Last news in Fakti

24 Март, 2021 15:48 2 863 43

Валерий Тодоров: Шпионската афера може да доведе до обезлюдяване на българското посолство в Русия

  • шпионаж-
  • русия-
  • българия-
  • шпионин

Това не е само наш проблем, проблем е и на нашите съюзници

Валерий Тодоров: Шпионската афера може да доведе до обезлюдяване на българското посолство в Русия - 1
Снимка: Архив

Шпионският скандал е на фона на едно силно обтягане на отношенията на Запада с Русия и риска светът да влезе в ъгъл на конфронтация с движение по две оси - едната САЩ и ЕС, а другата - Китай и Русия. Това заяви журналистът Валерий Тодоров. Той изрази надежда, че с убедителните доказателства, които ще предостави прокуратурата, ще се разсее усещането за движението по политическата конюнктура.
Отзоваването на руски дипломати заради шпионската афера в полза на Русия може да доведе до обезлюдяване на българското посолство, каза още той.

"Това е поредната криза в българо-руските отношения. Факторите са външни, не са свързани пряко с отношенията между България и Русия. Винаги в такава ситуация мен ме е тревожила мярката - доколко тя е адекватна на ситуацията и риска да обезлюдим българското посолство, тъй като ние не разполагаме с такъв арсенал от дипломати, които можем да изпратим в подготвен вид. Това неизбежно ще снижи нивото и на отношенията и на експертната оценка", коментира Валерий Тодоров.

Според политолога Антоний Гълъбов ние имаме проблем с пазенето на информация и с българските служители. В това отношение никой не си прави илюзии, че Руската федерация има своите интереси и ще ги преследва неотстъпно.

"През последните месеци много ясно беше заявено, че Руската федерация ще изгражда отношенията си с България единствено и само на собствения си интерес. Така че ние нямаме работа със самата Руска федерация. Ние имаме проблем с висши позиции в България. В това отношение за мен е важно разследването да достигне категорични изводи и това да е пореден повод да се преосмисли и кадровия подбор, начина на контрол върху тези позиции и цялостната политика за сигурност на информацията, защото ние сме част от Алианса вече 17 години. Ние трябваше да имаме едно цяло ново поколение от офицери по сигурността, които не са толкова склонни да повтарят старите модели на съветските школи. Колко и съвършени да са защитните системи, човешкият фактор е основният", коментира Гълъбов.

Големият проблем е, че ние все още не можем да определим отношението си към Русия, каза още Тодоров.

"Това не е само наш проблем, проблем е и на нашите съюзници. Каква Русия е необходима, стабилна - нестабилна, с Путин - без Путин? Както виждате САЩ вече обявиха, че Русия е враг. Внимателно разграничиха отношенията с Китай. Въпросът е за нас - Русия враг ли е, или не е",


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    43 2 Отговор
    Най опасните са българи по високите етажи
  • 2 Гласоподавател

    16 15 Отговор
    Във всеки голям град Центъра има по едно голямо консулство пълно с рашки
  • 3 Мим

    50 15 Отговор
    Ти като не знаеш,аз ще ти кажа.Русия не ние враг,ако беше досега ние нямаше да съществуваме като държава.Питай за това баба си и дядо си....

    Коментиран от #11, #13, #16

  • 4 Фикус

    36 11 Отговор
    Та нали това е целта на занятието? Да се обезлюди българското посолство в Москва. Тъпите янки искат да набутат България в конската дупка. При ония,кръглите кафеви неща,дето падат по земята. След като конят си вдигне опашката.
  • 5 Киро

    26 6 Отговор
    Титаник, ето това е държавата днес които избяга се спасява.... Останалите дълг, кредит, алкохол лудници,наркомани и затвори ето това е истината..
  • 6 българин

    17 7 Отговор
    Поне няколко милиона от разходи и заплати ще икономисаме !!!!

    Коментиран от #12

  • 7 ТраЛаЛа

    12 19 Отговор
    тая дърта комуняга от къде изпълзя ????
  • 8 Сандо

    17 1 Отговор
    За дипломатите е ясно-руснаците ще изгонят същата бройка.Но откъде ще намерят толкова български шпиони да разкрият?

    Коментиран от #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДИПЛОМАТ

    4 14 Отговор
    ВАЛЕРИИИИ, САМО ТИ ЛИ ЩЕ ОСТАНЕШ ТАМ?
  • 11 Ним

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мим":

    Ха ха ха...
  • 12 То тъй, ама...

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "българин":

    За какво са ни още хрантутници, тука ? Те, ако ставаха за нещо, нямаше да ги натирят по посолства и консулства. Направо да ги изпращат в Сибир, да хвърлят сняг. Чувал съм, че имало много.
  • 13 Komunist

    7 15 Отговор

    До коментар #3 от "Мим":

    хайде стига руска пропаганда
  • 14 ЛилиПутин

    11 1 Отговор
    Тези клатиУрци безмислени
    Си смениха пола от чесане на Фабержетата Си
    Да се връщат
  • 15 Draco

    12 3 Отговор
    И смърт на туризма в БГ
  • 16 ПАПИРОСИ„ТОМАСЯН”

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Мим":

    А ТИЯ ДЕТО ГИ ИЗЯДОХА ПРАСЕТАТА КАК ДА ГИ ПИТА!?!?!

    Коментиран от #35

  • 17 Жоро хубавеца от Шоплука

    1 0 Отговор
    Какво ще каже триглавата ламя?
  • 18 Иван

    7 22 Отговор
    Какво се оплакваме ние сме васална държава на Русия. Погледнете във всеки град в центъра му, я паметник на Альоша, я на съветската армия. За София да не говорим, прилича на колониален град. Пълни смешници сме.

    Коментиран от #20, #21, #22, #23

  • 19 Не е тъй

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    Просто гонят същото количество хора от посолството ни в Москва. А доказателства - каквито нашите изфабрикуваха по нареждане отвън, такива ще са и техните. Просто ще приложат реципрочна мярка. Дори и без доказателства.
  • 20 миш

    21 3 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Ами ,ще има паметници,защото тука са умирали руси.А,ТИ ,АКО ИСКАШ ПРЕД БЛОКА ИЛИ У ДВОРО НА СЕЛО СИ СЛОЖИ ПАМЕТНИК НА Флийнстоун или Магьосника от ОЗ
  • 21 Абе Иване

    25 5 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    зад всеки един паметник има стотици погубени руски живота. Ако не бяха руските войни дето си дадоха живота при Плевен и Шипка, сега нямаше да се пънеш от дивана и да плюеш по Русия. Путин не е Русия. Той не е вечен. Ние сме смешнници, ама не заради руските паметници, а защото допуснахме да ни управляват гнусни продажници и крадци. Дадохме си задни.а на Сорос и сие , лижем краката на Америка и сме много послушни васали. Много повече отколкото преди. Заради такива безродници България е загубила половината от земите си. А те продадоха и останалото. А на падналите руски войни за твоята и моята България само поклон. Американците и Англичаните само са ни носили беди, бомбардировки и са ни грабили до дупка.

    Коментиран от #25, #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ко мо

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Ти си васал на гейовете. Хахаха, смешник
  • 24 ФГУРАНТА

    3 4 Отговор
    ШПИОНИ ВЪН
  • 25 Гласоподавател

    4 12 Отговор

    До коментар #21 от "Абе Иване":

    Стига си ривал ти си национален предател все една и съща плоча въртите
  • 26 Другаря Христов е руски патриот

    4 13 Отговор

    До коментар #21 от "Абе Иване":

    Иди в Русия и се кланяй там провокатори руски
  • 27 Другия с коня

    6 15 Отговор
    Русия беше Окупатор 45 години.Русия наложи Комунизъм,избиха Елита на България и ни върнаха 100 години назад.вВербуваха агенти. от ДС и 30 години ни държат в Икономически плен с което ни пратиха 50 години встрани.И Враг да беше,нямаше да ни причини всичко това...

    Коментиран от #33, #34

  • 28 Сър Ник - коуч и инфлуенсър

    3 6 Отговор
    Гоним " дипломати" в процентно съотношение. 5% от тяхните срещу 5% от нашите . Като гледам колко сгради сме им дали в район Изгрев, то ми се струва, че в руското посолство има поне 300-400 служители!!!

    Коментиран от #29

  • 29 Умен по цялата глава

    4 7 Отговор

    До коментар #28 от "Сър Ник - коуч и инфлуенсър":

    Руснаците спазват Принципа всичко да е Реципрочно...Като е така,колкото дипломати имаме в Русия,толкова да останат техни Тук - Реципрочно....Да ни върнат Терените в Изток и да си наемат един офис със три канцеларии и готово...

    Коментиран от #39

  • 30 Матей

    9 2 Отговор
    Отношението е раздвоено,за управляващата клика Русия е враг ,за българския народ--приятел.Русия все повече загърбва ЕС дипломатически,разочарованието все повече натежава.Затова пък с Китай отношенията са в разцвет,дори има съглашение между двете страни постепенно да се освободят от доларите,не само между двете страни,ами изобщо.Щатите изпадат в бяс.
  • 31 Нане

    1 2 Отговор
    споко бре ше натулизираме американски граждани от "ония" и ще ги изпратим в посолството нашето
  • 32 Iwan

    6 2 Отговор
    И какво от това, че ще се обезлюди посолството ни в Москва ?
    Таман по-малко рзходи
  • 33 Коня е с капаци

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Другия с коня":

    Не му обръщайте внимание. Той си е на хранилка при мафията. А може и за министер да се стяга. Сега остава да каже "блага дума" за Орешарски, за мръсните комунисти и е готов за всяко кресло - избора е богат..

    Коментиран от #37

  • 34 хахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Другия с коня":

    и понеже ни върнха 100 години назад, затова пред 89-та бяхме на 27 място в света по качество н живота...иначе ехееееееее - щяхме да сме 73 места пред първия....:)))

    Коментиран от #36

  • 35 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ПАПИРОСИ„ТОМАСЯН”":

    И после ти изяде прасетата ли?
  • 36 Другия с коня

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "хахаха":

    Агенти на ДС на БКП и ГРУ ,кандидат депутати по Партии - разбирай Руски Агенти в НС на България...
    БCП зa Бългaрия - 15 aгeнтa 12 Възрaждaнe нa Oтeчecтвoтo - 9 aгeнтa 24 Вoля и НФCБ - 8 aгeнтa 9 ДПC - 8 aгeнтa 1 ВМРO - 7 aгeнтa 13 Зaeднo зa прoмянa - 6 aгeнтa 6 AБВ - 4 aгeнтa 17 Грaждaни oт прoтecтa - 4 aгeнтa 5 Възрaждaнe - 3 aгeнтa 7 Aтaкa - 3 aгeнтa 10 Бългaрcкa прoгрecивнa линия - 3 aгeнтa 29 Имa тaкъв нaрoд - 3 aгeнтa 14 Бългaрcкo нaциoнaлнo oбeдинeниe - 2 aгeнтa 18 Изпрaви ce! Мутри вън! - 2 aгeнтa 30 Прякa дeмoкрaция - 2 aгeнтa 28 ГЕРБ-СДС - 1 агент 2 Ние, гражданите - 1 агент 8 КОД - 1 агент 15 Нация - 1 агент 16 МИР - 1 агент 20 Движение на непартийните кандидати - 1 агент 21 Републиканци за България - 1 агент 25 Партия на зелените - 1 агент
  • 37 Другия с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Коня е с капаци":

    И кво се оказа....В Герб ЕДИН агент на ДС и той се отказа.....В Най- голямата Партия на България,управлявала 12 години и измъкнала Българите от Блатото Няма агенти на ДС и ГРУ ....

    Коментиран от #38, #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Като караш наред не прескачай

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Умен по цялата глава":

    Знаеш ли какъв терен и на какво место е в Москва. Вземи се в ръце и не бълвай глупости, неграмотнико!
  • 40 Никанор

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Другия с коня":

    За малко щеше да има още един агент, но според собствените му твърдения, на времето поради неблагонадежден произход отказали да го приемат във факултета по ДС, приели са го във факултета по пожарна безопасност. Между впрочем по пропагандни причини наричат кадровите офицери от специалните служби, включително най-патриотичните такива, външно разузнаване и научнотехническо разузнаване. Объркан свят!

    Коментиран от #42

  • 41 Като караш наред не прескачай

    1 0 Отговор
    Знаеш ли какъв терен и на какво место е в Москва бг посолсъвото. Вземи се в ръце и не бълвай глупости, неграмотнико!
  • 42 Заслугата да

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Никанор":

    Да не забравяме кой оглавяваше МВР - ушкото Цв Цв. След него - посланика ни Бъчварова! Всички архиви са "проветрени" /това е от речника на агент Николай/. Нищо ново. А да напомня, че от времето, когатио ТОЙ бе главен секретар, няма разкрито убийство! И това не е случайно! Хора, мислете и следете! Проф/@на/ М. Костинбродски вече е потготвил изб резултати, а мъртвите пак ще гласуват!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове