Last news in Fakti

12 Януари, 2021 10:25 5 834 25

Прелялата Струма наводни къщи в Благоевград

  • струма-
  • благоевград-
  • наводнение

През последните часове нивото на водата бавно се понижава

Прелялата Струма наводни къщи в Благоевград - 1
Снимка: БГНЕС

Високата вълна, следствие на изпускането на язовир „Студена“ и придошлите съставни реки, е вдигнала нивото на река Струма с един метър. Има залети къщи в Благоевград, предаде БГНЕС. Припомняме, че в последните часове се наблюдава тенденцията на понижаване на нивото на реката.

Трите къщи, които се намират под кръговото кръстовище на Е-79 и АМ „Струма“, са залети. Въпреки изградената от собствениците ограда водата е проникнала в дворовете. Залята е и отбивката от Е-79 към село Долно Церово. Водата е прехвърлила изградената през изминалата година стена от 50 см и е преминала от двете страни на жп линията София-Кулата.

Къщите бяха залети за първи път при голямото наводнение от 5 декември 2010 г. Тогава местните бяха евакуирани с лодките на рафтърите. Собствениците купиха първата надуваема лодка за спасителни операции на Противопожарната служба в Благоевград.

Река Струма за първи път достига отново същото ниво, както по време на големите наводнения от 4-5 декември 2010 г. Тази нощ имаше две свлачища на Кресненското дефиле, те бяха своевременно почистени, защото бяха само в едната лента. При голямото наводнение от 2010 г. беше прекъснат пътя Е-79 при гара Яворов за 15 дни. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    7 4 Отговор
    Хайде започна се с манипулациите.
  • 2 Българка

    23 3 Отговор
    Баце каза, че всичко е под контрол, а Фандупкова, че няма бедствено положение!
    Оставки, съд и затвор!!!!!!!!!
  • 3 Протест срещу безобразията в България

    27 2 Отговор
    Наводненията са пряко следствие от изсичането на горите! Това се знае от векове, но не е важно за даскалицата и за ГЕРБ. Важни са пачките по чекмеджетата и в офшортките.

    Коментиран от #8, #24

  • 4 ПСР

    19 0 Отговор
    Пак ще напиша-климатът се промени,вали дъжд през януари,нищо общо няма с нормалното от време оно.Ама и преди е валяло.
    Мащабното строителство със съмнително качество и бездарното изпълнение,си казват думата.Вечно затлачените речни корита,канали,шахти-също.Издавиха се зайци,мисирки и кокошки.Боко ще им купи нови на стопаните.Природа,кво да го правиш,един вид.....Важното е язовирите да са пълни,без майтап.За нивите,дворовете и основите на къщите-нЕма смисъл да се обсъжда.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    17 1 Отговор
    на ГЕРБ винаги е виновно времето и природата.
    винаги са изненадани че януари валия сняг, винаги за калпавите магистрали е виновно топлото време и камионите които правят "коловози", но нито веднъж не са виновни ГЕРБ-ерите. винаги някой друг е виновен.
  • 7 Воден дух 👻

    12 3 Отговор
    Строят си къщите близо до коритата на реките за да могат да си поливат градините в задните дворове на аванта пък после държавата им виновна и искат да им се изплащат обещетения от наште данъци хайде стига бе тарикати -каквото почукало такова се обадило да си носят последствията за собствена сметкал

    Коментиран от #9

  • 8 Някой

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Протест срещу безобразията в България":

    Трябва да има протест прав сте, но срещу простотията на протестиращите !Я се върнете назад във времето и вижте ,кога се правеха най-големи изсичания,заменки на гори и едни уж случайни пожари в тях .Кой управляваше тогава и кой държеше въпросното Министерство?Спрете се с манипулациите и изопачаването на факти!!!Нито БСП ,нито кречеталова ще се върне на власт.Хората не са толкова глупави и виждат кой какво е направил за държавата.

    Коментиран от #11

  • 9 Лъжите на Боко

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Воден дух 👻":

    всичко е некадърност. сигурен съм че фирите дето се грижат за коритата на реките със сигурност са взимали пари, а когато стане наводнение къде са тия фирми да ги питаме какво са чистили и поддържали. сега кой ще платите щетите или пак ще обвиним баба Минка и леля Пенка че нямали застраховка имущество.

    Коментиран от #15, #19

  • 10 Добре са издигнали ограда хората,

    3 0 Отговор
    но, ако и нивото на подпочвените води се е повишило, оградата не може да им помогне.
  • 11 Протест срещу безобразията в България

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Герберите не се правете на умни а отговаряйте на въпросите ?
    Винаги сменяте темата, по подобие на Вожда и бягсте от конкретни зададени въпроси.

    Коментиран от #13

  • 12 Я па тоя

    7 1 Отговор
    Най тежка е ситуацията” когато си избираме кмет : учителка по руски език а не специалист по градско планиране и управление . Архитект, урбанист, инженер или поне прист по образование . Тези спешни репортажи от мястото на поредното трагично събитие показват ясно и категорично ,че куп превантивана и ежедневна работа не е свършена навреме ! И сега : цяла нощ , екипите , отстраняваме , аварйино , спешно , помощи и познатия репертоар на професионалната оправдавачка .
  • 13 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Протест срещу безобразията в България":

    Има един бягащ от отговори и в случая това си ти !

    Коментиран от #18

  • 14 Благоевград

    10 1 Отговор
    Струма малко трудно,ще наводни града!! Това че някои "умници" си построиха къщи в коритото,на реката,да не плащат парцели,си е техен проблем! Къща във дере макар,и старо, на нивото,на река,и до комшия комунист НЕ се строи...
  • 15 Ти остави другото,

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лъжите на Боко":

    но днешните хидроинженери не са като тези преди. Преди хората ходеха да правят замервания на място, имаха практически опит (и чертаеха на ръка). Сега важното е да могат да работят на компютър, но им липсва дългогодишният практически опит на вече пенсионираните им колеги.
  • 16 Фандъкова, кога ще оправите дупката на б

    3 1 Отговор
    Фандъкова, кога ще оправите дупката на бул. Геме Димитров, на светофара за Мусагеница?
  • 17 Мдаа

    9 1 Отговор
    Тия къщи са построени в коритото на реката до самата вода. Собствениците им са кухи лейки. Повече от 25 години реката ги залива периодично и не периодично и някой ден ще ги отнесе като сламки.

    Коментиран от #20

  • 18 Протест срещу безобразията в България

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Вече двайсетина години се говори,че преди есен-зима всички канали,които в Софето се водят реки, трябва да бъдат почиствани от дървета, храсти, гуми, хладилници, печки и т.н. за да може водата да се отича по предназначение.Ама на кой му пука! Щата на Столичната голяма община е към 1200 човека- добре платени и морално задоволени!
  • 19 Воден дух 👻

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лъжите на Боко":

    А ти на баба ти Пенка и на баба ти Минка дето едно време бащите им са строили незаконно къщите до реките че да ползват водата от тях и чак след това са ги озаконявали както беше преди години неискаш ли да им изградим модерни съоръжения които са ги пазят от наводнения и порои които струват хиляди левове от нашите данъци при положение че къщите на баба ти Пенка и Минка струват по 1000лв. Никой не им е виновен най малко ние данъкоплатците.
  • 20 Воден дух 👻

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаа":

    А ето един трезвомислещ така е. 👍👍👍
  • 21 А БОЧКО

    2 2 Отговор
    СЕ РАДВА, ЧЕ ВАЛИ. ЩЕ СЕ НАПЪЛНЯТ ЯЗОВИРИТЕ. НЕМО
    ТОВА МУ Е ЗОРА ЯЗОВИРИТЕ.
    ОКРАДОХА ВОДАТА НАПЪЛНИХА
    ШКАФЧЕТА И ЕТО НЕМА ПРОБЛЕМ
    ДА СЕ РУШАТ ОГРАДИ ДА ИМА
    МЕСТА БЕЗ ТОК ДА СЕ НАВОДНЯВАТ
    СЕЛИЩА. ТЕ ДА СА ДОБРЕ.
  • 22 Учителка по Руски език но Селска на

    2 1 Отговор
    Пешов!! Учудва ли ви!! ГБС" Печелише" всички голями Обществени поръчки в София!! Случайности няма!!!
  • 23 Дънера

    3 0 Отговор
    Докато не се забрани изсичанито на горите и изсечените не се залесят, нищо по-различно не ни очаква, редовно ще има deja vu. Както и строг контрол на строежите и качествена поддъжка на коритата.
  • 24 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Протест срещу безобразията в България":

    И как? Стана ми интересно. Не го бях чувал това.



    -искрени уважения
  • 25 е как правим

    0 0 Отговор
    дига 50см?!??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове