Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 20:27 2 658 52

Ударна ваксинация с ваксината на "AстраЗенека" у нас

  • ваксина-
  • aстразенека-
  • коронавирус

Така ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес

Ударна ваксинация с ваксината на "AстраЗенека" у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Всички доставени количества от ваксината срещу COVID-19 на "AстраЗенека" (AstraZeneca) и на Оксфордския университет ще се използват за поставяне на първа доза, реши Съветът на Националния ваксинационен щаб.

Така ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес, се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването.

От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината 10 седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта.

Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.

Забавената заради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да стане в средата на седмицата.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 ще се извършва паралелно.

На членовете на Централната и на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech.

Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана за ваксинация. Тази фаза ще продължи със служители на АЕЦ "Козлодуй", ВиК-дружествата, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и други.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак държава никога няма да е бъде

    32 4 Отговор
    По всичко най-необходимо сме на последно място, заплати и доходи приходи цени
  • 2 Последните проучвания и тестове

    45 7 Отговор
    Тази ваксина е ефективна само 10%..руската 91 %....

    Коментиран от #15, #25, #42

  • 3 хихихихихи

    44 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Така ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес, се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването. Нее така ще пробутат най-некадърната ваксина на стадото!
  • 4 Махмуд

    46 1 Отговор
    Казват, че ваксината не е добра.

    Коментиран от #7

  • 5 Доко

    49 0 Отговор
    Великобритания не е в ЕС Русия също. Много хора включително и аз предпочитам Спутник V
  • 6 Ударно,а?

    22 1 Отговор
    Иначе к7346акво ще ни санкционирате?
  • 7 Гледах световните новини

    46 1 Отговор

    До коментар #4 от "Махмуд":

    Астра е тествана в Индия Китай южна Африка. ...10 %ефективност. ...пак ще превъртят парите без никаква полза за добитъка на Бат Бойко! !

    Коментиран от #46

  • 8 Ахахах

    22 1 Отговор
    Замразената ваксина не може да стигне от студа. Дебилити нощници са за тепане
  • 9 бйнклмк;

    44 2 Отговор
    На своите хора - Пфайзер.
    На плебса масово ще пробутаме ниско ефективната, ЙЕФтинка и недостатъчно проверена Астра Зенека. Даже и на възрастните, които почти цяла Европа се отказа да ваксинира с нея. Това е откровен, брутален и циничен геноцид над собствения народ!
    Но ще има и много хора, отказали тази ваксина.
    Моето семейство - със сигурност!

    Коментиран от #13, #40

  • 10 тарикату

    30 3 Отговор
    Никой не ги ще тези ваксини, ще ги поставяме на уличните кучета и котки. Има достатъчно за всички (кучета).
  • 11 Сандо

    13 2 Отговор
    Тая новино аз я разбирам така:първо удар /бой/ и след това - боц!
  • 12 Кил Гейтзз

    30 5 Отговор
    Хора, вие малоумни ли сте? Листовката на астра зенека е налична дори на български вече, просто я прочетете! Това не са ваксини! Нормално ваксина съдържа модифициран вариант на конкретен вирус, който извиква имунен отговор към конкретния патоген, провокирайки клетъчната памет. Случая с Ковейдс "ваксините" е съвсем различен - на първо място потърсете в мрежата за изолат на ковид-19 - няма да откриете нито едно научно обосновано изследване, публикация, снимка с електронен микроскоп или каквото и да е! Второ - конкретните "ваксини" или както самите производители ги наричат "операционна система" провокират постоянен имунен отговор на клетъчно ниво, което рано или късно води до цитокинова буря или серопозитивизъм към антиимунни заболявания (както имаше едно широко пропагандирано такова в последните 30ина години). Всичко е в мрежата все още, потърсете факти и само научно обосновани факти, докато "проверителите на факти" не са ги затрили и тях.
    Не искам да продължавам, защото няма да ми стигне цялото сървърно пространство на факти.бг, просто мислете и търсете, като начало прочетете листовката на астра зенека, която е популярна поради ред други причини в нашите ширини.

    Коментиран от #20

  • 13 честен ционист

    6 20 Отговор

    До коментар #9 от "бйнклмк;":

    Ще чакаш на опашката с неваксинирани пред Кауфланда, докато те пререждат ваксинираните.

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Костадин Ангелов

    19 1 Отговор
    Няма да ни стигнат чувалите за трупове!
  • 15 Шамара

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последните проучвания и тестове":

    И къде го прочете това?
  • 16 Милен

    20 4 Отговор
    Чудят се как да я изразходят. Ефект нулев.
  • 17 Последния Софиянец

    21 4 Отговор
    Поздрави от Орлов мост.Скоро НОЩ ще отговаря за геноцида над българите.
  • 18 д-р Менгеле

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    А ти ще си спомниш как са загинали предците ти! Нали,джендьо...??!!
  • 19 бйнклмк;

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Не чакам по опашки. Използвам доставки до дома.
  • 20 домакин

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кил Гейтзз":

    Мислиш ли,че от всичко което си написал,малоумните ковистерици ще разберат нещо?

    Коментиран от #26

  • 21 До кога

    0 0 Отговор
    Ще си там, че да знам кога да си тръгна,?
  • 22 СЛОНА

    4 0 Отговор
    АНГЕЛОВ КЕРЕЗА МИ КАЗА ДА ИДВАШ ПАК С МЕН С МЕМЕШКИТЕ ЗА КАРТОФИ ПРЕЗ ПЛЕТА НА ЦЕНТРАЛАТА ,ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА ЧЕСТВАМЕ И ТВОЕТО УВОЛНЕНИЕ ПО РЕДА И НЕЗАБРАВЯЙ ДА ВЪРНЕШ ОБЕЛКИТЕ ОТНОВО В НИВАТА НА БАТЕ,АЗ ОТИВАМ ЗА НЯКОЛКО КАСИ ВИНО ,ЧЕ ДА ИМА ДА ОСТАНЕ ДА ГИ ЧУПИМ В СТЕНАТА НА ЦЕНТРАЛАТА ,ЧЕ ДА ПИЙНЕ И КИЛИМЧЕТО ДЕТО БАТЕ ЦАККАШЕ РУСИТЕ ТЕЛЕФННИ КАКИ
  • 23 Ко праим !?

    26 0 Отговор
    Южна Африка замрази плановете си да използва ваксината на "АстраЗенека", cлeд кaтo cтaнa яcнo, чe cпoрeд клиничнo изcлeдвaнe вaкcинaтa, рaзрaбoтeнa oт бритaнcкo-швeдcкaтa кoмпaния cъвмecтнo c Oкcфoрдcкия унивeрcитeт, нe e eфeктивнa !
  • 24 боц боц

    12 1 Отговор
    Ами бацкайте си ги по няколко , за да е по ударно , е оня ботокса Ангелков па може пред камерите и Бацката може да поеме, ама го е шубе от иглата.
  • 25 Гость

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Последните проучвания и тестове":

    Те са еднакви бре. Вземи прочети преди да плещиш глупости. И двете са векторни и ползват човешки адено вирус за носител... къде е разликата

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Pilot

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Забавената заради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да стане в средата на седмицата.
    Днес (08.02.2021) имаше лек фьон (южен вятър) в София. Не разбирам какви метеорологични причини са попречили на доставките на ваксина от Phizer и ортаците им. Лек страничен вятър не пречеше на самолетите да кацат в София днес.

    Коментиран от #33

  • 28 МАЬОРА

    14 1 Отговор
    Защо путарляците на първа линия не се ваксинираха с нея?.А?Защото платиха 400 милиона за нещо на хартия,сега го слагат на на простосмъртните.Защо не сложат на масата 5 ваксини и не си посочим коя да ни поставят?

    Коментиран от #48

  • 29 Шамара

    6 1 Отговор
    Фактиии ,не си нарагайте мнението! Член #1 от конституцията всеки има право на глас и квободно да изказва мнението си ! Нищо обидно не съм кадал, ще ви осъдя ако продължавате да настройвате и ванипулирате хората !

    Коментиран от #43

  • 30 Данте

    16 1 Отговор
    На това правителство гилотината пада.По-големи неудачници и крадци не сме имали след Костовистите СЕДЕСАРИ.
  • 31 Вирусолог

    14 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гость":

    На Астра Зенека използва маймунски вирус а не човешки и двете дози са с един и същи вирус за разлика от руската която ползва човешки аденовирус и двете дози са със различни вируси.

    Та векторните ваксини освен че правиш имунитет срещу Ковид правиш имунитет и срещу аденовируса (вектора) така че втората доза на Астра Зенека е безмислена.
  • 32 Пацо

    16 1 Отговор
    Искам да се ваксинирам но с китайска или руска ваксина. Тази на Астра зенека не бих я сложил и на котката ми. Нали е демокрация. Човек трябва да си избира ваксина.

    Коментиран от #38

  • 33 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Pilot":

    Погледни в Европа какво е времето? Пилоте на хелихуйтер.Самолета преди да кацне,трябва да може и да излети.Ама ти си пилот и ги знаеш тия фатки.
  • 34 324

    17 0 Отговор
    Ей, много сме загубени. Всички се отказват от тази ваксина, а тука ударно ще ваксинират? Ами сигурна съм , че няма да стане. Ще извсксинират без силните възрастни в старческите домове и ще се приключи
  • 35 Васил

    8 1 Отговор
    Да ваксинираш 100 човека на това ли му викате ударна ваксинация? В Израел има ударна ваксинация тука има симулация на ваксинация.
  • 36 Кси

    5 0 Отговор
    Били сме последни по ваксинация, в библията пише, последните ще бъдат първи
  • 37 Радио Масква

    3 10 Отговор
    Предлагам да ваксинираме с Астра Зенека само русофили и членове на Партията. За останалите хора, истинска ваксина. Между другото Спутник 5 с нагласените от Кремъл данни за ефективност, е на същия принцип като провалилата се Астра Зенека.
  • 38 Радио Гага

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "Пацо":

    Астра зенека е на принципа на аденовирус, също както и Спуткин 5. Но за разлика от Спуткин 5, Астра не успяха да нагласят данните защото се тества международно а Спуткин 5 се тества само в Масква и може да си представите колко са им истински данните. И още ми твърдят че били създали ваксина срещу Ебола за която никой в Африка не е и чувал, камо ли пък виждал. Историята ми напомня за ваксината на БАН която очакваме да бъде 100% ефективна, след като мине 10 години тестове.
  • 39 Вуцата

    13 0 Отговор
    Боклукът на Астра Зенека има по-малко от 60 % ефективност. Това означава, че 4 от 10 ваксинирани лица са изложени на потенциални усложнения и рискове, но няма да изградят имунитет. Викам да си поискате парите от лъжливите британски u3мekяpu и да купите свестни ваксини, които вършат работа!!!

    Коментиран от #41

  • 40 Алфа Ромео

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "бйнклмк;":

    Коя ваксина според теб е достатъчно проверена след като минималния период на изпитания е поне 5 години!?
  • 41 Айде няма нужда

    1 8 Отговор

    До коментар #39 от "Вуцата":

    Един малък проблем .... Руските ваксини "вършат работа" само според радио Масква. Американските ваксини са проверени на международна равнище че работят, лесно се произвеждат и модифицират.
  • 42 123

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последните проучвания и тестове":

    Първата доза от ваксина на Астра Зенека е ефективна на 76% срещу Ковид 19, втората доза може да е след 3 месеца, и тази ваксина се въхранява в обиконовен хладилник за разлика от другите две ваксини. Пфайзър и Модерна са ефективни на 95% след втората доза на ваксината.
  • 43 Шамара

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Шамара":

    Малко по бързо го написах, и се извинявам за грешките . Пръста ми е дебел и натискам по две букви .
  • 44 Подигравка

    4 1 Отговор
    Искам на Пфайзер, отказвам се от ментето на Астра. Тя ако беше много хубава управяващите и докторите щяха да си сложат от нея.
  • 45 ВУК

    2 0 Отговор
    Астра - Зенека как е избрана та най много от нея са купили.Те австрийците които си я произвеждат не я щат.Отделно излизат информации за съмнинея по нея.
  • 46 ХИМХИЧ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гледах световните новини":

    Така се откупува за да си го държат на власт докато стадото блее гладно и болно.
  • 47 ДжафДжаф

    1 0 Отговор
    Имам предложение. На всеки ваксиниран с Астра Зенека по 20лв и 2 шоколада като в центровете по кръводаряване. Дето се вика: Пенило се не пенило, че го ядем! Остави друго, ами точно тая ваксина съдържа жив вирус. Няма и къде да я изхвърлим, така че по-добре да се употреби.
  • 48 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "МАЬОРА":

    А ти как ще прецениш коя е по добра като си невеж, пак трябва някой да те манипулира.
  • 49 НЯМА ДЯ СТАНЕ

    5 0 Отговор
    ГЕРБ ЩЕ СИ Я ЗАВИРАТ ОТЗАД , УДАРНО ! НИКОЙ НЯМА ДА ИСКА ТИЯ БОКЛУЦИ ДА СИ ИНЖЕКТИРА А БОЙКО ДА ВЗЕМА ПАРИТЕ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТА !
  • 50 НЕ СТАВА

    2 0 Отговор
    РУСКАТА ИМУНИЗИРА ДВЕ ГОДИНИ АСТРА/ЗЕНЕКА - 0 ГОДИНИ ! ЗА КАКВО ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ ?
  • 51 ДОЛНИЩА

    3 0 Отговор
    ЕТО ГИ ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРИЖАТА НА ОПГ ГЕРБ ЗА НАРОДА ........КУПИЛИ СА НИ БОКЛУК ВАКСИНА , А ТЕ СЕ ВАКСИНИРАТ С КАЧЕСТВЕНИ................... ЗА ИЗБОРИТЕ , МРЪСНИЦИТЕ !
  • 52 ШАФИОРА

    2 0 Отговор
    ПОСЛЕДНИТЕ ПО ВАКСИНАЦИЯ УМИРАТ ПЪРВИ