Last news in Fakti

29 Март, 2021 05:27 6 753 84

29 март 1944 г. Бомбардировка над София

  • софия-
  • бомбардировка

До 26.8.1944 г., когато е последното въздушно противоборство над България, нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя

29 март 1944 г. Бомбардировка над София - 1
Снимка: БГНЕС

На 29 март 1944 година София отново е бомбардирана от англо-американската авиация.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война.

Те започват от пролетта на 1941 година и продължават до есента на 1944 година. Те са реални бойни действия срещу гражданско население.

При всички тези нападения София е отбранявана само от противовъздушната артилерия, защото, както бе споменато по-горе, българската авиация не разполага е нощни изтребители.

На 30.3.1944 г, е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 "Митчел" и Хендли Пейдж „Халифакс", които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг".

В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Боишаков и Топлодолски.

1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6.

От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.

На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.

Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров.

Повредени са 3 противникови изтребителя.

Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17.4.1944 г. В нея вземат участие 350 бомбардировача Б-24, Б-17 и „Стърлинг". Те се охраняват от 100 изтребителя П-47 „Тъндърболт" и П-51 „Мустанг". Ударът е нанесен в 12,20 ч. последователно на 8 вълни с излизане на групите от запад, северозапад, север и североизток.

Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи.

От 2/6 орляк излитат 16 Ме-109 Г-6 и 2 „Девоатин"-а, които провеждат първата си атака понятно над София. Изненадан от силното изтребително прикритие на противника, орлякът се разделя на две групи, които продължават атаките си при отлитането му над района на Кюстендил.

От 3/6 орляк излитат 14 Ме-109 Г-6. Орлякът успява да проведе една атака по противника преди излизането му над София, след което го преследва до жп линията Кюстендил-Горна Джумая.

От 1/6 орляк излитат само 5 ,Девоатeн"-а и се явяват над София след оттеглянето на противника.

При неравния въздушен бой е свален един Б-24 с таран, извършен от поручик Неделчо Бончев от 2/6 орляк. Това е вторият таран в българската авиационна история след този на капитан Димитър Списаревски.

Поручик Бончев успява да се спаси, скачайки с парашут. Повредени са 5 противникови бомбардировача и 1 изтребител.

В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война.

Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг". По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.

Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват 4-ма пилоти от 2/6 орляк (подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев) и 2-ма пилоти от 3/6 орляк (поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов).

Поради повреди в самолетите и ранявания във въздушните боеве принудителни кацания извършват 3-ма летци, и други 3-ма се спасяват с парашут (между тях и командирът на 2/6 орляк капитан Николай Бошнаков).

В историята на българската изтребителна авиация 17.4.1944 г. остава като „черния" Великден.

След тази дата София не е повече бомбардирана.

Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната.

Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ. При това положение новата задача на нашите изтребители е да пресрещат американските бомбардировъчни формации, завръщащи се от Румъния.

До 26.8.1944 г., когато е последното въздушно противоборство над България, нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя.

Повредени са 48 бомбардировача и 22 изтребителя.

На територията на България падат 120 противникови самолета, в които загиват 256 души.

Пленени са 329 съюзнически летци.

От българска страна във въздушните боеве загиват 16 летци изтребители, а други 6 при изпълнение на служебните си задължения.

Това е сухият език на статистиката, но зад него се крият огромната смелост и воля на българските летци при борбата им с противниковата авиация.

Презирайки смъртта, всеки път те излитат за защита на своето отечество с ясното съзнание,че вероятността да загинат е многократно по-голяма от тази да оцелеят!

И днес, повече от 60 години след последните въздушни боеве над България, ние продължаваме да черпим вдъхновение от подвига на онези достойни българи, бранили родното небе през 1943-1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 10000000

    118 3 Отговор
    Слава и чест. Светла им памет.
  • 2 Българин

    121 3 Отговор
    Поклон и вечна слава за българските летци капитан Списаревски и поручик Бончев извършили таран срещу англо -
    американските бомбардировачи.
  • 3 И кво идва да каже?

    34 22 Отговор
    Сащ ни бомбардирват англия също болшевиките ни отровиха живота а бг мрази турците?

    Коментиран от #6, #7, #81

  • 4 Ами така става като бг няма

    20 5 Отговор
    10 000 изстребителя да пази небето си и още 1000 противовъздушни батарей
  • 5 123

    49 7 Отговор
    София е отбранявана също от Луфтвафе истебителна група JG 6, не само от Български самолети и герои.Като пишат да пишат истината .

    Коментиран от #17

  • 6 123

    28 46 Отговор

    До коментар #3 от "И кво идва да каже?":

    България обявява война на Англия и САЩ, не на Русия и Турция.
    Турция обаче разрешава на Британските и Американсите самолети да преминат над Турция за да атакуват България.А Русия след като България е излязла от войната и обявила неутралитет и обявява война и окупира с помоща на БКП. След което последва диво разграбване на България от руснаците от 9.9 1944 до 1947 г.

    Коментиран от #18, #24

  • 7 Реалист 2

    50 6 Отговор

    До коментар #3 от "И кво идва да каже?":

    Всички последствия и войни на България са следствие на турското робство и последствалото берлинско деление на България извършено от западните "велики сили".

    България не мрази турците, а Турция. И има защо.

    Коментиран от #13

  • 8 Хахаха

    24 25 Отговор
    14.10.1915г., когато православните християни празнуват Петковден ескадра от руския Черноморски флот атакува българската морска столица Варна. Моментът не е случайно избран. Бомбардировката се осъществява, когато българските войски успешно настъпват срещу сръбските части в Моравско и Македония и вече освобождават тези стари български краища. Затова руската бомбардировка представлява подъл удар в гръб, нанесен от коварния "освободител", наказание на България за нейната национална политика, одобрено от руския император Николай II.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вън от НАТО

    48 13 Отговор
    Трябва да се махнем от тази организация, в която има убийци на българи. Съюз със силна Русия, а в ЕС можем да останем, защото е икономически съюз.

    Коментиран от #12, #33

  • 11 Всъщност

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й‼":

    Го казва, негов съпартиец, не той.
  • 12 Стига с тая русия бе

    5 35 Отговор

    До коментар #10 от "Вън от НАТО":

    По добре с турция и Ердоган това е силен лидер рита и саш и ватниците
  • 13 123

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист 2":

    На конгреса в Берлин не е било деление на България,България е разделена през 1976-77 година между Австрия и Русия, има договореност че само Северна България ще бъде свободно княжество без Румелия и Македония.Руснаците виждайки добрия си успех налагат мирен договор на османската империя както се знае при Сан Стефано за България в много по големи гранници, отколкото са договорили с Австрийците. като Руснаците исакт да имат чрез България достъп и пристаннище на бойната си флота в Средиземно море. Нито Австрия харесва това коато не исак голяма про руска страна на Балканите, нито Англия иска да даде достъп на Руски кораби в Средиземноморието.Бисмарк свиква конгреса в Берлин , за да преотврати нова война срещу Русия, която е сама и военно изтощена срещу Австрия и Англия. Български наблюдатели на Берлинския конгрес не са допуснати по изрично искане на Руската делгация.

    Коментиран от #21, #71

  • 14 Софиянец

    12 15 Отговор
    Русия бомбандира също България през ВСВ без да сме и обявили война и със запазени дипломатически отношения. 41-а изсипват бомби над Добрич а септември 42-а бомбандират Русе Казанлък Стара Загора и Горна Оряховица.

    Коментиран от #16

  • 15 РЕАЛИСТ

    27 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Ама чакай сега, ти се хвалиш , че оня бесарабски генерал Иван Колев съсичал руснаци, а те трябва да те галят с перце. Бил си във вражески съюз и ще си береш последствията. Сега, като сме в НАТО, при конфликт, не само Варна но и повечето градове ще изчезнат от картата.
  • 16 123

    9 16 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянец":

    Също Руснаците бомардират Варна и Бургас през ВСВ, при необявена война.

    Коментиран от #19

  • 17 123

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Капитан Герхард Венгел от Луфтвафе загива при въздушния бой в защита на София на 10 януари 1944.
  • 18 Скептика

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Ако може да уточните, какво точно са разграбили от България, че то след Първата световна война е имало кой знае какво за грабене

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 19 РЕАЛИСТ

    35 3 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Абе всеки път щом стане въпрос за Англо-американските бомбардировки на България и как да хвърляли играчки-бомби , за да осакатяват деца, се сещате за Варна. Въпросът бе че Англо-американските са страхливци и могат само от въздуха с бомби да воюват, а руснака е мъж и превзема Берлин и Прага с много жертви, а не ги бомбардира, като Дрезден и другите немски градове . Иди в Германия и виж в центъра на повечето им градове снимки, какво е останало от града им след бомбардировката на англите.

    Коментиран от #31, #56

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Митология

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Нека направим само и уточнението, че Санстефанския договор не е достъпен и какво всъщност се съдържа в него , каква точно "България" е създадена в него над 140 години вече е само обект на русофилски/ русофобски спекулации.

    Коментиран от #34, #35, #37, #38, #39, #41, #42, #43, #44, #45, #47

  • 22 chi

    27 0 Отговор
    И за благодарност построиха паметник на американските летци бомбардирали София!
  • 23 На баба му

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Скептика":

    прекрасните кюлоти
  • 24 Абе смешник

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    статията ти изсипа една камара статистика как американците и англичаните са ни бомбардирали а руснаците та руснаците.

    Коментиран от #32

  • 25 Софиянец

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "Скептика":

    Има точна статистика на ограбеното, чети общодостъпно е. Та те до ден днешен не са спряли и ни имат за колония с любезната подкрепа на местните полезни и д и о т и.
  • 26 123

    11 9 Отговор

    До коментар #18 от "Скептика":

    Русия взима от България, железопътни вагони и локомотиви,камиони, автомобили,самолети, търговски кораби,изнесени са цели заводи, всички предприятия в които има германско участие, златни резерви на БНБ,горива, храни,ремонти на руска техника безплатно,оръжия закупени от Германия, и също България трябва да задоволи всяко искане на окупационната армия със собстенни средства, и не може да посика връщане и съдене на окупационните руски войски които си вземат каквото си харесат от България.Също България трябва на собственна сметка да издържа Руската окупационна армия както и да ги снабдява с гориво, част и ги изхранва.Руската армия трябва според договора да напусне България до 90 дни след 9.91944, но напуска България в 1947 година.

    Коментиран от #82

  • 27 бум бум

    11 1 Отговор
    Американските са най-демократичите бомби, пускани някога!
  • 28 Евала

    12 1 Отговор
    От Хитлер за помощта на България
  • 29 Сомалийския пират

    6 14 Отговор
    А дащо нищо не се казва за зверствата на руснаците и техните бомбардировки над варна и заличения балчик,а жертвите са били десетки хиляди.
  • 30 СТЩ

    17 0 Отговор
    Новите ни атлантически партньори бомбардираха преди 66 години
    бомбардираха мирните граждани на София със стотици загинали и хилади разрушени домове.Не е и само София - още колко неминни нищо не подозиращи български градове. Демокрация със бомби.
  • 31 123

    5 16 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Англо Американските самолети никога не са хвърляли играчки за деца бомби в България. Използвани са обиковенни и запалителни бомби, бомби играчки не могат да разрушат 12 657 жилищни сгради. Специално на 30 март на прицел е центъра на София искането на българските партизани и БКП е да бъде ударен центъра на София и най вече да бъде бомбардиран булевард Адолф Хитлер-сега сев казва Булевард Евлоги Георгиев. в отбраната на София и България участват опитни летци на Луфтвафе, с 3 ескадрона- I / JG 5 "Eismeer" (1st Group of Fighter Squadron , II / JG 51 " Mölders'; II / JG 27.Та не а сами Българите пазели София и България.

    Коментиран от #55

  • 32 123

    7 13 Отговор

    До коментар #24 от "Абе смешник":

    Статистиката я имам, само че и за двете страни не само за лошите страни на Англия и САЩ, Българиа е бомбардирана най-ентусиазирано от Англия според искането и данните дадени от партизаните на БКП на английските им свързочни офицери.САЩ не е искал да бомбардира България тъй като България няма никакви стратегически цели, и не си струва усилията. Но искането на БКП е да бомбардират грядските райони за да настроят населението срещу правителството и да съборат правителството и накарат България да капитулира.

    Коментиран от #46, #50

  • 33 МАФИЯ НА ББ

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Вън от НАТО":

    АМЕРИКАНЦИ И АНГЛИЧАНИ ВИ ИЗБИВАХА КАТО БОМБАНДИРАХА НАРОЧНО ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ И ХВЪРЛЯХА ВЗРИВЯВАЩИ СЕ ИГРАЧКИ ЗА ДЕЦАТА. А В ЗНАК НА БЛАГОДАРНОСТ БЕЗРОДНИКА КРАДЕЦ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ РАЗРЕШИ ДА СЕ ПОСТРОИ ПАМЕТНИК НА УБИЙЦИТЕ НА СОФИЯНЦИ. ТО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ А НЕ ПО ЛЪЖЛИВИТЕ ИМ ДУМИ.

    Коментиран от #51

  • 34 123

    0 7 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    Има го договора от Сан Стефано, и е достъпен.
    [[ЧЛЕН.VI. България е конституирана като автономно трибутарско княжество с християнско правителство и национално опълчение.Окончателните граници на Българското княжество ще бъдат проследени от специална руско-турска комисия преди изтеглянето на Румелия [старата османска административна област, включително части от Албания, Македония и Тракия (Северна Гърция)] от имперската руска армия.При разработването на промените, които ще бъдат направени на място в общото проследяване, тази Комисия ще вземе предвид принципа на националността на по-голямата част от жителите на граничните области, съобразно Базите на мира, както и топографския необходимости и практически интереси от общуването на местното население.
  • 35 123

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    Обхватът на Българското княжество е определен в общи линии на придружаващата карта [MAP], която ще послужи като основа за окончателното определяне на границите. Напускайки новата граница на сръбското княжество, линията ще следва западната граница на Caza на Врания чак до веригата на Кара-даг. Обръщайки се на запад, линията ще следва западните граници на Казас от Куманово, Котехани, Тетово, до връх Кораб; оттам от Eiver "Welestchitza до нейното кръстовище с черната Дрина. Обръщайки се на юг от Дрина и след това от западната граница на Caza of Ochride към връх Линас, границата ще следва западните граници на Cazas на Горча и Старово до връх Граммес, а след това край езерото Кастория граничната линия ще се присъедини към Ейвер Могленица и след като следва нейния курс и премине на юг от Яница (Warder Yenidje), ще мине през устието на Warder и от Галико към селата Parga и Sara'i-keui; оттам през средата на езерото Bechik-Guel до устието на Elvers Strouma и Karassou и край морския бряг чак до Buru-Guel ; оттам удря северозападно към планината Чалтепе от веригата на Еходопа до връх Крошуово, от Черните Балкани (Кара-Балкан), от планините Ешек-кулачи, Чепелион, Караколас и Чиклар, чак до Ейвър Арда .
  • 36 българин

    14 2 Отговор
    до коментар 123:
    англо-американците са бомбандирали България и са хвърляли играчки в резултат на което загиват много български деца и възрастни / в моята фамилия има две деца/. защо се отричат очевадни неща. постройте им и пантеон за да им докажете, че сте предатели и сте готови на всичко за два сребърника.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 123

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    [[ЧЛЕН.VII. Принцът на България ще бъде свободно избран от населението и потвърден от Възвишената порта, със съгласието на силите. Никой член на управляващите династии на големите европейски сили не може да бъде избран за княз на България.

    В случай, че достойнството на Принц на България е вакантно, изборът на новия Принц ще бъде предмет на същите условия и форми.

    Преди избора на княза, Събранието на българските знатни лица, което ще бъде свикано във Филипополис (Орало) или Тирново, под надзора на императорски руски комисар и в присъствието на османски комисар, ще състави организацията на бъдеща администрация, в съответствие с прецедентите, създадени през 1830 г. след Адрианополския мир, в Дунавските княжества.
  • 39 123

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    В местностите, където българите се смесват с турци, гърци, влахи (Koutzo-Vlachs) или други, трябва да се вземат надлежно предвид правата и интересите на това население при изборите и при изготвянето на биологичните закони.

    Въвеждането на новата система в България и надзорът върху нейната работа ще бъдат поверени за две години на императорски руски комисар. След изтичане на първата година след въвеждането на новата система и ако между Русия, Великата порта и кабинетите на Европа е установено разбирателство по този въпрос, те могат, ако се сметне за необходимо, да асоциират специални делегати с императорския руски комисар.]
  • 40 123

    1 7 Отговор
    [[ЧЛЕН.VIII. Османската армия вече няма да остане в България и всички древни крепости ще бъдат унищожени за сметка на местното правителство. Възвишената порта ще има право да се разпорежда, както намери за добре, с военния материал и с другото имущество, принадлежащо на османското правителство, което може да е било оставено в дунавските крепости, вече евакуирани в съответствие с условията на примирието на 19/31 януари, както и на този в крепостите Шумла и Варна.

    До пълното формиране на местно опълчение, достатъчно за запазване на реда, сигурността и спокойствието и силата на което ще бъде определено по-късно чрез разбирателство между османското правителство и имперския руски кабинет, руските войски ще окупират страната и ще оказвайте въоръжена помощ на комисаря в случай на нужда. Този срок също ще бъде ограничен до срок, приблизително до две години.
  • 41 123

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    Силата на руската окупационна армия, съставена от шест пехотни и две кавалерийски дивизии, които ще останат в България след изтеглянето от Турция от императорската армия, не трябва да надвишава 50 000 души. Той ще се поддържа за сметка на окупираната държава. Руските окупационни войски в България ще поддържат комуникациите си с Русия не само през Румъния, но и от пристанищата на Черно море, Варна и Бургас, където могат да организират за срока на окупацията необходимите депа. ]]]
  • 42 123

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    [[ЧЛЕН.IX. Размерът на годишния данък, който България трябва да плати на Сузеренския съд, като го предаде на банка, която ще бъде наричана оттук нататък Възвишената порта, ще бъде определен със споразумение между Русия, османското правителство и останалите кабинети в края на първата година, през която новата организация ще работи. Този данък ще се изчислява върху средните приходи на цялата територия, която трябва да представлява част от Княжеството.

    България ще поеме задълженията на императорското османско правителство към железопътната компания Рустчук и Варна, след като е постигнато споразумение между Високата порта, правителството на Княжеството и директорите на тази компания. Регламентите по отношение на останалите железници (voies ferrà © es), които пресичат Княжеството, също са запазени за споразумение между Високата порта, правителството, установено в България, и директорите на съответните компании.]]
  • 43 123

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    [[ART.X. Възвишената порта има право да използва България за транспортиране по фиксирани маршрути на своите войски, боеприпаси и провизии до провинциите отвъд Княжеството и обратно. За да се избегнат трудности и недоразумения при прилагането на това право, като същевременно се гарантират военните нужди на Възвишената порта, специален регламент ще установи условията за това в рамките на три месеца след ратифицирането на настоящия закон чрез споразумение между възвишеното Порта и българското правителство.

    Изцяло се разбира, че това право е ограничено до редовните османски войски и че нередовните, баши-базуците и черкезите ще бъдат абсолютно изключени от него.

    Възвишената порта също си запазва правото да изпраща своята пощенска услуга през Княжеството и да поддържа телеграфна комуникация. Тези две точки също се определят по начина и в рамките на периода, посочен по-горе.]]
  • 44 123

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    [[ART.XI. Притежателите на Мусулман или други лица, които определят личното си местожителство извън Княжеството, могат да запазят именията си, като ги отглеждат или управляват от други. Тюрко-българските комисии ще заседават в основните центрове на населението, под надзора на руските комисари, за да решат абсолютно в рамките на две години всички въпроси, свързани с проверката на недвижимото имущество, от които могат да бъдат заинтересовани или Мусулмани, или други. Подобни комисии ще бъдат натоварени със задължението да регулират в рамките на две години всички въпроси, свързани с начина на отчуждаване, работа или използване в полза на Възвишената порта на собствеността на държавата и на религиозните дарения (Вакуф).

    След изтичането на горепосочените две години всички имоти, които не трябва да бъдат претендирани, ще бъдат продадени на публичен търг, а приходите, които ще бъдат предназначени за подкрепата на вдовиците и сираците, Мусулман, както и Кристиян, жертви на скорошната събития1.]]
  • 45 123

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    [[ЧЛЕН.XII. Всички дунавски крепости ще бъдат унищожени. В бъдеще няма да има крепости по бреговете на тази река, нито военни мъже във водите на княжествата Румъния, Сърбия и България, с изключение на обичайните „гари“ и малките плавателни съдове, предназначени за речна полиция и потребителски цели.

    Правата, задълженията и прерогативите на Международната комисия за Долен Дунав се запазват непокътнати.]]



    ЧЛЕН.XIII. Sublime Porte се задължава да направи преминаването на Soulina отново плавателно и да обезщети частните лица, които са претърпели загуба от войната и прекъсването на плаването по Дунав, кандидатствайки за това двойно таксуване в размер на петстотин хиляди франка от сума, дължима на Високата порта от Дунавската комисия.
  • 46 Сух

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    Ти българин ли си бе?! Защо продаваш България?!! Сигурен съм, че такива като теб ще гласуват или за Цвъка или за Ицко демократа или за Славун. Продажник!!!

    Коментиран от #60

  • 47 123

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "Митология":

    ART.XXIX. Настоящият закон ще бъде ратифициран от техните императорски величества императора на Русия и императора на османците, а ратификациите ще бъдат разменени след петнадесет дни или по-рано, ако е възможно, в Св. Петербург, където по същия начин ще бъде постигнато споразумение относно мястото и времето, в което разпоредбите на настоящия закон ще бъдат вложени с всички тържествени форми, обикновено спазвани в Договорите за мир. Все пак се разбира добре, че високодоговарящите се страни се считат за формално обвързани от настоящия акт от момента на неговото ратифициране.

    В потвърждение на това съответните пълномощници са приложили своите подписи и печати към настоящия закон.

    Съставено в Сан Стефано на 19 февруари / 3 март хиляда осемстотин седемдесет и осем.

    Cte. Н. ИГНАТИЕВ. SAFVET.
    НЕЛИДОВ. САДУЛА.

    [[Заключителният параграф на член XI от Акта за предварителните състави на мира, подписан този ден ..., който е пропуснат и който трябва да представлява неразделна част от споменатия член

    Жителите на Княжество България, когато пътуват или пребивават в другите части на Османската империя, се подчиняват на османските закони и власти.]]

    Коментиран от #52

  • 48 Радо

    2 11 Отговор
    И какви са били летящите, гърмящи играчки??...гърмящи Лего-та сигурно?...ай стига глупости - големи хора сте!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 123

    3 10 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    Предателите на България и инициаторите за бомбандировките и разрушаването на София са в БКП, те носят отговорноста за 4208 убити,4744 ранени и 12 657 разрушени жилищни сгради.
  • 51 ХИЛЪРИ

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "МАФИЯ НА ББ":

    ГАДИНИТЕ ЯНКИ СА БИЛИ ТОЛКОВА НАГЛИ УБИЙЦИ ,ЧЕ СА БОМБАНДИРАЛИ БОЛНИЦИ КОИТО СА ИМАЛИ НАРИСУВАНИ ЧЕРВЕНИ КРЪСТОВЕ НА ПОКРИВА ЗА ДА СЕ ВИЖДАТ ОТ ЛЕТЦИТЕ. ТЕ И СЕГА СИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БОМБЯТ БОЛНИЦИ И СВАДБИ.

    Коментиран от #68, #83

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 123

    8 0 Отговор
    Най-тежката бомбардировка над София се е случва на 30 март 1944 г. Около 450 американски и британски тежки бомбардировачи, придружени от 150 изтребители, нападнаха центъра на София, разрушавайки 3575 сгради. Използвани са над 3000 експлозивни бомби и 30000 запалителни бомби. Български бойни самолети прихваща нападателите, сваляйки осем бомбардировача и два изтребителя без загуби в замяна. Данните за жертвите са сравнително скромни поради предварителната евакуация на цивилните.Целите на бомбардировките не са нито военни съоръжения, нито въоръжени сили, а историческа централна София.
  • 54 123

    4 8 Отговор

    До коментар #52 от "ИСТОРИКА":

    Истината боли много другарю партиен секретар на БКП, от 70 години лъжете и продължавате да лъжете и ограбвате народа си.Все някой друг ви е виновен и не сте вие самите.
  • 55 РЕАЛИСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    Има много писаници на Димитри Иванов, в които отговаря на хора, невярващи на играчките- бомби на англите. Като очевидец на събитията и имаш приятел , пострадал от тях, опровергава всички невярващи. Влез му в блога и търси.

    Коментиран от #57

  • 56 123

    1 8 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Русия превзема Берлин, след като на генерал Айзенхауър издава заповед амерканските армии да спрът настъплението към Берлин и Чехословакия.Руснаците и всички русифили комунисти паметници трябва да Правите на президента Рузвелт. Ако зависише от Чърчил, и убития Американски генерал Патон.СССР щеше да е друга държава, и комунизма щеше да изчезне за няколко месеца след 1945 г.

    Коментиран от #58

  • 57 123

    3 9 Отговор

    До коментар #55 от "РЕАЛИСТ":

    На официалната информация за ползваните видове бомби от Английските и Американски бомбардировачи да вярвам или на Димитри Иванов.Има правени плюшени мечета и други меки играчки които с които са бомбардирали преди кацането на Американските самолети в 1945, с една подробност че тези меки играчки са били пълни със шоколадови бонбони за германските деца в руската окупационна зона, и са пускани от много малка височина. В България са използвани виско екплозивни и запалителни бомби.
  • 58 РЕАЛИСТ

    9 2 Отговор

    До коментар #56 от "123":

    Шегаджия си ти. Наистина ли мислиш, че англичаните и американците можеха да превземат Берлин при истинска съпротива. Имало е разбирателство с Хитлер , да им дава лесно западната част, а да хвърли всичко на Изток, дори деца. Има спомени на ветерани, как след превземането на Берлин при преминаване край американски войници , те всички с различен ранг му козируват от уважение. Не случайно Чърчил е казал" Руснакът доказа , че е куче от добра порода" и на срещата в Ялта се е втренчвал в руските войници.

    Коментиран от #59

  • 59 123

    2 8 Отговор

    До коментар #58 от "РЕАЛИСТ":

    Както казах комунистите да правят паметници на Рузвелт,той е който ги спасява от унищожение и издава заповвед да се спре офанзивата към Берлин и Чехословакия.В края на тази война има 5 страни.В България се чете само руско комунистическата част на виждане и предаване на фактите за ВСВ.Които са едностранни и възвеличаващи себе си, предадени във вид който най- добре отговаря на образа който си създават комунистите.Вярно е че обиковения руски човек понася най големите трудности и дава най много жертви а не КПСС, които воюват за страната си не за комунизма.Има голяма разлика от добрите и весели руснаци до тяхното комунистическо правителство, на което те също са жертва.
  • 60 ССсс

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "Сух":

    Аз ще ти отговоря вместо него.Той е македонски платен трол,на който един от скипа му е (123).Покрай истината прокарва и омразата си кьм Бьлгария.

    Коментиран от #62, #67

  • 61 Неска шаро мустафа ше плаче

    4 0 Отговор
    За загиналите пилоти дето пускали бомби над софия а боки ше и съчуства😂😂😂😂
  • 62 123

    1 5 Отговор

    До коментар #60 от "ССсс":

    Няма нищо което е истина и е спестено на македонците от мен,македноците са съшите комунистически промити глави акто Българите.Хора които обитават македония и най древните им обитатели са траки пеони, и сега са преки наследници на Българите на Кубер,печенеги,кумани и узи и се представят за антични македонци, и наричат българите татари или монголи.Кубер е чичо на канасубиги Тервел.титла Хан в България не е имало,измислена е от Руснаците,по нареждане на Сталин Българите стават тюркски племена през 1953 година.Истината е че Русия е наричана Татария, и руснаците стават европейци, след като наричат воложките Българи татари. Това е аргумента на античните македонци за българите че са татари.
  • 63 123

    1 4 Отговор
    Колко още басни ще съчините за дорите комунисти руснаци и турци, и лошите Англичани и Американци ккоито всеки ден ви крадът? в България има само един ТЕЦ 1 който е американска собственност, напълно платен от Американска компания, и след това е взела заеми и налала още 3 милярда лева в същия този ТЕЦ. Защо ТЕЦ 2 собственнност на БЕХ е най лошо управляван,За 2009 година ТЕЦ „Марица Изток 2“ е на второ място по замърсяване на въздуха сред предприятията в Европейския съюз по данни на Европейската агенция по околната среда. Размерът на щетите от ТЕЦ 2 се оценява между 1,4 и 3,3 млрд. евро.
  • 64 Шоп от СО

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "[...]защото, както бе споменато по-горе, българската авиация не разполага е нощни изтребители."

    Къде по горе?
  • 65 Брендица

    7 0 Отговор
    Поклон пред героичните български мъже, бранили България!
  • 66 валерия

    6 1 Отговор
    Слава на защитниците на българското небе! И позор и проклятие за нападателите! (Днес го играят приятели, нали)
    А някой преброи ли колко военни самолета е имала България в годините на войната? Да питаме министъра? Той е и историк. И колко имаме днес?

    Коментиран от #69, #70

  • 67 123

    1 4 Отговор

    До коментар #60 от "ССсс":

    Омраза към България няма, има обективни факти които не се харесват на простите и твърдоглави комунисти които са в много от случаите виновни за бедите които сполетяват сегашните Българи.Като разделите действията си, въображението си и желянията си от реалноста , ще видите къде стоите и на къде да продължите. Станали сте за смях на целия свят с кражбите си, увъртанията, мързеливоста, и измамите, и значи целия свят ви мразели?
  • 68 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "ХИЛЪРИ":

    Болницата във Враца.
  • 69 123

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "валерия":

    6-ти боен полк от ВВС на Негово Величество с 41 самолета - 17 Messerschmitt (Me-109G) и 24 Dewoitine (Dewoitine D.520). По време на войната Германия доставя още 126 самолета Me-109, но има 81 опитни пилоти, така че персоналът остава същият.
    Части от Luftwaffe пазещи България с Messerschmitt (Me-109G / E): I / JG 5 "Eismeer" (1-ва група от бойна ескадрила 5) с 30 бойни самолета от летище Враждебна до София, на 31 май 1944 г. от II / JG 51 "Mölders " 40 бойни самолета; II / JG 27 с 40 бойни самолета от летище Върба до Радомир. Общо 3 ескадрили от по 30 - 40 самолета.
    Общо тежко въоръжение: около 150 - 200 бойни самолета; 11 тежки батерии за ПВО с 56 бр. 88 мм зенитни оръдия.

    Коментиран от #72

  • 70 123

    2 4 Отговор

    До коментар #66 от "валерия":

    България обявява война на Англия и САЩ на 13 декември 1941г.АКо е било само да САЩ България е нямало да бъде бомбардирана.На Българска земя има Английски свързочни офицери и агенти работещи със партизаните на БКП, те са тези които искат съюзниците да бомбардират България и дават информация информация за местата които трябва да бъдаст бомбардирани.Чърчил няма добри спомени и чувства от българите и исканията на БКП се посрещат с радост от него,като с това убеждават амеркианското пратньорско командване да бъдат предприети бомбардировките в България, американците не са искали.На 28 Август 1944 България е неутрална страна както е поискано от Руското командване, а българските дипломати пратеннице са в Кайро Египет уговаряйки примирието с с Англияаните и Американците.След уговорки с БКП на 5 спетември 1944 Русия обявява война на България, на 9 .9.1944 БКП провежда въоръжен преврат,и сваля законно избраното ново правителство на България.

    Коментиран от #73

  • 71 123

    1 6 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Нещо на русофилите комунисти не им се харесва много Сан Стефанския мирен договор, защо така другари русофили.Русия си гледа интереса а вие си продавате страната от любов към Русия. Първо гледайте вашата си страна и себе си, а след това се грижете за Русия или Турция.Като не може да живеете без тях никои не ви спира да емигрирате в тези две страни.
  • 72 валерия

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "123":

    Благодаря! А сега?!?!?! Срамна история!
  • 73 валерия

    4 3 Отговор

    До коментар #70 от "123":

    И аз съм учила история. Мааалко се изхвърляте - правителствата на две световни сили козируват на световно неизвестаната БКП и изпълняват прищевките им. Лековато и смешновато е. Няма основателна причина да се избива цивилно население!

    Коментиран от #77, #78, #79

  • 74 АБЕ

    3 1 Отговор
    нас руска авияция бомбардирала ли ни е някога?

    Коментиран от #76

  • 75 Админ

    3 0 Отговор
    Имало е БЪЛГАРИ, за разлика от сегашните управляващи.
  • 76 Софиянец

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "АБЕ":

    През псв са бомбандирани голяма част от морските ни градове, а през ВСВ без дасмеобявили война на Русия и без да сме скъсали дипломатически отношения са бомбандирани редица градове - Добрич през 41-а и стара Загора, Русе, Горна оряховица през 42-а.
  • 77 123

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "валерия":

    Прочети за българското партизанско движение, БКП и връзките им са англиските представители на балканите през периода на ВСВ. Точно от БКП идва искането за Бомбардиране на София, като специално да бъде бомбардиран района на Булевард Адолф Хителр в СофияЦелите за Бомбардиране в България са давани от БКП на английските агенти.САЩ нито през 1941-1944. нито сега имат някъкви особенни интереси в България.
  • 78 123

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "валерия":

    Преди нахлуването на Германия в СССР в България не е имало въоръжена съпротива. В началото на Втората световна война Коминтерна подкрепя политиката на ненамеса, аргументирайки, че войната е империалистическа война между различни национални управляващи класи, но когато самият Съветски съюз е нападнат на 22 юни 1941 г., Коминтерна променя позицията си .Германското нападение над Съветския съюз на 22 юни 1941 г. предизвика гнева на комунистите русофили в България. Същия ден БКП разпространява брошура сред хората, призовавайки ги „да възпрепятстват с всички средства използването на българска земя и войници за престъпните цели на германския фашизъм“. Два дни по-късно, на 24 юни, БКП призовава за въоръжена съпротива срещу Вермахта и правителството на Богдан Филов.
  • 79 123

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "валерия":

    До пролета на 1944 г партизаните са подпомагани,материално, финансово и оръжейно от Англия, когато разбират накрая че Отечественния Фронт нито е национално нито освободително движение а руски комунистически агенти, работещи за руснаците и превърщането на България в комунистическа държава. Тогава прекъсват помоща за Българските партизани.
  • 80 123

    0 1 Отговор
    На 2 септември 1944 г. прогерманското правителство на Иван Багрянов се оттегля в отговор на настъплението на Червената армия към България. На власт идвапрозападно правителство на бившата политическа опозиция. То нарежда на армията да не се противопоставя на съветските сили, изисква вермахтът да напусне България, отхвърля съюза с Германия и започва преговори с командира на NOVA Добри Терпешев.Крилото на Десните Земеделци, които контролират правителството, предлагат на Отечественния Фронт да поставят няколко министъра. Междувременно полицията и армията продължиха да преследват партизаните които продължават да извършват габежи и нападения и са неконтролируеми от гражданската власт. Напредването на съветските войски дава на комунистите голямо самочувствие и те отхвърлят предложението на земеделците.В координация с червената армия нахулващата в България Руска Армия на 9.8.1944, вечерта срещу 9.9.1944На 9 септември Добри Терпешев заповядва на всички партизани да слязат от планините и да завземат властта в цяла България - „„ Всички бригади, батальони и чети от народноосвободителната армия трябва да превземат селата и градовете и да инсталират комитети на ОФ в тях “. В София "Звено" мобилизира своето влияние във военните и силни армейски отряди, включително танковата бригада, застава на страната на ОФ и организират държавен преврат през нощта на 8/9 септември 1944
  • 81 Мара

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "И кво идва да каже?":

    Ама че си се изходилил.Според теб турците са нашите братя освободите.Умишлено поставяш всички под един знаменател с изключение на събратята си.
  • 82 Урко

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    Що не пишете за играчките бомби хвърлени от англо-американските бомбардировачи.Специално за децата в София и околните тогавашни села като Надежда, Обеля, Бояна, се пускат играчки – бомби и писалки – бомби, хиляди хлапета осакатяват.
  • 83 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "ХИЛЪРИ":

    А под указа за обявяване война на САЩ и Англия някой партизанин от БКП ли се е подписал?
  • 84 Преписах го от Интернет:

    1 0 Отговор
    Не знаех, че руснаците също са ни бомбардирали в края на войната. И американците, и руснаците са ни бомбардирали. Значи и двете държави са гадини проклети. Четете:
    Бомбардировките над Русе, Стара Загора и Казанлък
    Въздушното нападение на Добрич не единственото, което руснаците извършват. През нощта на 12 срещу 13 септември 1942 г. съветски самолети бомбардират градовете Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица.
    Един самолет хвърля 3 бомби над Стара Загора. Убита е една жена, 17 души са ранени. Бомба е пусната и над Горна Оряховица. Ранени са двама души. Над Русе са хвърлени 4 бомби.
    Нападенията принуждават правителството да въведе режим на затъмнение над цялата страна от 2 октомври 1942 г., което е прекратено на 16 май 1943 г. През 1942 г. са бомбардирани 7 населени места, убит е 1 човек и 19 са ранени. Пуснатите бомби са 27 на брой.
    България понася значителни щети в резултат на т. нар. Символична война при Англо-американските бомбардировки през 1943-1944 г. (предимно Дупница, София, Стара Загора, Казанлък, Враца, Горна Оряховица, Карлово), след като в края на 1941 г. атлантическите съюзници обявяват война на страната, а правителството в София прави същото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове