25 Март, 2021 09:43 1 818 29

Проф. Александрова: COVID-19 ще продължи да мутира

  • проф. радостина александрова-
  • мутации-
  • коронавирус

Вирусологът заяви, че още сме далече от колективния имунитет

Проф. Александрова: COVID-19 ще продължи да мутира - 1
Кадър бТВ

COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите ѝ в момента основно циркулира британският вариант.

„Коронавирусите имат много висока адаптивност, защото мутират, а те мутират непрекъснато. Селектират точно тези мутации, които им дават предимство. Той ще продължи да произвежда нови мутации и ще продължат да се появяват нови варианти“, каза проф. Александрова.

Вирусологът беше категорична, че обществото е далеч от т.н. колективен имунитет. Според нея в далечна перспектива COVID-19 ще се превърне в ендемично заболяване, както грипът.

„Доскоро смятахме, че трябва 60-70% от хората да имат имунитет, след това се появиха новите варианти и започна да се коментира, че процентът ще скочи. Има и още нещо – ваксинацията в цял свят върви бавно и неравномерно. Все още не сме наясно дали ваксината успява да предотврати самото предаване на вируса“, посочи проф. Александрова.

Проф. Александрова заяви, че три седмици след поставяне на втора игла ваксина, организмът придобива имунитет и възможността за разболяване рязко спада.

Тя посочи, че ако натискът върху болниците продължи, мерките най-вероятно ще бъдат удължени. Допълни, че се надява десетте дни да бъдат достатъчни и да не се стига до нов срок.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оценка

    7 1 Отговор
    Проф. Александрова: COVID-19 ще продължи да се прави на мутра.

    Коментиран от #28

  • 2 мислещ

    7 2 Отговор
    Ваксинация по време на пандемия. Естествено, че ще има яко мутации. Къде вирусни, къде човешки. Макар че повечето, дето се боцкат, са си вече мутанти и не е от ваксината.

    Коментиран от #4

  • 3 Хахаха

    11 0 Отговор
    Ако мутира като теб, спукана ни е работата
  • 4 Ама

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "мислещ":

    Разбираш ги нещата гледам. Аман от раьбирачи като тебе

    Коментиран от #11

  • 5 пипо

    5 1 Отговор
    няма ли огледало малко да се пооправи тази леля, или хилядите лева заплата не и стигат. Прилича на метачката на улицата, без да обиждам труда на никой. Да се показваш редовно да плещиш ненужни глупости и да си като неандерталец не е сериозно, дори и за нашите ширини.

    Коментиран от #12, #20

  • 6 БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор
    НЕЩО ЗА :::: 31 обитатели на дом за възрастни хора в добричкото село Опанец са дали положителна проба за коронавирус. Част от тях са били ваксинирани с две дози от препарата на Pfizer.
    „В дома са имунизирани 18 души. Положителните са 14, от тях

    Коментиран от #25

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Личи си учена жена!Добре гледана и как го казва!Добре ,че го каза,въобще не знаех за тази тънкост на Нещото!Явно мазнините помагат....
  • 8 Хахаха

    1 0 Отговор
    Розбрахме. Време е вече да престанат да ни образоват и да четат лекции по вирусология.
    Всеки спец.в своята работа има много или малко професионална деформация. Това не е лошо. Нека да са задълбочени в своята работа и да си я вършат. Но това не означава, че всичките си знания трябва да изливат на публиката.
    Ако викате пкихиатър всеки ден и той ще ви обяснява колко много са лудите и как може да се отключи шизофрения при всеки от нас, или да извикате онколог, който ще ви обяснява всеки ден какво може да се случи с всеки един от нас, или да извикате един сервитьор от ресторант да ви казва всеки ден какво е видял в кухнята....Защо се плави това? Мълко ли е стресът. Всички сме разбрали, че вирусите мутират. Така е било, така е и сега и така ще бъде. Стога вече!!!!!
  • 9 4598

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Меркел за локдауна: "Сбърках, моля ви за извинение!"
  • 10 Няма такъв заспал народ

    2 0 Отговор
    Ковид 19 измести грипа и да много години ще продължи това много пари струва и е новата глобална далавера. Ако не бяха тези мерки имунитета вече щеше да е колективен, той и без това вируса си циркулира в цялата страна, вие докторите много добре знаете какво вършите в момента $$$$$$$
  • 11 мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ама":

    Това не е мое мнение, има си специалисти в областта, които го твърдят и като сам пробваш да помислиш на база на чутото от тях и да погледнеш в миналото, ще видиш, че знаят какво говорят.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "пипо":

    Тази не ,вярвам да знае какво е метла и за какво служи!Ако редовно правеше упражнението с метлата,хоходката и кръстчето и щяха да бъдат,като на кошута...
  • 13 Лелее

    4 1 Отговор
    Даа , Вижда се на снимката !
    Направо стряскащо “мутира” ...
    Преди малко гледах и Меркел !
    Същата плашеща “мутация” ...
  • 14 И ти си мутирала

    1 0 Отговор
    Като те гледам...
  • 15 Гост

    1 2 Отговор
    Вчера бях в голяма хранителна верига, в Благоевград, ХОРА, НЯМАТЕ СИ НАПРЕДСТАВА, КАКВА НАВАЛИЦА БЕШЕ ВЪТРЕ, НАМРЪЩЕН ДЯДКА СЛЕДЕШЕ САМО ЗА МАСКИ, ИНАЧЕ ВСЕ ЕДНО БЕШЕ КАТО,НА ПАНАИР, ДИСТАНЦИЯТА БЕШЕ НЕПОЗНАТА ДУМА! ТОВА АКО Е ЛОКДАУН И ЗАТВАРЯНЕ НА ЗАВЕДЕНИЯТА"ЗДАРВЕ МУ КАЖИ"! ПАЗЕТЕ СЕ И ИЗБЯГВАЙТЕ ТАКИВА МЕСТА, ОТВРАТИТЕЛНО Е!!!

    Коментиран от #23

  • 16 Demonaz

    0 0 Отговор
    Това не е ракетна наука,а мутант мас. Само за фитнес маняците.
  • 17 123

    0 0 Отговор
    Ти си мутант
  • 18 Мутациите са следствие на ВАКСИНИТЕ

    1 0 Отговор
    ЗАБРАНА НА ВАКСИНИТЕ ОТ ЗАПАДА, РАЗРАБОТЕНИ ОТ ПЕНТАГОНА УБИЕЦ!
  • 19 Тоягата

    0 0 Отговор
    Сто тояги!
  • 20 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "пипо":

    Тая леля е толкова мутирала, че само Господ би могъл да й придаде по - приличен вид. Но това не я касае. Задачата й е да плаши ковидьотистите и тази нейна хубост е много полезна за задачата.

    Коментиран от #26

  • 21 ПРЕСТЪПНИЦИ

    0 0 Отговор
    България ще получи по-малко количество и от извънредните ваксини

    231408| преди час и 20 минути
    Правителството обикновено шумно огласява успехите си, а за грешките се ...
  • 22 МУТРАТА

    1 0 Отговор
    БОЙКО Е АБСОЛЮТЕН МУТАНТ И ПРЕСТЪПНИК !
  • 23 Мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Е па тогава си стой маскиран и ваксиниран в къщи. Най - естественото за човек е да живее и контактува в общество. Другото е ненормално, което истерично се опитват да го натрапят властимащите по света. Докато има скотове, ще има и касапи, да ги обслужват.
  • 24 Рошко

    1 0 Отговор
    Тази като я гледам си е родена мутант, затова ни я натрисате всеки ден
  • 25 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й‼":

    Щото са ги ваксинирали с витамини сигурно, блазе им някои ковид идиоти са си били ваксините, тук всичко е възможно
  • 26 доц Денев

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мнение":

    Така е проф.Кулишива...и моето мнение е такова , че вирусът на К-19 ще продължава да мутира...важното е чушките да пуснат на пазара :)))
  • 27 istinata

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: COVID-19 ще продължи да мутира -
    Разбира се нали това му е работата .
  • 28 очевидец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "оценка":

    Единственото мутирало "нещо" от тази статия, както ясно се личи, е съществото на снимката от статията!
  • 29 миро

    0 0 Отговор
    а баба на село сипва ярма на прасето не говори по телевизията глупости.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове