Last news in Fakti

8 Март, 2021 22:12 2 626 38

Красен Станчев: Замяна на левовете с евро ще се случи в началото на 2024 г.

  • красен станчев-
  • евро-
  • еврозона

Вдигането на цените при приемането на еврото се случва в страни, които имат висока инфлация

Красен Станчев: Замяна на левовете с евро ще се случи в началото на 2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Мислех, че е ще е по-дълъг пътя за замяна на левовете с евро. Очаквах този процес да е след 7 г., но може би в началото на 2024 година това да се случи. Процедурата предполага дълъг процес на мерки и консултации, заяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

"Онова, което може да се случи в България при приемането на еврото е цените да поевтинеят, защото в еврозоната има по-голяма конкуренция", каза експертът.

"Вдигането на цените при приемането на еврото се случва в страни, които имат висока инфлация. От 1997 г. досега ние имаме ниска инфлация. Последните 10-12 години България има още по-ниска инфлация. Нямаме изкуствено печатане на пари, затова и няма да има вдигане на цените нагоре", обясни той.

"Трябва да се въведе върховенство на закона и да се справим с организираната престъпност. По тази тема може да има дебат непосредствено преди приемането. Напълно възможно е след три години да стане промяната лев-евро. Ние донякъде оперираме с евро. Ще се промени един доклад за България и Хърватска", заяви още той.

Бързите кредити са някъде около 600 милиона. Нормално е да вземеш евтините кредити заради пандемията и да си погасиш тези д високи лихви", каза Станчев.

"Той подчертава, че във всички страни, които са приели еврото, започва нарастване на кредита. Когато имате лесен кредит, хората започват да харчат неразумно. България има висок кредитен рейтинг. Но това е отражение на факта, че България е в ЕС, досега е била стабилна във финансово отношение, но и България е в еврозоната и ако някой закъса ЕЦБ спасява. Ако България продължи да е стабилна, то не би имала възможност безкраен за вземане на заем", каза икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    21 1 Отговор
    Мойте са си в евро.По 500.
  • 2 нннн

    25 3 Отговор
    А референдум ? Кога ?!

    Коментиран от #4, #25

  • 3 Гост

    25 2 Отговор
    Ало, продажните калинки! Няма ли поне да има гратисен период, в който цените да са изписани едновременно в лв и в Евро? След гратисния период едната да отпадне, макар че, вие сте тези, които трябва да отпаднете, заради антибългарската ви политика.
  • 4 Гост

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "нннн":

    Референдумът е за общества със свобода на словото и с човешки права. Тука не се предвиждат такива неща. Пречат на колонизацията.

    Коментиран от #27

  • 5 Сашка Васева

    7 0 Отговор
    Левове те в Евро сменям аз, за да се напия в този час!
  • 6 Диверсант

    24 3 Отговор
    Стръв за шарани.. В коя от страните приели окупационата монета, цените не са се увеличили двойно?????

    Коментиран от #16

  • 7 нашия

    15 0 Отговор
    значи казвашКрасене кой оживял до тогава оживял след това никой няма да успее да озивее...благодарим за предупреждението
  • 8 Случайно

    13 0 Отговор
    е пропуснал най - важното - замяната на колко лева с едно евро !!
  • 9 Komunist

    5 1 Отговор
    цените щтели да се сринат

    Коментиран от #11

  • 10 Ами давайте

    13 2 Отговор
    Уж щеше да има референдум за ЕС,уж щеше и за Нато,бля бля,натресохте ни астрономически дългове за 6 поколения,по-добре турчин да те работи,отколкото гнусен ганьовец,убедих се на 200%..
  • 11 Great

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Komunist":

    Двойно нагоре
  • 12 Перо

    15 2 Отговор
    Слушах го днес,пълен некадърник! Когато Гърция имаше стабилна икономика и прие еврото,цялото население изрева,че заплатите и пенсиите се превеждат по курса,до цент,а цените са закръглени до горното ниво на закръглените цени на стоките,което им намалява индиректно доходите с 30%. А некадърника казва,че това ставало само със страни с много голяма инфлация,без да съобрази,че при такива резултати,критериите не допускат приемане на еврото.В БГ цените на стоките скочиха с десетки проценти за няколко години. Сметка без кръчмар! БГ няма сметка от въвеждане на еврото!!!
  • 13 оня с коня

    4 0 Отговор
    какво ни казва Станчев?Ами НИЩО,щото очаквал Еврото да дойде в БГ през 2027г,пък то "решило да дойде" през 2024г!Ами прочел във Вестниците Станчев Думите на Управляващите и просто ги цитира като СВОИ!С 2 думи:И Еврото ще влезе у Нас през 2024,е Самолетите Ф-16 Блок 70 ще станат от "Книжни" - РЕАЛНИ,и Цените ще си останат КАКВИТО СА към Момента на Влизането на Еврото!
  • 14 Това НЕ бива да стана

    12 3 Отговор
    Евро не ни е нужно.Живея в Франция.Ужасно е скъпо за елементарни неща (извън храната,която също не е евтина).Всички цени са скочили нагоре когато са го въвели.Еврото е за клубът на богатите. Не е за нас в БЪЛГАРИЯ която след крахът на СИВ и разпадът на СССР загуби много отрасли които произвеждаха краен продукт който се изнасяше. Сега БГ е разсипана територия с никаква индустрия.Има нещо но то прави чаркалъци и финтифлюшки от които други правят крайните продукти.За тях печалбите-за нас трохите. Понеже Костов и СДС разсипаха всичко -това време никога няма да се върне и никой няма да ни допусне обратно в тази територия.Ще си правим кабелчета, там някакви си пластмаси и части но нищо повече.Левът да не се пипа.Или да се направи допитване и народът да каже кое иска.Не може такива като Тиквата или подобни с грам мозък да решават вместо мен.
  • 15 Йосиффф

    8 1 Отговор
    КРАСЕНЕ ТИ СИ ТОЛКОВА ИКОНОМИСТ,КОЛКОТО И АЗ СЪМ ЮРИЙ ГАГАРИН.НЕ ЗНАМ НА ГЛУПОСТИТЕ ТИ ДАЛИ СЕ ВРЪЗВА НЯКОЙ. ТИ СИ СОРОСИКОНОМИСТ,ТЪЙ ЧЕ.....
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Диверсант":

    `щo ce излaгaтe? Бългaрия e във ВAЛУТEН БOРД c Eврo...cъc зaкoвaн, нeпрoмeним oт зaкoнa курc Лeв-Eврo. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 2014г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa.

    Коментиран от #22, #29

  • 17 chi

    7 3 Отговор
    Аз не желая някой друг да решава вместо мен, искам референдум.

    Коментиран от #19

  • 18 Дълбоко виждащ

    1 0 Отговор
    Може би,но надали.......
  • 19 оня с коня

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "chi":

    За Инфо - Един Референдум струва приблизително ПОЛОВИНАТА отколсото едни Избори,т.е. ОКОЛО 35-40 МИЛИОНА лв.Вадиш Парите,Плащаш и Референдума ти е готов - просто НЯМА КОЙ до ти спре в Демократична БГ!
  • 20 Еврото е боклук

    4 2 Отговор
    Що Англия се изниза от ЕС и се върна на паунд,шилинг и пенс? Защото еврото е боклук..

    Коментиран от #21

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Еврото е боклук":

    Англия, никога не е въвеждала Евро за да се "връща" от него.
  • 22 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Провери нарастването на заплатите и цените за последните 5 г. и тогава ни говори как е вързан лева за еврото.При въвеждане на еврото цените на стоките ги закръгляват на горното ниво,а заплатите се превеждат по точния курс,какво значение има фиксирания курс лев/евро? Автоматично доходите падат с мин.30%.Лично съм го видял!
  • 23 ванга

    1 1 Отговор
    лъвът ке падне ......
  • 24 Не ви щем

    3 2 Отговор
    Скапаното евро. ИСКАМЕ СИ БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ. НЕЩАСТНИЦИ, ТРЯБВА ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Активист на БКП

    2 4 Отговор
    Гответе се да живеете в още по-голяма мизерия,скъпи сънародници !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 GnG

    2 1 Отговор
    Има ли СУВЕРЕННА държава в света, която доброволно да се откаже от НАЦИОНАЛНАТА си валута и да предостави правото, друг да ѝ печата безконтролно пари ?!

    "Парите като дълг-големите банкери владеят света" - в ютуб
  • 29 GnG

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това, че курса на лева е бил обвързан с еврото, не означава, че сме приели еврото, защото България имаше контрол над националната си валута !

    В една статия пишеше, че докато в САЩ, американския конгрес, поне фиктивно има някакъв контрол над Федералния резерв, който им печата парите, то ЕЦБ никой не я контролира !
  • 30 Старо видяло

    2 1 Отговор
    Държава като България не може да се управлява с референдуми. От противоречия ще изостанем с десетилетия от другите. Освен това в целия свят само Швейцария се управлява с референдуми.

    Коментиран от #34

  • 31 Старо видяло

    0 0 Отговор
    Държава като България не може да се управлява с референдуми. От противоречия ще изостанем с десетилетия от другите. Освен това в целия свят само Швейцария се управлява с референдуми.
  • 32 ЕВРОТО МОЩЕН УДАР ПО....БСП

    0 2 Отговор
    УРАА....ЕВРОТО И У НАС.....БСП КОМУНЯГИТЕ ПАК СА В ПОЛИТИЧЕСКИ ГЪРЧ
  • 33 БСП...МИЛИАРДЕРИТЕ

    0 2 Отговор
    ЩЕ ИЗПЕРЕМ НАШИТЕ МИЛИАРДИ СПОКОЙНО И...ЗАКОННО
  • 34 любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Старо видяло":

    А сега с колко деситилетия сме пред другите?
  • 35 Старо видяло

    0 0 Отговор
    Сега сме изостанали поносимо, но след 3-4 референдума ще изостанем с век. Всичко ще се блокира. Пример, абсолютно недомисления референдум по искане на Сл.Трифонов!
  • 36 Абе,Красенчо

    1 0 Отговор
    Германия,Франция, Испания,та дори съседна Гърция, според теб са имали високи нива на инфлация, когато приемат еврото? Дървено желязо са доводите ти.При висока инфлация ще те вкарат в Еврозоната в шестък на 30 Февруари.Познавам от десетилетия приятели от Берлин, Хамбург,Хале.Хора с добро,дори много добро образование и стандарт над средния.Докато им се плащаше в Дойче марк.След приемане на еврото,стандарта им се срути между 25-30% ,в зависимост от професиите ,който упражняват.И до сега масата от немския народ,говори със тъга за тяхната марка.Опитай се да го кажеш и на милиони гърци,колко са по добре с еврото.Със сигурност ще има Оххх,защо ме биете?
  • 37 ха ха ха

    1 0 Отговор
    ,,Публикувано във факти.бг: Вдигането на цените при приемането на еврото се случва в страни, които имат висока инфлация,, Само това да прочетем е достатъчно специалисте. Ние в България ВЪОБЩЕ нямам инфлация и цените даже ще поевтинеят. Защо нещо ВЪОБЩЕ не ти вярваме ВСИЧКИ......????
  • 38 ПРЕДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    Кoрнeлия Нинoвa
    Лидeрът нa БCП Кoрнeлия Нинoвa кoмeнтирa минaлoтo нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв.
    Кoгaтo Бoриcoв гoвoри зa БКП дa cи вaди пaртийнaтa книжкa"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове