Last news in Fakti

7 Януари, 2021 06:41 1 401 17

Радев се среща с Обществения съвет към ЦИК

  • цик-
  • радев-
  • избори-
  • обществен съвет-
  • консултации

Съветът излезе със Становище за подготовката на избори в условията на пандемия

Радев се среща с Обществения съвет към ЦИК - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, предаде БНТ. По-късно след обяд държавният глава ще разговаря с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.

Срещите са част от консултациите по инициатива на президента за провеждане на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори.

Общественият съвет към Централната избирателна комисия е изпратил до Комисията по правни въпроси и председателите на парламентарни групи Становище за подготовката на избори в условията на пандемия и информация за мерките, предприети от други държави, провели избори в условията на пандемия, информира БНР.

Проучени са добрите практики през 2020 година от близо 100 национални и местни избори по целия свят, от които 29 в Европа.

Общият извод на Обществения съвет към ЦИК е, че провеждането на избори в условия на пандемия е възможно, но изисква внимателно планиране, адекватни мерки за безопасност и законодателни промени.

Препоръчва се да се минимизира необходимостта от физически контакт между хората, както и между хората и материалите. Като се започне от възможността за онлайн заседания на районните избирателни комисии, онлайн регистрация на партии, коалиции и кандидати.

Дистанционно обучение на комисиите, като по електронен път се подават документи за регистрация на организации наблюдатели на изборите.

Сред използваните по света мерки са личните средства за защита за членовете на секционните комисии, като препоръчителни или задължителни за гласуващите.

Препоръчва се контрол при реда на чакащите пред секциите върху брой на хората в изборното помещение, периодична дезинфекция на често докосвани повърхности, проветряване на помещения и още.

За гласуването на поставените под карантина мнението е, че участието на тази категория избиратели не може да бъде отменено или неразумно ограничено. От получения опит в други държави има примери за използване на подвижна избирателно кутия за тези граждани.

Предлага се също гласуване по пощата в няколко консулски избирателни окръга в Западна Европа, където отварянето на секции вероятно няма да бъде позволено от съответните власти.

Предложението ще бъде представено на Народното събрание при евентуално отваряне на Изборния кодекс в следващите седмици.

За да се гарантира прозрачност на изборния процес се предлага и законодателят да предвиди възможност да се заснема и излъчва в реално време броенето на бюлетините и установяване на резултатите от гласуването.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    10 5 Отговор
    ‼ А защо не се предлага НЕграмотните да не решават съдбата ни ! Трайно НЕживеещите в БГ да не решават съдбата на местните! С правото да избираме да има ред и за отзоваване на избраните ! Преференциалния вот да обхваща цялата листа ! ....‼
  • 2 Гост

    8 3 Отговор
    ЦИК=МАФИЯ
  • 3 Фърчилет радев

    10 8 Отговор
    Манипулиран палячо по зле от Тръмпето
  • 4 Ю Кортес

    11 7 Отговор
    Дубаеца му нареди да отлага изборите.Фигуранта изпълнява.

    Коментиран от #14

  • 5 Тодор Живков е изградил България

    5 7 Отговор
    Ако Радев не беше вдигнал народа щяхте да се сварите като жабата в топла вода

    Коментиран от #7, #13

  • 6 гост

    4 0 Отговор
    Коментар 3 4 5 са на Ангелинка тролева , и сега започва с плюенето ЯКО !
  • 7 Единственото

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Тодор Живков е изградил България":

    което е"изградил" са лагерите,на смъртта в България,за избиване цвета на нацията! А и магистрала до правец. Правешкият свинЯр!!!
  • 8 Пламен

    7 6 Отговор
    След като фашисткия му преврат се провали,сега отлага изборите по нареждане на двамата избягали олигарси.
  • 9 Скриите ушатия

    6 5 Отговор
    шеб"ек,човек кафето,не може да си изпие гледайки овчата му мутра....
  • 10 Банкя маймуняк.

    4 6 Отговор
    Банкя маймуняк. Да, такъв, но нека още месец и нещо да го изтърпим преди да отиде при бай Ставри.
  • 11 НАЙ МРАЗЕН Е БОКО

    6 3 Отговор
    Палячото с джипа не е откраднал в рубли, а в евро 800 милиона от руснаците. И за да не му напълнят задника с олово открадна от българите 3 милиарда лева за да построи един газопровод. Да се откупи, но пак с чужди пари. Да омилостиви руснаците за да не го търсят за нещо си...
  • 12 Браво Радев

    8 6 Отговор
    Безделниците тулупи от кликата на крадливата тиква не били допуснати аууууу
    Горките
    Браво на Радев:))))
  • 13 Десет дни я

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тодор Живков е изградил България":

    вариш тая жаба бе! Готова е,слагай оцет,ЧЕРВЕН пипер,чесън или нечесън..както го обичаш,и яж!!!!!
  • 14 Човек

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ю Кортес":

    Да не мислиш,че му е лесно? Десет господаря има+ разтегнатия терлик в държавната безплатна квартира. Тъкмо изпълни една заповед--друга пристига........
  • 15 Народът

    3 0 Отговор
    Радев ти каза преди Нова година:
    "Ще насроча вота за Народно събрание за 28 март следващата година. До тази дата всички отговорни държавни органи – изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт, трябва да създадат необходимите условия и мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон."

    Е сега остана само да изпълняваш и да издадеш указа за Парламентарни Избори на тази дата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Г–н Радев излишно е да разговаряте с когото и да било.Правомощието да определите датата на изборите е Ваше.От тук нататък,каквото и да направите или каквото и да кажете,платените бандити от ГЕРБ ще Ви атакуват.За това се изразявайте алтернативно.Например:?Бих могъл да насроча изборите за 28 март или друга подходяща дата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове