28 Януари, 2021 15:36 4 060 88

Каракачанов: Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония

  • красимир каракачанов-
  • зоран заев

Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме глупостите за т.нар. „бугарска окупация“, е един от 7-те въпроса, които Каракачанов задава

Каракачанов: Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство.

С такава гневна позиция реагира заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов след официалната заявка от страна на Заев, че ще възстанови сръбския културен център в Скопие и ще върне изучаването на сръбски език в училищата. За повод беше използван сръбският празник – Денят на Св. Сава, а в поздравите и овациите се включи и Християн Мицкоски – лидер на опозоционната ДПМНЕ.

С откриването на сръбския културен център ще бъде ли припомнено окупирането през 1913 г. на тогава Вардарска Македония от Кралство Сърбия? Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме глупостите за т.нар. „бугарска окупация“, е един от 7-те въпроса, които Каракачанов задава на двамата политици, които отричат неоспоримата обща история на РС Македония и България, но възторжено показват своята почит към Сърбия.

Ето и пълния текст на позиция на вицепремиера Каракачанов, публикувана във фейсбук:

Кой каза, че политическият елит на Република Северна Македония нямал консенсус по никаква тема? Вчера премиерът Зоран Заев, барабар с лидера на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски поздравиха задружно сръбската общност в страната си по случай сръбския празник – Деня на Св. Сава. Заев дори обяви, че в центъра на Скопие ще бъде построен сръбски културен център и анонсира връщането в училище на учебните програми по сръбски език и култура, премахнати по времето на Груевски.

За да не остане по-назад, „вмровеца“ Мицкоски пък се похвали, че именно тяхната партия е въвела този сръбски празник преди години и се потупа в гърдите, че не Заев, а те са по-близките до „брачу-србе“ от управляващите. Да се смее ли човек, да плаче ли….

По този повод имам няколко въпроса към моя приятел Зоран Заев и „колегата“ Мицкоски:

Приятелю Заев, колега Мицкоски,

1. Дълго време скопската дипломация обвиняваше моята страна и мен лично как евентуалното отлагане от страна на България на определяне на дата на РСМ за преговорите с ЕС ще доведе до засилване на сръбското влияние. Сега кой точно е виновен за засилване на сръбското влияние?

Явно това влияние наистина се засилва, но аз се чудя – кой точно го засилва. Или пък – както аз мисля – то никога не е отслабвало.

Кой точно увеличава сръбското влияние в Македония с връщането на учебните програми по сръбски език и с откриването на сръбски културен център?

Приятелю Заев, помогни ми да се сетя кой засилва сръбското влияние в Македония?

Защото твоят вицепремиер Никола Димитров опищя Европа, че това го прави България!

Колега Мицкоски, за теб знам, за тебе и това не е „доволно“, ти искаш да е още по-силно, чак до степен „И по Тито – Тито“. (И след Тито – пак Тито!).

2. С откриването на сръбския културен център ще бъде ли припомнено окупирането през 1913 г. на тогава Вардарска Македония от Кралство Сърбия? Защото на нас, българите, ни омръзна да слушаме глупостите за т.нар. „бугарска окупация“.

Ще бъде ли припомнена насилствената смяна на окончанията на фамилните имена и как от -ов и -ев бяха превърнати в сръбското -ич? Което, впрочем, поправиха т.нар. от Вас „бугарски окупатори“.

Ще бъде ли припомнено как в училище децата на етнически доминираното от българи население на Вардарска Македония бяха принуждавани всяка сутрин в първия учебен час да се кълнат в името на сръбския крал Александър с думите „Я сум прави сърбин“?

Приятелю Заев, тази тъжна част от историята на Македония част ли е от културните връзки със Сърбия? Ще я празнувате ли тази част? Колега Мицкоски, как се чувства председател на партия, носеща святото име ВМРО да прославя и чества тези, срещу които ВМРО се е борила през цялата си история? Не е ли по-добре в такъв случай да задраскате „ВМРО“ от абревиатурата на Вашата партия – ДПМНЕ Ви е напълно достатъчно.

3. Ще бъде ли отбелязано като част от общата история на Сърбия и Македония как хиляди несъгласни с тази политика учители, интелектуалци, свещеници, търговци бяха прогонвани като „бугараши“ от 1913, та чак до 1941 година? Прогонвани в България, а не в Сърбия. Приятелю Заев, колега Мицкоски, наследниците на прокудените от родните им места македонски българи в България са над 2 милиона. Техните репресирани и прогонени деди сигурно биха се обърнали в гроба, ако можеха да видят унизителната сервилност към Белград.

4. Ще бъдат ли почетени двете въстания срещу сърбите през 1913 г. – Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание – избухнали във Вардарска Македония, която сръбската власт преименува на Южна Сърбия и Сръбска Бановина?

Или Скопие ще настоява, че това е част от онова, което те наричат „споделена история“ с околните народи?

5. Приятелю Заев, ти допита ли се за своята културна инициатива до албанското население в Македония, пострадало жестоко и подложено на геноцид под „приятелското“ присъствие на сърбите от 1913 г. чак до 1991 г.?

6. А заедно с честването на сръбската култура ще почетете ли и не толкова културни сръбски прояви като клането в село Гарван, Щипско, при което на 2 март 1923 г. сръбският жупан Добрица Маткович разстрелва с картечница 28 цивилни жители, сред които и три деца на възраст между 13 и 18 години? Тяхната единствена вина беше, че поддържаха четите на „бугарашката“ ВМРО на Тодор Александров. Това събитие ще влезе ли в календара на сръбската култура?

Колега Мицкоски, Вие на чия страна сте – тази на жупана Матович и сърбоманските войводи Бабунски и Соколович, или тази на „бугарашите“ Тодор Александров и Иван Михайлов? Аз знам отговора, но много членове на Вашата ДПМНЕ все още чакат да го чуят.

7. И накрая още един реторичен въпрос.

А не е ли по-логично в Македония, освен националния празник на Сърбия, да се почита и националният празник на България – 3 март? Все пак, той ознаменува освобождаването и на България, и на Македония в рамките на една държава, чието прекрояване от Берлинския конгрес довежда до избухването на Кресненско-Разложкото въстание в Македония през 1878 г., до Охридското съзаклятие от 1881 г. и до създаването на БМОРК/ВМОРО/ВМРО?

Приятелю Заев, колега Мицкоски,

в това въстание и в революционните борби на ВМРО най-вероятно са участвали и Ваши дядовци, както и дядовци на Ваши министри, на депутати, на редови граждани на днешна Република Северна Македония. Не пропускайте да почетете и наистина светлия пример на Вашите деди. Защото ако сърбите в днешна Македония са около 30 000 души, само българските граждани с български паспорти в Македония са над 120 000, без да броим десетките хиляди културно чакащи за българско гражданство жители на Република Северна Македония - въпреки, че Вие не признавате, че в РСМ живеят българи.

Много от тези българи са активисти на Вашите партии, на техните ръководства, Ваши депутати, министри, спонсори бизнесмени, приближени журналисти, ръководители на институции и служби, Ваши близки роднини – братя, сестри, братовчеди. Парадоксът е, че Ваши най-близки хора, в партиите Ви и в семействата Ви, са се самоопределили като българи и са доказали българския произход на техните, а всъщност и Ваши, баби и дядовци.

За съжаление, сегашният политически елит в Скопие предпочита да чества палачите на своя народ. Колко странна балканска разновидност на стокхолмския синдром. Или по-скоро май е белградско-московски синдром.

Приятелю Заев, колега Мицкоски,

Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонски

    62 37 Отговор
    Краси оправи всички в България и почна да се занимава с Македония. Кой разписа за Северна Македония без да договори историята предварително?

    Коментиран от #76

  • 2 Каракачанов

    38 29 Отговор
    Кой ми ср** в гащите?
  • 3 choko

    60 20 Отговор
    Помогни ми да се сетя кой имаше кюлчета а със злато ?
  • 4 бай Ставри

    38 17 Отговор
    Всичко ще ти припомня мечо.Чакам те!

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 смешник

    40 32 Отговор
    Тоя до изборите Македония ли ще дъвчи само. Това май му остана единствения коз на корумпето пишмайнвойвода. Да спре да дрънка за македонците, а да ни каже как си разпределят порциите с догансарай.

    Коментиран от #23

  • 7 ИЗБОРИ ИЗБОРИ

    32 15 Отговор
    СЕГА ПАК ПРИДВОРНИТЕ АГЕНЦИИ ЩЕ ОБЯВЯТ КАК КАРАКАЧАНОВ КАЧВА РЕЙТИНГ. А НИТО НАВАЛНИ НИТО МАКЕДОНИЯ СА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ДЪРЖАВАТА.АМА НЯКОЙ ПАК Е ТРЪГНАЛ ЗА УЛОВ НА ЛАПНИШАРАНИ
  • 8 Какъв

    24 27 Отговор
    приятел ти е на теб Заев , бе , ДС - арско ухо червено и всякакъв за пари ? Нагъл и везсрамен субект опикан !
  • 9 редник Пройчев

    24 28 Отговор
    Гн Каракачанов,цял живот мачтая да стана войник.Да взема една пушка,да ви наредя един до друг,и да ви направя на гевгири!Искааам в казааармаааатааа
  • 10 Гал

    21 26 Отговор
    Тоя хулиган няма ли кой да го спре да прави простотии.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българка

    31 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Срещу COVID Ви изпратихме ваксина..." Ако тези думи са вярни, воЕводата направи признание, че управляващата банда се състои от национални предатели! Не мога да повярвам, че България, която е на последно място по ваксинирани българи е отклонила от недостатъчните незначителни количества ваксини за РСМ! В момента има желаещи българи да се имунизират, но не могат, защото няма налични ваксини. Въпросът е хунтата и ваксините ли изтъргува ,за да пълни чекмеджетата си?

    Коментиран от #34

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 КАРА КАЧАНКА

    26 15 Отговор
    ТИ МИ КАЖИ??? КАКВО НАПРАВИ ТИ???? И БИБИ???!? ЗА ДА ПОДОБРИШ ОТНОШЕНИЯТА НИ
    СЪС МАКЕТАТА. НИЩО. И СЕГА
    ТЕ СЕ ЛИГАВЯТ СЪС ТЕБ И БИБИ.
    5. ГОД НА ВЛАСТ 5 ГОД. БЯХТЕ ПОДЛОГИ НА ТВОИТЕ ИНТЕРЕСИ
    (ЗА ПАСПОРТИТЕ ГОВОРЯ) И НИКОГА
    НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. ТИ СИ
    ПРЕДАТЕЛ НА БГ. ИНТЕРЕСИТЕ ВЪВ
    МАКЕДОНИЯ. СЪРБИТЕ Я ВЗЕХА.
  • 15 Заеков

    15 14 Отговор
    Набих го на целия ЕС!ха ха ха ха ха
  • 16 Дека си

    36 5 Отговор
    "Македониус", куче сръбско. Чакам да залаеш, безроднико! Право немаш да се зовеш Македонец, само слуга-сръбска!
  • 17 МАНГЪРА

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "бай Ставри":

    Постaви му „серум на истината”!!!

    Коментиран от #19

  • 18 ТаУмВзе

    17 17 Отговор
    Шкембе торба точно бе за договорчето с маке, за да стане министърче некакво си! Въпрос на време е, да приеме правилното чекмедже. Докато лази клекнал!
  • 19 бай Ставри

    12 6 Отговор

    До коментар #17 от "МАНГЪРА":

    С Алито сме приготвили брюкселски ваксини за мечо.Сертифицирани от европарламента,"Ейнал Шмайзер" бонус Чупа чупс близалки.
  • 20 Заев да направи разследване

    12 10 Отговор
    И да припомни на Каракачанов за паспортите и шофьорските книжки. Най добре е директно да се припомни на Байдън и Лаен. Щото на нашите Бойков Кратуни не Увират. Бойко такъв таралеж си вкара с ОП-то, че не е истина. Аз навремето очаквах Бойко да изгони ЦеЦо, да обедини Дясно мислещите, да остави БСП да направи правителство с ОП и да се кандидатира срещу Радев на Президентските избори.

    Коментиран от #24

  • 21 гражданин

    23 8 Отговор
    защо раздаде ей така 120 000 паспорта, и то на най големите ни душмани, сега ревеш и задаваш въпроси, виновния си ти, те не са виновни защото никога не са крили че са българомразци, как ще ни обясниш на нас останалите български граждани, които плащаме данъка си всеки месец, че ни изравняваш по статут и привилегии с хора, които един път не са стъпвали тук, и нямат и един лев данъци платени на тази държава, хайде обясни ни защо го направи това и мислиш ли че трябва да отговаряш за тази глупост, която я направи
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Винету

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "смешник":

    Никога вече шкембе войводи.
  • 24 ойли гофренд

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Заев да направи разследване":

    Хахааа..чи ти си мнооо прооуздъ ве хахааа
  • 25 гост

    21 2 Отговор
    ЗА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ ВАКСИНИ НЯМА А ЗА СРЪБСКИТЕ МЕКЕРЕТА ИМА? ВСИЧКИТЕ СТЕ ЗА ПАНДЕЛАТА. БОКЛУЦИ!
  • 26 Бойко

    7 9 Отговор
    Подавам оставка бе, тия от ОП ти топят електората със всеки изминал ден. Още след Апартамент гейт трябваше да съставил ново правителство с ДПС, и да окошариш Апартаментаджиите и Патриотите. Сам си се затри бе Бойко бе.
  • 27 Бойко

    4 8 Отговор
    Подавай оставка бе, тия от ОП ти топят електората със всеки изминал ден. Още след Апартамент гейт трябваше да съставил ново правителство с ДПС, и да окошариш Апартаментаджиите и Патриотите. Сам си се затри бе Бойко бе. Ах Бойко, Бойко
  • 28 Павел Пенев

    16 3 Отговор
    Добри въпроси,но не чакайте отговори от полуидиоти.
  • 29 Димитров

    6 2 Отговор
    ШАХ И ....МАТ.
  • 30 Фаро

    6 12 Отговор
    И тоя тулуп се причисли към българите
  • 31 РАДИО ЕЛТО

    15 1 Отговор
    сърби северна македония не ни мислят добро
  • 32 Глиган

    4 5 Отговор
    Този верно ли се е праскал с Джамбо в началото на 90-те

    Коментиран от #35

  • 33 РАДИО ЕЛТО

    20 2 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ запалиха наше знаме изгавриха се с памета на загиналите БЪЛГАРСКИ туристи който се удавиха В ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО крадът наша клтура
  • 34 Си ган

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Нарича се политика, но не е за прости индивиди тази материя..
  • 35 Не само с Джамбо

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Глиган":

    А и с Копейкин. Тройка кебапчета са правили.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бончо

    6 4 Отговор
    Сега ръчка осите и пали още повече с.македонците.А когато подписаха калпавия договор 2017 година си мълчеше.Сега от този има полза само Русия.Но какво да се очаква тези кадри слуги на чужди интереси.Сега онези ще ни ебават до дупка и пак ще станем за смях.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Шоп от Сердика градъ

    9 0 Отговор
    Мечо Пух, се представя добре с тия въпроси.
    Това трябва да бъде изпратено ОФИЦИАЛНО от нашето Външно Министерство до Министерски съвет на БЮРМ/Република Северна Македония/.Република Бивша Южна Сърбия/ Република Вардарска Бановина и т.н.
    И няма смисъл от протоколи ,договори и анекси. Заев взима Пендеровски и Мицковски отиват в Брюксел и отговарят конкретно по 7те въпроса.
    После може спокойно да отворят очите на Австрийците че говорят Австрийски и Немците са го откраднали от тях. После отиват до Кипър и отварят очите на Кипърците че, в Република Гърция говорят на Кипърски.
    Отскачат до Букурещ и доказват на Румънците че бърборят на Молдовски.....
    П.П.
    Естествено още в Брюксел ще са обяснили на ЧИСТ БЕЛГИЙСКИ какви и що са Белгийците
    Ако , Австрия, Германия, Гърция, Румъния, Белгия одобрят Демоверсията на Севрномакедонската Република. Тогава да ги пускаме в ЕС и да разцепват мрака

    Коментиран от #81

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 бели извор

    4 19 Отговор
    Крупна политическа,стратегическа и тактическа грешка допусна Р.България ,като попречи на РСМ да влезе в ЕС. За това персонална отговорност носи и това лице. ВМРО е терористична организация с тежко криминално минало и тя няма място в ЕС и не може да определя и диктува българската външна политика. Тази организация ражда омраза и разделение днес. ЕС е създаден с други цели и има обратната идея,обединение и сътрудничество. В ЕС няма комити и войводи . Резултата се вижда .На западната си граница българите ще срещат презрение и враждебност.ВМРО не трябва да има власт. Никаква полза,само вреди за България.

    Коментиран от #45, #60

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бояджията Шикъл

    4 5 Отговор
    Последният коз на фалиралите политици като това прасе е пещерният национализъм и евент.междусъседска война.
  • 45 Калмук

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "бели извор":

    Тя, твоята стратегия е като оная приказка: "Ти го плюеш, он си мисли, че роса го рОси".
  • 46 Били Хлапето

    10 0 Отговор
    То е ясно сърбите няма да пуснат С. М. в Е.С. преди те да са влезли там, затова са тези алогични действия на Владата там. Ако действително искаш членство в Е.С. не палиш знамето на член на Е.С. Не крадеш историята и историческите личности, както и не казваш, че говориш друг различен, от българският език, след като всичко или почти всичко разбираш, без преводач.

    Коментиран от #52

  • 47 образно

    5 8 Отговор
    казано:българите трябва да отидат на баня,да изтъркат мръсотията /герб и оп/ от снагите си и тогава чисти да говорим с македонци и всякакви други народности!

    Коментиран от #51, #56

  • 48 Патето яки

    2 6 Отговор
    Курбан войвода се загрижил за сръбско влияние.
  • 49 куса врана

    3 10 Отговор
    От запад България си спечели врагове и омраза за дълго . Не искам да си мисля ,какво може да сътворят вмроистите на юг и югоизток за беломорска тракия и одринско. Ако и за там успеят да разпалят пожара както за македония ,то България ще се озове по бели гащи при минус 40 гр. Да видим тези умници - уж към фронт за нац. спасение, какви още фронтове ще донесат върху главите на бедна ,слаба и разединена България.

    Коментиран от #55

  • 50 Мимчят

    12 1 Отговор
    Тук е напълно прав за ,макетата Каракачана и в това му наченание за историята,целия народ ,трябва да сме единни за изопачавабето и от македонска страна ,а и хуленето на България.Вижда се ,че са сърбомакета и ни мразят,а ние ще ги пускаме в Европа.Докато коренно не се променят ,никакво разрешение.....
  • 51 цръна трава

    3 4 Отговор

    До коментар #47 от "образно":

    Йес !!! Така е братко.Но тия направиха големи бели.Големи !

    Коментиран от #57

  • 52 Нанай

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Били Хлапето":

    Сърбия, ще влезе в Е.С. , когато СССР влезе , пардон Русия.
  • 53 Кси

    10 2 Отговор
    Македония е троянски кон на Сърбия и Русия в нато, иска да бъде и в ЕС
  • 54 писна ми

    5 7 Отговор
    Писна ми от тояНещасник-комисионнер
  • 55 Античното Маке

    12 1 Отговор

    До коментар #49 от "куса врана":

    Изтриха ти предния коментар, но да те питам:
    Я кажи след като сме били “фашистки окупатори", колко из македонско и Беломорска тракия сме избили??
    Защо сръбската и гръцката войска, които за вас не са окупатори избиват хиляди, а бягащите да се спасят търчат не в Сърбия,Гърция,Албания, а в България??
    Как се окупира от Българската войска български земи, с българско население??

    Коментиран от #59, #61, #62

  • 56 Кси

    7 3 Отговор

    До коментар #47 от "образно":

    Отвратителен си като сърбоманите-македонисти, то нали сте си все комунисти, не си българин, не си човек, червено говедо си
  • 57 Кси

    9 2 Отговор

    До коментар #51 от "цръна трава":

    Белите са ги сътворили сърбоманите в началото на века, да вземат българска земя с български етнос 1919, да го репресиите, избиват и прогонят.БГ никога не е анексирана чужда земя с чужд етнос, србско псе
  • 58 Кси

    6 1 Отговор
    Катедралата им Св. Сава в Белград е направена с руски инвестиции, лъскаво, блести уж в злато, но си е кич, и на цветните шадравани вони ужасно, и калемегдан сиганее, едно нищо са, само културен център им липсва, той ще чалгарски перверзен, смотаняци са
  • 59 Кси

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Античното Маке":

    Какво го питаш, тия само лъжат, ЛЪЖАТА е държавна политика в Сърбия от балканските войни, тия им подражават, те са си заедно, де
  • 60 Йо Несбьо

    9 3 Отговор

    До коментар #41 от "бели извор":

    ВМРО била терористична организация... Хайдутите и четниците - терористи. Ама как тръгнали навремето да оспорват законната власт на Негово величество Османския султан...Как пък после дръзнали да посегнат на Краля на обединеното кралство на сърби, хървати и словенци, оспорвайки окупацията на българската по етнически характер Македония и нейното превръщане в гръцка и сръбска. Човече, евреите до ден-днешен се гордеят с терористичните акции срещу британските инсталации в Палестина, с политическите убийства, с наказателните акции срещу врагове на Израел и с днешните атаки над територията на беззащитна Сирия. Така превзеха цяла държава и никой досега не ги е спрял вече 80 години. Ще ти кажа, че македонците са закърмени с омраза към българите и това е вече 90 години. Въпросът никога не е бил дали ВМРО трябва да е в политиката ни или не, а дали ако някой друг правеше преговорите с РСМ щеше да е различно. Твърдо не! Не на РСМ в ЕС и не на Сърбия в ЕС още век!
  • 61 куса врана

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "Античното Маке":

    За тия работи ще питаш Фердинанд и Стамболов ,който го е довел на престола. Тях ще питаш. А защо България загуби тези земи ? Това не казваш и не питаш. С кого воюваше ? Защо ? Защо се случи така ? А след втората световна война ,България с кого беше съюзник ? На кого обяви война 1945г. Кой я спаси да остане в тези граници иначе Ньой щеше да и се види като детска игра и тогава още щяха да бягат ? Като си отговориш на тези въпроси ще ти светне ? Има и още но нямам време. Реалностите са такива каквито са ,а не такива каквито са били или ти се искат. По тази логика и Белград е стара Българска крепост и на сръбския език ,корените и на руския корените са български. А в украина колко българи има,знаете ли,а в молдова ,ами кан Тюмен е български хан и т.н. Всяко следствие си има причина във времето . Историята не за да ражда конфликти ,а да ги избегнем !!!

    Коментиран от #71

  • 62 до вмро

    5 8 Отговор

    До коментар #55 от "Античното Маке":

    Явно вмроистите живеете в друго време със свои си представи и не можете да осъзнаете едно просто нещо : СРМ е суверенна държава,призната международно,със свой език,култура,история,народ ,граници и т.н. Какво има да не е ясно. Какво искате сега ? - да признаят,че езика им бил с бг корени,че са българи,че нямат история ,че тя е българска ? И какво остава от тях ,ако признаят това питам ? Какво ,освен да се присъединят към България и вмро и др. възродители да ги управлявате. Е как да стане ? Как да не пощуряват от омраза ? Нима членството в ЕС нямаше да притъпи сръбското влияние. Разбира се ,че да. Но как да го схванете ? А сега питайте,що откриват сръбски културен център. Продължавайте да питате и да ми говорите за коминтерна и измислената държава. И се питам,дали наистина сте толкова прости или сте обикновени предатели на бг държ.интерес ,разбира се под предлог за най големи патриоти ,каквито не сте. ?

    Коментиран от #63, #73, #75

  • 63 Кси

    5 0 Отговор

    До коментар #62 от "до вмро":

    Какво се дзвериш, за тия българи няма, политичарите им сърбомани, когато правят обръщение към народа си, изброяват албанци , гърци, сърби, египтяни, македонци, но българи няма, не се европеизират, празнуват си тито, и не пропускат да се гаврят с БГ по всякакви поводи, за какъв ЕС драпат, ами не искат, искат със сърбите
  • 64 Кси

    6 1 Отговор
    Приключвайте с даването, танкове, ваксина , то си е казано-не прави непоискано добро.Тия са ехидни лицемери и ни се подиграват, всяко начало си има и край
  • 65 БЮРМ/FYROM

    6 2 Отговор
    Измислената, смешна и жалка "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 66 куса врана

    4 7 Отговор
    За по простите вморовисти обяснявам, Докато двама се карат и се мразят ама здраво и се питат един друг ,трети печели ! Кой печели ? Сърбия ! Кой губи , България ? Ето защо другари таварашутки се ядосвам ,как можахте да причините това на България ? Айде сега питайте, защо направихте така,че Сърбия спечели играта ,а България загуби за винаги СРМ и българската кауза ще бъде подложена на атака,която няма да издържи ,защото и авторитета и влиянието ни ще е пресечена нула ,благодарение на вас лъжепатриоти ! За кой ли път като познават отлично манталитета и акъла на прост Ганя, удбашите ни изработиха ! Ето за това се ядосвам. И вместо да признае открито това, водача им пита Заев , кой ми ака в гащите. Но не си признава,че сам е свършил тази работа и то отлично ,че и продължава.! Лицемерно а , демек за баламите -- вижте колко съм разбирач патриот !!! Да ама птичето отлетя, остана само аканото за много дълго !

    Коментиран от #69

  • 67 ХайлАдолф

    5 1 Отговор
    Браво Краси много точно и ясно определение даваш за клиничната картина на скопската смет........
  • 68 Гацо Бацов

    3 0 Отговор
    Почна да ми харесва торбичката...и като чета постовете на лаещите псета, май е на прав път. Аз вече знам за кого да гласувам!!!!
  • 69 Кси

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "куса врана":

    Ооо, я стига, затова се докарахме дотук, все да им се мълчи, да бъде тяхната, да не ги обидим, безусловна подкрепа, а те да хитруват, злорадстват и лицемерничат, свикнаха да минава тяхната, на зло куче, зъл прът, твърдо като гърците, това ни е грешката, а не да им клякаме, както до сега, то си е казано-мачкай, да те уважават, закъсняхме с втвърдяване на позицията и осветляване на спора с международно представяне, те само лобиране и пропаганда, а пред нас ехидни, ай ...сек...р
  • 70 Аноним

    3 2 Отговор
    Стига с тая Македония бе.!!!
    Българите още ли илюзии и не са разбрали, че за македонците българите винаги са били само завоеватели и окупатори, а сърбите са били освободители и от историята се знае че Македония е била толкова българска , колкото и Косово някога е било българско, ама Каракачанов е забравил и сега се заинтересувал само за Македония !
  • 71 Античното Маке

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "куса врана":

    Защо си пропуснал началото-Берлинския договор. От него започва всичко, войните са следствие от него.

    Коментиран от #83

  • 72 ДСМВРоБНДейска

    2 1 Отговор
    Пара'та е безмилостно жестока!
    Пара'та, както казват, е магична!
    Те ГЕПИХА! Друг ще ви доокраде, и толкоз!
    Какво тук значи българска патриотичност?!
    -
    Грабеж, а след грабежа – офшорна сметка.
    Това е толкоз "гордо" българско и родно.
    Но в кризата ще бъдеш пак сам със себе си,
    народе, защото те ОШУШКАХА!
    -
    Ако някой някъде ПРЕДАВА
    своето отечество и слава,
    ако клетвата за дълг прегази,
    наш'то ДеСе-МеВеРеО го пази!
    -
    Ако някоя продажна ШАЙКА
    ГЕПИ от народното богатство,
    истината днес е само тази,
    наш'то ДеСе-МеВеРеО го пази!
    -
    Ако някой вярата УБИВА
    и престъпниците сам ПРИКРИВА,
    ако някой пред лъжата ЛАЗИ,
    наш'то ДеСе-МеВеРеО го пази!
    -
    Хора, запомнете ги добре,
    ХОРА, ЛИШЕТЕ ГИ ОТ СУБСИДИЯ,
    за да не е свръх-изгодно да служиш
    в редовете на БеКаПе, БеЗеНеСе и ДеСе!
  • 73 Античното Маке

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "до вмро":

    Естествено е, че СРМ е суверенна държава, нали първи ви признахме за суверенна държава преди 30 години. Но да се връщате назад, крадете и кичете с българска история и език е подло и долно, и опасно.
  • 74 !!?!

    2 3 Отговор
    Каракачанов и българските националисти като наследници и прикрити комунисти пак ще докарат някоя беля на главите на българите и Каракачанов толкова ли не може да схване че живеем в ново различно време на 21 век за да заравя глава в миналото и че македонците не искат и не желаят да се "побългаряват" А искат и предпочитат да си говорят на сръбски език И както комунистите направиха някога грешка с "възродителния процес" която бе осъдена от демократичните държави , така и сега националистите са на път да повторят и направят следващата грешка само че този път на по високо международно ниво, като предизвикат и разпалят омразата на македонците към българите за да остане завинаги в историята и която грешка ще трябва отново да се поправя с помощта от намесата на други държави.. !
  • 75 Десетте

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "до вмро":

    Вземи си надвий мързела и прочети една малка книжка. Казва се "Десетте лъжи на македонизма" автор е покойният вече професор Божидар Димитров издадена е през 2000 г. Надявам се след това да не пишеш глупости. И вземи прочети договора, който както казаха германците (другите фашисти), че той трябва да се спазва. Странен патриот си ти, жалиш за чуждите, но не и за своите..
  • 76 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Европеец

    3 1 Отговор
    Kaракачанов трябва веднага да забрави за всякакви стари и недоказани исторически претенции на България към Македония, защото се върви към новото бъдеще на ОБЕДИНЕНИЕ в Европа и в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ старите междусъседни, междудържавни и езикови СПОРОВЕ и НАЦИОНАЛИЗМА са забранени и не се ТОЛЕРИРАТ...!!!
    Истината е че в историческо културен план, Македония е била много по дълго време под османско, византийско/гръцко/ и сръбско влияние и управление, отколкото под българско преди 1000 години и че заедно с българското малцинство, там са се заселили и живели и много други и по големи националности и етноси , НО от 1991г СМ е самостоятелна и суверенна държава призната и от БГ, затова сега единственото мирно и разумно Рeшeниe и плaн зa бъдещо дeйcтвиe за подобряване на отношенията за общото европейско бъдеще e дa ce прeмaхнaт държaвнитe грaници мeжду БГ и РCМ и дa имa cвoбoднo движeниe нa хoрaтa/ бeз никакви повече иcтoричecкo eзикoви cпoрoвe от миналото / , нa работна ръка, cтoки и кaпитaли, малко дa ce уeднaкви зaкoнoдaтeлcтвoтo, бългaрcкитe нaциoнaлиcти дa зaбрaвят и да не събуждат cтaритe cи иcтoричecки прeтeнции, a мaкeдoнcкитe шoвиниcти дa зaкoпaят oмрaзaтa cи към Бългaрия...!!!

    Коментиран от #80, #88

  • 80 Я па тоя

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Европеец":

    Брейй, от всичките Гърция, Сърбия, Албания, СМ, само България рябва да забрави национализма, другите не. Колко било лесно, а?

    Коментиран от #82

  • 81 Име

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Шоп от Сердика градъ":

    А как ние получихме правото да се казваме Българи , та не бяхме ли Османска провинция, Румелия и който изобщо даде правото на Българите преди много векове так да се наричат? И как това не се казваме Руснаци та освободиха ли ни от Турците или окупираха ни страната и затова ли ги оплюваме при всяка възможност , е за това нещата не ни вървят
  • 82 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Я па тоя":

    Грешиш за Сърбия те признаха и името и езика на Македонците и затова им е по удобно с тях , а Албания и Гърция држат Българското отношение по въпроса за езика и етническия произход , а това е три срещу един, а Македонците никой не пита

    Коментиран от #84

  • 83 Гледай им сеира

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "Античното Маке":

    Защото Берлинския договор и Ньойският договор са само СЛЕДСТВИЕ, а не са първопричина, за самозабравилите се в НАЦИОНАЛИЗМА си и във ВОЕННО ШОВИНИСТИЧНАТА си амбиция на потисканите до вчера от вековното робство и самозабравили се от подарената им свобода българи, в една туко що новосъздадена държава...!!!

    Коментиран от #85, #86

  • 84 Кси

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Име":

    Е, нали сърбите им нагласиха езика и идентитетот, как да не признаят, целта е да са посърбени, ти пък от къде падаш, управляват ги сърбомани-македонисти-удба

    Коментиран от #87

  • 85 Кси

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Гледай им сеира":

    С по-голяма сила важи за СЪРБОМАНСКИЯ ШОВИНИЗЪМ, те да не би да са се освободили или създали държава преди българите, рязкай сръбско псенце, получихте земя с български етнос да го репресирате, БГ никога не е получавала земя с чужд етнос
  • 86 Кси

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Гледай им сеира":

    СЛЕДСТВИЕ са днешните проблеми, още тогава го е казал американския пратеник УИЛСЪН, тази несправедливост спрямо българите на балканите в бъдеще ще генерира конфликти и проблеми, както се и случва, ти като комунист и сърбоман твърдиш обратното
  • 87 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Кси":

    Сърбите между другото признаха и различието им със Македонците , това на теб е трудно за вярване, днес Сърбия изобщо малко или ич не я интересува Македонския въпрос
  • 88 9999

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "Европеец":

    Враждата между РСМ и РБ никога няма да се заличи.
    Защото РСМ е създадена от МАКЕДОНИЗМА, а той все оща е залегнал във вътрешната и външната политика на РСМ. Учебниците по история в РСМ никога няма да се изменят. Там вечно ще пише, че българите са татари, фашисти и окупатори, Не разбра ли, че още от детската градиня македончетата се възпитават в омраза към българите. Това е нечистоплътна държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове