13 Март, 2021 08:31 8 525 75

Летният сезон по родното Черноморие е пред провал

  • летен сезон-
  • черноморие-
  • туристи

С увеличението на броя на новозаразените с коронавирус, хотелиерите се притесняват дали ще има ранни резервации

Летният сезон по родното Черноморие е пред провал - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

С увеличението на броя на новозаразените с коронавирус, хотелиерите се притесняват дали ще има ранни резервации. Оказва се, че голяма част от представителите на туристическия бранш по родното Черноморие се колебаят дали да отворят от месец май, съобщава "Монитор".

Засега няма никакви резервации за началото на летния сезон. Румънски туристи също не се очакват покрай Великден и майските празници заради PCR тестовете, които оскъпяват почивката им, заяви Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели в курорта Св.св. Константин и Елена.

"Няма изход и трябва да се отваря, защото никой не може да издържи затворен втори сезон. Ще започнат фалити", смята Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той отбеляза пред travelnews.bg, че има резервации за Великден от румънци, но са само на книга.

Други ранни резервации за летния сезон няма. В Слънчев бряг положението е същото.

"Индикации, че може да започнат да водят туристи през летния сезон, има само от туроператорите от Израел, защото се очаква да бъдат ваксинирани до края на март", обясни Пламен Копчев, председател ня Съюза на собствениците в Слънчев Бряг. Той очаква раздвижване и евентуален бум само в средата на лятото. Друг проблем за стартирането на сезона остава липсата на полети и чартъри до морето.

Именно поради тези причини хотелиерите настояват държавата да ги подпомогне с 30% от спада на оборота.

Необходими са целеви компенсации, тъй като до момента за този сектор такива липсват. Повече средства трябва да се осигурят за най-пострадалите сезонни (летни и зимни) и градски хотели.

"Спадът в Златни пясъци е един, на юг от Бургас е друг, а някои дори имат ръст през 2020 г. СПА хотелите вероятно също нямат сериозен спад", подчерта Щерев. От БХРА са против да се разпределят еднакви средства на всички.

От бранша твърдят, че по отношение на ваксинирането на персонала в обектите им също няма никаква развитие. Припомняме, че вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска приоритетно ваксиниране на служителите пред щаба, но здравните власти не са предприели действия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че то за

    49 19 Отговор
    какво ми е сезон по кафявоморието? Вярно, че миналата и тази година е малко по-чисно, но все пак...

    Коментиран от #32

  • 2 Директора

    142 10 Отговор
    Всеки нормален човек има телефон или компютър. Само отворете и вижте офертите и цените и ще ви стане ясно защо. Безумни цени, за безумни условия. Сега какво? Ще избиват загубите с цени? Типично по нашенски. После реват, че няма туристи. Ами няма и да има. Съотношението цена - качество у нас е безумно! Трябва да си абсолютно луд, за да отидеш на море в БГ.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бойко

    59 13 Отговор
    Ще ходим в гърцийката, бе!

    Коментиран от #23, #63

  • 5 Радо

    50 4 Отговор
    Да се молят на румънците да дойдат, че те са единствените, които могат да спасят частично сезона според мен.
  • 6 антрашпиц

    25 12 Отговор

    До коментар #2 от "Директора":

    Дреме ми какви са им цените.Аз ходя на юг ,а не на изток през лятото.
  • 7 ОХО БОХО

    20 4 Отговор
    кривогледата духлаще оправи работата ей ся да отупа изборите ,и има няма за 5-6 дни ще напълни.......гащите
  • 8 Процесор Вучков

    27 23 Отговор
    Боли ме шнуро, на Гърция съм това лято
  • 9 Балконтурист

    42 7 Отговор
    Следващите няколко летни сезона - също.
  • 10 раз

    32 4 Отговор
    Баба в аптеката:
    - Миче, дай ми хапчета!
    - Какви бабо?
    - Каквито и да са, всичките ми свършиха!
  • 11 позитивен

    47 8 Отговор
    С години не съм ходил на море , а само на палака на река Велека .Тишина ,спокойствие , прясна риба и чудесна компания !!!Това му трябва на човек !!Радвайте се на всеки изживян ден !!!
  • 12 Johansson

    83 5 Отговор
    Незаради тъпия грип ще е провален сезона, а защото сте алчни по.мя.р.и на тия мутри и стотинка не давайте, ако може ги прецаквайте най-добре
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 въпросче

    30 5 Отговор
    Какви туристи чакате,като са още студени водата и пясъкът?

    Коментиран от #16, #48

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИВА ПРИЛЕПА

    32 3 Отговор

    До коментар #14 от "въпросче":

    ааааа за щавене не са важни температурите те да идват пък ние ще ги опрайм
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Няма

    47 10 Отговор
    Така им се полага,а им беше готино кото щавеха хората и работеха три месеца,аз се чудя какви са още тези идиоти които ходят на лайноморието

    Коментиран от #44

  • 20 onq s konq

    28 5 Отговор
    Язе па съм си купил един басеин от теа надуваемите и съм си го турил насред двора тека че съм си решил проблема
  • 21 Kjl

    30 4 Отговор
    Ей сега българския турист ще стане най-готиния турист.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гърция нанайци

    34 11 Отговор

    До коментар #4 от "Бойко":

    Гърция през крива игла от спринцовка хаха ! Забравете за Гърция освен, ако не искате да се гърчите от мерки там, тия гърците са абсолютно изтрещели хаха
  • 24 Хайде стига

    55 9 Отговор
    Снахата,синът от месеци са безработни.Просто ги " помолиха" да си пуснат молби за освобождаване по собствено желание.От бюро по труда, ги отхърлиха и двамата.Нямат 18 месеца назад без прекъсване.Започнаха работа,без никаква връзка с образование и професия.И двамата са медици.А уж имало огромна липса.? И там са едни свински черва,няма разплитане.Всичко е тръгнало само с коронки при частниците.Другото се закрива отдавна.Младите навън- частника с печалба от стотици хиляди.За какво да подържа персонал,като с 1/3 от същия печели от Коронован над хилядарка за ден.А тези- нагли " бизнесемени" хем ще отварят,хем да им изръсят 30 % " Да ги подпомогнат". Това са стотици милиони бе ,тулупи нахални.От Нашия Джоб! Затваряш, продаваш, сменяте бизнеса.Това е Капитализма.Ще дойде друг! Искате да печелите по Капиталистически,но да ви осигурява Държавата по Социалистически!

    Коментиран от #31, #43

  • 25 Ковид криза

    53 5 Отговор
    Тази година затваряне на хотелите , а след година - две , събаряне !

    Коментиран от #65

  • 26 Васил

    31 14 Отговор
    Провал ще е защото диктатора цяла година не можа да овладее пандемията сърдете са на него а на хората им омръзна да гледат бетон и фекалии.
  • 27 Бою Жипа

    24 8 Отговор
    Паля жипа и както казваше Парцалев в "С деца на море" – Днеска в Несебър, утре в Слънчев Бряг, а вдруги ден кой знае къде. Обикалям като шугав по гори и паланки и ям на корем каквото ми сготвят ятаците. А после един лайв от жипа и готово. Това ако не е почивка, здраве му кажи!
  • 28 перничанин

    42 4 Отговор
    Аз как го разбирам. Дайте ни помощи колкото може, но да са повече! Всичко е празно, туристи няма.
    Супер! Мисля да си резервирам една седмица за Великден + Гергьовден ! Хопа , места НЯМА!!!!!!, Гледам за седмицата след празниците - опа и тук са останали само най-скъпите хотели. Я да видим седмицата преди празниците - изненада , същата работа. И какво правим сега, ревем яко, а кога е имало туристи през март - никога. Важното е да се реве и да се взимат едни пари, колкото повече, толкова повече.

    Коментиран от #41

  • 29 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    22 3 Отговор
    СЕЗОНА ИДВА ГОРИВАТА 2 ЛВ ЗА ЛИТЪР А АКЦИЗА 1ЛЕВ

    Коментиран от #38

  • 30 😁😁😁😁😁

    25 8 Отговор
    бум през лятото ли😁😁ще чакате доста😁😁голям глад ви чака в България!Икономика нямате само туризъм и гастербайтерите.Пълно е в Испания с български граждани които живеят от помощи без да работят😁😁жалка картина

    Коментиран от #36

  • 31 Трудовакъ

    26 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хайде стига":

    Кажи на снахата и сина да проверят за свободни работни места в Странджа - Сакар, Северозападна България, Лудогорието, района на Родопите - в тези области има няколко хиляди свободни работни места за медици и парамедици. Предполагам, че няма вакантни длъжности единствено на жълтите павета, но съм убеден, че те като умни люде не са се и опитали да се набутат точно там...

    Коментиран от #42

  • 32 НОВО ПЕТ

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "Че то за":

    НЯМА ПО ЕВТИНО ОТ НАШЕТО МОРЕ И ПО ФОСТЪПНО ПРЕЗ ПАНДЕМИЯТА
  • 33 гнус

    27 4 Отговор
    Както миналото лято и това лято ще раздадат ваучери за море на платежоспособните гастербайтери, които се върнат от чужбина, ще си изкарат по една безплатна почивка по морето, хотелиерите ще си напълнят гушите с пари от държавата и готово.
  • 34 Морето

    20 2 Отговор
    Въпрос:какво искаме ние? Отговор:Искаме моооооре, плаж, слънце,ледени коктейли, искаме голи мацки по бикини и алкохолно опиянение! Оуу, йеее! Ще видите море, ама през крив италиански макарон!
  • 35 Komunist

    27 4 Отговор
    ТУРИЗМА ОТДАВНА ФАЛИРА МУТРИ

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хмммммм

    26 3 Отговор
    Един турист, в мое лице, заедно с близките ми и приятели, беше безвъзвратно загубен от бетонираното кафяво-мутроморие още преди години!
    Сега няма да си променям навиците.

    Коментиран от #39

  • 38 НОВО ПЕТ

    4 16 Отговор

    До коментар #29 от "ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ":

    АМИ НАЛИ ИСКАТЕ ПЕНСИИ И НОВИ БОЛНИЦИ И УЧИЛИЩА.....АКЦИЗ ВЪРХУ ГОРИВАТА , ЦИГАРИТЕ И АЛКОХОЛА Е НАЙ НИСЪК В БГ ОТ ЦЕЛИЯ ЕС
  • 39 НОВО ПЕТ

    8 13 Отговор

    До коментар #37 от "Хмммммм":

    НЯМА ПО ЕВТИНО ОТ НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ.....И ВАКСИНА НЕ ТИ ИСКАТ...ЗА РАЗЛИКА ОТ...ЧУЖБИНА

    Коментиран от #53

  • 40 НОВО ПЕТ

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Komunist":

    ТАКА СИ МИСЛИШ...ТВА ДА НЕ ТИ Е ...КОМУНИЗМА.....
  • 41 НОВО ПЕТ

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "перничанин":

    МЕСТА БОЛ....ТО БЕЗ ПАРИ НЕ СТАВА

    Коментиран от #45

  • 42 бгтр

    10 3 Отговор

    До коментар #31 от "Трудовакъ":

    То там и хора няма, ти ги пращаш да работят в пустеещи райони.
  • 43 Защо

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хайде стига":

    Синът ти и снахата ти, също не сменят професията си, както съветваш другите?!
  • 44 НОВО ПЕТ

    5 13 Отговор

    До коментар #19 от "Няма":

    ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СЕ ЧУДИШ...В СЛЪНЧЕВ БРЯГ....НАЙ ПОСЕЩАВАНИЯ КУРОРТ НА БАЛКАНИТЕ...НИКОЙ НЕ СЕ ЧУДИ...А СИ ..... ЖИВЕЕ ЖИВОТА
  • 45 перничанин

    25 1 Отговор

    До коментар #41 от "НОВО ПЕТ":

    Места йок , само безумни предложения. Всеки може да сравни цените. Останали са само десеторно завишени и ще си останат празни. Балъците намаляха драстично.
  • 46 Миро

    21 0 Отговор
    Къв сезон бе?? Миналото лято само родни “”бразилци”
  • 47 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    10 0 Отговор
    СЕЗОНА ИДВА ГОРИВАТА 2 ЛВ ЗА ЛИТЪР А АКЦИЗА 1ЛЕВ,ПРОПАН-БУТАНА /БИТОВАТА ГАЗ/ Е ОТПАДЪЧЕН ПРОДУКТ А Е 1 ЛЕВ
  • 48 никой си

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "въпросче":

    До вчера валя сняг,още е 13 март, ама за туристи реват,като че ли навремето имаше туристи през Март.Пак ще е от Юни, да си оправят услугата ,защото с намалени заплати и персонал не става.Още миналата година световни хотелски вериги дадоха рецепта за подобряване и ппивличане на туристи в условия на пандемията.Увеличиха персонала,въпреки по-малкия брой гости.И това се прави заради изискванията за превенция от ковид.Само че у нас е обратното.
  • 49 Не почивам в България.

    10 7 Отговор
    Няма да вложа и 1 лев. Ясни са Ви причините.А сега не му е и времето за каквито и да е почивки и размотавания където и да е.Трябва да се ваксинираме поне 90% от хората.Не може да се играе на има-няма.

    Коментиран от #73

  • 50 Порно

    16 3 Отговор
    Като надуват цените , що плачат за помощи ? Шефа не може да вземе нова ЕС класа ? Я у лево. Да се научат да се борят за всеки клиент.
  • 51 Аре бегайте

    13 2 Отговор
    Искат ми по 210 лв на легло
  • 52 Killer

    3 8 Отговор
    И изведнъж пак ще има бум, както стана миналата година.
  • 53 Хмммммм

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "НОВО ПЕТ":

    Парите за мен не са на първо място.
    Ако плащаш по-скъпо понякога получаваш и лоши услуги, което е по-скоро изключение, но когато плащаш евтино, то винаги е така.
  • 54 Кой68

    9 3 Отговор
    "Хотелиерите" с@ толкова притеснени з@ летния сезон че строи_телството н@ нови хотели и полагане на @сфалт върви с пълни темпове ...
    Не стъпв@м на нашето бетоновоАсфалтно черноморие .....
  • 55 Морския

    2 7 Отговор
    Да живее Слънчакааа....😁😁😁
  • 56 Очаква се фалит

    7 6 Отговор
    Нормално е летният сезон по родното Черноморие да е пред провал...!!! Още преди години бе писано че който е умен трябва да продава , а не да купува и инвестира в туризъм и имоти край морето !Както всичко некачествено и българския черноморски туризъм бе рекламиран и изкуствено развит по времето на соца, за да се разработят пустеещите крайморски села, да се създаде местен поминък на хората и за да се печели валута за комунистическата държаваи който в годините след промените се превърна в частен и стремеж за безразборно печалбарство ! Днес обаче времената са други, информацията не се крие и всеки знае че солената и радиоактивна черноморска вода в комбинация с изгарящите слънчеви лъчи са повече вредни за човешкия организъм, отколкото полезни и че водят до туморни и преждевременни злокачествени ракови заболявания , а масовото струпване на хора до заразяване с коронавирус и в комбинация с останалите опасни вирусни инфекции и кожни заболявания ...!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Еленико

    4 4 Отговор
    Гърция храната е по-качествена,сервитьорите идват на секундата усмихнати,а не като в БГ . Кво ше бъде?! Мустаката дропла,и изражение,все едно Ей сега ще ти забие едно круше е мутрата. С мерси. Остров Крит,сувлаки, персонала на шест -Оресте. За морски деликатеси гърците са по напред от почти всички държави,за Турция и БГ да не говорим.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ддд

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бойко":

    4 човека 4 теста по 100 лева да важат на границата и ето 400 лева назад още преди да сте тръгнали не съм ходил незнам цените там но началото ме плаши
  • 64 Левтер

    2 4 Отговор
    Отдавна не стъпвам на нашето море,причини бол,даже имот имам в Поморие...но пак не стъпвам!

    Коментиран от #74

  • 65 така е

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ковид криза":

    Да затварят, а най-добре да ги събарят .
  • 66 ТАКСА МУТРА

    6 0 Отговор
    СЕЗОНА ИДВА ГОРИВАТА 2 ЛВ ЗА ЛИТЪР А АКЦИЗА 1ЛЕВ,ПРОПАН-БУТАНА /БИТОВАТА ГАЗ/ Е ОТПАДЪЧЕН ПРОДУКТ А Е 1 ЛЕВ
  • 67 Хайде на море,на море,на море....

    4 3 Отговор
    Занзибар,Гърция,Турция си имат ръководители и ще имат и куРортен сезон!Тези които се управляват от мутри,няма да имат мутренски сезон,на мутренски курорти,собственост на мутри и мутреси.....
  • 68 Ужаст какаята

    9 2 Отговор
    Какъв ужас! Скубачите по Черноморието няма да се наскубят!
  • 69 Гост

    9 1 Отговор
    Хотелите си изхвърлят отпадните води с дезинфектанти и белина в морето, точно до плажуващите. Познайте в какво се къпем?
  • 70 КРАДЦИИИИИ

    3 1 Отговор
    ТОВА НА ФОТОТО - ШЕЗЛОНГИТЕ ЗА ТРУПОВЕ ЛИ СА ПРИГОТВЕНИ ?
  • 71 123

    7 2 Отговор
    Не липсата на чартърни полети до морето е проблема им, липсата на паркинги и влючени закуски е проблема.А най големия им проблем е че другарите милионери хотелиери и ресторантьори са учили капитала на Карл Маркс и полит икономия на БКП.Пазарните цени се определят от търсенето а не от прелагането.Хубаво че хотелиерите си мислят че има кой да им плаща по над 160 лв за легло в стая, само че в и около България тези които имат такива пари са много малък % от народа, и няма да похарчат тези пари в България. Та или се адаприрайте или фалирайте, Тези туристически бизнеси ориентирани към българския пазар, балаканските страни, Източна Европа и Русия ще са добре, тези широко отворили уста за големи пари от западни туристи ,нека намерчт такива туристи които искат да им платат такива цени или да разпродават и фалират.Държават пари на хотели и ресторанти не трабва да дава.
  • 72 Гггфффд

    2 1 Отговор
    Да фалират в Гърция и Турция предлагат качество на ниски цени.
  • 73 КОТКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Не почивам в България.":

    Добре ли си, бе?!?!! Май си от вече ваксинираните, та плещиш такива простотии?!!?.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 kenworth

    0 0 Отговор
    Aбе кой го боли де ша одите на море,те парите ша ви ги земат, по един или друг начин, стига сте пълнили нета с глупостите си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове