Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 06:04 5 847 25

Румъния не пуска бесарабски българи да влязат у нас

  • бесарабски българи-
  • румъния

Въпреки че показват всички нужни документи на границата, платили са си за PCR тест и са изпълнили всички формални изисквания - вече месеци наред е невъзможно да влязат в България

Румъния не пуска бесарабски българи да влязат у нас - 1
Снимка: Кадър от ТВ Планета - архив

Бесарабски българи не могат да влязат у нас, защото румънските гранични власти не ги пускат, предаде БНТ.

Въпреки че показват всички нужни документи на границата, платили са си за PCR тест и са изпълнили всички формални изисквания - вече месеци наред е невъзможно да влязат в България.

"Аз имам кръвна връзка с България. Баба ми и дядо ми са българи. Майка ми - и тя. Искаше ми се да видя племенника си, да се разходя из България. Но не стана".

Такъв е опитът на Оксана. А Валентина изпуска деня и часа, в който трябва да дойде, за да получи българското си гражданство.

Румънците изобщо не ги допускат да минат през тяхна територия, за да влязат в България.

Аргумент няма. Или има, но всеки път е различен. Един път им липсвали документи. Втори път не били официални. Трети път не ги разбирали.

Валентина и десетки други бесарабски българи изпускат часа си за получаване на българско гражданство.

От румънското посолство не ни отговарят има ли някакви ограничителни разпоредби. От българското външно министерство също нямаме отговор, предава БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    62 2 Отговор
    ЗАХАРИЕВА помагай на ХОРАТА
  • 2 Захариева

    31 3 Отговор
    Сигурно щото са Бесарабски ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бесарабски те Българи идвали да се

    10 34 Отговор
    Поразходят в България??? Тихомир Шумов?? Тези с Купените Паспорти имат задължения към Каракачанов, идват да Помагат на Шкембо за Изборите!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    18 5 Отговор
    Да дойдат по море през Украйна...
  • 7 Майничка

    37 5 Отговор
    Имам един колега от село Кортен в Молдова.Свястно момче е,вишист.Говорил съм си с него за живота в Молдова.Казва или заминаваш за Русия и си търсиш късмета там,или отиваш в Румъния.Молдова е изостанала във всякакво отношение.Иначе самосъзнанието му е на българин,както на всички българи.Трябва по-сериозно да се подхожда към нашите сънародници в Молдова,Украйна и най-вече в Русия и Татарстан.Я си представете дипломатически съюз с Татарстан,колко ще е изгоден и за двете страни.Но братята руси,ще изтровят света,ако това стане.

    Коментиран от #9

  • 8 A РУМЪНЦИТЕ

    27 4 Отговор
    МОГАТ ДА ПЪЛНЯТ БАНСКО И ВИНАГИ КАРАТ НАХАЛНО И РИСКОВО И СПИРАТ КЪДЕТО СИ ИСКАТ, ЕЙ МАМАЛИГИ, ПОЛОВИНАТА ВИ ДЪРЖАВА Е С КРАДЕНИ ТЕРИТОРИИ, НАХАЛНИ МИЗЕРНИЦИ СТЕ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НА МАМАЛИГИТЕ ВРЪЩАЙТЕ НИ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА И ТРАНСИЛВАНИЯ НА УНГАРИЯ И СЕ РЕДЕТЕ НА ВЪНШНИТЕ ВИ ТОАЛЕТНИ КОИТО ВИ Е НАПРАВИЛ ЧАУШЕСКУ В БЪЛГАРИЯ РАБОТА НЯМАТЕ
  • 9 любопитен

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Майничка":

    Публикувано във факти.бг: "Я си представете дипломатически съюз с Татарстан,колко ще е изгоден и за двете страни.Но братята руси,ще изтровят света,ако това стане." И кое те кара да мислиш така? Татари/българи или едни се смятат за татари а други за българи, но общо са 48% от населението, 43% са руснаците! Какъв ще е проблема на рашките с българо-татаристанска спогодба?

    Коментиран от #12

  • 10 3333

    14 1 Отговор
    Ако бяха арабски българи щяха да ги пуснат.
  • 11 БЪЛГАРСКИВЛАСТИ

    22 0 Отговор
    ПОДЛЕЦИ ПРЕДАТЕЛИ НА РОД И РОДИНА!СЛУЖАТ НА ГЛОБАЛИСТКИТЕ-САТАНИСТКИ ТЕРОРИСТИ С ИЗМИСЛЕНИЯ КОРОНА А РУМЪНЦИТЕ СЛЕДВАТ СВОИТЕ ПРАВИЛА СЧИТАТ БЕСАРАБИТЕ ЗА РУМЪНЦИ КАКТО И МОДОВАНЦИТЕ,АСИМИЛАЦИЯ В ПЪЛЕН СМИСЪЛ НА ДУМАТА!
  • 12 Майничка

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "любопитен":

    Да беше жив другаря Джугашвили,да го попитаме,защо бе мустакати грузинецо записа цял народ българи ТАТАРИ?Има нещо гнило в цялата политика на рашките спрямо нас българите.Дали е защото сме им дали азбука и религия,дали защото ние сме както казва Ванга душата ,а Русия тялото на един организъм.И дали не е защото,май ние сме основатели на Русия???Айде да полюбопитсваме малко.Кабардино -българия.Китайската стена строена срещу българите.В индийските извори има доста за българите.Много интересно,да полюбопитсваме,колко древен народ всъщност сме.А рашките както ти се изрази ,знаят истината.

    Коментиран от #13, #14, #17, #19

  • 13 любопитен

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Майничка":

    Предполагам, че се сещаш, че от Златната орда и в частност Казанското ханство на територията на Воложка България населението не е било и не е останало 200% българи? А за дУругаря грузинец к*вото и да кажем вече е късно!
  • 14 любопитен

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Майничка":

    А и за Кабардино-Балкария, поинтересувай се как се наричат балкарците в нея-на техния език в превод е планинци. Вярно влизат в състава на балкарците и българи, но в едно с още четири кавказки народа. И да били са повечко на брой, и да дУругаря грузинец ги е поизтрепал и поизселил, но ако много си му набрал не бърза да ходиш при него за да му набиеш кофата.

    Коментиран от #16

  • 15 кимериецът

    10 2 Отговор
    Румъния е създадена с тази цел да разделя славяните тоест българите да, защото всички славяни са българи.

    Коментиран от #18

  • 16 кимериецът

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "любопитен":

    Кабардинци,балкарци и алани ето все Болгари.
  • 17 гимри

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Майничка":

    Българите са най опасния фактор за русизма,но могат да бъдат и спасението на русия.
  • 18 Кси

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "кимериецът":

    Затвориха преждевременно 3 и 4 блок на АеЦ-Козлодуй, заради румънците, с френски натиск, а те пуснаха румънската АЕЦ-Черна вода, а Кунева беше назначена за консултант в банката, финансираща румънската аец
  • 19 плевен

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Майничка":

    Те са си татари. С монголски черти, непонятен език, обичаи и враждебна религия. И въобще не им пука за теб. Даже не мога да си представя какво ще стане ако почнем да им даваме и на тях паспорти.

    Коментиран от #20

  • 20 религията няма значение

    13 2 Отговор

    До коментар #19 от "плевен":

    Аз съм бил в Република Татарстан има хора с монголски черти това е нормашно за тези географски ширини но по- голямата част от народа са си чисти българи,все една гледаш българи.за чувашите даже и не ми се говори те са си чисти българи.
  • 21 Стратег

    3 0 Отговор
    Не безпокойте Захариева, тя има по-важна работа. Тя сама изпълзява, само когато чуе за Навални.
  • 22 Глупости

    1 12 Отговор
    Тези така наречени бесарабски българи са под силно руско влияние по официални данни 70% от тях са декларирали че говорят майчин руски език какви българи са тогава въобще да не идват тук имаме достатъчно болни мозъци русофили

    Коментиран от #23, #25

  • 23 баба КАТЯ

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "Глупости":

    ТАКА НАРЕЧЕНИ БЪЛГАРИ? ВИе не сте в ред. Ние сме сто пъти по - българи от вас. Само се погледнете как лесно се продавате. Ние над 200 години сме откъснати от България , но си говорим български, не се предаваме един други, спазваме неписаните закони на българите. А вие?Поради вашата омраза децата ни хукнаха към Русия, а трябваше към България! Нямате единство, нямате милост за старите, нямата нищо свято.
  • 24 шопендар

    1 0 Отговор
    балкански нрави,всички ни ебават,и сърби,и румънци,и гърци,и македонци,а ние се опитваме да сме добри с всичките.те затова европа е предубедена към балканите
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Глупости":

    През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно и гр. Одрин, но руският ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в Б Е С А Р А Б И Я...
    Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А руският генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове