гражданска въздухоплавателна администрация, с който се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на Република България – София, Пловдив, Варна и Бургас“, докладва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. Министър Желязков добави, че след преходния период, от 00,00 ч на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

В хода на съвещанието вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че посолството ни във Великобритания оказва пълно съдействие на сънародниците ни, а в ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Вицепремиерът отбеляза, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Захариева добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването ѝ се изисква представяне на ПСР или антигенен тест.

Вицепремиерът посочи също, че представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български граждани, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с местните власти в опит за облекчаване на ситуацията. Захариева добави още, че множество българи изпитват затруднения във Великобритания в момента.

„Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР“, отбеляза министър Захариева.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 голям бъзик

    95 5 Отговор
    Показаха вчера няколко закъсали премръзнали мургавелчовци на паркинга на Дувър и Баце веднага се загрижи за избирателя.
  • 3 Бат Бойко нощния бандит

    87 5 Отговор
    За Коледа подарък новото щамче за стадото.
  • 4 Алибегов

    92 4 Отговор
    Иессс! Бойко спасителят на "българите" от Великобритания. Да идват и да ни заразяват
  • 5 Бойко Коледата

    51 3 Отговор
    Спешна доставка на нови "подаръци"! Нали все разправяше, че се бил запасил с много чували!
  • 6 Инспектора де

    51 2 Отговор
    Иди ми, дойди ми !
  • 7 Политолог

    78 4 Отговор
    Сега ще си приберем 600-700 мургави гастерчета и после ботокса ще квичи ама вируса много бързо се разпространява....ама то това бил новият щам!

    Коментиран от #23

  • 8 CoV TV

    47 2 Отговор
    Егаси простотията хихи
  • 9 Миризлив пор

    42 3 Отговор
    Е, сега е добре да се спазва стабилна карантина или да бъдат отделени някъде в някой хотел. Нашенеца само да го проверят и хуква да се похвали колко е спечелил и колко сме мизерни тук. После "въх мале, що няма места по болниците".
  • 10 Оххх

    54 1 Отговор
    Е кво е това правителство бе...побъркахте хората..?! Преди обед едно...после друго. А по вечеря ще има ли проблясъци?
  • 11 3,14К

    45 1 Отговор
    Първата заповед на министъра, която се промени след два дни, а не в същия ден. Има прогрес.
  • 12 Е сега

    58 2 Отговор
    разбрахте ли, че с решенията си управниците генерират пандемията, а не я ограничават.
  • 13 Ани

    47 1 Отговор
    Загрижи се за избирателите! Ти какъв селянин си Бойко.........как ще
    Паднеш от високо скоро...
  • 14 chi

    60 0 Отговор
    Това не е правителство а сбирщина от тъпаци!
  • 15 Коледар

    30 2 Отговор
    Нов щам от - ковид , ще има от сьрце
  • 16 Охо Бохо

    47 4 Отговор
    И кой ще бъде виновен за разпространението на новия щам в България? Пак ние, които спазваме мерките, които същия този разрешил полетите от Лондон ни наложи? Или го прави всичко да продължи с цел отлагане на изборите? Много прот.. прост.. к. Направо е непоносимо.
  • 17 2loop

    49 4 Отговор
    Браво боко за пореден път пусна вируса в държавата
  • 18 Рошко

    35 2 Отговор
    Цирк без почивен ден
  • 19 Asdfg

    42 2 Отговор
    ИДИОТИ! 1. Всички оттам се юрнаха по суша да се прибират и имат проблеми на пристанещото за ферибот. 2. Сега като се приберат, нов щам, нови проблеми, нови забрани в БГ! ТИКВАТА Е ИДИОТ! РАЗБЕРЕТЕ ГО!
  • 20 99%.....

    39 2 Отговор
    От българите установили се в чужбина не искат и да чуят за България, особено сега с тая неадекватност и изтребване на хората в нашата мила родина. В университета имам колеги от Китай, Израел, Франция, Хърватия, България, Щатите и пр.
    Никой никъде не е тръгнал да се евакуира най-малко пък в посока България.
    Никой от никъде не е изгонен, нито е помолен да напусне. Лъжливи истории из българските печатници.
    Весели празници и останете трезво мислещи
  • 21 благодарение

    26 0 Отговор
    на душевното разстройктво на боко ще има полети скоро и до марс
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 РЕАЛИСТ

    23 6 Отговор
    Бойко съветници няма ли? Юристи вчера се изказаха, че не може да бъде забранено на български граждани да се приберат в родината си. Това неадекватно решение , да се спрат полетите от Великобритания развали празника на много хора. Внимавайте другият път, за кого ще гласувате.
  • 25 Boris Boikov

    8 3 Отговор
    Искам и АйКю тест, иначе никво прибираниЕ.Ши ми ходят насам натам да ми разнасят зарази, после ше ги пребирамЕ.Абе къде са намирате бе!?Ше праим невъзможното и ше плащам да са товарите на самолети.Ай кацнете ми само и шса разпраям с вас.Нали знаите, че бързо шса разпраям.
  • 26 Тикво

    28 0 Отговор
    Тогава що затвори моловете бе тъпак?
  • 27 Мдаа

    31 1 Отговор
    Банкянският гений отново надмина себе си. Сега курса е обратен на снощният. Само какъв пълководец ни води, а.

    Коментиран от #53

  • 28 Еми

    29 2 Отговор
    И миналата години така го вкара вируса уж затвориха и после хукна да прибира малцинствата и слугите. Кой където е отишъл там да остава. Ние нямахме нито един болен и тези да кузируват пуснаха нарочно
  • 29 Хайдее, половин

    29 1 Отговор
    Европа тотално блокира,нашият да си дойдат спокойно! Ще мине ЧНГ, и ще започне поредна истрерична психоза.Новия мутант е заразил 10-12 хиляди на ден.Починали 200-300! С тези антиген тестове, първо ще дотъпчат гушите на лаборатории и джипита.За да му подържат исо,колко е страшно положението.Как трябва спешна и масова ваксинация.Поне 90 %!. Така ще продължи със затягане- отпускане минимум до края на месец Март.Във вътрешен план- изборите чак през Май- във външен ,изпълнение на заповедите на баш Големия шеф..Със всички методи и средства,да се ваксинират! Че тези дебелоглави Балканци, може да ни объркат плановете,с тази тяхна подозрителност да ни запалят чергата в цяла Европа.
  • 30 JY Moineau

    16 0 Отговор
    Бойко "иде ми-дойде ми" Борисов....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Добре, че излязох в отпуск

    12 0 Отговор
    Защото, Летище Мюнхен, като една от главните трансферни и връзки на Англия ще се претовари от самолетите на г-н Борисов и всички държави, които като него ще пратят самолети да прибират чужденците от Англия, които са от около 170 различни държави. Добре, че излязох в отпуск преди свръх възстановяването на въздухоплаването, благодарение на новия щам.
    Весели празници.
  • 33 Племето

    20 0 Отговор
    бяга от Англия като изоглавено от шубе. Сега тука Сачева ще ги храни.
  • 34 България

    26 0 Отговор
    никога не е имала късмет. Винаги са я управлявали малоумници.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Денислав

    13 1 Отговор
    Недей те бе хора, плюете си на дипломите и трезвото мислене слушайки го този човек.
    Тоя говореше как имало консерви да изхрани населението все едно света свършва след секунди, ония на когото даде популярност и гласност говореше, че яко ще се мре,другия дето го замести започна с изказване, че няма достатъчно чували и камери за трупове. Тия хора пратиха жандармерия да пази села с възрастни хора които са имали положителен тест.Дори Спилбърг би се смилил над психиката на хората и не би написал такава фантастика. България е последната държава, която ще се справи и последна ще излезе от така наречената ковид криза. Същата и ще загуби най-много трудоспособни хора, които ще изчезнат идната година и ще са поредните които ще сложат черта на България, не само заради безработица а заради изродщината, която вече крещи от всеки сектор там.

    Коментиран от #52

  • 38 Уфффф

    12 0 Отговор
    Защо не мислят малко като издават тези заповеди. Смешни, та чак трагични станаха. Не се ли виждат? Всеки път едно и също. Заповед-отмяна. Тъпотии. Не става така. Събрали се там щабове и не знам си кой още, умуват, мъдруват,тлъсти заплати за това получават. Накрая-резултат нула, даже под нулата. До кога????? 7524
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Просветен илюминат

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Просветен илюминат":

    Но без карантини и режим на маски Швеция дори не попада в топ 20 по смъртност от COVID и заема едва 35-то място по броя на откритите инфекции. Отстъпва на тези, които я въведоха или продължават да въвеждат карантините.

    Третият аргумент на медиите, обвиняващи шведите, че не успяват да се борят с пандемията, е, че те са обещали да постигнат колективен имунитет, а не са го постигнали. Да, вярно е. Само че, и никоя друга страна не го е постигнала.

    В Швеция, разбира се, и епидемиолозите, и самите политици критикуват грешките на националната стратегия за борба с коронавируса. Те имат пълното право. Но британските, руските или американските медии, базирани на броя на смъртните случаи и инфекциите от COVID-19 в техните страни, едва ли имат поне някакво морално право да критикуват Швеция.

    Свободното жонглиране с понятието "излишна смъртност" се превърна в свеж начин на инфодемия. Някои демографи и икономисти са пристрастни да изобличават властите в умишленото подценяване на броя на смъртните случаи от COVID, именно въз основа на данни за излишната смъртност. Но ако се замислите, това също не е твърде честно. Самата концепция за „излишна смъртност“ е силно съмнителна. Излишна, но в сравнение с какво? Има ли изобщо норма? А има ли "недостатъчна" смъртност в този случай?
  • 41 Теодоро

    6 0 Отговор
    СЪД,ЗАТВОР,ПРЕДАТЕЛИ ЗАВИСТНИЦИ,ЗЛОБАРИ СКОРО,ИДЕ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ВСИЧКИ
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    не правителство а сбир щайн
  • 43 Кой лъже

    21 1 Отговор
    Посланик М. Райков /Лондон/ вчера се изказа, че посолството не е червен кръст да помага! Какво направи посолството ни? Нищо и половина! Този "човек" Райков трябва да бъде незабавно уволнен! Никаква промяна в посолсъвата - места за почивка на държ. служба ! Идооти!
  • 44 Ееее

    15 0 Отговор
    Закъсняха, очаквах по-бързо да се отметнат. Не, не е ТОЙ идиот. Всички ние сме такива, че ГО търпим.
  • 45 Шоп

    7 1 Отговор
    Та пак да донесат другио щам ли?! Да си седат там на убавото!
  • 46 Видими резултати

    6 0 Отговор
    Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

    България и съседите ѝ:

    България - 994
    Румъния - 763
    Гърция - 417
    Сърбия - 319
    Турция - 219

    Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.
  • 47 Машка и Наташка

    5 3 Отговор
    Върна се от миене на тоалетни и мивки, избърсвайки повръщаното след пияни англичани.
  • 48 Браво

    4 0 Отговор
    Този цирк няма свършване, а умират хора. Никъде не смогват и отиваш в новите гробища В град Банкя. Там има още малко свободно място.
  • 49 хахаха

    8 0 Отговор
    Е, какво oчаквахте? Цели ТРИ дни откакто наложиха забраната, докато я отмениха. Даже много се забавиха. Обикновенно си извъртат гъZовете на 180 градуса още на следващия ден...
  • 50 Гост

    7 1 Отговор
    Последните билети за WizzAir са по 519 паунда. Честито на печелившите .
  • 51 Пародия

    6 1 Отговор
    Спомнете си за това решение напролет!

    Цяла Европа блокира полети и затвори граници за 1 месец, заради новия щам, а наш мунчо отвори широко.

    Чакаме януари и пистите в Банско отворени, а които умре, умре.

    Коментиран от #61

  • 52 ++++++++

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Денислав":

    Без да искам те докладвах за проверка,стана неволно,иначе за коментара сто процента сте прав
  • 53 ПСР

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мдаа":

    Пълководец....все по-дебел и разплут.Все по-неадекватен и простоват.
    Все по-лъжлив и арогантен.Беше се поспихнал през лятото.Сега,отново набира инерция и самочуствие на пълководец.Чудите се на непоследователните решения/поредните/.Ами,какво ражда един болен мозък?
  • 54 Аз-жената

    2 2 Отговор
    Директен чартър Лутън-Столипиново
  • 55 Васил

    2 2 Отговор
    О неееееееее пак правят същата грешка два пъти и преди заразата се внесе от имигрантите не се поучиха от грешките си.
  • 56 hohoto

    0 1 Отговор
    Неееееееееее
  • 57 Исмаил Георгиев

    3 1 Отговор
    Престъпник!!!! Нито има къде да ги лекува, нито с какво, нито с кого! Трибунал подобен на нюрнбергския за всички виновни допуснали тази катастрофа...
  • 58 Спиро

    5 0 Отговор
    Стадо, що го търпите още тоя? В нормалните страни такива или гният в затвора, или ги пребиват с камъни.
  • 59 анонимен

    4 0 Отговор
    Т.нар. нов щам,е засечен у нас още април.Опитайте се да свържете двете събития - закучилите се преговори за Брекзит,и внезапно изникналия нов щам,точно в Англия!!!Защо не се появи в Индия например?Или в ЮАР?А точно в Англия.И хоп - тотална международна излоция,каквато нямаше и в Китай.
  • 60 xaxaxaxaxa

    1 1 Отговор
    Ганчовците са толкова изпростели, че чак са напълнили гащите...

    Абе вие понеже сте така прогресивно затъпели да не си мислите, че същият този "мутирал вирус" го няма при вас? ХАХАХАХАХАХАХАХА!
    Хората изследвания правят и затова знаят какво ги заразява, а вие си бъркате в носа и си цапате гащите, поради собствената си некадърност и липса на научен капацитет.
  • 61 asd

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Пародия":

    Ходи си смени гащите бе главун.
    Същият този "нов мутирал вирус" е разпространен в Белгия, Италия и.т.н.
    Вие понеже сте едни заслужили Тиквисти и нямате наука/изследвания, затова и не знаете какъв щам е разпространен в България.
    Тоест само чакате наготово и пълните гащите.
    Даже болниците си не ремонтирахте и устроихте за половин година!
  • 62 Щуменец

    4 0 Отговор
    В нормалните страни се налагат ограничени за защита на населението, а БМБ събира гласове и пълни шкафчетата.
  • 63 asd

    2 1 Отговор
    "Дo мeceц мoжe дa рaзбeрeм имa ли у нac oт нoвия вaриaнт нa вируca

    Тoвa зaяви ръкoвoдитeлят нa oтдeл „Вируcoлoгия“ в Нaциoнaлния цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти"

    Ето да се видите какво представлявате просто.
    По света нонстоп изследват, а вие след сигнал се панирате, пълните гащите и къде след МЕСЕЦ може и да разберете нещо.
    ХАХАХАХАХАХАХА
  • 64 Дедо

    0 0 Отговор
    Кога Борисов е направил това което е казал ? Слугинаж му се вика .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове