15 Януари, 2021 09:32 1 878 37

Димитър Радев: Приемането на еврото ще допринесе за благосъстоянието в страната

  • бнб-
  • димитър радев

Това заяви управителят на БНБ в годишния форум на Euromoney

Димитър Радев: Приемането на еврото ще допринесе за благосъстоянието в страната - 1
Снимка: БГНЕС

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев участва в дискусия в рамките на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа. Заедно с други ръководители от централни банки от региона са били обсъдени различните подходи за присъединяване към еврозоната с фокус върху участието във валутния механизъм (ERM II) и подготовката за приемане на единната валута, съобщиха от БНБ.

Димитър Радев представи предисторията и стратегическата мотивация на България за включването на българския лев в ERM II като ключова стъпка по пътя към еврото.

„Успешното функциониране на паричния режим на България, основан върху валутния борд с фиксирания курс към еврото, като резервна валута, предопределя логичността на процеса на замяна на лева с евро. Анализите ни ясно показват, че приемането на еврото в България ще представлява един гладък процес”, заяви Радев.

По думите на управителя на БНБ приемането на еврото ще ускори реалната конвергенция на българската икономика и ще има ключов принос за растежа и благосъстоянието в страната.

„Дори самият процес на подготовка за еврото дисциплинира и стимулира добрите политики, които са необходими за постигане на висока степен на приближаване на икономиката на страната към еврозоната още преди присъединяването към нея”, подчерта той.

Управителят на БНБ добави, че еврото не гарантира само по себе си устойчива конвергенция. Поради това България следвало да продължи с благоразумните макроикономически политики, които да бъдат провеждани от целенасочени и ефективни институции.

В хода на дискусията Димитър Радев засегна и въпроси, свързани с членството на България в Банковия съюз, осъществено едновременно с включването в ERM II. Управителят разказа за успешното установяване на тясното сътрудничество на Българската народна банка с Европейската централна банка.

„България участва в Банковия съюз пълноправно със страните от еврозоната. Така практически сме се присъединили към институция на еврозоната още преди въвеждането на еврото”, допълни Радев.

Той сподели, че още първите месеци на участието в Банковия съюз са донесли конкретни ползи, например свързани с надзорния капацитет и разширяване на достъпа до информация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    35 3 Отговор
    Ще има народни шамари и смяна на ръководния военен състав...!Европейските измамници няма как да допуснат това...Но ако няма реакция .....измамната власт в България ще дръпне към дъното и други кърлежи като Александър Йорданов и компания...
  • 2 гост

    39 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Димитър Радев: Приемането на еврото ще допринесе за благосъстоянието в страната - АЙ СТИГА ВЕ ????
  • 3 Глупости

    20 4 Отговор
    Са тов
  • 4 сила

    45 3 Отговор
    100 ЕВРО ПЕНСИЯ А.....КАК САМО ЗВУЧИ,ЕВРОПЕЙСКИ НЯКАК СИ

    Коментиран от #36

  • 5 Българка

    46 2 Отговор
    За чие благосъстояние пише авторът? Благосъстоянието на българския народ може да се подобри единствено и само , ако мафията бъде изхвърлена от властта, изпратена в затвора и върне откраднатото на истинския притежател - българите!
  • 6 БАЙ Х@Й

    34 2 Отговор
    ‼Сеченето на СОБСТВЕНИ МОНЕТИ ( днес печатането на своя валута) от древността е било символ на независимост ‼
  • 7 гело

    31 3 Отговор
    Партия ГЕРБ вече се нарияа партия ТИКВА и всички нейни членова наричаме така!
  • 8 честен ционист

    29 3 Отговор
    Приемането на Еврото от България, ще доведе и до неговото закриване като пуснат БГ фалшификаторите милиардите бройки фалшиви евра в обръщение.
  • 9 Скептик

    38 2 Отговор
    Тоя да иде да пита немците добре ли им беше като от ДМ минаха на евро....аз бях там у немско това като се случи....бая реваха ама нямаше кой да ги чуе след като вече бяха минали на еврони.
  • 10 българин

    39 3 Отговор
    Ще ни свалят и кожата от гърба като приемем еврото !!В Италия бех през 2000 год. когато приеха еврото .Хората пазаряха и ревяха в магазините !
  • 11 БОЗА

    32 2 Отговор
    Айде почнаха кандърмите и лакърдиите...отдалеч захващат... ... ;-(
  • 12 324

    27 2 Отговор
    За тези, които и сега са в благосъстояние сигурно и с Евро и без им е все тая, на другите ду.. е да им е яко.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БАЙ Х@Й

    33 2 Отговор
    ‼Някога Калоян е държал в плен Балдуин, а днес София се командва от Брюксел ‼
  • 15 Azz

    28 3 Отговор
    Страната олицетворена от шепа бандити...
    Всички останали още по-голям глад и мизерия...
  • 16 ТаУмВзе

    31 4 Отговор
    За да се въведе Еврото, трябва да се махне валутният борд. Което означава Официален Фалит на територията! Кое благосъстояние бе? Криминално побъркани Крадци!
  • 17 6452

    29 3 Отговор
    Колкото влезането в ЕС подобри състоянието, толкова ще го подобри и еврото.
  • 18 Джудже

    17 2 Отговор
    Благосъстоянието на страната! По-скоро на държавата, но не на гражданите и.
  • 19 Аз40🏴‍☠️

    26 3 Отговор
    Питайте латвийците (примерно), какво мислят по темата (те са последните със замяната). После питайте защо поляците не искат еврото. Тези лъжи им ги слушаме 30 г., докато всичко идва с цена, както за да влезем в НАТО и ЕС под масата са се подписвали неща в народен ущърб без да се прави публичен дебат.
  • 20 Гербофоб

    19 3 Отговор
    Благосъстоянието на страната рязко ще се подобри когато ГЕРБ бъде забранена указ,както първообраза си БКП!
  • 21 гост

    28 2 Отговор
    Той и Велчев ни обещаваше, че като прехвърлим дълга от долари в евро ще сме по-добре, ама гушна комисионната. То шведи, датчани, чехи, поляци , унгарци да не са по-глупави от нас та не го приемат.
    Приятел германец ми казваше, че само за 1 година цените от марки са станали в същите цифри, но в евро. /увеличение 2 пъти/. Трябва поне веднъж да искаме референдум като норвежците!

    Коментиран от #29

  • 22 Нали

    19 2 Отговор
    Всичката я Мара втасала до €врото опрела !

    Коментиран от #24

  • 23 българка

    16 2 Отговор
    И окончателното заробване ..............................
  • 24 плевен

    20 2 Отговор

    До коментар #22 от "Нали":

    Отворих статията, само за да видя, това което знаех. Автора е банкер. Истината е, че от еврото ще спечелят само банките. Останалите ще пищим на умряло, както в Испания.
    Цетралните банки от цял свят, са свързани в глобална мрежа, силата на която видяхме на изборите в САЩ.
  • 25 кой

    7 2 Отговор
    искам поне един да го чуя как точно ще се преобразуват цените.
    пример 1: кафе 2лв=1евро заплата 1000лв=500евро
    пример 2: кафе 2лв=2евро заплата 1000лв=пак 500евро
    пример 3: кафе 2лв=2евро заплата 1000лв =1000 евро -последния сам си го изключвам...

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Към какво

    10 2 Отговор
    Веднага се стреми новата Българска държава, веднага след Освобождението? Към официализиране на собствена валутна единица.И веднага приемат определението за Лев! Независимо,че нямаме собствен монетен двор,и пъривите купюри ги отпечатват в Европа,но имаме български Лев.За банкера,за няколко хиляди милионери,мултимилионери,и милиардери,Еврото е постигната мечта.Пропускам сметки навън- в офшорки и външни банки.Само тук ,има сметки за милиардни депозити.По правилото за преминаване към евро,всички депозити, автоматично се превалутират през компютъра на съответните банки.Без 1 лев такса! Днес си тих милионер в лев, утре сутринта се събуждаш мултимилионер,или милиардер,но в Евро.Без ЕС един лев разходи,разполагащ със свободно конвертируема валута в цял свят.Валута, която се приема от всяка банкова система. Този ще се превърне в банкер- шеф на български филиал на ЕЦБ.Пука му на жилетка.Ще получава дубъл,но в евро.Скъ,саняците да му мислят!
  • 29 Хъкълбери Фин

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Това е и вярно, и невярно! Цените непрекъснато растат, защото има инфлация. В Чехия конкретни продукти, които консумирам често, вече имат 10-15% по-високи цени, а никой в Чехия не възнамерява да приема еврото. От друга страна, приемането на еврото в България не означава, че заплатите ще престанат да растат, тъкмо напротив. Просто работейки в Германия за хубави пари, вече няма да е нужно да се сменят за левове у нас при нужда, всичко ще си е така. Да, стряскащо е да видиш €325 заплата в банковото извлечение, но пък работници и служители ще продължат да изтичат от България както и преди. Евентуалната точка на уравновесяване на емиграцията би била на около €750-€800 месечна минимална заплата, но пък със сегашните темпове ще минат още поне 5 години преди да я достигнем. Даже 10, ако правителството не принуди бизнеса с нормативни актове.
  • 30 на тоя

    6 3 Отговор
    е с заплата на месец 16 849лв!Без бонусите!....
  • 31 става

    4 2 Отговор
    ,ама смяната 1лв-2,5 евра!Ни е ще ``кандисаме``!От нас да минем за `демокрацията``...
  • 32 баба

    6 3 Отговор
    Бях много ЗА еврото .Но откакто дойде корона вируса и се забързаха да ни вкарват в еврозоната съм против.Много ми намирисва на дигитално евро през 2024 г. и подкожен чип през 2030 г.
  • 33 big

    7 0 Отговор
    Само не ми е ясно, как ще стане това? Благосъстоянието се определя от икономиката, а у нас тя е мижава! Определя се донякъде и от инвестициите, а тях ги няма, инвестират само работещите в чужбина българи! Лева е вързан за еврото, с други думи пак е евро, но за 1.95 лв., и как ще помогне на нас обикновените българи? Цените ще скочат, а заплатите ще намалеят или няма да мръднат! Ще стане същото, което беше в началото на еврозоната в Гърция, Италия, Испания, Португалия - много високи цени в сравнение с преди.
  • 34 адаша

    5 1 Отговор
    Може и да е прав тоя. Чувал съм за един нашенец, който отдавна е приел еврото. Дори продължава да го приема и го складира в някакви шкафчета. Ами доволен е бил...
  • 35 Един

    3 1 Отговор
    От 1988 година гледам през "кривия макарон" и виждах само "дудук!"... както и сега де! То ЕС и "демокрацията" не е за нас , а само за някои! Дяда ти Митю се опитва да ни баламосва!Ха честито, на който му вярва!
  • 36 Пенсионер

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    Във фалиралата Гърция най-ниската "агротико" пенсия е 400евро.
  • 37 БРАВО БОКОООО

    1 0 Отговор
    И ТОЯ Е ПЪЛЕН ИДЬОТ ! С ЕВРОТО ЩЕЛИ СМЕ ДА ЗАБОГАТЕЕМ - ПЪЛЕН ДЕБИЛ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове