Last news in Fakti

19 Март, 2021 16:08 6 172 76

Захариева гневна: Северна Македония пренаписа историята и тормози българи

  • екатерина захариева-
  • северна македония-
  • българия-
  • двустранни отношения

"Колегите в Скопие трябва да покажат, че са ангажирани с дългосрочен ангажимент към европейското си бъдеще, като приемат европейските ценности, както направи България преди 14 години", категорична е външната ни министърка

Захариева гневна: Северна Македония пренаписа историята и тормози българи - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци. Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях, пише българският външен министър Екатерина Захариева в германското издание на Theeuropean.de.

В статията тя разглежда само въпроса за Македония и случаите, които компрометират отношенията между двете страни. Захариева казва, че България вижда себе си като движеща сила за разширяването на ЕС към Западните Балкани, пише македонското електронно издание “Фактор“, цитирано от Агенция "Фокус".

„Надявам се, че Република Северна Македония скоро ще може да започне преговори. За да се случи това обаче, трябва да преодолеем отворените двустранни въпроси между нашите две държави. Колегите в Скопие трябва да покажат, че са ангажирани с дългосрочен ангажимент към европейското си бъдеще, като приемат европейските ценности, както направи България преди 14 години," казва Захариева, цитирана Епицентър.

Текстът започва с твърдението, че на 17 ноември 2020 г. България апелира за приемане на рамката за преговори за бъдещото присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

„От името на българското правителство и парламент препратих това решение, което многократно съм съобщавала на европейските си колеги и на Скопие. Направих го от убеждение и загриженост - от загриженост, че Балканите могат да се превърнат в препъни камък за Европа. През 2017 г. все още имаше обещаващи признаци за интеграция на Западните Балкани в ЕС. След признаването от България на независимостта на Македония през 1992 г. и подписването на важна политическа декларация през 1999 г., споразумението за приятелство от 2017 г. имаше за цел да проправи пътя за присъединяване на Скопие към ЕС“, казва Захариева.

След това тя прави исторически преглед и твърди, че до днес историческият регион Македония е разделен на българска, гръцка и част, която принадлежи на Република Северна Македония.

„Обособената македонска идентичност се формира едва през първата половина на миналия век. България признава тази обособена идентичност на Македония и подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. Правителството в Скопие се опитва да отрече общата ни история преди това. Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, са представени просто като македонци. Пренаписани са македонски версии на известни български песни и романи, за да се изтрие всичко българско в тях. За разрешаване на тези спорове беше създадена съвместна комисия по историческите въпроси.

За съжаление, три добри години след подписването на споразумението за приятелство, трябва да заключим, че нашите партньори в Република Северна Македония са се сбогували с неговото прилагане. Последиците са едностранното разпускане на смесената историческа комисия в Скопие, очернянето на българите като фашисти в учебниците в Република Северна Македония и постоянната дискриминация на българските инвеститори. Гражданите на Република Северна Македония, които се припознават като българи, биват тормозени и обвинявани, а адресите им се разкриват в социалните мрежи. Скопие отлага и инфраструктурни проекти за икономически важни транспортни коридори - финансирани от ЕС проекти. 130 милиона евро вече са загубени за изграждането на магистрала А1 между нашите две страни, защото Скопие игнорира исканията за финансиране от ЕС," казва Екатерина Захариева.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ГАЛАТЕА

    80 20 Отговор
    Мъжа ти излъга за Алепо и двамата сте за затвора !
  • 2 Ох Баня

    46 5 Отговор
    Кажете на другите държави да не се месят и да ги мятаме а после и тези които са ЗА измамата Македония.
  • 3 Калинка малинка

    55 12 Отговор
    Добре си живеее на държявна службица.
  • 4 Сатъра на Хана

    59 9 Отговор
    Захариева ,
    Кога ще кажете че на Берлинския Конгрес 1878 , Германия ни закопа, , раздели и създаде Македонския Въпрос .... По Сан-Стефанския Договор България е България е то Черно Море до Албания
  • 5 КАЛИНКА

    37 8 Отговор
    КВА СЪМ ГНЕВНА А ТУЛУПЧО ХАРЕСВАМ ЛИ ТИ ТАКА ГНЕВНА АУ
  • 6 Ох Баня

    45 12 Отговор
    Никакви преговори. До сега спахте а сега сте като ощипани моми. Решението е еднои и то е " Да си върнем Македония сега" Боката предателя защо не излезе и коментира темата Маке?

    Коментиран от #30, #64

  • 7 плевен

    39 13 Отговор
    Има една Захариева, за която целият свят внимава.
    Има и една Захариева, която цялата държава презира.
    Пишете цялото име.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 възпитано маке

    38 13 Отговор
    Прощавайте , тая соросоидалка , за българка ли се има ?
  • 10 Оли що речи😂😂😂😂😂

    15 9 Отговор
    Бегето и европейски ценности😂😂😂😂😂😂😂
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Охо бохо

    19 7 Отговор
    Испанците са италианци, германците пишат с френски букви ха-ха-ха
  • 13 Пророка !

    16 24 Отговор
    Гоце и другите чалмари,начело с Яне,който е бил на служба при Султана,са използвали България.Те не са българи.Както и терористите от вмро ! Македонците не са наши братя.Братя са със сърбите и приятели с гърците.Те са ни врагове.

    Коментиран от #19

  • 14 главмин

    31 11 Отговор
    Братята ни македонци защитават собствения си интерес и се самоопределят по някакъв начин. Те не измислят, а само пренаписват историята от тяхна гледна точка. А нашата външна министърка е "на повикване" и изпълнява задокеански поръчения за разлика от братята ни от "Западна България" :)
  • 15 Хахаха..

    41 8 Отговор
    Там тормозят българите по-малко,отколкото герб ги тормози масово тук,в България..

    Коментиран от #39

  • 16 Знайко

    29 7 Отговор
    Всичко е политика и борба за депутатски кресла. А потърпевши са и българи, и македонци. Спокойно като изхвърлим на 4 април Шкембе Воевода и ВМРО от Народното събрание. Вече никой у нас няма да се интересуваме, колко антибългарски настроени са македонците. И какви лъжи съчинени от Коминтерна, Москва и Белград има в учебниците им. Те македонците правят тези безобразия вече 30 години. Защо стана ПРОБЛЕМ едва през ПОСЛЕДНАТА ЕДНА ГОДИНА, а преди това не беше проблем нито за Борисов, нито за Каракачанов, нито за Захариева. Преди това за Борисов и Захариева преоритет беше приемането на Северна Македония и другите Западни Балкани в ЕС.
  • 17 пешо

    28 9 Отговор
    госпожо , те ти го казаха , че стуваш колкото един чорапогащник .
  • 18 сорос

    28 12 Отговор
    Ако българите ви са , като Катенцето , по-добре македонец да се пишем , да се не срамим.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гоце

    18 6 Отговор

    До коментар #18 от "сорос":

    пиши се северно-македонец, профанизиран тулуп
  • 21 гуцици

    21 4 Отговор
    ЗА СЕВЕРНО МАРСИАНЦИТЕ , ЕС ТОЧНО НИКОГА. ДА СИ ПРАВЯТ МИНИ ЕС СЪС ТЕХНИТЕ БРАКЯ СЪРБИТЕ. БАЛКАНСКИ ТУЛУПИ.
  • 22 3,14К

    10 4 Отговор
    Ката външната Пуска Плоски Предизборни Пинизи за Подлогите на П к П и Председателя на ПП Гроб.
  • 23 Станка

    17 5 Отговор
    Кате тури идни убави цици ма
  • 24 Пламен

    18 15 Отговор
    Много премерена и точна позиция на Министърката.
    На времето комунистите предадоха пиринска Македония.

    Коментиран от #44

  • 25 Киро Жарта

    9 5 Отговор
    Че и изпапкам милинката на Екатерина!
  • 26 Един Човек

    13 2 Отговор
    Само толкова ли можеш,да си лалаш и скубеш косите!?Ти ако си външен министър,аз съм на калинка точките!
  • 27 Асен

    16 3 Отговор
    Целта на неаргументираното приказване на въпросната калинка се вижда най-добре в последните редове: "130 милиона евро вече са загубени за изграждането на магистрала ".

    ОСТАВКА!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Най големия предател

    11 8 Отговор

    До коментар #6 от "Ох Баня":

    Е Георги Димитров. Той предаде българите в Македония, а и в България като насилствено ги правеха на македонци. И комунистите които предадоха костите на Великия българин Гоце Делчев. Комунисти, и тогава и сега предатели.

    Коментиран от #42

  • 31 Афера

    11 3 Отговор
    Млъкни сососоидке продажба. Много разбираш ти от политика, няма що
  • 32 Бай Стою касапина

    3 1 Отговор
    Тихомирчо, колко пъти ще повтаряш една и съща фраза?Кой ви учи да пишете така, щото и други твои колеги правят същото.
  • 33 Кътке

    10 2 Отговор
    Марш в птицефермата на мъжо си
  • 34 Предателя

    3 12 Отговор
    Георги Димитров , дето комунистите се редяха на опашка да се кланят на мумията му.
  • 35 Павел пенев

    2 12 Отговор
    Не говорете против Катето,защото партията на Нинова е сродна с тази на Зайо Байо,но нищо не казва, а гузно мълчи. Дано не се налага БСП да ни оправя отношенията с РСМ,защото това ще е трагедия за македонските българи.


    македонските българи.
  • 36 аз съм Веска

    10 3 Отговор
    Е КАК НЕ СМЕ ФАШИСТИ - ИЗГОНИХМЕ ХОРАТА ОТ ДРЖАВАТА СИ , КАКТО ФАШИСТИТЕ ГОНЕХА КОМУНИСТИ И ЕВРЕИ .НЕЛИЦЕПРИЯТНО Е , НО ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ ГРЕШКИТЕ СИ .
  • 37 Боко

    6 2 Отговор
    Захариева да си говори със Захарова.Кво ски губи времето с макета
  • 38 az #МУТРИ, ВЪН!

    10 1 Отговор
    Тая пък калинка на каква се прави предизборно??? Че нали ГЕРБавите официално признаха съществуването на "Македонски език" ..... :))))
  • 39 123

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха..":

    Много добре и точно казано
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гроб за ГЕРБ

    7 2 Отговор
    Европеизма-първото извинение на мръсника!!
  • 44 като

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пламен":

    не си македонец,трай си!...
  • 45 Мимч

    9 3 Отговор
    Ами то нали знаете,щом тормозят българи и пренаписват историята по тяхно му,значе че с тия макета постоянно ще имаме проблеми,дори и да ги приемат.Така,че нашата ,а по точно вашата работа,ще е да не допуснете това.Ще видим.....
  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    а СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ написаха песен за ГУНДИ и КОТКОВ има я в
    Ю ТУБ
  • 47 Шльох

    11 0 Отговор
    За чии ви е тая Македония?На българските мутри им трябва за влияние и бизнес,но за какво му е на обикновения българин да общува с македонци и шиптъри
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    герб пиар
  • 49 Пламен

    4 7 Отговор
    Изказването на Захариева е много точно и премерено.Това,което е не разбираемо е,какво е това бързане ,ние за къде бързаме.Гърците им дадоха време 28 години да им уврат главите на скопските селтаци
  • 50 Въпросче

    9 1 Отговор
    Що им дадохте 50 000 бг паспорта? Шкембе войвода колко се облажи?
  • 51 Чочо

    3 3 Отговор
    Разбирателство ще има когато албанските партии формират правителство в скопие
    Такива са реалностите
    Хората са казали ,,бързата работа,срам за майстора,,
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 АНОНИМЕН

    6 1 Отговор
    Жалкото е, че тeкcтoвeтe oт 2017г. ca пoжeлaтeлни и тoвa ce дължи oпрeдeлeнo и бeзcпoрнo нa нaшитe упрaвници! Oщe тoгaвa трябвaшe дa ce нaпрaви тoвa, кoeтo нaпрaвихa гърцитe, нo нe! Ceгa щe се мъчим дa cлoжим кaчулкaтa cлeд дъждa! Нaдявaм ce, чe нaшитe "пoлитичaри" cлeд кaтo уceтихa тoплия cърбoмaнcки дъх във врaтa и cлaдкaтa бoлкa в a++ щe ce пocтeгнaт и щe зaщитят пo нaй- рaзумния нaчин интeрecитe нa Бългaрия първo и прeди вcичкo! Нo кaтo глeдaм "кaлинката" нaдеждата ми гасне като фас на течение!
  • 54 Чочо

    6 1 Отговор
    Никакъв интерес нямаме.Само ще си създадем проблеми с тия в ЕС.Това го знаят Франция Нидерландия и други.За това едните са против,а на другите им е безразлично.Най добрата политика е,поставяме си условията и чакаме...така,както направи Гърция.
  • 55 Тенекеджиев

    3 3 Отговор
    Г-жо Захариева,
    3 години са много малък период от време за промяна на съзнанието.
    Още от Библейско време знаем ,че за да се промени мнението трябва да се сменят 3 поколения ( Моисей ) ,т.е. 30-40 години. Правителството ( което и да е ) трябва да е търпеливо и да спира Северно Македония за ЕС , не по-малко от 30 години. Да се надяваме че за това време ще има " обещаващи признаци за подобряване на отношението на СМ към България. Не се притеснявайте....Балканите няма да бъдат препъни камък за ЕС ,най-малкото пък Северна Македония. Мисля че те нямат желание за членство....
  • 56 За Гоце

    4 2 Отговор
    ?!lВойводата-149г. !Той е на Всички !!!
  • 57 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Изрезването на труднограмотното парче герберастия, показва само едно. Тия изобщо не знаят Нищо! Къде бяхте гербести, при Подписване на Договор с маке? И Следствията, шкембе торба да шитка Паспорти на маке? Къде са ми мисирките.
  • 58 За всички

    5 3 Отговор
    руски и сръбски подлоги. В Македония са Българи колкото и да не ви се иска.

    Коментиран от #65

  • 59 Антигерб

    2 2 Отговор
    Докато герберастките фитки говорят неистини няма да се оправим:

    - Общите национални герои като Гоце Делчев, който като македонски българин.

    Гоце Делчев не е "общ" национален герой а си е български национален герой - той е българин и се е борил за освобождението на част от България.

    Гоце Делчев даже не е и "македонски" българин защото е роден в Кукуш който сега се намира в Гърция - той е българин.

    Трето Захариева защо си мълчи по въпроса за езика или герберчетата вече са клекнали на господарите си - да не се окаже че в България говорим македонски диалект.

    Коментиран от #61

  • 60 123

    1 2 Отговор
    На конгреса в Берлин, „Германия няма никаква полза от кризата“, настъпила на Балканите през 1875 г. Бисмарк заявява безпристрастност от името на Германия по време на конгреса, което му позволява да председателства преговорите с остро наблюдателно око за груба игра,той търсеше мир и стабилност в международните отношения.Бисмарк който е нещастен че трябва да провежда конгреса в разгара на лятото, има ниска толерантност към празнодумството и груба игра. По този начин всеки един трибун бива прекъснат от изпитателния германски канцлер.През десетилетията, предхождащи конгреса, Русия и Балканите са обхванати от панславизма, движение за обединение на всички балкански славяни под едно управление. В императорска Русия панславизмът означава създаване на единна славянска държава под руско ръководство и по същество е нарицателно за руското завладяване на Балканския полуостров. Реализирането на тази цел ще даде на Русия контрол над Дарданелите и Босфора, като по този начин получу икономическия контрол над Черно море и значително по-голяма геополитическа мощ.
  • 61 Брендилия

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Антигерб":

    Ами така е. Сравни Хитлер с Тито и някакъв българин-македонец я навря.. Сега пък Гоце Делчев бил общ, ъ.. Като веднъж са ги питали!!! гербавите управляващи в ЕС и са получили съгласие за присъединяване на РСМ, какво наложи на по-късен етап подписване на договор между България и РСМакедония? Спорът за яйцето и кокошката (кое е по-напред) не е решен мисля..
  • 62 Дипломатката

    4 1 Отговор
    патка е яко скарана с историята.На 04.04 ОПГ ГЕРБ ще ги пратим в клетките на АЛЕПУ затвор с красив изглед.ПЪК и мъжа и архитект,ще го доизкусури с тоалетни.
  • 63 Слабаци

    2 0 Отговор
    Плитки мозъци които не знаят какво да направят.
    Нещастни слаби душички.
  • 64 Mkд

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ох Баня":

    Какво ке врнеш бе будало. 21 век е,абдал.

    Коментиран от #69, #71

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Тихомирчо, миличък, как го измисли това "ГНЕВНА", А?
  • 67 Келеш

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Преди 2г":

    Баче къде е тази кръчма.Ще ида да видя дали няма да ми сервират.Когато ме видят Северно Македонците се стряскат Все едно виждат Мечка.А като ида с братовчеда даже и черпят.Между другото наложих вето на северно македонските продукти.Повече и клечка за зъби щом е тяхна няма да купя за вкъщи.
  • 68 Мрънкало

    2 2 Отговор
    Спри се малко г-жа министър.Как Гоце ще е Северно македонски българин.В техния архив от писма няма писано подобно определение.Почти винаги е пишело всички сме българи борци за Македония.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Боров

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "Mkд":

    Всичко крадено.Опаааа,но то няма да остане къде да живеят Северно Новодомците.😀
  • 72 Дългия

    2 2 Отговор
    Жената се застъпва и застава срещо фалшивите макета ,!! ВЪППОСА Е ЗАЩО ВИЕ НЕ ЗАСТАНЕТЕ ЗАД ДЪРЖАВАТА , АМИ СТЕ СРЕЩУ НЕЯ?! ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ АЛБАНЦИТЕ!
  • 73 Келеш

    0 0 Отговор
    Защо да не си изразяват хората мнението.До колкото прочетох без очилата министъра пак се излага.Как може да пишеш че Обособената македонска идентичност се формира едва през първата половина на миналия век и след това Гоце Делчев, който като македонски българин се бори за независимост от Османската империя през XIX век, Тук откривам противоречие.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ПРЕДАТЕЛИ

    1 0 Отговор
    сега така говори но след изборите който и КРАДЕЦ ДА УПРАВЛЯВА ТОЙ ЩЕ НИ ПРЕДАДЕ - ОБРЕЧЕНИ СМЕ ДА НИ СМЕНЯТ ДОРИ И ИМЕНАТА И ЧИПА НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ - ЧУМАТА ДА ГИ НАМЕРИ !
  • 76 аз съм Веска

    1 0 Отговор
    ОСТАВКА .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове